an-nie 26.01.11, 15:21 W liceum jeszcze postanowiłam sobie, że jak będę miała syna, to nadam mu imię Robin No chyba że nie będzie pasowało do nazwiska, no i niestety nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heartpumper A bohater filmow dla dzieci? 26.01.11, 16:10 W TVNie pokazywali idiote, ktory chcial nazwac syna Kermit ! Odpowiedz Link Zgłoś
ladne_sny Re: A bohater filmow dla dzieci? 26.01.11, 23:56 ze niby Leokadia, Balbina, Nadzieja, Waleria, Augustyna, Donata, Aureliusz, Edmund, Euzebiusz, Hektor, Krzesimir, Lew, Wieslaw, Wilhelm, Eugeniusz, Hieronim to imiona fanaberie? odsylam do slownikow imion, literatury i spisu generalnie Polakow cala redakcje i autora tej jakze intrygujacej notatki. nawiasem mowiac Wilhelm Sasnal powinien sie wstydzic, Hirek Wrona zapasc pod ziemie, a Wieslaw Michnikowski z Loda ( leokadia) Halama przewrocic w grobie, ze o Krzesimirze Debskim, wszystkich Lwach, Waleriach i Nadziejach czyli zwyklych Nadiach nie wspomne. redakcje pozdrawia moj wuj Edmund zza grobu do spolki z wujem Eugeniuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
robertkropkab Re: A bohater filmow dla dzieci? 27.01.11, 07:35 Imiona, które wymieniłeś są faktycznie jak najbardziej normalne. Z artykułu wynika, że w 2010 roku w całej Polsce nadano je 5 lub 4 dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
frenchvanilla Re: A bohater filmow dla dzieci? 28.01.11, 12:31 <a Wieslaw Michnikowski z Loda ( leokadia) Halama przewrocic w grobie> Całe szczęście, Pana Wiesława ta forma protestu nie dotyczy. A tak poza tym, to oczywiście masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladne_sny Re: A bohater filmow dla dzieci? IP: 178.73.49.* 03.02.11, 11:46 o f*ck masz racje. panie Wieslawie, bedzie pan zyl tysiac lat i rok dluzej oczywiscie chodzilo mi o Leona Niemczyka czyli Lwa po prostu nie wiem, jak mozna bylo sie tak pomylic, mea mea culpa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A bohater filmow dla dzieci? 01.02.11, 22:57 ladne_sny napisała: > ze niby Leokadia, Balbina, Nadzieja, Waleria, Augustyna, Donata, Aureliusz, Edm > und, Euzebiusz, Hektor, Krzesimir, Lew, Wieslaw, Wilhelm, Eugeniusz, Hieronim t > o imiona fanaberie? Lew to rosyjski odpowiednik Leona. Odpowiedz Link Zgłoś
lemmikki66 Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... 26.01.11, 16:47 Ten zestaw powinien się nazywać "jakich imion NIE WOLNO nadawać normalnym dzieciom" Odpowiedz Link Zgłoś
hohenegg Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 26.01.11, 17:29 Dlaczego? Poza oczywistymi koszmarkami, niektóre to ładne staropolskie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Donata-rzadkie imię? 26.01.11, 20:17 Moja sąsiadka i jedna znajoma ma na imię Donata. W życiu nie powiedziałabymże to jest jakieś oryginalne i małospotykane imię... Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Donata-rzadkie imię? 26.01.11, 22:24 Donata nie jest często spotykana - w 2007 r. było w Polsce 6,5 tys. Donat - w porównaniu choćby do 344 tys. Danut. Ani Wiesław, ani Eugeniusz też nie są rzadkie, przeciwnie, w swoim czasie były bardzo popularne, choć do pewnego stopnia sezonowo. A teraz spadły na dno. Taka kolej rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otemporaomores Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 20:25 Klęska umysłowa nadchodzącej cywilizacji; takie od dawna nadawane i znane imiona, jak Adelajda, Balbina, Leokadia, Waleria, Eugeniusz, Hieronim, Wiesław (wymieniam tylko te, które noszą lub nosili moi znajomi) znalazły się poza marginesem, razem z cudacznymi lub cudzoziemskimi imionami. Święci pańscy ręce załamują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldskull Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 20:51 lemmikki66 napisała: > Ten zestaw powinien się nazywać "jakich imion NIE WOLNO nadawać normalnym dziec > iom" Bez przesady. Wiele imion jest całkiem normalnych i byłem wręcz w szoku, że są tak mało popularne. Muszę rzucić linka koledze Lubomirowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWar Że niby Krzesimir albo Eugeniusz są be? IP: *.play-internet.pl 20.06.11, 23:47 A Nikola cacy tylko dlatego, że jest na pierwszym miejscu nadawanych dzieczynkom imion? Myśleć, panie kolego, myśleć! Generalizacja nie sprzyja myśleniu. Mój syn będzie mieć piękne, słowiańskie imię pochodzące z czasów, zanim jeszcze chrześcijańskie bydło wepchało się na naszą piękną ziemię. Imienia mojego syna nie ma na liście, ponieważ nikt nie nazwał dziecka tym pięknym prasłowiańskim słowem. Mam się z tego powodu wstydzić? Niech się biblistyczna tłuszcza wstydzi, bo ja nie zamierzam... Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 26.01.11, 18:00 I męska, i żeńska lista imion z 4 nadaniami kończy się w połowie alfabetu (na L i na I) . Biorąc pod uwagę, że listy "5 nadań" są od A do W, coś mi się zdaje że redakcji coś się niechcący ucięło. Poza tym, zakładam, że najrzadziej nadawane imiona to jednak te nadawane tylko jeden raz - redakcja ma chyba te dane? Mam gorącą nadzieję na korektę i uzupełnienie! PS. Imię mojej młodszej córki jest na tej liście. Dla ułatwienia dodam że nie jest to Balbina Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 26.01.11, 18:27 Z imion podanych dotąd podobają mi się: DAGNA, IWA, KIRA, LEONIA, LIGIA, LORENA, LUNA, OXANA, ARIADNA, ARLENA, ALWIN, AMIR, GORAN, LEW, FELIX, JAREMA, KILIAN, LUBOMIR Wiele imion z tej listy to najprawdopodobniej imiona mieszkających w Polsce cudzoziemców albo dzieci z rodziców mieszanych narodowości - np. EMILIE, AMELIE, CAROLINE, CARLOS, FEDERICO, LUCA, JOHN i inne. Uważam, że poniższe to porażka, choć szanuje prawo rodziców do ich nadania: 5 nadań SOFIJA, DASTIN, FRANEK, SAJMON, DENIZ Odpowiedz Link Zgłoś
fooji Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 28.01.11, 12:30 kaeira napisała: > Uważam, że poniższe to porażka, choć szanuje prawo rodziców do ich nadania: > 5 nadań > SOFIJA, DASTIN, FRANEK, SAJMON, DENIZ Czemu Ci się Franciszek nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 01.02.11, 22:57 Franek, nie Franciszek. Zgodnie z polskim prawem, nie powinien zostać w ogóle zarejestrowany. Odpowiedz Link Zgłoś
icz6 Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... 27.01.11, 08:22 Kurcze na takie dziwne imiona Urząd Cywilny sie zgadza, a jak mój małżonek poszedł zarejestrowac naszą córkę Izę to sie nie zgodzili na Izabellę tylko pisane przez jedno L, bo ponoc nie ma takiego imienia w języku polskim, a te imiona to co? Chyba nie bardzo polskie Odpowiedz Link Zgłoś
nocarka Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 27.01.11, 08:59 No właśnie - część to imiona obce (domyślam się, że właśnie ze względu na to, że rodzic jest obcokrajowcem) i to jest ok. Nie podobają mi się spolszczenia na siłę, typu "Sajmon". Pamiętam, że kiedyś komisja języka polskiego miała pełne ręce roboty bo musiała przekonać jakichś rodziców, ze dla ich córeczki imię MONTEZUMA nie jest najlepszym wyborem Pozostałe to imiona stare, staropolskie - kiedyś podobała mi się Nadzieja np. Mam nadzieję, że moja Tośka w przyszłości nie będzie obrażona Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 27.01.11, 10:46 icz6 napisała: > Kurcze na takie dziwne imiona Urząd Cywilny sie zgadza, a jak mój małżonek poszedł zarejestrowac naszą córkę Izę to sie nie zgodzili na Izabellę tylko pisane > przez jedno L, bo ponoc nie ma takiego imienia w języku polskim No, daliście się zrobić w trąbę, niestety, nie wy pierwsi i nie wy ostatni. Urzędnicy USC wykorzystują powszechną wśród rodziców nieznajomość prawa dotyczącego imion oraz ogólnie imion w Polsce. Oczywiście, że Izabella jest normalną, nadawaną wersją tego imienia, choć sporo rzadszą - w Polsce w 2007 r. było 144 tys. kobiet o imieniu Izabela, oraz 13 tys. o imieniu Izabela. (podobnie są Adriany i Adrianny, Liliany i Lilianny, Wiolety i Wioletty, itd) Swoja drogą, Izabella z dwoma L brzmi dla mnie o wiele ładniej niż z jednym. Gdyby wam bardzo zależało, nie jest problemem imię zmienić (do 6m po urodzeniu dziecka to bardzo proste, później trochę bardziej skomplikowane). > a te imiona to co? Chyba nie bardzo polskie Jak już napisałam, w tych spisach rejestrowane są także imiona nadawane dzieciom cudzoziemców przebywających w Polsce. Ale poza tym, wbrew mitom imię wcale nie musi być polskie, w polskiej wersji ani posiadać "polską pisownię". Art. 50 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego stanowi tylko: "Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka." Więcej info w moim poście tu: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,121316773,121336392,Re_Dawajcie_dzieciom_normalne_imiona_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie izabella Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.146.255.244.