Dodaj do ulubionych

bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" :))))

17.09.11, 08:29
Hello,
moi znajomi naprawde czasem nazywaja dzieci imionami, ktore uwazam za szczyty bezguscia, ok, bez wymieniania, bo co kogo obchodzi moja opinia. Ale tez NIGDY naprawde publicznie twarza w twarz nie powiedzialam nikomu, ze dane imie uwazam za dramat> Natomiast zaskakujaco czesto spotykam sie z glosna negacja moich pomyslow. Do imion synow juz sie wszyscy pzryzwyczaili, ale teraz na tapete weszla Konstancja i na pytanie, jak mala bedzie miala na imie odpowiadam zgodnie z prawda. Ostatnio u znajomych - rodzice i nastolatka tez najpierw rodzice skrytykowali pomysl, a potem mloda dodala, ze jak ona bedzie zyla z takim beznadziejnym imieniem. Mnie juz wkurza, wiec wypalilam, przyznaje, ze bez wiekszego namyslu - Jak bedzie miala problemy, to przyjdzie do ciebie i ty jej opowiesz, jak ty sobie radzisz z twoim obciachowym imieniem. I cisza.
I blyskawiczna zmiana tematu przez rodzicow. Tak, ze dopiero w domu mi sie glupio zrobilo lekko. Ale szybko sobie odpuscilam smile
pozdr
Obserwuj wątek
    • dalliaa Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 09:44
      Like it! wink
    • quasi.modo Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 09:59
      No to poleciałaś...
      Ale myślę, że niektórym przyda się taka terapia szokowa. Może się młoda nauczy (bo na rodziców pewnie za późno), że nieładnie jest komentować czyjś gust.
    • paula.anna Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 10:45
      cóż, odpowiedź na komentarz na poziomie tegoż komentarza... smile
      może da im do myślenia
      choć możliwe, że wcale...

uwielbiam teksty o "krzywdzeniu dzieci" itp suspicious
      • dalenia Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 13:25
        paula.anna napisała:
        > cóż, odpowiedź na komentarz na poziomie tegoż komentarza... smile
        > może da im do myślenia
        > choć możliwe, że wcale...
        >
        > uwielbiam teksty o "krzywdzeniu dzieci" itp suspicious

Mogę się podpisać smile Krzywdzenie dzieci imieniem to mój ulubiony temat.
    • kamelia04.08.2007 Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 11:19
      i to była celna riposta
      • Gość: Rufina Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" IP: *.ntlworld.ie 17.09.11, 11:54
        Szczerze mówiąc nie rozumiem jak można imieniem skrzywdzić dziecko i tego rodzaju teksty bardzo mnie irytują. Ja odpowiadam zawsze, że to nie imię krzywdzi dziecko, lecz ludzie, którzy tego imienia nie umieją zaakceptować. Następuje cisza, czasami nerwowy śmiech.

Konstancja - bardzo mi się podoba.
    • aneladgam Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 12:12
      ooo nie dziwię się, że ciśnienie Ci się podniosło. ale wiesz co? podoba mi się jak odpyskowałaś tongue_out
    • olianka Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 13:23
      Podoba mi się Twoja odpowiedź smile
    • kwiecienka1 Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 14:24
      jak mi brakuje refleksu do takich ripost... smile

brawo!

pozdrawiam
      Kwiecienka smile
      • carmita80 Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 16:11
        Riposta bardzo dobra, miejmy nadzieje, ze zniecheci to ta osobe do negatywnego komentowania imion gdy nikt o to nie prosil. Doadam tylko, ze gdyby twoje dziecko zamiast Konstancja mialo na imie Brajan, Dziesika, Oliwier/Oliwia czy Nikola to pewnie by ci napisano, ze osoba komentujaca miala racje wink
        • aneladgam Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 16:15
          zauważ, carmito, że nikt nawet nie spytał o imię osoby komentującej
          wniosek?
          niezależnie od imienia taka postawa jest dla nas nieakceptowalna
        • ariella Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 16:19
          smilesmile alez ja zdaje sobie sprawe z tego ze Konstancja jest imieniem trudnym, hmmm nieco wymyslnym i z lekkimi pretensjami, co nie przeszkadza, ze mi sie podoba. innym nie musi, ale nie musza mnie tez o tym informowac smile bo ja nie pytam: - cyz ci sie podoba, tylko odpowiadam na pytanie, czy macie juz imie.
          Zdarza sie, ze slysze tylko: - Aaaaa. I juz wiem, ze ktos sie nie zachwycil, ale ma tyle taktu, zeby zatrzymac to dla siebie.
          • carmita80 Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 17:35
            ariella napisała:

> smilesmile alez ja zdaje sobie sprawe z tego ze Konstancja jest imieniem trudnym, hmm
            > m nieco wymyslnym i z lekkimi pretensjami, co nie przeszkadza, ze mi sie podoba
            > . innym nie musi, ale nie musza mnie tez o tym informowac smile bo ja nie pytam: -
            > cyz ci sie podoba, tylko odpowiadam na pytanie, czy macie juz imie.
            > Zdarza sie, ze slysze tylko: - Aaaaa. I juz wiem, ze ktos sie nie zachwycil, al
            > e ma tyle taktu, zeby zatrzymac to dla siebie.

