katriel 09.11.10, 18:31 Widzieliście jakieś ciekawe imiona (albo zestawienia imienia z nazwiskiem) na plakatach wyborczych? Mnie się w oczy rzucił Dionizy Cezary Pacamaj (radny wrocławski, jakby się kto pytał). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Przed wyborami samorządowymi 09.11.10, 18:56 Mnie rzuciła się w oczy : Liwia Urszula Galińska (na oko 30 letnia kobieta) Erwin (nazwiska nie pamiętam, na oko w okolicach 40stki) A przeglądając listy wyborcze z okolicznych miejscowości znalazłam : Leopold Wokotrub Samanta Klaudia Bernarda Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Przed wyborami samorządowymi 09.11.10, 19:17 W moim mieście (śląskie) jest kilka ciekawych przykładów. 1) Kandydaci Augustyn Piotr i Piotr Augustyn o tym samym nazwisku (ojciec i syn?). 2) Kilka - niewiele - rzadszych imion: Benedykt, Brygida, Wanda, Ksenia, Honorata, Rudolf. 3) Oryginalny zestaw imię + nazwisko: Arnold Da-Via. 4) Absolutnie oryginalny zestaw: Ermelinda Hortensja (nazwisko na -ska) 5) Nie do końca zgrane imię + nazwisko: Dariusz Smolarek (Darek Smolarek...), Zenon Skowron, Michał Miłek. 6) Kilka ładnych - subiektywnie - zestawów imion: Barbara Helena, Jadwiga Sabina, Leon Jan, Eugenia Róża, Stanisław Antoni Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Przed wyborami samorządowymi 09.11.10, 19:22 u nas na prezydenta miasta kandyduja m.in. Konstanty Dombrowicz Kosma Złotowski Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Przed wyborami samorządowymi 09.11.10, 19:42 wyczyny napisała: > u nas na prezydenta miasta kandyduja m.in. > Konstanty Dombrowicz Wyczytałam na wiki, że p.Konstanty ma żonę Marię, a ich dzieci noszą imiona... Maria i Konstanty. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Przed wyborami samorządowymi 09.11.10, 20:09 Co mnie zaskoczyło: Marcin Angelo Dorota Stella Arnold Poza tym inne ciekawe imiona: Ludmiła Kazimiera, Sławomir Bernard, Władysława Rozalia, Romuald Jacek, Aleksandra Róża, Romualda, Honorata, Juliusz Henryk, Lesław Zdzisław, Eligiusz Zdzisław, Gracjan Kazimierz, Miłosz Leszek, Teodozja Maria, Sergiusz Romuald. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Przed wyborami samorządowymi 09.11.10, 20:33 O! Nie mogłam sobie przypomnieć jednego z imion. Ja także widziałam Stellę Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mili Re: Przed wyborami samorządowymi 09.11.10, 21:17 Wypatrzyłam Irmę Domicelę Bogdę Nel Adaminę Manuelę ... jak na razie Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Przed wyborami samorządowymi 10.11.10, 14:17 u nas na radną kandyduje Goretta. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Przed wyborami samorządowymi 10.11.10, 17:23 (okolice Warszawy i Warszawa) Jedyne naprawdę oryginalne: Jolita (lat 56) (wg Rymuta 64 w Polsce w 1994) *** Marzanna (44), Marzanna (43), Marzanna (49) Marzenna (57); Marzenna (44); Wiedziałam, że Marzeny były modne w latach 70, ale nie wiedziałam o fenomenie Marzanny - sprawdziwszy u Grzeni, cytuję: "imię Marzanna noszą 12 982 Polki, przeżyło ono okres niezwykłej popularności w latach 60 XXw., kiedy nadano je 9 713 razy." Ciekawe, nigdy przedtem nie rzuciło mi się w oczy to imię, sądziłam, że występuje incydentalnie. *** Niki Ahapi Makieła (42) - zakładam jakies pochodzenie etniczne Carmen Maria Cybruch-Gozdek (38) - z nazwiska wynika, że raczej Polka. *** Nic takiego, ale dość rzadkie: Leopold (48) Teofil (34) Oktawian (23) Fryderyk 57 Arletta (33) Roma (57) Alfreda (61) Marceli (46) Zenobiusz ( 61) Dobiesław 50 Diana (40) Heronim 49 (literówka?) Hieronim 75 Jacenty 62, Jacenty 56 *** Ciekawe ze względu na wiek: Lena 27; Włodzimierz 19; Olivia Wera 37; Emilia 31; Romualda 32 *** Ciekawe drugie: Jan Zachariasz; Piotr Eligiusz Barbara Lilla; Anna Alfreda Mirosław Ekspedyt; Rafał Bratysław Czesław Hieronim; Paweł Narcyz; Hanna Feliksa _- 76-78/106-109 -> 32J, 34H/HH Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mili Re: Przed wyborami samorządowymi 10.11.10, 20:30 Heronim - często zauważam u mieszkanców regionów wschodnich Polski Jolita - nawet wpadło mi w ucho, kiedyś "spotkałam" sie z Joleną , Jolentą Z Marzanną to naprawde jakiś fenomen, od kilku lat zdarza mi sie zapoznać z Marzeną, która później okazywała się Marzanną!? Odpowiedz Link Zgłoś
forsycja_1 Re: Przed wyborami samorządowymi 12.11.10, 13:06 Widziałam takie nazwiska: Wiktor Błądek i Mariusz Krzywy Odpowiedz Link Zgłoś
enka86 Re: Przed wyborami samorządowymi 15.11.10, 18:38 W Szczecinie kandyduje Pani Dionela Bednarska. Pierwszy raz widzę takie imię! Odpowiedz Link Zgłoś
forsycja_1 Re: Przed wyborami samorządowymi 16.11.10, 07:39 U mnie w mieście kandyduje Zena Dubiel . Co to za imię ? Są jeszcze Matylda i Bazyli. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Imiona na ZEN- 16.11.10, 13:37 forsycja_1 napisała: > U mnie w mieście kandyduje Zena Dubiel . > Co to za imię ? Najprawdopodobniej pochodzące od zdrobnienia Zenobii, Zenony, Zenaidy, albo innych imion pochodzenia greckiego z członem "Zen" (forma imienia boga Zeusa) Różnych żeńskich imion na ZEN jest w spisie Rymuta za 1994 cała masa - większość to imiona "niestandardowe". W 1994 było w Polsce: Zena - 19 (wszystkie urodzone przed 1960) Zenia - 51 (przed 1970) Zenata - 2 ka - (lata 50-te i 80-te) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Imiona na ZEN- 16.11.10, 17:12 Dziś z tramwaju dojrzałam na plakacie Izoldę. Na oko 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Przed wyborami samorządowymi 21.11.10, 23:08 Nie imię, a nazwiska - kandydatka do sejmiku małopolskiego nosi nazwiska Latała-Zięba Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Przed wyborami samorządowymi 22.11.10, 15:10 Trafiłam jeszcze na Sewerynę i...o kurczę zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: godziasia Re: Przed wyborami samorządowymi IP: *.toya.net.pl 22.11.10, 15:37 w Łodzi (nie wiem do czego kandydowała) widziałam plakat pani o imieniu Izolda ze zdjęcia na plakacie wynikało, że miała ok 40 lat, plus minus 5. Odpowiedz Link Zgłoś
forsycja_1 Re: Przed wyborami samorządowymi 22.11.10, 15:53 Joanna Piękna Leopold Marchewka Odpowiedz Link Zgłoś