kasiek_73 01.05.04, 23:29 Mój dziesięciodniowy synek ma na imię Kajetan. Ciekawa jestem co sądziecie o tym imieniu, a może znacie jakichś Kajetanów, albo sami macie chłopca o tym imieniu. Potrzebuję wsparcia, bo moja rodzina jest raczej zdegustowana. Trochę niepokoi mnie zrobnienie Kajtek. Póki jest malutki to fajnie mówić do niego Kajtuś czy Kajtuszek, ale co potem ? A może ktoś ma jakiś inny pomysł na zdrobnienie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: A Kajetan? 01.05.04, 23:53 Kasiu Tu masz watki na temat tego imienia. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=10609243&a=10630553 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=10056189&a=10056189 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=7754866&a=8681918 Na temat tego imienia wypowiedzialam sie juz w tych watkach. Nie przejmuj sie rodzina, owswoja sie z imieniem i po klopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalk Re: A Kajetan? 02.05.04, 12:43 A zdrobnienie Kajetanek,tak po prostu. Nie musi być wcale krótkie.NIE dajcie Go tylko "przerobić" na Kajtka!!!Moja córeczka (1,5)ma na imię Rozalka.Nigdy nikt nawet nie smial powiedziec na Nią Rózia!Puki co od rodzicow zalezy jak woŁacie na swoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
willow_girl Re: A Kajetan? 02.05.04, 12:47 Mam kolege Kajetana. Mocny charakte, silne sklonnosci przywodcze, wysokie IQ i rewelacyjne poczucie humoru Jego dziewczyna mowi na niego 'Kaj'. Przyjelo sie, a ja uwazam, ze naprawde fajnie brzmi. Sprobuj pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Rozalia czy Róża?! 02.05.04, 21:21 Moja córeczka (1,5)ma na imię Rozalka.Nigdy nikt > nawet nie smial powiedziec na Nią Rózia!Puki co od rodzicow zalezy jak woŁacie > na swoje dziecko. Hej Twoja coreczka nosi jedno z ladniejszych imion, moim zdaniem oczywiscie. Uwazam jednak, ze zdrobnienie Rózia yez jest slodkie. Akceptuje wszystkie odmiany tego imienia, Ty tez powinnas. Zazdroszcze Ci malej Rozalki. Odpowiedz Link Zgłoś
november67 Re: A Kajetan? 30.05.04, 22:02 Podoba mi się Twój sposób myślenia. Niestety życie jest znacznie bardziej przyziemne. Moja córka ma na imię Weronika. Pięknie prawda. No właśnie, a pani w gminnym przedszkolu woła na nia Werka. Dzieciak nie rozumie o kogo chodzi, bo my wołamy wyłącznie Weronika, Weronisia i Nika. Często sami psujemy brzmienie imion. Przykłady : Stefania jest piękna, ale Stefcia byle jaka. Aleksandra brzmi majestatycznie, a Olka wręcz wulgarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek_73 Re: A Kajetan? 02.05.04, 22:42 Dzieki za miłe odpowiedzi. Jeśłi chodzi o Kaja to też już na to wpadłam,ale nie wiem czy się przyjmie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
allaxx1 Re: A Kajetan? 30.05.04, 20:45 Ja miałam tak nazwać chłopczyka ale obawiałam się reakcji dzieci w przedszkolu:chodzi mi o przezywanie ----kajtek bez majtek .Nas to może śmieszy ale dziecko może mieć powód do łez. Odpowiedz Link Zgłoś
november67 Re: A Kajetan? 30.05.04, 22:12 Kajetan to imię neutrealne. Imię łacińskie, pochodzące od nazwy miasta Caieta, oznacza mieszkańca Kajety. Kościół zna tylko jednego świętego o tym imieniu. Święty Kajetan urodził się we włoskim mieście Viacenza w 1480 roku. Jego rodzicami byli Kasper i Maria Porto, a ponieważ ojciec Kajetana pochodził z Thieny, świętego często też nazywa się Kajetanem z Thieny. Mnie imię to kojarzy się pozytywnie i jest niebanalne. Nie przejmujcie się rodziną. Wszystkie szlachetne ryby płyna pod prąd. Odpowiedz Link Zgłoś