Moim zdaniem imie Konstacja nie jest ani trudne ani z pretensjami, jest bardzo piekne i kiedys tak chcialam dac na imie swoje corce, ale potem spodobaly mi sie jeszcze inne imiona i ostatecznie nie nadalam tego. A oczywistym jest, ze gdy ktos nie prosi nas o zdanie to skomentowac wypada jedynie imie (zreszta nie dotyczy to tylko imion), ktore nam sie podoba.
            • gaudencja Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 19:37
              carmita80 napisała:

> e jeszcze inne imiona i ostatecznie nie nadalam tego. A oczywistym jest, ze gdy
              > ktos nie prosi nas o zdanie to skomentowac wypada jedynie imie (zreszta nie do
              > tyczy to tylko imion), ktore nam sie podoba.

Mam inne zdanie, jako posiadaczka imienia rzadkiego w moim pokoleniu. Irytowały mnie po równi zachwyty pięknym i rzadkim imieniem, jak i zadawane skrępowanym tonem pytania w stylu "czy to po babci?", po których było widać, że pozytywna odpowiedź jeszcze jakoś by pozwalała rozmówcy zaakceptować z bólem fakt nadania mi przez rodziców mojego własnego imienia. Ogólnie rzecz biorąc uważam, ze komentarze na temat imienia wybranego przez nas dla dziecka (albo przez rodziców dla nas) to coś, co nie powinno padać, o ile rozmówca nie został wyraźnie o to poproszony - niezależnie od tego, czy komentarz jest pozytywny, czy też nie. Nieproszone komentarze oznaczają, iż komentujący uważa z niejasnych przyczyn, że jego opinia na temat imienia naszego czy też naszego dziecka w jakimkolwiek stopniu nas obchodzi, co mówiąc brutalnie, niestety nie zawsze jest prawdą. Osobiście raczej nie wyprowadzam w takiej sytuacji rozmówcy z błędu (tylko uśmiecham się zdawkowo i odpowiadam kurtuzayjnie albo zmieniam temat), ale wyobrażam sobie taką możliwość, gdyby było to związane z innego rodzaju nachalnymi zachowaniami.

Natomiast pokomentować imiona możemy sobie swobodnie i do woli na forum.

Ariello, gratuluję celnej riposty. Bardzo mi się spodobała smile
          • Gość: mama Konstancji Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 17:36
            Jestem mamą już 23 letniej Konstancji i nie zdarzyło mi się nigdy aby ktoś kto usłyszał jak córka ma na imię się skrzywił, negatywnie skomentował czy temu podobne rzeczy. A przecież 23 lata temu to dopiero było niespotykane imię. Zawsze spotykaliśmy się z pozytywnym nastawieniem.Jedynie teściowa, która na wieść,że córka będzie Konstancją zareagowała, cytuję: " to nie możecie dać jej bardziej polskiego imienia, np Patrycja". Jednak kiedy zobaczyła małą powiedziała,że nie wyobraża sobie gdyby jej wnuczka miała inaczej na imię niż Konstancja.
            • aneladgam Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 18:04
              Gość portalu: mama Konstancji napisał(a):

> " to nie możecie dać jej bardziej
              > polskiego imienia, np Patrycja".

to ja Ci zacytuję moją babcię wink "co, Szymon? takie żydowskie imię? a wy wszyscy macie takie ładne!" (Magdalena, Jan, Marta)
              wink
            • gaudencja Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 17.09.11, 19:26
              Gość portalu: mama Konstancji napisał(a):

> spotykaliśmy się z pozytywnym nastawieniem.Jedynie teściowa, która na wieść,że
              > córka będzie Konstancją zareagowała, cytuję: " to nie możecie dać jej bardziej
              > polskiego imienia, np Patrycja". Jednak kiedy zobaczyła małą powiedziała,że nie

