Gość: Paulina IP: *.146.119.161.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.08.11, 10:58 Witam wszystkich, Chciałam zasięgnąć porady odnośnie wyboru imienia dla naszej pierwszej córki. Mamy już kilka typów imion ale nadal nie jesteśmy zdecydowani więc proszę o Waszą pomoc i inspirację dla nas Mamy jeszcze trochę czasu ( 2 miesiące) ale myślimy o wyborze już teraz. Imiona o których myślimy to: Barbara (Basia) Antonina (Tosia) Milena Kamila (?) Imię, którego szukamy nie powinno być bardzo krótkie (np. trzyliterowe), raczej długie, które można by zdrabniać. Może macie jakieś pomysły? Pozdrawiam, Paulina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polonica7 Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 11:11 z podanych przez Ciebie postawiłabym na Milenę.... od siebie dorzucam: Dominika Michalina Izabela Urszula Monika Marianna Agnieszka Adrianna Marcelina Apolonia Odpowiedz Link Zgłoś
olus22 Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 12:25 Nie podoba mi się żadne I zaproponuje Kalina piękne imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Imię dla dziewczynki IP: 194.183.33.* 10.08.11, 12:47 Ja również stawiam na Milenę.Zdecydowane nie mówię Tośce i oklepanej do bólu Baśce. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 12:47 Najbardziej podoba mi się Antonina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Imię dla dziewczynki IP: 194.183.33.* 10.08.11, 12:49 A od siebie proponuję Kalinę, Agnieszkę lub Anielę. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 13:22 A ja wybrałabym Antoninę albo Barbarę. A może Michalina, Idalia, wspomniana już Kalina? Za Kamilą nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 14:25 wśród maluchów z pewnością najmniejszą popularnością cieszy się Barbara, Kamilka też rzadka jest obecnie... ja zaproponuję: Berenikę (zdrabnianą do Niki), Rozalię, Marcelinę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 18:57 wyczyny napisała: > wśród maluchów z pewnością najmniejszą popularnością cieszy się Barbara, To zalezy, gdzie. W Warszawie Barbara jest zaraz za Antoniną i grubo przed Mileną i Kamilą (które właśnie wychodzą z mody, zwłaszcza Kamila). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 17:13 Barbara albo Antonina - zdecydowanie! Milena dla mnie za słodka, a Kamila jest wg mnie jednak z innej "epoki". Choć niedawno u znajomej urodziła się mała Kamilka. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 18:19 Z podanych podoba mi się tylko Antonina. Może Kornelia zdrabniana do Neli? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 18:59 uwierz_mirando napisała: > Z podanych podoba mi się tylko Antonina. Może Kornelia zdrabniana do Neli? Popieram, oprócz tego proponuję Matyldę (Matysię), Mariannę (Manię) lub proponowaną wcześniej Anielę (też Nelę). Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 18:33 Wybrałabym Milenę, ewentualnie Barbarę. Moje propozycje: Melania Kornelia (Nela) Matylda Aniela Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Imię dla dziewczynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 19:19 Najbardziej podoba mi sie Milenka. Najmniej natomiast Kamila, ktora jest dosc popularna w rocznikach obecnych mlodych mam i dzieciakom moze kojarzyc sie ciotkowato. Antonina i Barbara - neutralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 19:34 z twoich propozycji nie podoba mi się tylko Milena choć i za Kamilą nie przepadam... a Antonina popularna a może Kornelia Matylda Melania Felicja Jadwiga Łucja Aniela Helena Eleonora (wiem, to dla większości zbyt wiele ) Idalia ? Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 19:54 Tosia podoba mi się najbardziej choć niestety popularna. ew Basia Kamila i Milena nie podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnywrobel Re: Imię dla dziewczynki 10.08.11, 21:58 Bardzo lubię Basię. Łobuzowato mi się kojarzy (pewnie przez Wołodyjowską), ale też kobieco bardzo. Z Twoich propozycji wybrałabym ją właśnie. Ewentualnie Milenę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Imię dla dziewczynki IP: *.204.1.15.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.08.11, 15:11 Dziękuję za wiele propozycji Z podanych przez Was imion jest niestety wiele takich, które mi się podobają ale mąż jest zdecydowanie na nie - np. Marianna. Dodatkowo jest wiele imion, które musimy odrzucić również przez to, że pojawiają się wśród maluszków w najbliższej rodzinie. Z naszych propozycji raczej nie zdecydujemy się jednak na Kamilę. Nie jestem zbyt przekonana do tego imienia.. Zaskoczyła mnie też informacja o popularności. Szczerze mówiąc myślałam, że Antonina nie jest popularnym imieniem wśród małych dziewczynek. A co myślicie o Anastazji lub Joannie? Podoba mi się też Kornelia. Ciekawe co na to mąż Czy Kornelia jest również popularna? Pozdrawiam, Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: Imię dla dziewczynki IP: *.opera-mini.net 11.08.11, 15:14 Anastazja i Marianna bardzo mi się podobają. Za Joanną nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uio Re: Imię dla dziewczynki IP: *.play-internet.pl 11.08.11, 15:35 Kornelia i Joanna bardzo ładne. Z Joanną jest problem jak tu uniknąć Aśki, ale IMO ma przewagę klasyczności nad Kornelią - ta z kolei ma urocze zdrobnienie Nela. Antonina, Anastazja i Marianna dla mnie wciąż trochę z innej epoki chociaż stają się coraz bardziej modne - zwłaszcza Antonina. Kamila ok, dobrze mi się kojarzy, brzmieniowo dla mnie neutralne bez rewelacji. Milena zdecydowanie za słodkie, Barbary nie lubię - zwłaszcza zdrobnienia Baśka. Wybierałabym więc między Kornelią a Joanną. