Gość: LadyM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.11, 11:25 Możecie mi coś zaproponować, bo sama nie ma absolutnie żadnego pomysłu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
georgia241 Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 11:48 A jakie masz imiona kobiet w rodzinie, które mogłabyś uhonorować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funia Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.lan-177.netconnect.pl 19.11.11, 12:32 Moje pierwsze skojarzenie: Anna Józefina Anna Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 21:46 Mnie tez sie samo nasunelo Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 19:50 Podpisuję się pod pytaniem Georgii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyM. Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 10:56 Niestety, w mojej rodzinie nie ma ciekawych imion: Lydia (Nie Lidia, imię moje mamy), Katarzyna (moja siostra, Kilku moich kuzynek, Katarzyna to tez moje 2 imię), Marta (moje imię), Barbara (imiona 2 moich ciotek i 2 kuzynek), Anna, Sylwia, Ilona, Bożena, Wiesława, Justyna, Julia (4 kuzynki noszą to imię, wszystkie urodzone erą Julek) Sofia (nie Zofia, Babcia. Babcia nie jest Polką). Jak widzicie, nie ma w moje rodzinie ciekawych imion w rodzinie mojego męża jest podobnie. Żadne mi się nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Drugie imię dla Józefiny. 20.11.11, 11:23 Józefina Zofia byłaby IMO dobra. A w generacji prababci jakie są imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyM. Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 12:02 Józefina Zofia odpada. Moje Prababcie : Wilhelmina , Gudrun, Inez i Louisette (żadna moja prababcia nie była Polką). Męża: Mieczysława, Petronela , Alojza i chyba Genowefa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Józefiny. 20.11.11, 12:43 Józefina Alojza - rewelacja Józefina Agnieszka - bdb (Agnieszka to spolszczona Inez) Józefina Petronela też może brzmieć wdzięcznie ...czyli polecam drugie po Twoich prababciach. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 12:47 Maria a może zostawić samą Józefinę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rufina Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.ntlworld.ie 19.11.11, 13:13 Józefina jest imieniem tak pięknym i dostojnym, że według mnie nie potrzebuje "koleżanki" by nie przedobrzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 14:59 Moim zdaniem do tego imienia drugie nie pasuje(No chyba,że Józefina byłaby drugim). Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 16:43 Aniela, Blanka, Ewa, Gaja, Klara, Laura, Ligia, Łucja, Róża, Wanda. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 16:46 Józefina Klara Józefina Tekla Józefina Adela Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 18:03 Flora. A jakie jest nazwisko? Będzie łatwiej dobrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyM. Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 12:12 Hilse. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Józefiny. 20.11.11, 12:54 Aha, poczekaj. Czyli z moich poprzednich propozycji Józefina Agnieszka pasuje, Józefina Alojza też. Petronela jednak niekoniecznie. Za dopasowane uważam zestawy: Józefina Aleksja Hilse Józefina Anastazja Hilse Józefina Aspazja Hilse Józefina Asenata Hilse Józefina Augusta Hilse Józefina Stefania Hilse Józefina Stella Hilse Józefina Sulisława Hilse ...na tym się na razie zatrzymam, może coś Ci się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.adsl.alicedsl.de 19.11.11, 19:36 Popieram Annę i Łucję... Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 20:54 do Józefiny sama nasuwa mi się Luiza. genialnie brzmi. Małgorzata Izabella Czartoryska miała takie kolejne imiona a jeśli nie Luiza, to może Ludwika? Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 20:57 pl.wikipedia.org/wiki/Lovisa_%28kr%C3%B3lowa_Danii%29 na poparcie, akurat na odwrót, ale i tak obrazuje to, jak te imiona do siebie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Drugie imię dla Józefiny. 19.11.11, 21:18 Ja bym szukała wśród imion raczej osłuchanych, ale niezbyt w tym momencie popularnych, np.: Józefina Elżbieta Józefina Wanda Józefina Cecylia Józefina Waleria Józefina Urszula Proponowana kilkakrotnie Józefina Maria też była dobrym wyborem. Chodzi o to, żeby uniknąć dwóch rzeczy: z jednej strony kontrastu między dosyć wymyślną Józefiną a jakimś topowym imieniem typu Laura czy Amelia a z drugiej - przegięcia w kierunku wydumanych zestawów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyM. Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 12:08 Podoba mi się Józefina Wanda i Józefina Waleria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość [...] IP: *.rybnik.vectranet.pl 20.11.11, 14:21 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Drugie imię dla Józefiny. 