madziurex 06.06.04, 17:04 Głupio mi to pisac, bo moja mama to Jolanta, ale co jest z tym imieniem, ze nikomu się nie podoba?? (mi też...). Czy dzisiaj w ogóle ktoś tak nazywa dzieci? Najmłodsza Jola, jaka znam, ma 20 lat. Napiszcie, co sadzicie o tym imieniu. Magda PS A Jolanta znaczy "fiołek" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tradycja1 Re: Jola 06.06.04, 17:10 Nie lubie tego imienia. Ale bardziej nie lubie Mariola. Nie znam malych Jolek. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: Jola 06.06.04, 17:33 No właśnie. Moja biedna matka miała się nazywac Mariola... Całe szczęście panie w urzędzie uznały, że takiego imienia NIE MA! No i została Jolanta Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Jola 06.06.04, 19:50 Nie wiem, co się stało z imieniem. Obiektywnie mi się nawet powinno podobać (w pełnej formie), ale jakoś się nie podoba. Fakt, że w skojarzeniach zawsze łączy mi sie z Mariolą, której nie cierpię. Fakt, że znam jedną panią o tym imieniu, z którą stykam sie zawodowo i raczej tego żałuję... Inne znane mi Jolanty: "Jolka, Jolka" pieśń Franka Kimono - nie pamietam, czy tytuł był "Pola Monola", czy tylko refren ("Wychodze z baru, a za mną Jola") Alternatywy 4, tam chyba dziewczyna Gajosa nazywała się panna Jola. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Jola 06.06.04, 21:14 Moim zdaniem to takie sezonowe imie, dlatego wzbudza negatywne emocje, byl na nie krotki szal, a pozniej cisza. Najmlodsza Jola jaka znam osobiscie ma 24 lata, ale kiedys w radiu slyszalam mala dziewczynke, ktora przedstawila sie jako Jola. Mnie sie to imie srednio podoba, tak na jeza;P. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Jola 06.06.04, 22:06 Mnie się kojarzy z Jola lojalna.. Jola lojalna... loja jolajna itd. ;D Zawsze za którymś razem język mi się plątał, może dlatego jakoś nie lubię tego imienia . W sumie sama się dziwię - obiektywnie rzecz biorąc, Jolanta powinno mi się podobać - lubię imiona z j, l, n. A jednak - nie bardzo . Zabawne - taka moda na Julki, a Jolek - brak. Przecież w zdrobnieniu to różnica jednej literki... Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Jola 06.06.04, 23:09 Mi tez to imie nigdy sie nie podobalo, i nadal nie podoba mimo, ze rok temu poznalam jedna Jole (lat 32) i jest kobieta niezwykle pozytywna, z klasa, ma trzech synkow. Najmlodsza Jola - moja siostra miala w podstawowce kolezanke o tym imieniu, teraz musi miec 17 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Jola 07.06.04, 12:04 Hej. Mi także nie podoba się to imię i nie znam małej Joli ani Marioli. Obydwa te imiona nie budzą mojej sympatii, a zwłaszcza Mariola . Własciwie bez większego uzasadnienia, tak po prostu. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Jola 02.10.04, 13:23 A mi sie podoba Jola i Jolanta, Jolka juz nie. Nie znam zadnej ktora mialaby ponizej dwudziestu paru lat, a szkoda. Mariola jest ohydnym imieniem, kuzynka mojej kolezanki ma tak na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: Jola 02.10.04, 13:56 hm..rzeczywiście dokonuje przeglądu i żadnej Jolki. A to ładne imie Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Jola 02.10.04, 14:39 Znam dwie Jole: jedna chodzi ze mną do klasy (ma 18 lat) a druga to znajoma. Ta druga Jola a raczej Jolka ma 16 lat. Nie lbuie tego imienia. nie wiem czemu. Może dlatego, ze w 13 posterunku była Jola (hmmmm, dziewczyna do towarzystwa...)... Za Mariolą też nie przepadam chociaż znam same przemiłe Mariolki (jedna to ciotka, a druga to moja rówieśnica - przekochane dziewczę, ale imienia nadal nie lubie:/) pozdrawiam, Julia Odpowiedz Link Zgłoś
kaoli Re: Jola 03.10.04, 21:55 Mi sie to imie nawet podoba. Przecież sławna Jolanta to nasza Pani Prezydentowa - bardzo elegancka i mądra kobieta. Był szał na Aleksandry (podejrzewam ,że na cześć prezydenta) w zdrobieniu Ola, a Jolanta to Jola. Więc prawie żadna różnica. Gdyby mi się bardzo podobało imię Ola a w tym okresie byłby szał na to imię to córeczkę wolałabym nazwac Jola - przynajmniej oryginalnie i na pewno nie byłaby którąś z kolei Olą w szkole czy w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jola 03.10.04, 22:07 kaoli napisała: > Mi sie to imie nawet podoba. Przecież sławna Jolanta to nasza Pani > Prezydentowa - bardzo elegancka i mądra kobieta. Mnie skojarzenie z Jolantą tylko dodatkowo zniechęca do tego imienia )) - które było rzeczywiście sezonowym odkryciem i teraz nie podoba się wiekszości znanych mi osób. Tak na marginesie, szerszą reflekcje mam taką, że nalezy albo nadawać imiona ponadczasowe, popularne nieustająco (jak Piotr na przykład), albo rzadkie, a unikać odkryć sezonowych, bo zawsze po jakimś czasie wychodzą z mody. Np. teraz trudno mi uwierzyć, że takie imiona jak Mariusz czy Jolanta mogły się komuś szczerze podobać. A musiały przecież, skoro tyle ich po swiecie chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
kaoli Re: Jola 03.10.04, 22:11 Wiesz co znana przeze mnie Jola ma męża Mariusza hahahah Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Jola 04.10.04, 09:56 Może i sezonowa ta Jolanta (tez nie znam małych Jolek, ale ja aż tak duzo dzieci nie znam), ale tych Jolant to u nas sporo jest; według Grzeni ponad 250 tys. Czy ktos mógłby spojrzec do Rymuta i powiedziec, jak nadawano to imie w poszczególnych dekadach? Pytam z ciekawości, bo imie podoba mi sie srednio, jak wiele innych zreszto (nie uważam, żeby to było gorsze od wielu innych). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jola 04.10.04, 18:05 hanna73 napisała: Czy ktos mógłby spojrzec do Rymuta i powiedziec, jak nadawano to imie w > poszczególnych dekadach? Pytam z ciekawości, Już się robi: do roku 1920 - 312; lata 20. - 935 lata 30. - 2 792 lata 40. - 13 958 lata 50. - 70 401 lata 60. - 97 983 lata 70. - 48 568 lata 80. - 18 950 do roku 1994 - 2 545 Odpowiedz Link Zgłoś