Dodaj do ulubionych

AGATKA czy KAROLINA?

05.05.04, 08:45
Co sądzicie o imieniu Agata/Agatka/ Aga. Mój mąż ma fioła na punkcie tego mienienia. Czy któraś z was ma córeczkę Agatkę i jakie są te Agatki. Mnie podoba się Karolina/ Karolinka/ Karolcia. Które byście wybrały? Bo ja juz sama nie wiem. A niedługo muszę się zdecydować. Pomocy. Czy Karoliny to fajne dziewczyny?
Obserwuj wątek
    • madziarek_edziecko Re: AGATKA czy KAROLINA? 05.05.04, 09:02
      Witaj.
      Z tych dwóch imion wybrałabym Agatę. Karolina - nie podoba mi sie. Mam jakies
      niezbyt ciekawe skojarzenia z tym imieniem, pewnie wiec dlatego.
      No,ale oczywiscie decyzja jest Wasza. To tylko moje zdanie.
      Pa
      Madzia
    • igga-81 Re: AGATKA czy KAROLINA? 05.05.04, 10:37
      ja również jestem za Agatą (znałam cudowną osobe o tym imieniu!) imie Karolina
      jest stanowczo za długie,a zdrobnienie Karolcia nie w moim guście, a poza tym
      kojarzy mi się jakoś tak bezosobowo... takie moje zdanie, pozdrawiam
    • szczekuszka Re: AGATKA czy KAROLINA? 05.05.04, 13:57
      Karolina to imie kojarzy mi sie nieciekawie, ale to przez reality show w BB
      byly same glupie Karoliny. Wczesniej znalam tylko jedna bardzo oryginlna
      Karoline (jej imie tez wydawalo mi sie nad wyraz oryginalne), a pozniej to imie
      slyszalam coraz czesciej i stracilo wiele czaru.
      Siostrzenica mojego chlopaka ma na imie Karolina. Madre, ladne dziecko, oczko w
      w glowie mojego chlopaka, a ma on troche tych siostrzencow.
      Co do Agaty, tak wlasnie ma na imie, mama tej Karolniki, siostra mojego A.smile
      TO tez ladne imie, takie z charakterem. I naprawde nie wiem, ktore imie wybrac
      jak dla mnie postawilabym miedzy nimi znak rownosci.
    • lidek51 Re: AGATKA czy KAROLINA? 06.05.04, 10:14
      Kiedyś żadne mi się nie podobało,ale mojej mamy brat dał córeczce na imię Agatka
      jest ona moją chrześnicą.Przyzwyczaiłam się,a z czasem mi się
      spodobało.Sądzę,że większość z nas kojarzy imiona z ludzmi,których lubi,kocha.
      Tak naprawdę każde imię jest ładne jak się je ładnie wymawia.
      A jeśli o Agatkę chodzi,to moja chrześnica ma 8 lat jest super
      dziewczynką,wszędzie jej pełno,jest pogodnaSliczna i zawsze uśmiechnięta.
      Życzę powodzenia,pozdrawiam Lidia i Arkadiuszek(15,12,2003)
    • mama1974 Re: AGATKA czy KAROLINA? 06.05.04, 22:24
      "skojarzenia to przekleństwo(...)jakiekolwiek podobieństwo jest zupełnie
      przypadkowe". Taki tekst mi się przypomniał.
      Pozdrawiam.Mama Karolinki i Małgosi.
    • wierz_14 Re: AGATKA czy KAROLINA? 07.05.04, 10:30
      Oczywiście Agatka. Imię Karolina nie podoba mi się, zresztą stało się zbyt
      popularne. Agatka to prześliczna koleżanka mojego synka, córka mojej znajomej.
      Istotne jest też to, że całkiem charakterna.
    • anka1000 Re: AGATKA czy KAROLINA? 07.05.04, 11:43
      oba imiona naleza obecnie do popularnych. Agata pochodzi z laciny i
      oznacza "dobra", a Karolina to zenska forma germanskiego imienia Karol. mysle,
      ze wybierzcie to imie, ktore bardziej pasuje do nazwiska.
    • itsola Re: AGATKA czy KAROLINA? 08.05.04, 10:48
      Czesc !
      Oczywiscie AGATA.Bardzo mi sie podoba -nawet mam tak z bierzmowania.Pa Ola
      • darling_me Re: AGATKA czy KAROLINA? 08.05.04, 13:41
        bardzo lubie imie agata, moja siostra nosi to imie i moje 3 bliskie kolezanki,
        kazda z nich to ciekawa osobowosc.
        a malych karolinek w mojej okolicy za duzo ostatnio