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imię dla dziewczynki 11.08.11, 19:21 Kornelia jest popularna głównie na tym forum... Anastazja jest prześliczna, Joanna również, ale zdecydowanie popularniejsza w sumie wybierałabym między Anastazją a Kornelią (ja wybrałabym Nastusię) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 11.08.11, 19:53 Kornelia jest umiarkowanie popularna. Do czołówki jej jeszcze daleko. W 2009 r. była na 38 miejscu wśród imion żeńskich: www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html Za 2010 brak danych dot. pierwszej 50-tki. Wybierałabym między Kornelią a Anastazją. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 11.08.11, 20:09 Antonina i Barbara może jeszcze nie są popularne ogólnopolsko. Do Julek i Wiktorek to im jednak jeszcze brakuje Nie mniej jednak obie łapią się w pierwszą 20-tkę warszawską, a wg mnie to jednak w pewnym stopniu "zwiastuje" ich rosnącą popularność w kraju. Myślę, że teraz urodzona Basia czy Tosia jeszcze nie będzie narzekać na 3 imienniczki w klasie, choć faktycznie coraz więcej ich dookoła. Anastazja jest prześwietna, najlepsza ze wszystkich propozycji. Joanna też mi się podoba, ale u mnie odpada przez popularność. Kornelia też jest bardzo ładna, ale przez to forum trochę mi się "przejadła" W realu chyba jednak nie ma nadal zbyt wielu Kornelek (choć chyba zaczynają się pojawiać częściej). Gdybym miała ułożyć Wasze propozycje w kolejności od najlepszej do najgorszej, to byłoby to tak: 1. Anastazja 2. Barbara/Kornelia (sama nie wiem, która mi się bardziej podoba) 3. Antonina 4. Joanna przerwa i gdzieś dalej Milena z Kamilą A mogę jeszcze sypnąć propozycjami? Antonia (mniej popularna, można zdrabniać do Toni), Aurelia, Adela, Aniela, Alina, Berenika, Blanka, Cecylia, Celina, Daria, Daniela, Estera, Florentyna, Flawia, Felicja, Gaja, Gloria, Honorata, Idalia, Ida, Ignacja, Józefina, Julianna, Jaśmina, Klara, Klementyna, Laura, Łucja, Michalina, Marianna, Melania, Marcjanna, Olimpia, Olga, Rozalia, Róża, Sabina, Stefania, Teresa, Taida, Urszula, Wanda, Waleria Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 11.08.11, 22:04 > A co myślicie o Anastazji lub Joannie? mnie się średnio podobają. Aśka z mojego pokolenia a Anastazji zwyczajnie nie lubię > Podoba mi się też Kornelia. Ciekawe co na to mąż mnie też, choć nie jestem fanką miękkich końcówek -lia. na pewno z tych 3 nowych propozycji wybrałabym Nelkę Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: Imię dla dziewczynki 11.08.11, 15:18 z podanych przez Ciebie zdecydowanie Barbara. Nie podobaja mi sie nic a nic Milena i Kamila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gOSC Re: Imię dla dziewczynki IP: *.bredband.comhem.se 11.08.11, 15:45 PIERWSZE IMIE NA SWIECIE!!!! - CZYLI - EVUNIA-EVA-EVKA -EVCIA-EVUNKA! To jest moje imie i jestem szczesliwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Imię dla dziewczynki 11.08.11, 22:47 Z Twoich propozycji nadałabym chyba tylko Milenę. Antonina byłaby OK, gdyby nie ogromna popularność. Może Józefina? Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Imię dla dziewczynki 12.08.11, 20:01 znam jedną barbarę, niesamowita dziewczyna - nikt nie mówił do niej inaczej, niż z czułością "basieńko". stawiam na baśkę. milena jest nieładnym imieniem, a kamil było mnóstwo w moim pokoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla dziewczynki 12.08.11, 20:33 Najbardziej podoba mi się Antonina, Kamila i Milena w ogóle mi nie leżą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jula Re: Imię dla dziewczynki IP: *.cdma.centertel.pl 13.08.11, 22:42 Zdecydowanie najbardziej podoba mi się Milena - kojarzy mi się niesamowicie kobieco. Najmniej podoba mi się oklepana Baśka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Imię dla dziewczynki IP: *.adsl.alicedsl.de 14.08.11, 17:49 -Anastazja w pełnej formie bardzo mi się podoba ale zdrobnienia absolutnie mi nie leżą. Ale jeśli podoba ci się Nastka i Nastusia, to czemu nie? -Joanna dla mnie absolutnie na NIE. Asiek znam ze 30 a przez moje życie przewinęły się chyba setki. Dla mnie jest to Julka lat 80-tych. -Kornelia jest moim zdaniem cudna. Mam nadzieję, że nie stanie się dużo bardziej popularna w najbliższej przyszłości, gdyż byłby to pewny typ dla mojej potencjalnej córy. Również Milenka bardzo mi się podoba. Jak już ktoś pisał - kojarzy mi się bardzo kobieco i delikatnie. Chociaż widzę, że wiele dziewczyn jest tutaj na "nie" i trochę mnie to zastanawia. To znaczy: wiem, że to rodzicom ma się podobać i zdanie innych nie powinno być istotne, ale z drugiej strony chciałabym, żeby imię mojego dziecka miało w miarę przychylny odbiór. Jeśli tak dużo osób jest na NIE, to nie wiem, czy bym zaryzykowała nadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imię dla dziewczynki 14.08.11, 22:36 Z podanych imion wybrałabym Antoninę a jeszcze lepiej Antonię, ew. Basię pozostałe dwa też nie są złe Odpowiedz Link Zgłoś