Doskonałe. Zawsze mnie zastanawiało, jak to się dzieje, że ludzie postrzegaja imiona tak niezgodnie z ich rzeczywistą historią. Teściowa pewnie bardzo by się zdzdiwiła znając statystyki nadawalności Patrycji. Kiedyś je tu podawałam, więc teraz tylko wkleję linka do wątku sprzed prawie 7 już lat:
              forum.gazeta.pl/forum/w,12924,18932049,18932049,Patrycja_fenomen_naglej_popularnosci_kto_wie_.html
              Nie muszę dodawać, że nadania Konstancji na przestrzeni zeszłego stulecja wygladały przeważnie znacznie lepiej.
    • mynia_pynia Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 18.09.11, 19:56
      Oczywiście że można skrzywdzić dziecko imieniem, np dając mu imię Norbert, a dzieciak ma np wadę wymowy polegającą na wymawianiu L zamiast R wink ha, ha, ha ... no ale tego nie przewidzisz smile
      • quasi.modo Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 18.09.11, 21:24
        mynia_pynia napisała:

> Oczywiście że można skrzywdzić dziecko imieniem, np dając mu imię Norbert, a dz
        > ieciak ma np wadę wymowy polegającą na wymawianiu L zamiast R wink

Czy ja wiem... Znam faceta o imieniu Dariusz, który ma taką właśnie wadę. Jego nazwisko też zresztą zawiera "r". Gość żyje spokojnie i jakoś nikt się z niego nie śmieje.

Słyszałam też o podobnym nieszczęśniku, który nazywał się Piotr Rak. Ale tu już nie jestem pewna, czy to nie jest jakaś miejska legenda.
        • Gość: ariella Gaudencjo IP: *.play-internet.pl 18.09.11, 21:37
          Ja tez jestem posiadaczka imienia naówczas bardzo rzadkiego, teraz niestety strywializowanego na maksa - buuuuu. I pamietam teksty z dziecinstwa: - Jak masz na imie? Ja mowie. NA to słysze:- To nieprawda, bo takiego imienia nie ma smile)) Marzyłam, zeby byc KAsią smile Potem nastąpił rzut i klęska urodzaju. Ale ogólnie cieszę sie z mojego imienia, w moim pokoleniu wciaż rzadkiego. Dla córki chce imienia oryginalnego, choc dzis sie dowiedziałąm, ze w jakims serialu taka popularna aktorka Socha gra jakąś Konstancję, ale na szczescie wredną, więc moze nie ebedzie boomu.
          BTW Wiesz, jak wgląda nadawalność Konstancji?
          pozdr
          • gaudencja Re: Gaudencjo 19.09.11, 00:20
            Gość portalu: ariella napisał(a):

> BTW Wiesz, jak wgląda nadawalność Konstancji?

Wiem tylko, jak wyglądała ona w ubiegłym roku w Warszawie. Konstancja była na 151 miejscu wśród imion dziewczęcych, a bardziej ściśle - na 147 miejscu ex aequo razem z imionami: Vanessa, Rita, Renata, Lea, Isabella, Ella i Ayelet (to ostatnie to współczesne imię żydowskie).
            • ariella Re: Gaudencjo 19.09.11, 07:52
              Dobrze ze daleko a towarzystwo zacne smile))
          • aneladgam Re: Gaudencjo 19.09.11, 08:59
            Gość portalu: ariella napisał(a):

> Ale ogólnie cieszę sie z mojego imienia, w moim pokoleniu wciaż rzadkiego.

w Twoim pokoleniu już raczej rzadkie pozostanie big_grin
            • ariella Re: Gaudencjo 19.09.11, 11:30
              no moglaby byc masowa konwersja smile
    • quasi.modo Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 18.09.11, 21:27
      carmita80 napisała:

> Bardziej pokretnego zdania dawno juz nie przeczytalam.