9sorry za male literki, dziecko na kolanach)
        • zossia Re: AGATKA czy KAROLINA? 08.05.04, 17:34
          Zdecydowanie Karolina, ma klasę, czego nie można powiedzieć o Agacie, która
          należy do mojej pierwszej 5 najbrzydszych imion. I bynajmniej nie dlatego, ze
          mam nieprzyjemne skojarzenia.
          • zaino Re: AGATKA czy KAROLINA? 11.05.04, 14:48
            Tak się składa, że moje siostry noszą te imiona. Agata to proste imię i takie
            są właśnie Agaty- prostolinikjne. Karolina brzmi bardziej dostojnie, stąd
            Karoliny są bardziej wybredne.
          • lensi Re: AGATKA czy KAROLINA? 15.07.04, 21:46
            Z tych dwóch wybrałabym Karolinę. Ma więcej klasy. W zdrobnieniu można mówić
            Kinia, co dla mnie jest bardzo urokliwym określeniem. Natomiast jeżeli chodzi o
            imię Agata, to chyba jest już za dużo kobiet o tym imieniu.
            Znałam kilka kobiet o imieniu Agata, większość z nich nie była przyjemna w
            obyciu. Upierdliwe, naprzykrzające się i wtrącające się nie do swoich spraw, a
            i jeszcze mające zawsze racje. Często też hipokrytki. To oczywiście tylko moje
            doświadczenia z Agatami.
            lensi
    • dylan2002 Re: AGATKA czy KAROLINA? 12.05.04, 16:44
      Agata to śliczne imię. Mam koleżankę Agatę, jest bardzo inteligentna i ładna.
      Nie ma to na pewno wiele wspólnego z imieniem, ale może dzięki temu tak dobrze
      mi się kojarzy.
      Julka
      PS:Ta moja koleżanka mieszka w LA i jakiś czas temu poznała jednego z czołowych
      światowych piosenkarzy. Strasznie się zachwycał tym imieniem, właśnie pisanym
      bez "h" i zapowiedział, że takie imię da swojej córce. Chyba jednak na to się
      nie zanosi, zważywszy jego orientację smile, ale to fajna historia do opowiadania
      wszystkim Agatom!
    • anilia Re: AGATKA czy KAROLINA? 12.05.04, 19:51
      Agaty znałam dwie, z czego ta pierwsza to przemiła dziewczyna, bardzo taktowna,
      niesamowicie skromna, inteligentna i ładna. Ta druga jest przemądrzała, chyba
      uderzyły jej do głowy pieniądze rodziców, choć również inteligentna. Dodatkowo
      próbuje naśladować swoją starszą siotrę - Karolinę jakby nie było, zamiast żyć
      po swojemu.
      Karolinę znam jedną, miła dziewczyna, według mnie niezbyt ładna, no i ma coś
      takiego w sobie, że za nią nie przepadam.
      Moja siostra jest Joanna Karolina - chyba całkiem nieźle brzmi.
      • gniewosz_m Re: AGATKA czy KAROLINA? 12.05.04, 20:01
        zdecydowanie AGATKA!!!!!
    • pejsaty Re: AGATKA czy KAROLINA? 12.05.04, 21:18
      imie agata mi sie podoba. karolina - zdecydowanie nie.
      • esel3 Re: AGATKA czy KAROLINA? 13.05.04, 20:15
        A ja z kolei głosuję za Karoliną- jak to ktoś powiedział, piękne imię zarówno
        dla dziewczynki, jak i dorosłej kobiety.To imię podobało mi się od zawsze i
        teraz nosi je moja córeczka. Jest uroczą, pełną energii i temperamentu
        dziewczynką. Pozdrawiam serdecznie
        • aga.wroblewska Re: AGATKA czy KAROLINA? 15.05.04, 16:00
          a ja też chcę mieć karolinkę
          jak tylko się okaże że to dziewczynka to będzie karolinka może dlatego że
          kocham karolka
          to tyle
      • gaudencja Re: AGATKA czy KAROLINA? 18.07.04, 16:48
        pejsaty napisał:

> imie agata mi sie podoba. karolina - zdecydowanie nie.

