imasumak 04.08.11, 16:54 Imię rzecz jasna. Jak się Wam kojarzy? Poważnie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myga Re: Jarosław 04.08.11, 17:46 Mnie sie kojarzy z Jaroslawem Madrym, wielkim ksieciem Rusi Kijowskiej, podobalo mi sie kiedys bardzo, jako panna myslalam, ze tak nazwe syna. Ale potemk mi przeszlo, syna nazwalam Markiem. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Jarosław 04.08.11, 17:51 A to nie on przypadkiem założył miasto Jarosław? Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Jarosław 04.08.11, 17:50 Głównie jednak z Kaczyńskim. Ale poza tym, z Rosją, Ukrainą, obszarami za naszą wschodnią granicą - i miastem Jarosław na Podkarpaciu. Zdecydowanie bardziej podoba mi się pełna wersja i jej konotacje (Jarosław Mądry) niż zdrobnienie Jarek. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Jarosław 04.08.11, 18:02 Z synkiem znajomych, ktory nie wymawial "R" bardzo dlugo i przez lata przedstawial sie "Jajek jestem" Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Jarosław 04.08.11, 18:40 A moja młodsza córka mówiła do męża mojej przyjaciółki "jujek Jajek" Odpowiedz Link Zgłoś
purpurowa_komnata Re: Jarosław 05.08.11, 16:51 > Ze szpitalem psychiatrycznym ha ha-ale skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
wrednadziewucha Re: Jarosław 04.08.11, 18:14 1. Ze Stefanem Jaraczem 2. Z tym, że każdy mało przystosowany chłopak kilka lat temu miał na imię Jarek. 3. Z jaraniem gandzi. 4. Z luzakiem i olewatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jarosław 07.08.11, 15:05 wrednadziewucha napisała: > 2. Z tym, że każdy mało przystosowany chłopak kilka lat temu miał na imię Jarek U mnie w klasie też był taki jeden w liceum... Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Jarosław 04.08.11, 18:42 No, niestety, banalnie i typowo- z Kaczyńskim. Samo imię, jako słowo, bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Jarosław 04.08.11, 19:44 Brat Dzikiej Mrówki Bardzo mi się seria Perepeczki podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
0ldjoanna Re: Jarosław 04.08.11, 20:31 Kiedyś podobało mi się, teraz niezbyt - jednak z panem K. za bardzo się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Jarosław 04.08.11, 23:33 > Brat Dzikiej Mrówki Mnie tak samo - również lubiłam Jego Brata i jego brata Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jarosław 04.08.11, 20:41 Dla mnie nie taka jasna, że imię, chociaż miałam kiedyś chłopaka Jaroslava ze Słowacji, i to zddecydowanie miłe skojarzenie. Przede wszystkim jednak tak: elesdia.res.pl/widokowki/jaroslaw3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wipsania Re: Jarosław 04.08.11, 23:24 A mnie od kilku lat ogarnia irracjonalne poczucie wstydu, kiedy muszę podać swoje miejsce urodzenia. Tak, chodzi o to miasto na Podkarpaciu.... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jarosław 04.08.11, 23:42 Dla mnie to miasto magiczne. Trafiłam tam przypadkiem po nieudanej wyprawie z kochasiem w Bieszczady, za pierwszej Solidarności jeszcze. Jechałam pociągiem z Przemyśla siedząc na stopniach, w otwartych drzwiach, i "nurzając się w zieloność". Jedna z najpiękniejszych chwil w moim życiu. Samo miasto mnie zaskoczyło urodą, byłam też wowczas w Zamościu, Jarosław wydał mi się nieporównywalnie piękniejszy. Na Rynku była cukiernia albo kawiarnia, w której sprzedawano tort czekoladowy. Nie przepadam za tortami, na tamten się zrujnowałam, musiałam wracać stopem. Potem przez wiele lat marzylam o JArosławiu, wreszcie pojechałam dwa lata temu. Wydał mi się większy i bogatszy (mówię o starej zabudowie) niz za pierwszym razem. Piekny. Jedyne, co mi przeszkadzalo, to samochody parkujące na Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
