tin_t 16.11.10, 20:09 w dzisiejszym przekroju. i ciekawa jestem opinii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: polecam artykuł... 16.11.10, 21:10 Wiesz, ciężko jest odnieść się do czegoś, czego się nie czytało. Jeśli czekasz na opinie dotyczące jakiegoś artykułu, to albo wklej linka z tym artykułem, albo go zacytuj. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: polecam artykuł... 16.11.10, 23:17 Póki co znalazłam tylko tytuł tego artykułu, do którego, jak sądzę, się odnosisz. Oto on: "Masz na imię Violetta, Wrzesław lub Nikon? Nie czytaj tego artykułu. Albo przeczytaj! Aleksandra Postoła wyjaśni ci, dlaczego wiecznie masz kłopoty." Hm... aż pójdę rano do kiosku z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tin_t Re: polecam artykuł... IP: *.tvtom.pl 17.11.10, 06:27 hmm. cóż, wytrawni czytelnicy prasy wiedzą, że pojawia się ona najpierw w wersji papierowej, a potem dopiero online. więc cierpliwości, zacytuję. myślałam po prostu, że są tu czytelniczki prasy. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: polecam artykuł... 17.11.10, 08:00 Ja czytuję online GW i New York Timesa, i artykuły pojawiają się tego samego dnia. Ale widocznie nie jestem wytrawna, bo tygodniki czytam zwykle w wersji papierowej. PS. A co do Przekroju, pierwszy raz widzę spis treści podawany w PDFie, to dopiero absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: polecam artykuł... 17.11.10, 12:08 to pytaj tych wytrawnych nie gromadzę niepotrzebnych papierów i czytam on-line Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tin_t Re: polecam artykuł... IP: *.tvtom.pl 17.11.10, 14:13 to dopiero konstruktywne opinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: polecam artykuł... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 17:39 Czytałam wiele już artykułów uderzających w te same tony, jest krótkie porównanie, że Andżeliki są w domach samotnych matek, bo w domach tradycyjnych, z fortepianem i Sartrem na podwieczorem jest mała Zosia. Jakby świat był taki prosty, to cóż wszystkie problemy dawno byśmy rozwiązali Moim zdaniem rzadkie imię nie równa się od razu wydziwanemu i wskazującemu na patologię. Bo rzadkie to też np. Wincenty ale chyba nikt nie powie, że kojarzy się z patologią. Generalnie nawołują do nadawania osłuchanych, klasycznych imion ale na koniec jest stwierdzenie, że należy dawać takie jakie rodzicom się wymarzy, więc ostatnie zdanie jest jakby troche zaprzeczeniem wszystkiego napisanego wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: polecam artykuł... IP: 212.180.168.* 17.11.10, 19:51 "Generalnie nawołują do nadawania osłuchanych, klasycznych imion" -dla mnie byłoby nieco nudne(nie obrażając nikogo)gdyby każdy miał Marysię,Zosię,Jasia lub Stasia. A artykułu jeszcze nie miałam okazji przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam NIE polecam artykułu... 19.11.10, 15:11 Jak w tytule. Przeczytałam, przeżyłam, ale nic z tej lektury nie wyniosłam, chyba że niesmak Artykuł traktuje kwestię napraaawdę płytko, jak już ktoś wyżej zauważył. Przedstawia badania (?) amerykańskie (m.in. nt. urodzonych w latach 50. braci o wdzięcznych imionach "Winner i Loser" - jedyne, co przykuło moją uwagę, ale raczej swoją absurdalnością ), ale i polskie. Najbardziej wydumane teorie to np.: "(...) wiele imion budzi jednoznaczne skojarzenia. Jeśli księgowa, to oczywiście pani Bożenka, ponieważ kojarzy się z rzetelnością. Pielęgniarka to Hania, Maria (Marysia?) albo Bogumiła (czy może cieplej - Bogusia), gdyż budzą życzliwość i ciepło. Pan Henio - hydraulik, pan Kazio - kierowca itd." Oczywiście wiele imion może się kojarzyć pani X i pani Y (badaczce z SWPS czy autorce artykułu) w dany sposób, ale czy to aby reprezentatywne na tyle, by używać słowa "jednoznaczny"? (...) ponad 90% imion nadawanych w Polsce ma swoje stereotypy. Szczególnie wyraziste są pod tym względem imiona mniej popularne. Z pobudliwością najsilniej kojarzą się Anita, Karina, Zbigniew i Alfons, z dynamiką - Karolina, Sandra, Karina, Artur i Gerard. Wyjątkowo ugodowi będą Bogumił, Benedykt, Mikołaj, Julia, Aniela i Antonina, a sumienni - Klara, Zofia, Bogumił, Franciszek. Intelektem nie błysną Danuta, Mariola, Stanisław, Bogdan, Zenon". Nawet nie znajduje słów komentarza Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: NIE polecam artykułu... 19.11.10, 18:21 Mossiam, przytoczone przez Ciebie fragmenty faktycznie nie przedstawiają tego artykułu w dobrym świetle. Fantastyczne teorie ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: polecam artykuł... 20.11.10, 16:03 Czekamy na treść w necie, bo chyba nie warto inwestować w "Przekrój" dla tego artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: polecam artykuł... 20.11.10, 20:32 Przeczytałam ten artykuł i moje spostrzeżenie jest takie: autorka nawiązuje do Freakonomii, ale niestety nie dostrzega różnicy między imieniem "dziwacznym", a oryginalnym. Odpowiedz Link Zgłoś