Przychylam się do zdania Pejsatego smile
    • sataga Re: AGATKA czy KAROLINA? 22.05.04, 14:16
      Agata to moje imię i bardzo je lubięsmile
      Znam kilka swoich imienniczek tez są zadowolone ze swego imieniasmile
      Karolina nie specjalnie mi sie podobalo,nie wiem czemu zawsze kojarzylo mi sie
      z folklorem i strojem krakowiankismilepozdrawiam
      • wawrz Re: AGATKA czy KAROLINA? 22.05.04, 23:18
        Co do Agaty to mnie sie wogóle nie podobało az do czasu jak moja koleżanka
        nazwała tak swoją córeczke ale tylko "Agatka" zdrobniale bo Agata noga zamiata.
    • mama-patrycji Re: AGATKA czy KAROLINA? 22.05.04, 18:26
      Karolina!!!!Karolcia,Karolka,Karolinka.Śliczne i takie słodkie.Gdyby nie
      Patrycja to dałabym mojej córci na imię właśnie Karolinkasmile.Pozdrawiam
    • 11ulla Re: AGATKA czy KAROLINA? 22.05.04, 22:38
      ja mam karolinke w rodziniesmile
      jest sliczna, bardzo dobrze sie uczy...jest drobnej budowy, ale jak ją wkurzy
      jakiś nawet dwa razy wyższy chlopak...to potrafi go kopnąć i zwiac hmmm
      teraz ma dopiero 10 lat, ale ma swoje własne zdanie, oj ma....

ale strasznie z niej fajna babka!
      • adziunia Re: AGATKA czy KAROLINA? 15.07.04, 22:30
        Ja mam na imie AGATA, nie wiem czy sie cieszyc czy plakac ale chyba w koncu
        polubie to imie bo kazdy mowi ze ładne, fajne. Karolina - Ewelina- Paulina =
        najgorsze imiona jakie znam, nie moge ich juz zniesc a z tych wszystkich
        najgorsza jest Karolina , jeszcze inteligentnej osoby o tym imieniu nie
        spotkalam.
        • forencja Re: AGATKA czy KAROLINA? 16.07.04, 08:25
          Pomimo, że są to dość popularne imiona, znam tylko dwie Karoliny i dwie Agaty -
          wszystkie to wspaniałe dziewczyny! Jeśli miałabym wybierać między tymi dwoma
          imionami, postawiłabym jednak na Karolinę - ostatnio to imię zaczęło należeć do
          czołówki moich ulubionych, poza tym tak ładnie się zdrabnia...
          Pozdrawiam,
          Magdalena
          • edzioszka Re: AGATKA czy KAROLINA? 16.07.04, 13:00
            Agata
    • wybuszek Re: AGATKA czy KAROLINA? 04.08.04, 21:46
      Witaj Reni!
      Sama mam na imię Agata i jestem z niego zadowolona. Samo słowo oznacza dobra i
      twarda. I myślę, że to prawda. Natomiast Karolina kojarzy mi się w pierwszej
      chwili z taką bezbronną dziewczynką, którą wszyscy owijają sobie wokół palca.
      Pozdrawiam Agata smile
      • katarzyna251 Re: AGATKA czy KAROLINA? 05.08.04, 16:01
        Zdecydowanie Karolina- w ogole podobaja mi sie imiona konczace sie na -ina.
    • owieczka1982 Re: AGATKA czy KAROLINA? 05.08.04, 17:48
      hmmm.. moim zdaniem agatka smile
      moja kuzynka ma na imie karolina i jesli charakter dziecka ma cos wspolnego z
      nadanym mu imieniem to odradzam. nasza karolina to wcielony diabel. majac 3,5
      roku pobila w parku 8letniego chlopca, bo stal jej na drodze a jej sie nie
      chcialo go wyminac