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.01.11, 15:02 a ja mam koleżankę Izabellę - i dwa "L" w imieniu otrzymała na propozycję pani w USC, która zapytała: a może dodać dwa "L" - będzie oryginalnie... rodzice planowali normalną pisownię Odpowiedz Link Zgłoś
pata.m Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... 27.01.11, 09:55 a jak urodzi się cudzoziemcu dziecko w polsce i chce mu nadać imię, ze swojego kraju? prawdopodonie 3 z 4 goranów na chorwackiego tatę, a jeden to pewnie syn absolwentki filologii Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 27.01.11, 10:46 pata.m napisała: > prawdopodonie 3 z 4 goranów na chorwackiego tatę, a jeden to pewnie syn > absolwentki filologii Albo fanów Bregovica, albo Visnjica... Akurat Goran dla mnie brzmi dla mnie na gruncie polskie całkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolcia Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: 213.162.68.* 28.01.11, 19:47 Moj pies ma na imie goran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: 193.0.236.* 20.06.11, 13:23 a moja suczka ma na imie Karolcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listek Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.11, 15:16 A mój kot miał na imię Dominik. Taki mały żarcik. Odpowiedz Link Zgłoś
dog_in_the_fog Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 20.06.11, 16:56 Mój pies wabi się jan paweł a co ? Odpowiedz Link Zgłoś
effie1980 Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 27.01.11, 12:39 A ja nie ruzmiem w ogole tej ustawy ograniczajacej rodzicom wybor imienia dla dziecka. Wiem, ze niektorzy chcieliby nadac imiona dziwne, ale w koncu to prawo rodzicow zeby wybrac imie takie jak im sie podoba. Zdecydowanie za duza ingerencja panstwa w sprawy rodzinne. Moi znajomi w Anglii nadaja czasami zaskakujace imiona dziecia, czy to dlatego ze jedno jest innej narodowsci czy po prostu chca byc oryginalni. Nie podoba mi sie to, bo uwazam, ze dziecku nalezy zycie ulatwiac a nie utrudniac na starcie, ale bardzo bym byla niezadowolona jakby mi urzad odrzucil imie, ktore wybralam, bo niby jakim prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
fooji Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 28.01.11, 12:27 effie1980 napisała: > A ja nie ruzmiem w ogole tej ustawy ograniczajacej rodzicom wybor imienia dla d > ziecka. Po to żeby jakiś debil nie nazwał dziecka np Kupa albo Frajer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gldi Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: 188.122.119.* 20.06.11, 16:58 albo major Major Major Major Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 23:45 ograniczenia musza byc - np, chciano dac córce na imie kurtyzana. dam se głowe uciąc, ze pojawiłoby sie kulku belzebubów, kazirodów. samogwalt też ladne męskie imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościula [...] IP: *.146.231.214.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.06.11, 13:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
