Dodaj do ulubionych

Aleksandra

IP: *.183.228.139.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.06.11, 18:27
Co myslicie o imieniu Aleksandra?
Obserwuj wątek
    • grecka_pszczola Re: Aleksandra 17.06.11, 18:37
      Popularne, oklepane, skrótu Ola bardzo nie lubię. Nie podoba mi się.
      • magducha78 Re: Aleksandra 17.06.11, 19:15
        jest ok, ale jest baaardzo popularne
    • dalenia Re: Aleksandra 17.06.11, 20:33
      Pomijając zupełnie popularność tego imienia, to uważam, że jest całkiem niezłe. Szczególnie podoba mi się pełna wersja, a jako zdrobnienia - Aleksa, Ala, Aksandra itp. Nie przekonuje mnie Ola, Olka i inne tego typu.

Generalnie zaś, uważam, że to kiepskie imię dla nastolatki. Co mam na myśli? Ano to, że taka Kinga będzie Kingą, Agata będzie Agatą i jest ok. A już Aleksandra będzie miała problem, czy przedstawić się jako Aleksandra (ale to przecież takie poważne) czy jako Olka (to z kolei niesie ze sobą takie dość negatywne zabarwienie), czy też może jako Ola (ale ta Ola jest taka infantylna i słodziutka). Poza tym bałabym się, że ktoś ze mnie potem zrobi "Panią Olę" w kontaktach służbowych, a niestety takie zdrabnianie imion, nawet zupełnie obcych ludzi, jest u nas na porządku dziennym.

No, generalnie ta Aleksandra nie jest zła, ale popularność sprawia, że po prostu mam jej dosyć. Swoją drogą, moja praprababcia była Aleksandrą, toteż mam dość pozytywny stosunek do tego imienia smile
      • quasi.modo Re: Aleksandra 18.06.11, 10:22
        dalenia napisała:

> ale ta Ola jest taka infantylna i słodziutka.

Ja wcale nie odbieram tak Oli. Dla mnie ta forma jest właśnie zupełnie neutralna. Słudziutka to jest Oleńka, Olusia, etc.

A teraz do rzeczy. Aleksandra jest fajnym imieniem, podoba mi się i pełna forma i wszystkie zdrobnienia. Niestety, mankament jest taki, że w tym momencie jest już do bólu oklepana.
    • aneladgam Re: Aleksandra 17.06.11, 20:38
      jest sobie
      i już
      • uwierz_mirando Re: Aleksandra 17.06.11, 21:12
        Dla mnie zupełnie neutralne. Ładne, ale oklepane.
        • abiela Re: Aleksandra 17.06.11, 22:48
          Neutralne. Zaloze sie, ze w wyszukiwarce znajdziesz x watkow na temat tego imienia.
    • Gość: Tunia Re: Aleksandra IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 18.06.11, 02:56
      Uwielbiam, i jeśli będzie dana mi córka tak właśnie będzie miała na imię.
    • paula.anna Re: Aleksandra 18.06.11, 08:36
      i co z decyzją?
      pytałaś już "które ładniejsze", co sądzimy o zmianie A na M. teraz co sądzimy o imieniu Aleksandra

sporo wątków jak na 1 temat wink

ja nadal zdecydowanie wolę Olę niż Maję. choć za Olą nie przepadam wcale wink
      • Gość: majeczka Re: Aleksandra IP: *.183.235.141.dsl.dynamic.t-mobile.pl 18.06.11, 11:30
        Zmienilam dodajac na drugie Maja. nie mo glam tak zupelnie zmienic. Nie wiem czy dobrze czy zle. bijesie z myslami caly czas... czasami uwazam ze to przeciez moja Olenka potem ze moze jednak powinna byc Maja...
        • paula.anna Re: Aleksandra 18.06.11, 15:05
          jejku, a nie możesz zaakceptować, że ma na imię Aleksandra?
          jeśli nie można już zmienić to nie ma sensu tego roztrząsać

zaczyna podejrzewać, że to jakiś żart
          trudno mi uwierzyć, że można być AŻ TAK niezdecydowanym...
    • olianka Re: Aleksandra 18.06.11, 13:31
      Okropnie nudne, oklepane i niepraktyczne - wszyscy czują się uprawnieni do zdrabniania tego imienia i "panioolowania" czy nawet "paniooleńkowania". Jestem Aleksandrą, mam bratową Olgę (która zapewne czyta te słowa w tej chwili, toteż pozdrawiam serdecznie big_grin ) i uważam, że jej imię sprawdza się zdecydowanie lepiej.
    • tadea Re: Aleksandra 18.06.11, 21:39
      Bardzo mi się nie podoba.
      • Gość: majek82 Re: Aleksandra IP: *.183.235.168.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.06.11, 22:01
        Dla mnie to imie ma klase. jest ponadczasowe. mozna pieknie zdrobnic. jest piekne dla malej
        dziewczynki i dla powaznej pani profesor czy kierownik.
        A dla mamy Olenka Lenka Olunia Olusia smile
        • olianka Re: Aleksandra 29.06.11, 22:16
          majek82 - fajnie tak gadać do siebie? Przecież wiemy, że Majeczka to Ty.
          • Gość: majek82 Re: Aleksandra IP: *.183.235.168.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.06.11, 22:26
            Ale ja nie ukrywam smile
            zadalam pytanie i napisalam co ja o tym imieniu mysle.
            P.S. Niepotrzebny taki naskok.
            • juliak82 Re: Aleksandra 04.07.11, 19:02
              Dla mnie kiedys sie podobało, ale z racji popularnosci - juz mi sie nie podoba.
              Ojcowie chrzestni moich obu synków maja córki Ole - za czesto jak na jedna rodzine wink
              • Gość: gosi25 Re: Aleksandra IP: *.197.159.178.ip4.galileusz.pl 04.07.11, 23:36
                wszystkie Ole jakie znam są bardzo wrednesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.