Gość: Akord IP: *.182.119.190.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.06.11, 11:02 Dzień dobry, Mam pewien problem ze swoim imieniem. Otóż, na imię mi Wojciech. Jednak niedługo wyjeżdżam za granicę i chciałbym je jakoś zamerykanizować. Pomyślałem, żeby się przedstawiać jako Albert, gdyż właściwie od tego łacińskiego odpowiednika pochodzi polskie Wojciech. Jak myślicie, dobrze bym zrobił? A gdybym w Polsce przedstawiał się nie jako Wojciech a Albert to mogę tak zrobić? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Odpowiednik imienia 16.06.11, 12:04 nie Albert, tylko Adalbert nie jest to odpowiednik imienia Wojciech, tylko imię, pod którym św. Wojciech był znany (przyjął je na bierzmowanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akord Re: Odpowiednik imienia IP: *.182.119.190.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.06.11, 13:05 Albert również. O widzisz, nie wiedziałem tego. Dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Odpowiednik imienia 16.06.11, 12:49 Przyznam szczerze, że nie lubię takich zamianek. W Ameryce funkcjonuje tyle dziwnych, obcobrzmiących imion, że raczej nikogo nie dziwi potrzeba nauczenia się nowego. Wojciech może być trudne w wymowie ze względu na "ch", ale już Wojtek powinno się przyjąć. Wystarczy kilka razy powtórzyć i nie wstydzić się, że imię nie jest typowo amerykańskie. Cokolwiek to zresztą znaczy, bo tak jak pisałam, w USA panuje pełna dowolność imiennicza i sami Amerykanie często prześcigają się w udziwnianiu imion. A jak już całkiem nie da rady, to powiedz, żeby mówili na Ciebie "Dablju". No chyba, że bardzo chcesz być Albertem/Adalbertem. Zapewniam Cie jednak, że ten zamiennik nie będzie dla nikogo czytelny. Równie dobrze mógłbyś kazać na siebie mówić James albo Billy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akord Re: Odpowiednik imienia IP: *.182.119.190.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.06.11, 13:07 Rozumiem. Możesz mieć rację. Rzeczywiście wiele nawet sławnych osób wymyśla sobie coraz dziwniejsze imiona. Aj, nie mogę się zdecydować. Muszę jeszcze pomyśleć. Dziękuję bardzo za pomoc w podjęciu decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Odpowiednik imienia 16.06.11, 19:11 Mysle, ze podanie swojego imienia w formie Wojtek jest w tym przypadku najlepsze. Jako lingwistka jestem za niezamienianiem imion jakiegokolwiek pochodzenia na ich odpowiedniki w kraju, w ktorym sie znalezlismy. Przeciez Ty do Johna w Polsce nie bedziesz mowil Jasiek, prawda? Z reszta Wojtek jest o niebo ladniejsze od Adalberta, czy Alberta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akord Re: Odpowiednik imienia IP: *.146.53.92.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.06.11, 14:38 Dziękuję za odpowiedź. Wiesz, powoli zaczynam się do tego przekonywać. W końcu i tak będę tak postrzegany tak jak się zaprezentuję a nie ze względu na imię. O.K. Zostaję przy Wojtku. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i porady. Jesteście kochani. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Odpowiednik imienia 17.06.11, 15:27 Tak trzymać! I nie bój się, w USA obcokrajowcy są na ogół dobrze postrzegani (może z wyjątkiem Meksykanów, Portorykańczyków i Arabów ). Naprawdę nie ma potrzeby na siłę się przefarbowywać. Masz piękne imię i możesz być z niego dumny Odpowiedz Link Zgłoś
lana.777 Re: Odpowiednik imienia 17.06.11, 15:04 Jeden czlowiek o imieniu Wojciech zmienil swoje imie do codziennego uzytku na Voytek, a inny na Walter. Osobiscie uwazam, ze kazdy moze robic ze swoim imieniem co mu sie podoba. Mozna uzywac drugiego imienia jezeli jest latwiejsze do wymowienia, lub przybrac inne imie dla wygody. W wielu formularzach jest rubryka, gdzie mozna podac 'nickname', ktorym czlowiek zyczy sobie przedstawiac sie w pracy czy na co dzien. Odpowiedz Link Zgłoś