Ja tam nie widzę w tym zdaniu nic pokrętnego.
      Chodzi o to, że ludzie niesłusznie zakładają, iż ich zdanie nas obchodzi. Z tego powodu komentują imiona, choć nikt ich o to nie prosi.
    • lipsmacker Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 19.09.11, 15:39
      Moja prababcia nie potrafila zaakceptowac mojego imienia i mowila na mnie wlasnie Kasia a rodzicom zarzucala ze mnie skrzywdzili. A ja "skrzywdzona" uwielbiam swoje imie ktore bylo i bedzie rzadkie, a na tym forum jest bardzo rzadko wspominane a jesli juz to przewaznie negatywnie komentowane jako dwuznaczne i nieladnie brzmiace. Dla mnie - charakterne i seksowne.
      • dalenia Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 19.09.11, 19:56
        Lipsmacker, a można wiedzieć jak masz na imię? smile Jeśli nie chcesz ujawniać publicznie, to chodzić na priva napisz.
        • abiela Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 19.09.11, 20:17
          Lipsmacker no właśnie, też ciekawa jestem!
          • annajustyna Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 18.09.12, 12:58
            Jak to jakie? Lipsmacker wink.
            • annajustyna Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 18.09.12, 12:59
              A osobiscie jestem ciekawa, jak miala na imie "odpysnieta" nastolatka.
              • hawa.etc Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 20.09.12, 15:49
                Też się chętnie dowiem smile Obstawiam Ążelę, albo coś w tym rodzaju.
          • lipsmacker Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 22.09.12, 15:22
            Dalenia i abiela - odpisalam na priva, po roku ale zawsze smile. Wtedy nie sledzilam watku dalej i zobaczylam Wasze pytanie dopiero teraz.
            • abiela lipsmacker 23.09.12, 22:39
              Nic nie dostałamsad
    • mrs.g Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 20.09.12, 15:30
      heheheh, podoba mi sie taka odpowiedz, zaczne ja chyba stosowac wink Konstancja jest moze malo popularna, ale bynajmniej nie dziwaczna
    • bohemiere Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 20.09.12, 18:40
      Sama bym tak odpowiedziała. Myślę, że tu nie chodzi dokładnie o imię Konstancja, tylko o to, że ludzie strasznie narzucają innym swoje zdanie i uważają, że ich opinia jest ważniejsza od opinii osoby nadającej/noszącej dane imię. Jakiś czas temu urodziła się córka mojego kuzyna, który od dziecka mieszka za granicą. Dał imię zagraniczne, które nikomu się nie podoba w rodzinie, ale wszyscy to przemilczeli, tylko nie dziadek. On oczywiście uważa, że jesgo zdanie jest najważniejsze. Ja sama spotkałam się z bardzo nieprzychylnymi opiniami, kiedy podjęłam się imienniczego come-out, zwykle było to 'jak dla starej baby', 'brzydkie, jakieś takie nie wiem' i moje ulubione: 'poprzednie było lepsze/ładniejsze' tudzież gorsze uwagi. Na pewno jak już będę miała dziecko i dam tak jak planuję - oryginalne, niekoniecznie polskobrzmiące imię to się znowu nasłucham...
    • czarna.perla Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 20.09.12, 20:30
      Temat przerabiałam sama dwa razy, zawsze odpowiadałam, że jak ktoś będzie miał swoje dzieci to może sobie wymyślać imiona jakie chce, mnie nie intersuje to co ma do powiedzenia.
      Smieszne to było bo jak jakaś starsza paniuśka odpowiadała, że skrzywdzę dziecko to ja jej na to "jak bedzie Pani/ będziesz miała swoje dziecko to będziesz sobie wymyslać imiona jakie chcesz"- dalszych komentarzy już nie było.

Ja znam duzo ciężarnych wokół i często pytam o imiona ale nigdy nie komentuję (chyba, że wyjątkowo mi się podoba), niech każdy nazywa sobie swoje dziecko jak chce, nawet jeśli sa to Keviny, Vanessy, Nicoletty, Briany, Marcele, Angeliki czy inne wynalazki. Mnie podoba się ta różnorodność, najważniejsze żeby każdemu żyło się dobrze z jego własnym imieniem.

Gdyby wszystkim podobało się to samo to mielibyśmy tylko Adamów i Ewy albo Kubusiów i Julki.
    • kika989 Re: bezczelna odpowiedz na "skrzywdzisz dziecko" 21.09.12, 14:24
      Dobrze odpowiedziałas, zrobiłabym tak samo.

Kiedyś znajoma - z mojego pokolenia :Kasia - o bardzo ich duzo wsrod moich rówiesnic, spytala czemu nadałam synkowi takie popularne imie (popularne tylko statystycznie bo w naszym kregu, przedszkolu, okolicy ich nie widzę)?

Bo ona miala takie popularne i była jedna z wielu i to było okropneeeee.

Powiedzialam jej:

-Fakt, Kasiu, ty byłas jedną z wielu, mój syn zawsze będzie wyjątkowy, a o jego wyjątkowości na szczęscie nie musi decydowac imię. Smutny byłby jego los gdyby tylko imieniu zawdzięczal wyjątkowość.

Nie zrobiło mi się głupio, po co zaczynała w ten desen rozmowe?
    • ariella odpowiadam :) 27.09.12, 14:17
      otoz dziewczynka ma na Imie Marcela, ani ślicznie, ani okropnie, choc nie bardzo popularnie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.