pazdana 02.09.10, 13:33 Nachodzi mnie taka refleksja dlaczego imię Julia stało się ostatnio tak bardzo popularne a imię Urszula nie. W pełnej formie faktycznie brzmią zupełnie inaczej ale zdrobnienia mają niemal identyczne bo: Ulka, Ulcia, Uleńka i Julka, Julcia, Juleńka. No i w mojej opinii Ula brzmi o niebo lepiej niż Jula co Wy myślicie?? PS. Wiem sama mam córkę o popularnym imieniu ale gdybym o tym wcześniej wiedziała (o popularności) pewnie właśnie była by Ula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mossiam Re: Ula a Jula... 02.09.10, 14:25 Chyba te pełny formy o tym decydują. Julia - miękka, z przemodną końcówka - ia (czy też -lia), dość międzynarodowa. Urszula - twarda, z polskim szelestem. Poza tym kilkadziesiąt lat temu to Urszula była częstym imieniem, a Julia występowała sporadycznie, stąd pewnie jeszcze przyjdzie nam trochę poczekać na powrót Urszuli. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ula a Jula... 02.09.10, 15:29 Przecież jakiś czas temu Urszula była dość często nadawana. Teraz przebrzmiała i jest trend na Julkę. A Urszula może jeszcze wrócić. Ps. Julia nie podoba mi się (niezależnie od popularności), Urszulę bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Ula a Jula... 02.09.10, 16:00 Myślę, że na małe Julie znacznie rzadziej woła się Jula niż Julka czy Julcia. Julia jest imieniem miękkim, melodyjnym. Urszula twarda, mnie osobiście się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Ula a Jula... 02.09.10, 17:50 Moda, moda i jeszcze raz moda. I nie chodzi mi o to, że ludzie nadają Julię, bo jest modna. Raczej o to, że wiele osób panicznie boi się wychylić z szeregu i nadać imię, które mogą uważać za obiektywnie ładne a które nie jest aktualnie modne. Mi bardzo podoba się Urszula. Do Julii trudno mi się ustosunkować, bo przede wszystkim mi się przejadła. Ale jak na mój gust jest trochę za mięciutka. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Ula a Jula... 02.09.10, 17:51 Imie Urszula podoba mi sie, jego brzmienie, natomiast Julia zupelnie nie, jeste takie ''gluche'' w polskim brzmieniu, natomiast w angielskiej czy francuskiej wymowie zupelnie inne i lubie je. Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: Ula a Jula... 02.09.10, 21:15 Mam dwóch synów, ale dla każdego,w razie gdyby był dziewczynką, miałam przygotowane imię: Urszula Uważam, ze jest przepiękne Odpowiedz Link Zgłoś
7ania77 Re: Ula a Jula... 04.09.10, 15:26 moja młodsza córka jest Julia i od samego początku(nawet jak jeszcze Jej w brzuchu nie było)Julią była.Bardzo mi się to imię podoba-uważam,że jest śliczne i bardzo do mojej córci pasujeFaktycznie Jula i Ula brzmi bardzo podobnie ale wolę właśnie Julę i nie zmieniłabym mojej córci imienia na Ulę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ula a Jula... 04.09.10, 15:13 pazdana napisała: > Nachodzi mnie taka refleksja dlaczego imię Julia stało się ostatnio tak bardzo > popularne a imię Urszula nie. Dlatego, że Urszula już była i jest bardzo popularna. Urszula jest 35. imieniem żeńskim w Polsce (dane na 2007 r.) i ma 192 tys. nadań, a Julia - 44. imieniem żeńskim w Polsce przy 137 tys. nadań. W czasie, kiedy Urszula była najczęściej nadawana, Julię wybierał malo kto. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Ula a Jula... 06.09.10, 09:50 Przez te zdrobnienia to dla mnie Ulka brzmi okropnie!!! Wolę Julkę Odpowiedz Link Zgłoś
mishoko Re: Ula a Jula... 06.09.10, 11:59 No właśnie, w styczniu urodzi się nasza córeczka i właśnie Urszulką będziemy ją nazywać Owszem, może Julka brzmi wdzięcznie, ale mam pewność, Ze nasza Urszulka nie będzie jedną z pięciu, siedmiu Julek w piaskownicy, przedszkolu czy szkole Dziękuję za wątek Odpowiedz Link Zgłoś
clever.dragon Re: Ula a Jula... 06.09.10, 12:30 Za to wśród starszyzny plemiennej, czyli mamusiek i babć siedzących na ławeczkach przy piaskownicach, znajdzie się niejedna Urszulka. Urszulka jak najbardziej będzie miała imienniczki na placu zabaw, w przedszkolu czy szkole, z tym, że nie będą to rówieśnice a starsze kobiety ( babcie innych dzieci, kucharki, nauczycielki, sprzątaczki, bibliotekarki itd. itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
mishoko Re: Ula a Jula... 07.09.10, 08:35 Nawet jeśli będą takie imienniczki - to nie szkodzi - z babciami identyfikować ani porównywać się nie będzie. A dobrze, że imię ma szansę odnowić się Odpowiedz Link Zgłoś