agape-mama Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... 27.01.11, 16:46 Teraz jakaś moda na tematy o imionach, nie ma już o czym pisać czy co?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.zone8.bethere.co.uk 28.01.11, 00:11 moj nastepny synn# bedzie mial na imie Edmund. Dla mnie cudne. Najlepsze imie dla chlopca. A zdrobnienie Mundek- dla mnie cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaśmina Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... IP: *.icpnet.pl 28.01.11, 17:43 A ja mam naimię Jasmina - i co? I rzadkie i fajne - przynajmniej mi się podoba. Ale gdybym chciała nadać córce iię Yasmine to już byłby problem - dlatego mam Zuzannę (swoją drogą bardzo ich teraz dużo i oklepane imię się zrobiło. A dla chłopca Franciszek bardzo mi się podoba. Prawie żadno z imion wskazanych w artykule nie wydaje mi się jakieś szcególnie straszne. Wychodzi na to, że Polska to jednak strasznie zaściankowy nadal kraj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... IP: *.centertel.pl 30.01.11, 19:39 Dziś moje imię,Natalia, zrobiło się oklepane-dawniej było mniej spotykane.Moja córcia ma na imię Michalina i uważam że imię to jest super Oryginalne imiona są ok jeśli tylko nie ośmieszają dziecka. Jestem zwolenniczką dawnych polskich imion-ludzie,zamiast popierać zachodnią modę, chwalmy swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
moonikac NATAN 31.01.11, 00:36 jak usłyszałam to imie 5 lat temu to stwierdziłam,że masakra, ale teraz mi się podoba natanek,natuś- Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek_2 Re: NATAN 20.06.11, 23:04 Ty lepiej uważaj bo będą ci syna z księdzem Natankiem kojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... IP: *.net.stream.pl 27.05.11, 18:53 Nie rozumiem zdziwienia dla imienia Balbina. W naszym kalendarzu obchodzi imieniny 11 marca, 31 marca i 2 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 28.05.11, 14:19 Nie wiem, czemu dziwią: Balbina, Dagna, Iwa, Kira, Leokadia, Leonia, Liwia, Nadzieja, Waleria, Adelajda, Augustyna, Aurora, Donata, Gaja, Aureliusz, Edmund, Krzesimir, Wiesław, Wilhelm, Eugeniusz, Hieronim, Jarema, Kilian, Lubomir - w końcu to całkiem normalne imiona, część z nich jest nawet dość popularna. Ręka by mi zadrżała przy Medardzie, ale to chyba zależy od regionu. Elif, tak jak Mohamed, czy Ibrahim są bardzo popularne i nie powinny dziwić Masza to zdrobnienie, dziwne, że zarejestrowano. Chioma - pierwszy raz słyszę takie imię, wiecie coś o nim? Goran na gruncie polskim brzmi dobrze, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 28.05.11, 17:23 polifonia1983 napisała: > Chioma - pierwszy raz słyszę takie imię, wiecie coś o nim? Nie wiem, jak z Chiomą, ale Choma (albo Foma) to po wschodniemu Tomasz. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 20.06.11, 14:25 Chioma jest nigeryjskie (a przynajmniej Nigeryjke o tym imieniu znam). Nie wolno zapominac, ze nie tylko Polacy rejestruja dzieci w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ascocenda Chioma itd. 20.06.11, 17:46 Chioma - afrykańskie (nigeryjskie). Też pewnie to imię dziecka jakiegoś cudzoziemca... Dreszcz mnie przechodzi tylko, jak widzę te imiona pisane fonetycznie, typu Sajmon (czemu nie Szymon?..) Mam też nadzieję, że John, Ian, Henry i Luca to synowie anglo- i włosko- języcznych rodziców, a nie nieudolne nawiązanie do ulubionych aktorów czy piosenkarzy... I żal trochę, że imiona typu Eugeniusz czy Lubomir są w jednym zbiorze z Latoya i Valentino... Dobrze, że pula imion się wzbogaca, ale potrzeba trochę wyczucia... (nie ma w spisie chyba Kevina, ciekawe, czyżby nikt tego imienia nie nadawał, czy też jest bardziej popularne od Wiesława i Edmunda?..) Skądinąd jest to bardzo stare imię irlandzkie, podobnie jak Kilian. Wyczucie, oczywiście, trudno zdefiniować. Jeśli ktos ma nazwisko, przepraszam, Kapusta lub Kędziorek, czy jest pewien, że Izabella Kapusta lub Valentino Kędziorek będzie brzmieć dobrze?.. Czasem trudno przeskoczyć rodzima słowiańskość.