P.S. mam koty o imieniach agatka i karolina. agatka byla cudownym kotkiem
      (niezyje juz) a karolina to wredne zwierze. wiem, ze to nie na temat ale tak mi
      sie przypomnialo smile
    • agacz2905 Re: AGATKA czy KAROLINA? 09.08.04, 21:53
      Zdecydowanie opowiadam się za Agatką. Sama mam roczną Agatkę i bardzo z niej
      kochana i o wiele grzeczniejsza od brata dziewczynka. Jak już przyszła na
      świat, chciałam jej zmienić imię, ale mąż już nie pozwolił i dobrze zrobił.
      Przeglądałam ostatnio swoją pocztę z okresu, kiedy nawet jeszcze wróble nie
      ćwierkały o tym, że Szymek będzie miał rodzeństwo - napisałam wtedy do kogoś:
      żeby życie nie było nudne, zaczynam starania o córeczkę. Nazwę ją Agatkasmile). Co
      niniejszym się stało. Pozdrawiam
      Agnieszka
    • gusianka Re: AGATKA czy KAROLINA? 10.08.04, 15:44
      Poniewaz ja sama jestem Agata to jestem za!!!!!
      Zwięzłe , sympatyczne, krótkie i bardzo dostojne.
    • marexob Re: AGATKA czy KAROLINA? 10.08.04, 16:17
      Zdecydowanie AGATA! Mam córeczkę 5,5 r Agatkę. To śliczna i dobra dziewczynka!
      (walnięty na jej punkcie tatuś). Moja siostra ma w tym samym wieku córeczkę
      Karolę. Myślę że 80% chłopców w jej wieku jest grzeczniejszych!! Ale są
      wielkimi "przyjaciółkami" na jakieś realne 3 niecałe lata znajomości między
      nimi pokłóciły się tylko raz (o nitkę z bluski). Poważana sprawa. Choć muszę
      przyznać że Karola do najbrzydszych nie należy. Tylko te zdrobnienia: Karolinko
      (mazowsze tańczy i śpiewa) itd. Okropne. No i w przedszkolu co 3 to Karola.
      Życzę Ci przede wszystkim zdrowego dziecka.
    • zlosia Re: AGATKA czy KAROLINA? 10.08.04, 22:25
      Ja jednak wybrałabym Karolinkę. Mam siostre Karolkę. Jest młodsza ode mnie o 2
      lata, ale wygląd na dużo starszą. Zachowuje się zawsze poważnie i dostojnie.
      Ale jest słodka, przemiła i śliczna. Ludzie do niej lgną jak do miodu. Jak
      byłyśmy malutkie wołałam na nią Kala. I tak zostało. Zawsze zwracam sie do niej
      Kala lub Kalcia.
      • gaudencja Re: AGATKA czy KAROLINA? 11.08.04, 09:17
        zlosia napisała:

> Ja jednak wybrałabym Karolinkę. Mam siostre Karolkę. Jest młodsza ode mnie o
        2
        > lata, ale wygląd na dużo starszą. Zachowuje się zawsze poważnie i dostojnie.
        > Ale jest słodka, przemiła i śliczna. Ludzie do niej lgną jak do miodu.

