06.06.04, 17:04
Głupio mi to pisac, bo moja mama to Jolanta, ale co jest z tym imieniem, ze nikomu się nie podoba?? (mi też...). Czy dzisiaj w ogóle ktoś tak nazywa dzieci? Najmłodsza Jola, jaka znam, ma 20 lat. Napiszcie, co sadzicie o tym imieniu.
Magda

PS A Jolanta znaczy "fiołek"
Obserwuj wątek
    • tradycja1 Re: Jola 06.06.04, 17:10
      Nie lubie tego imienia.
      Ale bardziej nie lubie Mariola.
      Nie znam malych Jolek.
      • madziurex Re: Jola 06.06.04, 17:33
        No właśnie. Moja biedna matka miała się nazywac Mariola... Całe szczęście panie w urzędzie uznały, że takiego imienia NIE MA! No i została Jolanta Maria.
        • aniadm Re: Jola 06.06.04, 19:50
          Nie wiem, co się stało z imieniem. Obiektywnie mi się nawet powinno podobać (w
          pełnej formie), ale jakoś się nie podoba. Fakt, że w skojarzeniach zawsze łączy
          mi sie z Mariolą, której nie cierpię.
          Fakt, że znam jedną panią o tym imieniu, z którą stykam sie zawodowo i raczej
          tego żałuję...
          Inne znane mi Jolanty:
          "Jolka, Jolka"
          pieśń Franka Kimono - nie pamietam, czy tytuł był "Pola Monola", czy tylko
          refren ("Wychodze z baru, a za mną Jola")
          Alternatywy 4, tam chyba dziewczyna Gajosa nazywała się panna Jola.
    • szczekuszka Re: Jola 06.06.04, 21:14
      Moim zdaniem to takie sezonowe imie, dlatego wzbudza negatywne emocje, byl na
      nie krotki szal, a pozniej cisza. Najmlodsza Jola jaka znam osobiscie ma 24
      lata, ale kiedys w radiu slyszalam mala dziewczynke, ktora przedstawila sie
      jako Jola.
      Mnie sie to imie srednio podoba, tak na jeza;P.
    • tawananna Re: Jola 06.06.04, 22:06
      Mnie się kojarzy z Jola lojalna.. Jola lojalna... loja jolajna itd. ;D Zawsze
      za którymś razem język mi się plątał, może dlatego jakoś nie lubię tego
      imienia wink. W sumie sama się dziwię - obiektywnie rzecz biorąc, Jolanta powinno
      mi się podobać - lubię imiona z j, l, n. A jednak - nie bardzo sad. Zabawne -
      taka moda na Julki, a Jolek - brak. Przecież w zdrobnieniu to różnica jednej
      literki...
    • anilia Re: Jola 06.06.04, 23:09
      Mi tez to imie nigdy sie nie podobalo, i nadal nie podoba mimo, ze rok temu
      poznalam jedna Jole (lat 32) i jest kobieta niezwykle pozytywna, z klasa, ma
      trzech synkow.
      Najmlodsza Jola - moja siostra miala w podstawowce kolezanke o tym imieniu,
      teraz musi miec 17 lat.
    • madziarek_edziecko Re: Jola 07.06.04, 12:04
      Hej.
      Mi także nie podoba się to imię i nie znam małej Joli ani Marioli. Obydwa te
      imiona nie budzą mojej sympatii, a zwłaszcza Mariola sad. Własciwie bez
      większego uzasadnienia, tak po prostu.
      Pozdrawiam
      Madzia
    • adziunia Re: Jola 02.10.04, 13:23
      A mi sie podoba Jola i Jolanta, Jolka juz nie. Nie znam zadnej ktora mialaby
      ponizej dwudziestu paru lat, a szkoda.
      Mariola jest ohydnym imieniem, kuzynka mojej kolezanki ma tak na imie.
    • wilenka Re: Jola 02.10.04, 13:56
      hm..rzeczywiście dokonuje przeglądu i żadnej Jolki. A to ładne imie smile
    • kubuspuchatek18 Re: Jola 02.10.04, 14:39
      Znam dwie Jole: jedna chodzi ze mną do klasy (ma 18 lat) a druga to znajoma. Ta
      druga Jola a raczej Jolka ma 16 lat. Nie lbuie tego imienia. nie wiem czemu.
      Może dlatego, ze w 13 posterunku była Jola (hmmmm, dziewczyna do
      towarzystwa...)... Za Mariolą też nie przepadam chociaż znam same przemiłe
      Mariolki (jedna to ciotka, a druga to moja rówieśnica - przekochane dziewczę,
      ale imienia nadal nie lubie:/)

pozdrawiam, Julia
      • kaoli Re: Jola 03.10.04, 21:55
        Mi sie to imie nawet podoba. Przecież sławna Jolanta to nasza Pani
        Prezydentowa - bardzo elegancka i mądra kobieta. Był szał na Aleksandry
        (podejrzewam ,że na cześć prezydenta) w zdrobieniu Ola, a Jolanta to Jola. Więc
        prawie żadna różnica. Gdyby mi się bardzo podobało imię Ola a w tym okresie
        byłby szał na to imię to córeczkę wolałabym nazwac Jola - przynajmniej
        oryginalnie i na pewno nie byłaby którąś z kolei Olą w szkole czy w przedszkolu
        • gaudencja Re: Jola 03.10.04, 22:07
          kaoli napisała:

> Mi sie to imie nawet podoba. Przecież sławna Jolanta to nasza Pani
          > Prezydentowa - bardzo elegancka i mądra kobieta.

Mnie skojarzenie z Jolantą tylko dodatkowo zniechęca do tego imienia smile)) -
          które było rzeczywiście sezonowym odkryciem i teraz nie podoba się wiekszości
          znanych mi osób. Tak na marginesie, szerszą reflekcje mam taką, że nalezy albo
          nadawać imiona ponadczasowe, popularne nieustająco (jak Piotr na przykład),
          albo rzadkie, a unikać odkryć sezonowych, bo zawsze po jakimś czasie wychodzą z
          mody. Np. teraz trudno mi uwierzyć, że takie imiona jak Mariusz czy Jolanta
          mogły się komuś szczerze podobać. A musiały przecież, skoro tyle ich po swiecie
          chodzi...
          • kaoli Re: Jola 03.10.04, 22:11
            Wiesz co znana przeze mnie Jola ma męża Mariusza wink hahahah
    • hanna73 Re: Jola 04.10.04, 09:56
      Może i sezonowa ta Jolanta (tez nie znam małych Jolek, ale ja aż tak duzo
      dzieci nie znam), ale tych Jolant to u nas sporo jest; według Grzeni ponad 250
      tys. Czy ktos mógłby spojrzec do Rymuta i powiedziec, jak nadawano to imie w
      poszczególnych dekadach? Pytam z ciekawości, bo imie podoba mi sie srednio, jak
      wiele innych zreszto (nie uważam, żeby to było gorsze od wielu innych).
      • gaudencja Re: Jola 04.10.04, 18:05
        hanna73 napisała:

Czy ktos mógłby spojrzec do Rymuta i powiedziec, jak nadawano to imie w
        > poszczególnych dekadach? Pytam z ciekawości,

Już się robi:
        do roku 1920 - 312;
        lata 20. - 935
        lata 30. - 2 792
        lata 40. - 13 958
        lata 50. - 70 401
        lata 60. - 97 983
        lata 70. - 48 568
        lata 80. - 18 950
        do roku 1994 - 2 545
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.