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alo Re: Chioma itd. IP: *.access.telenet.be 18.01.12, 22:49 a chcialabys dac dziecku na imie Gienek, lub sama nazywac sie Genia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 13:08 Elif to bardzo ładne arabskie imię! Jeśli będę mieć w przyszłości córeczkę to właśnie tak będzie miała na imię Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 20.06.11, 13:58 sTo imiona najrzadziej nadawane a nie najdziwniejsze, stawiam cole przeciwko orzeszkom, ze w wypadku imion obcych zostaly one zapisane na podstawie obcych aktow urodzeniaalbo sa to imiona dzieci cudzoziemcow mieszkajacych na terenie RP. moj syn tez sie zalapal do tej statystyki jest jednym z pieciu w PL chociaz pani w urzedzie probowala mi wmowic, ze nie moze zapisac imienia w takim brzmieniu, bo nie polskie szybko wyprowadzilam ja z bledu Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 20.06.11, 20:19 Gość portalu: gość napisał(a): > Elif to bardzo ładne arabskie imię! Jeśli będę mieć w przyszłości córeczkę to w > łaśnie tak będzie miała na imię Pod warunkiem, że nie w Polsce. Jest to akurat przypadek, który nie pozwala rozpoznać płci dziecka (arabski słabo jest znany w naszym kraju). A nawet gorzej. Będą myśleli, że to chłopiec. Ludziom może kojarzyć się z rzeczownikiem kalif, albo talib, albo elew, albo elf. Wszystko rodzaju męskiego, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
jarsons70 Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 20.06.11, 20:36 Po arabsku zapewne tak, ale w Polsce Elif to jedynie kojarzy się z kalif, a to bynajmniej nie z imieniem kobiecym, a wg. cytowanych wczesniej artykułów prawnych, dobrze byłoby, gdyby można było rozpoznać płeć po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
fikumikum Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... 20.06.11, 14:28 hmm leokadia i leonia to całkiem ładne imiona, to są stare imiona, kojarze je z mojej wioski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajcew Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 16:36 Kermit czy Donald ,co za różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arta10 Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... IP: *.centertel.pl 20.06.11, 17:58 moj synek ma na imie Attila.... ciekawe ilu chlopcow w Polsce ma tak na imie? mysle, ze niewielu, a mimo to nie znalazlam tego imienia na liscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.toya.net.pl 20.06.11, 20:32 Odważnie. Szczególnie, że w Polsce imiona kończące się na samogłoskę "a" powszechnie uważane są za żeńskie. Mam nadzieję, że nie będą się z niego śmiać w szkole, bo dzieci niestety potrafią być okrutne... Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 20.06.11, 20:56 Gość portalu: arta10 napisał(a): > moj synek ma na imie Attila.... ciekawe ilu chlopcow w Polsce ma tak na imie? m > ysle, ze niewielu, a mimo to nie znalazlam tego imienia na liscie. my mamy dwulatka Atilla,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 21.06.11, 00:23 hugo43 napisała: > my mamy dwulatka Atilla,pozdrawiam Ma na imię Atill? Czy zasady języka polskiego uległy dla niego zawieszeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 21.06.11, 07:59 ojejku,mial byc przecinek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 22.06.11, 00:02 Chodziło raczej o "ę". Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 22.06.11, 08:21 a ja mialam na mysli:,Atilla(mu na imie).na dodatek nie mam polskich znakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotta Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: 213.156.124.* 13.01.12, 14:48 Męskie imię kończące się na "a" to nic dziwnego....Kosma, Barnaba, Bonawentura, Jarema Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kana Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 23:31 No widzisz? mozesz sie poklepac po ramieniu, zes taaaaka oryginalna. Matka inna niz wszystkie, synek tez. Mysle, ze wiesz ilu chlopców w PL ma tak na imie. Jestem pewna, ze to sprawdzilas Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 21.06.11, 08:02 no akurat moj syn ma dwa obywatelstwa i w drugim kraju jest to bardzo popularne imiepewnie z milion bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yt5re Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... IP: *.toya.net.pl 20.06.11, 19:53 Znakomity pomysł - nadawanie dzieciom murzyńskich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlotabeczka Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... IP: 46.7.161.* 20.06.11, 20:02 biedne dzieciaki, beda musialy bardzo wczesnie nauczyc sie literowac swoje imie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sugga Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.nette.pl 20.06.11, 20:25 moje dzieci-chlopczyk maks,dziewczynka maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.toya.net.pl 20.06.11, 20:35 Klasyczny zestaw. Znam chyba ze cztery rodzeństwa - chłopiec Maks, dziewczynka - Maja. Za paręnaście lat będą jak niegdyś Kasie i Maćki - po 10 sztuk w klasie. Ale przynajmniej ładnie brzmią Odpowiedz Link Zgłoś