Myślisz, że gdyby miała na imię Agata, to byłoby inaczej?
        A ja znałam Karolinę, która była babochłopem, najbrzydszym na uczelni, z
        wiecznie tłustawymi włosami i głosem jak mężczyzna. Czy to też swiadczy o tym
        imieniu? Darujmy sobie wywodzenie z imion jakichś cech determinujących wygląd i
        charakter, bo daleko nie zajdziemy.
        • zlosia Re: AGATKA czy KAROLINA? 11.08.04, 13:21
          Duzo osób wybiera imiona dla swoich dzieci kierując się np ich znaczeniem lub
          znają osobę, której charakter bardzo im odpowiada. Czytamy że naprzykład
          Dominika jest to osobą załóżmy miła i jakas tam... Tak jest napisane w
          ksiązkach. Dlaczego mam się nie wypowiedzieć o osobie o takim imieniu, która
          znam. Przeciez w wyborze imion liczy się skojarzenie.
          Mi bardzo się podoba imię Joanna. Znam z 10 Aś ale żadna z nich nie jest
          normalna. Jedna jest barszo interesowna, druga sztuczna, trzecia wszystkiego
          się boi. Przeciez na tym polega wybór imienia dla dziecka.
          Dziwi mnie to, że tylko mi zwróciłas uwagę. To jest moja druga wypowiedz na tym
          fomur i nie moge powiedzieć, że w tym momencie sympatycznie się tu czuję.
          Zwłaszcza, że nie jestem pierwszą osobą nawet w tym wątku która podała swoje
          skojarzenie imion do osób.
          • gaudencja Re: AGATKA czy KAROLINA? 11.08.04, 14:52
            zlosia napisała:

> Dziwi mnie to, że tylko mi zwróciłas uwagę. To jest moja druga wypowiedz na
            tym
            >
            > fomur i nie moge powiedzieć, że w tym momencie sympatycznie się tu czuję.
            > Zwłaszcza, że nie jestem pierwszą osobą nawet w tym wątku która podała swoje
            > skojarzenie imion do osób.

Ok, akurat padło na Ciebie; co jakiś czas nie wytrzymuję i komentuję posty w
            rodzaju "moja córka ma na imię Ramonka, świetna z niej babka i jak się
            uśmiechnie to dostaje wszysko, co chce, więc nazwij swoją córkę Ramonka".
            Trochę czym innym jest pisanie o skojarzeniach, które mamy z danym imieniem, a
            czym innym - ściśłe wiązanie z imieniem cech dziecka. Przykro mi, że się
            niesympatycznie poczułaś z mojego powodu i przwepraszam! Na pewno jestś tu mile
            widziana.
            • aniadm Re: AGATKA czy KAROLINA? 11.08.04, 15:01
              Masz rację. Najbardziej mi się podoba, jak ktoś pyta: "Rozważam imię
              Oliwia/Agnieszka/Małgosia dla mojej córeczki. Czy ktoś wie, jakie sa
              dziewczynki o tym imieniu?" Zaraz włącza się mama jakiejś dziewczynki o tym
              imieniu, która opisuje wspaniały charakter swojego (zazwyczaj 1-2 letniego)
              dziecka, a parę innych rozpoznaje w tym opisie swoje/znajome dzieci. A dowcip
              polega na tym, że opis ten pasuje jak ulał także do wszystkich moich znajomych
              dzieci, niezależnie od płci i imienia.

A tak na poważnie, wybieranie imion, które się pozytywnie kojarzą ze znanymi
              nam osobami jest jak najbardziej w porządku. Dość bez sensu jest natomiast
              oczekiwać, że samym nadaniem imienia ustalimy charakter naszego dziecka.

Chociaż mam wrażenie, że jest możliwe (tak było w słynnym artykule
              z "Przekroju"), że gdy rodzice wybierają imię, które kojarzą z określonymi
              cechami charakteru, które uważają za pożądane, będą podświadomie starać się
              wyrobić u dziecka właśnie takie cechy, a nie inne. Co w ekstremalnych
              przypadkach może miec niemiłe skutki.

• dmonika Re: AGATKA czy KAROLINA? 10.08.04, 23:33
      zdecydowanie AGATA !!!!! Pozdr. MOnika mama Zuzy
    • kubuspuchatek18 Re: AGATKA czy KAROLINA? 11.08.04, 15:28
      wszystkie znane mi Karoliny to piękne dziewuchybig_grin Agatę natomiast darzę
      sentymentem bo tak miała na imie moja tragicznie zmarła przjaciółka. Agata to
      dla mnie imię niemal magiczne jednak bardziej mi się podoba Karolinka (Karolka,
      Karolcia, Kara... ślicznie!!).
      Pozdrawiam, Jula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.