20.11.11, 14:28 A skąd Ty to wiesz? Znam ze słyszenia jedną Józefinę i o ile wiem, na swoje imię nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.rybnik.vectranet.pl 20.11.11, 14:39 nie znam ludzie którzy nadają takie imie dziecku kojarzą mi się -bez obrazy- z takimi 'co to wyzej srają niz dupę mają '...w sensie 'och ach jak by to było fajnie hrabiną być ' tylko ze taka mała dostojna hrabina pójdzie do szkoły ,bedzie nastolatką i bedzie zwykłą Jozią czy tam Józką dziekuję postoję to samo ze wszystkimi Stefaniami (Stefa ) czy Antonina (Tosia-jak do kaczki) .uprzedzam nie jestem zwolenniczką imion typu :Julka jestem zwolenniczką wypośrodkowania a uwierzcie da się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyM. Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 14:52 ".uprzedzam nie jestem zwolenniczką imion typu :Julka big_grin jestem zwolenniczką wypośrodkowania a uwierzcie da się " Dla każdego "środek" czy "normalność" znajduje się gdzieś indziej i oznacza zupełnie coś innego. "co to wyzej srają niz dupę mają[/i] '...w sensie 'och ach jak by to było faj > nie hrabiną być '" Mylisz się. I to bardzo ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość [...] IP: *.rybnik.vectranet.pl 20.11.11, 15:11 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Józefiny. 20.11.11, 16:30 Tak się składa, że to nie ty narzucasz normy w dziedzinie nadawania imion. Powstrzymaj się także od prorokowania ludziom zniszczonego dzieciństwa, bo nie masz daru przewidywania przeszłości i, choć to moze przerastać twoją wyobraźnię, dziecko może dorastać w otoczeniu, w którym ani Józefina, ani jej zdrobnienia nikogo nie będą razić. Zresztą już po imionach praprababć Józefiny widać, że imię Józefina dobrze pasuje do rodzinnej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Drugie imię dla Józefiny. 20.11.11, 17:26 cóż jest złego w Józi, Józce czy Stefci? brzmi dokładnie tak samo, jak Kasia czy Anka, a już na pewno lepiej niż Natka albo Julka. dla tego pokolenia będą to najzupełniej neutralnie brzmiące zdrobnienia. Katarzynę można zdrobnić do Kachny, Helenę do Helki... wystarczy zresztą przecież, by - jeśli młodej Józefinie "Józia" nie przypasuje - Józefina przedstawiała się inaczej, tworząc wariacje na temat imienia (Finka, Zefka), ciekawe i wdzięczne. nie wiem, skąd pochodzisz, ale mam wrażenie, że wiele w życiu przeszłaś, skoro fajne imiona kojarzą Ci się tak źle. znam w moim pokoleniu (~20-23) i Stacha, i Franka, i Józia też - imiona i zdrobnienia odbierane są jako ciekawe i oryginalne, a mam wrażenie, że wg Ciebie są odpowiednie co najwyżej dla rolnika po zawodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Drugie imię dla Józefiny. 20.11.11, 17:29 aha, jakiś czas temu byłam na warsztatach w pierwszej klasie szkoły podstawowej - nauczycielka konsekwentnie zwracała się do jednej z dziewczynek zdrobnieniem Marcelinka, podobnie jak dzieci. a tak łatwo byłoby ją przerobić na "wiejską" Marcysię! jak widać da się. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Drugie imię dla Józefiny. 21.11.11, 09:36 Moja córka to Stefania i jest świetnie odbierana przez otoczenie(znajomych i nieznajomych.Każdy zazwyczaj mówi,no wreszcie coś innego).Jest Stefcią,Stefką i Stefanią(od małego jest nazywana zdrobnieniami i pełnym imieniem,żeby później nie było tak jak przy starszej,że ona nie nazywa się Amelia,tylko amelka i Mela i cięzko było jej wyjaśnić,że pełne imię to Amelia)) Znam 12 letnią Stefanię,która uwielbia swoje imię i zawsze krzyczy cześć Stefka jestem Nigdy nie miała żadnych przykrości związanych z imieniem. Stefania,Józefina,Ludwika,Bronisława to chyba tylko w naszym pokoleniu wzbudza jakieś kontrowersje,bo na pewno nie wśród obecnego pokolenia(dzieci z przedszkola córki uwielbiają Stefcię i biegną zawsze,żeby się z nia przywitać.Koleżankom i kolegom siostrzeńów 10 lat,tez Stefania bardzo się podoba).To samo będzie z Józefiną.Pełno teraz Franków,Stasiów,Jasiów,Marii,znam dwie Ludmiły,Melanie i taka Józefinka napewno wśród dzieci sąsiadów w różnym wieku nie zrobłaby negatywnego wrażenia(a mam sporo dzieci w otoczeniu,które każde imię przyjmują jak normalny człowiek na poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.11, 10:10 A ja mam pytanie dlaczego nadajesz Józefina a nie Józefa? Wszak to jest polska wersja? to pytanie jest skierowane do prowadzących forum, ponieważ w innych postach sugerują kosmopolityzm w kwestii nadawania imion. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Drugie imię dla Józefiny. 21.11.11, 11:38 Gość portalu: agata napisał(a): > A ja mam pytanie dlaczego nadajesz Józefina a nie Józefa? Wszak to jest polska > wersja? to pytanie jest skierowane do prowadzących forum tak? a wygląda jakby było skierowane do przyszłej mamy Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: Drugie imię dla Józefiny. 21.11.11, 16:17 To jest śliczna propozycja Gaudencji. Jestem za: Józefina Stella Hilse Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Drugie imię dla Józefiny. 21.11.11, 21:21 Józefina Stella jest świetna, ładn atakże Józefina Alojza. Mnie podoba się Józefina Ludwika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dag Re: Drugie imię dla Józefiny. IP: *.xdsl.centertel.pl 21.11.11, 22:00 Józefina Lidia (nie Lydia). Mama się ucieszy a imię śliczne Odpowiedz Link Zgłoś