wipsania Re: Jarosław 05.08.11, 00:16 Urodziłam się tam tylko i przez kilka lat mieszkałam w "okolicy". Zawsze bardziej lubiłam Przemyśl - znałam go, bo jeździłam tam do szkoły. Opuściłam te okolice przed ponad 30 laty i dopiero z 5 lat temu udałam się w "podróż sentymentalną". Rynek jak zawsze piękny ale znany z pocztówek (opatrzyła mi się kamienica Orsettich - wolę ratusz i masz rację z tymi samochodami, zwłaszcza że często nie są to najnowsze i najpiękniejsze wytwoty przymysłu motoryzacyjnego). Piękne są boczne uliczki - fragmenty może, bo jak wszędzie u nas obok perełki architektury straszy jakaś przybudówka czy przeróbka z czasów wczesnego Gierka. Wspaniały klasztor benedyktynek. Ale nic nie poradzę, że wciąż do Przemyśla mam więcej serca.... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Jarosław 04.08.11, 21:24 Akurat znam jednego Jarka, bardzo fany facet więc i żadnych uprzedzeń do imienia nie mam. Kolega szkolny mojego syna tez ma na imię Jarek- sympatyczny i rezolutny chłopczyk. Więc i skojarzenie bardo pozytywne. Nawet przez moment nie pomyślałam o JarKaczu Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Jarosław 04.08.11, 22:07 Ze szpitalem psychiatrycznym. Z Jarosławem K. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 bardzo źle mi sie kojarzy 05.08.11, 09:16 eimasumak napisała: > Imię rzecz jasna. Jak się Wam kojarzy? > Poważnie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Jarosław 05.08.11, 13:10 Bardzo nie podoba mi się to imię. Nie znoszę imion, które po zdrobnieniu mają koncówkę -rek: Jarek, Marek, Darek, Czarek, Oskarek. Obrzydlistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Jarosław 05.08.11, 14:02 Nie znoszę imion, które po zdrobnieniu mają k > oncówkę -rek: Jarek, Marek, Darek, Czarek, Oskarek Witaj w klubie. W sumie to nie podoba mi się chyba to brzmienie -arek, bo wiele imion ze zdrobnieniem -ek brzmią dobrze (Piotrek, Antek itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Jarosław 05.08.11, 14:06 Eno, zawsze możesz zdrobnić z końcówką -ruś: Jaruś, Maruś, Daruś, Czaruś, Oskaruś albo -reczek: Jareczek, Mareczek, Dareczek, Czareczek, Oskareczek Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jarosław 05.08.11, 13:45 Z porannym szykowaniem się do pracy przy tvn24 Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Jarosław 05.08.11, 13:55 kurde, przewinęli mi się przez życie paru Jarków, ale ze względu na tego jednego, to w życiu bym tak żadnego syna nie ochrzciła!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak No dobra, to Wam powiem, z kim mi się kojarzy 05.08.11, 16:55 z Michaelem Jacksonem. A teraz kĄkurs: dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: No dobra, to Wam powiem, z kim mi się kojarzy 05.08.11, 21:45 nie wiem mi sie z MJ tylko picie dżinu kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Jarosław 05.08.11, 21:43 Imię jest ładne, mam tylko jednego znajomego o tym imieniu, gdy kogoś lubimy, to lubimy jego imię. Ale to imię nie kojarzy się jakoś jednoznacznie, jest po prostu bezpieczne. Nie nalezy do moich ulubionych, ale nie nalezy tez do nielubianych imion. Imię Gracjan kojarze z pewnym popularnym gwiazdorem internetu Imię Adolf, Napoleon, Amadeusz, Izaura- te imiona kojarzą sie ze sławnymi ( sława na rozny sposob ) Odpowiedz Link Zgłoś
lazurja1 Re: Jarosław 07.08.11, 03:12 Kojarzy mi się z moim kuzynem jak najbardziej pozytywnie podoba mi się to imię . Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jarosław 07.08.11, 22:32 W tym momencie to jednak najbardziej z Jarkaczem. Poza tym mam kilku znajomych Jarków i jakoś nie są to ludzie, z którymi nadawałabym na tej samej fali. Samo imię zaś ma wg mnie nieszczególne brzmienie, dużo bardziej podoba mi się Jaromir. Gdybym jednak spotkała małego Jareczka, doceniłabym oryginalność. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jarosław 08.08.11, 15:09 quasi.modo napisała: > W tym momencie to jednak najbardziej z Jarkaczem. > Poza tym mam kilku znajomych Jarków i jakoś nie są to ludzie, z którymi nadawał > abym na tej samej fali. > > Samo imię zaś ma wg mnie nieszczególne brzmienie, dużo bardziej podoba mi się J > aromir. > Gdybym jednak spotkała małego Jareczka, doceniłabym oryginalność. Dokładnie to samo chciałam napisać Dodam jeszcze, że najmłodszy Jarek, jakiego znam, ma teraz coś ok. 7 czy 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś