mama_aurory 05.08.10, 12:10 Co roku z ciekawości jak ludzie nazywają swoje dzieci i jak to się zmienia na przestrzeni lat przeglądam listy przyszłych studentów. Jest to rocznik 1991. Danisz Blertina (zagraniczne nazwisko, chyba czeskie) Jordan - o wybitnie polskim nazwisku Dżeni Maria India Tristan Axel Miszela Viola Zoriana (ma chyba to samo znaczenie, co moja ulubiona Aurora?) Albina (na drugie) Dalida 2 Sybille Paula Viola Jasmina Nikola Michaela Nikolina Miriam 2 Ksenie Armin Dastin Hektor 2 Simony Krzesimir (na drugie) Kajo Baltazar Amadou (zagraniczne nazwisko) Pamela Helena (dziwne zestawienie, ale pewnie drugie po babci) Dennis Jest też trochę imion tj. Zachariasz, Konstancja (jedno z moich ulubionych), Aldona, Klementyna, Melania, Stefania Jest dużo Dżesik i jedna Drzesika i Jesika oraz Jessica. Jest to pierwszy z roczników, w którym jest tak dużo imion niestandardowych i rozstrzał od Klementyny aż po Miszelę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Imiona ludzi startujących na studia 05.08.10, 13:39 Znam jednego Danisza, ale z rocznika 89 albo 90. Dżeni Maria to pewno jakiś Rom. Podoba mi się : Jordan (ale przez "jot"), Albina, Miriam, Krzesimir, Klementyny, Stefanie, Aldony, Konstancje, Zachariasze. Te wszelki Miszele, Dastiny, Drzesiki (sic!) czy Pamela Helena, wołają o pomstę do nieba. Gdybym była Miszelą, to chyba obraziłabym się na rodziców do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Imiona ludzi startujących na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.10, 16:07 Znam jednego Danisza, ale z rocznika 89 albo 90. Dżeni Maria to pewno jakiś Rom. " Niekoniecznie może Dżeni od Jenny w końcu czyta się Dżeni?? Sa już Dżesiki, są już Wanesy, Dżastiny, Dżenifer, to przyszła kolej na Dżeni. KOSZMAR... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imiona ludzi startujących na studia 05.08.10, 14:13 mama_aurory napisała: > Jordan - o wybitnie polskim nazwisku Jordan czytany poprawnie (czyli przez j) jest bardzo szacownym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona ludzi startujących na studia 05.08.10, 14:53 Ksenię odbieram bardzo zwyczajnie, Drzesika straszna. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_aurory Re: Imiona ludzi startujących na studia 05.08.10, 17:59 Też odbieram normalnie, ale nigdy żadnej nie spotkałam. Wszyscy z mojego otoczenia nie podzielali mojego przejściowego zachwytu tym imieniem. Co do Jordana to nie wiedziałam. Jordan czytany tak jak mówisz Olianko, to nawet całkiem, całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Uniwersytet Adama Mickiewicza 05.08.10, 18:00 Zastanawiałam się nad założeniem wątku, gdyż dostałam się w tym roku na studia(historia sztuki, UAM)i na listach rankingowych kierunków, na które składałam podania(oprócz historii sztuki jeszcze dwa) wypatrzyłam parę rzadszych ładniejszych lub mniej ładnych imion, ale bez szczególnych szaleństw Marika Marita Leila(obce nazwisko) Teresa Sławomira Emil Marcel Honorata Jadwiga Amelia(wówczas rzadka) Roman Sara Anna-Maria(taki dokładnie zapis) Marcyusz Witold Armin Lucyna Natalie Konstancja Aldona Antonina Gerard Vladyslav(obce nazwisko) Claudia Nina Tatiana Diana Sonia Amanda Jędrzej Joachim Odpowiedz Link Zgłoś
mama_aurory Re: Uniwersytet Adama Mickiewicza 05.08.10, 18:16 Też na "moim" uniwersytecie wypatrzyłam 1 czy 2 Amelie. Jest też chłopak o imieniu Marceli. Kilka dziewczyn o imieniu Sonia i Teresa. Nawet Oliwię (wtedy rzadkie), ale znam też dziewczynę o tym imieniu starszą od siebie 2 lata, której tato musiał walczyć o zapisanie w USC z tym imieniem i była pierwsza w całym mieście. Teraz nawet dopatrzyłam się Katrin (polskie nazwisko) Helga (na drugie) Brygida Tatiana Arnold (na drugie) Dennis Roch (na drugie) Taras (nazwisko zagraniczne) Liubomyr (nazwisko polskie) Lelyzaveta (zagraniczne nazwisko) Beniamin (na drugie) Iwo Daniil (nazwisko wschodniobrzmiące) Rusłan (nazwisko polskie) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Uniwersytet Adama Mickiewicza 07.08.10, 12:36 Marcyusz to chyba po jakimś przodku z XV wieku? Inaczej nie mogę sobie wytłumaczyć ortografii. Bardzo ciekawe te imiona, z obu uniwerystetów, i rozstrzał stylistyczny ogromny. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Uniwersytet Adama Mickiewicza 07.08.10, 16:02 Też myślę, Gaudencjo, że zapis jest właśnie historyczny-więc albo- jak napisałaś-po przodku, albo rodzice interesują się historią i chcieli, by imię było zapisane właśnie przez "y". To jest IMO na tej samej zasadzie co Xawery, którego można pisać przez "x" z uwagi na zapis historyczny. Najbardziej zaskoczyli mnie właśnie Marcyusz i Sławomira. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Imiona ludzi startujących na studia 06.08.10, 14:47 chyba mozna to tłumaczyc zachłysnieciem sie zachodem po upadku poprzedniego ustroju. Przeciez na samym poczatku lat dziewiećdziesiatych wszystko co było zagraniczne było super, wyszło to w imionach, miały wiac Europą (tudziez Ameryką), jak sie nie dało miec Dżeni (biedne dziecko), to chociaz Violetta (byle przez v, albo przez inne imie pisane z x). jeste teraz powtórka 40-latka 20lat później, Gruza idealnie przedstawił tę mentalnosc po zmianie ustroju, nawet specjalnie nie przesadził. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Imiona ludzi startujących na studia 06.08.10, 15:01 Te Oliwie, Mamo Aurory, nie były w latach 90-tych takie rzadkie...Owszem, nie tak częste jak teraz, ale już nie skrajnie rzadkie. U mnie w gimnazjum były dwie,w tym jedna w mojej klasie (1990 i 1991), na podwórku jedna(1992), w liceum co najmniej dwie (1991 i i 1992) a z tego co wiem są jeszcze w innych liceach w moim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona ludzi startujących na studia 06.08.10, 22:52 Oliwię znam z lat siedemdziesiątych nawet Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Imiona ludzi startujących na studia 07.08.10, 22:02 mama_aurory napisała: > Jordan - o wybitnie polskim nazwisku Ja miałam być Jordanem gdybym urodziła się chłopakiem (początek lat 70). Też typowo polskie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_aurory Re: Imiona ludzi startujących na studia 07.08.10, 22:26 Olianka już napisała, że to imię jest szacownym imieniem jeśli jest czytany przez "J". Nie miałam pojęcia do tamtej pory o tym i przepraszam jeśli kogoś uraziłam. Odpowiedz Link Zgłoś