carol4210 Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... 20.06.11, 20:41 Rodzice dziwnych imion, czy do was to nie dociera jak wasze dziecko z tymi dziwnymi ( nie Polskimi imionami)będzie się wstydziło i będzie w zyciu skrępowane i nieśmiałe, to was nie obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 20.06.11, 20:59 a nie przyszlo ci do glowy,ze te dzieci maja rodzicow niekoniecznie z polski,do tego zyja pomiedzy dwoma krajami,trzema jezykami.polska to nie pępek swiata.ja o swego syna sie nie martwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 20.06.11, 22:22 Z tej listy podobają mi się Leonia i Adelajda Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa-mroku Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona 21.06.11, 00:14 carol4210 napisał: > Rodzice dziwnych imion, czy do was to nie dociera jak wasze dziecko > z tymi dziwnymi ( nie Polskimi imionami)będzie się wstydziło i będzie w > zyciu skrępowane i nieśmiałe, to was nie obchodzi? Przeżyją 18 lat, a potem wystąpią do urzędu o zmianę podając powód że ośmieszające. Kosztuje to grosze, a trwa ok.3 tygodni, zawsze sprawa jest rozpatrywana pozytywnie, podobnie jest z ośmieszającymi nazwiskami. Jeśli dziecko nosi takie imię może być zapisanym do szkoły na drugie imię. Znam osobiście taki przypadek, dziewczynka całą szkołę chodziła zapisana na drugie imię, a w chwili skończenia osiemnastu lat zmienili jej to pierwsze, a napisała że zwyczajnie go nie cierpi i przyniosła świadectwa że nie używała go. Nie było ośmieszające, było zwyczajne, ale akurat ta osoba nim nazwana miała na nie alergię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.182.114.213.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.06.11, 00:42 W ja miałam kolegę o imieniu Roch, któremu rodzicie specjalnie dali takie dziwne imię, żeby sobie w życiu radził. W myśl zasady, że jak to imię udźwignie, to i inne rzeczy go nie złamią. No i dawał radę rzeczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adv Sajmon, Brandon etc. IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 23:28 Rany, kogoś pogniotło. Widac, ze sporo imion jest muzułmańskich, ale to jeszcze da sie sensownie wytluamczyc. ale spolszczanie anglosaskich imion? To juz Syzmona nie ma lecz Sajmon? Odpowiedz Link Zgłoś
wera_woolf Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona dz... 20.06.11, 23:42 Nie rozumiem, czemu nie można pomieszać imion męskich i kobiecych, Robin bywa kobiecym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Elvis i Chanel - najrzadziej nadawane imiona IP: *.ptr.magnet.ie 21.06.11, 13:18 ale wtedy jest Robyn a nie Robin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Yamak Szkoda dzieci, co mają rodziców debili IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 00:03 Alan, Marcel, Natan, Nadia, Dżesika itd. W Polsce brzmią pretensjonalnie. Czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Szkoda dzieci, co mają rodziców debili 21.06.11, 08:06 oprocz Dżesiki,to calkiem popularne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
jael53 Re: Szkoda dzieci, co mają rodziców debili 21.06.11, 19:55 Owszem, owszem... choć inni się zarzekają, że też im "nie brzmią" Jaremy, Emilie i Amelie. Aż się im chce doszukiwać "nie całkiem polskich" rodziców. Problem zdaje się w tym, że przeciętny Polak o swojej własnej tradycji pojęcie ma takie raczej mętne; no i tę tradycję sytuuje w "zamierzchłych" czasach - jakie 60 - 80 lat temu, w środowiskach - delikatnie mówiąc - nader prostych. Stąd niewiedza o tych wszystkich Jaremach, Herakliuszach, Damazych czy zgoła Janach Amorach; ale też Warcisławach, Miliwojach czy innych Dzierżymirach. Odpowiedz Link Zgłoś