Gość: czarna_owieczka IP: *.mmj.pl 10.02.12, 01:27 Bardzo proszę, o pomoc w wyborze imienia dla dziewczynki. Nasze typy między którymi wybieramy to Ewa i Helena, ewentualnie Magdalena ( ewentualnie bo to moje z bierzmowania i nie chciałabym ciągle tylko tej Magdy forsować ) macie jakieś inne propozycje ? możemy rozważyć jeśli nas coś zachwyci bo nie jesteśmy zdecydowani... i dodam, że szykuje nam sie wyprowadzka za Czeską granice (możliwe, że na stałe) , więc w gre wchodzą imiona jak najmniej problematyczne dla obcokrajowców choć Czechy blisko. pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czarna_owieczka Re: dylemat oczywiście ;) IP: *.mmj.pl 10.02.12, 01:29 n/t Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flo Re: dylemt IP: 80.50.142.* 10.02.12, 09:29 EWA Ważne, żeby było łatwe do wymówienia przez Czechów (bez ą, ę, ł, rz, ż itp.). Przykład: Małgorzata - będzie problem z wymową i pewnie imię zostanie zniekształcone. Lub na córkę będą wołać czeskim odpowiednikiem (Markéta, Muchlina - bez komentarza) i tylko Wy będziecie do niej zwracać się imieniem faktycznie nadanym. EWA jest uniwersalna. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: dylemt 10.02.12, 11:04 Gdy zobaczyłam, że rozważacie imię Ewa klasnęłam z dłonie. Świetne imię, a jeśli macie zamiar mieszkać w Czechach to tym bardziej nie ma nad czym się zastanawiać. Jestem całkowicie za! Odpowiedz Link Zgłoś
patrysha1 Re: dylemt 10.02.12, 11:18 a może znajdziesz imiona które są i w Polsce i w Czechach z tego co wiem np Halszka jest w obu krajach Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: dylemt 10.02.12, 11:21 Helena jest na mojej liście. może też Aniela albo Klara? Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: dylemt 10.02.12, 12:55 Zarówno Ewa, jak i Helena bardzo mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: dylemt 10.02.12, 13:05 Oba mi się bardzo podobają. Sama nie wiem, na którą bym się zdecydowała. A jak brzmią z nazwiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: dylemt 10.02.12, 13:50 moze jeszcze Rozalia, Melania, Stefania, Agata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna_owieczka Re: dylemt IP: *.mmj.pl 10.02.12, 16:30 dzięki wielkie z proponowanych przez wyczyny podoba mi się Stefania i Agata z tym, że cd 1-szej nie jestem przekonana jednak a Agatka sie mężowi nie podoba bo sama już proponowałam. Klara i Aniela też bardzo ok ale też bym sie chyba nie zdecydowała... cd. nazwiska to bardziej pasuje Ewa, z Helenką całość brzmi gorzej, troszke za miękko, więc pewnie na Ewie stanie, skoro sie zgadzacie, że dobry typ Mała będzie chodzić najprawdopodobniej do polskiej szkoły bo mówimy o Jabłonkowie ( czy też Jablunkovie jak kto woli ) mąż sie nawet śmieje, że te imiona to wybraliśmy idealnie bo Helena jak Vondrackova, a Ewa jak Farna która jest polką z Zaolzia przecież, ale to naprawde przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna_owieczka Re: dylemt IP: *.mmj.pl 11.02.12, 19:52 Proszę, o jakieś inne propozycje jak najbardziej uniwersalnych imion dla dziewczynki bo nic nie jest jeszcze przesądzone najlepiej bez sz, cz, rz itp czy polskich znaków diakrytycznych. Zależy mi na tym, żeby z imieniem nie było problemów...z tego co wiem to u polskich dzieci w CZ przeważają popularne, klasyczne polskie imiona typu Anna, Dorota, Adam, Piotr itp. a nie chciałabym, żeby imie małej było odebrane jako dziwaczne ani przez Polaków, ani przez Czechów, ani przez innych obcokrajowców, więc raczej szaleństwa odpadają niestety...a myślałam jeszcze o Jadwidze zdrabnianej do Igi np. Ewa jest ok, obawiam, się tylko, że mi z niej jakąś Evicke zrobią w CZ. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dylemt 12.02.12, 12:06 Ostatnie dane dla Czech są na 2008 rok: www.mvcr.cz/mvcren/article/divci-jmena-20-nejcetnejsich-narozenych-v-roce-2008-ke-dni-1-5-2009.aspx Jak widzisz, jeśli zdecydujesz się na imię np. Sara, Zuzanna (w Czechach Zuzana), Klara, Weronika (w Czechach Veronika), Karolina - nie powinno ono nikogo dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dylemt 12.02.12, 12:28 Aha - przepraszam, są świeższe dane, tylko wymagały pewnej obróbki (pod kątem nadań z 2011 roku). O nich zaraz. Ponadto Jadwiga to po czesku Hedvika - myślę, że dziewczynka spokojnie może funkcjonować w Polsce pod jedną wersją imienia, a w Czechach pod drugą, tym bardziej, że przecież jej polskie pochodzenie oraz prawo do posiadania imienia we własnym języku jest dość oczywuiste, dla Czechów także. Po obrobieniu danych aż nie chce mi się wierzyć (choć z drugiej strony, w świetle danych z 2008 r. te nie sa takie nieprawdopodobne), ale wychodzi taki ranking żeński dla dzieci urodzonych w roku 2011: 1. Drahoslava 2. Nataliya 3. Vlastimila 4. Tereza 5. Eliška 6. Adéla 7. Natálie 8. Anna 9. Karolína 10. Kateřina 11. Lucie 12. Barbora 13. Veronika 14. Kristýna 15. Nela 16. Klára 17. Viktorie 18. Ema 19. Aneta 20. Nikola 21. Michaela 22. Zuzana 23. Julie 24. Tadeáš 25. Marie 26. Sára 27. Štefánia 28. Nataliia 29. Laura 30. Janina 31. Verona 32. Ružena 33. Markéta 34. Marketa 35. Vanesa 36. Herta 37. Anežka 38. Radomila 39. Amálie 40. Bohunka 41. Denisa 42. Aranka 43. Vratislava 44. Nikol 45. Simona 46. Gabriela 47. Jana 48. Dominika 49. Alžběta 50. Ruslana 51. Eva 52. Liliya 53. Andrea 54. Emma 55. Monika 56. Inge 57. Hana 58. Jadwiga 59. Khrystyna 60. Magdaléna 61. Ella 62. Daniela Wycięłam imię Trang jako męskie, ale może jest żeńskie (wietnamskie). Jak widzisz, króluje czeska Drogosława, a na liście znajduje się i Jadwiga, i Stefania. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dylemt 12.02.12, 12:28 Oczywiście Tadeáš niepotrzebnie mi się zaplątał jako imię żeńskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna_owieczka Re: dylemt IP: *.mmj.pl 13.02.12, 23:52 Dziękuje bardzo za te rankingi, przyznam, że ta Drohosława na pierwszym troche zaskakująca i ogólnie różnorodność dość duża No i masz racje Gaudencjo, że imię zawsze może funkcjonować w dwóch formach. Cd. zaznaczania polskiego pochodzenia - chcemy polskie imię, chodzi tylko o to, że im łatwiejsze w wymowie i pisowni tym bardziej na + mąż uparty i dopuszcza tylko trójce Ewa, Helena, Magdalena także tak jak pisałam wszystko wskazuje na to, że będzie Ewa ale bd próbować poszerzyć mu horyzonty i rozważymy Stefanie np. czy wcześniej odrzuconą Agatę Jadwiga jednak nie bo przeraża mnie Jadzia tzn. nie podoba mi się kompletnie a obawiam sie, że jakoś jednak będzie nam sie kojarzyła. To doradźcie -kombinować z ciekawszym imieniem czy niech będzie ta Ewka i nie męczyć chłopa (i Was tutaj) ? bo na 100 % przekonana nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dylemt 14.02.12, 19:57 Kombinowałabym zdecydowanie. Aha, a co do Jadwigi, to akurat ma ona tyle arcyciekawych zdrobnień, że nie musi być Jadzią w ogóle. Wystarczy ją nazywać Jadwinia, Wisia, Winia, Iga, Jaga, Jagoda, i juz nikomu sie z Jadzia kojarzyć nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: dylemt 14.02.12, 20:43 Jeśli nie jesteś przekonana, to kombinuj, zdecydowanie! Jadwiga może być też zdrabniana do Wigi- coś pięknego wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna_owieczka Re: dylemt IP: *.mmj.pl 17.02.12, 20:28 hmm...no to będziemy myśleć i na tą Jadwigę może sie odważymy, jak jeszcze tatusia namówię... No i dam rozszerzoną liste imion które mi sie podobają, skoro piszecie, że kombinować Ewa - brzmieniowo może nie zachwyca ale po analizie wyszło, że najbezpieczniejsza jeśli by przyjąć takie kryterium Helena Magdalena Jadwiga Lucyna - normalna wersja nie powala, ale zdrobnienie Lucy zwłąszcza dla nastolatki IMO super, a i mała Lucynka całkiem ok Kalina Lidia - tutaj podobnie jak przy Jadwidze, żadna Lidzia, Lidka jedynie Agata Stefania Olga Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: dylemt 18.02.12, 15:46 Ewa- bardzo ją lubię, ale dla mnie jest jednak zbyt "osłuchana" Helena - ok, choć ostatnio chyba nieco oczytałam się z nią na forum i już mnie tak nie rzuca na kolana Magdalena - mam podobnie jak przy Ewie Jadwiga - super Lucyna - mam słabe skojarzenia z tym imieniem; kiedyś mi się całkiem podobała, teraz już jej nie nadam; a może Lucjana albo Łucja zdrabniane do Lucy? Kalina - ok Lidia - bardzo ją lubię; podobnie jak Ty - Lidka tak, Lidzia never! Agata - zbyt popularna Stefania - super Olga - w porządku, choć na kolana mnie nie rzuca z zachwytu Marianna - super Podsumowując: Ja bym wybrała Jadwigę, Lidię, Stefanię lub Mariannę. Ewentualnie jeszcze mogłaby być Helena, Lucyna, Kalina lub Olga. Z pewnością nie Ewa, Magdalena i Agata, bo choć to piękne imiona, są także mocno osłuchane i popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dylemt 18.02.12, 17:00 Ale czy warto wybierać imiona najbezpieczniejsze, czy takie jak się chce? Potem można mieć całe życie żal do siebie, ze się wybrało zbyt zachowawczo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna_owieczka Re: dylemt IP: *.mmj.pl 21.02.12, 19:46 W porozumieniu zdecydowaliśmy, że nie będzie nic z listy ( właściwie tylko mojej) tylko opcja awaryjna o której nic nie pisałam czyli taka która podoba sie nam obojgu jednakowo a jest to Adrianna mam nadzieje, że sie już nic nie odmieni i że będzie sie dobrze imie nosiło na Zaolziu pozdrawiam i dziękuje za wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dylemt 21.02.12, 19:49 No i bardzo dobrze. Tego właśnie Wam i małej Adriannie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna_owieczka Re: dylemt IP: *.mmj.pl 21.02.12, 20:03 stety czy niestety będzie raczej zdrabniana do Ady jednak Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: dylemt 21.02.12, 20:10 Gratuluję wyboru, uważam, że jest całkiem niezły. Adrianna brzmieniowo podoba mi się bardzo, ale jest dla mnie nieco zbyt osłuchana. Nie mniej gratuluję i czekam na informacje o narodzinach małej Ady Odpowiedz Link Zgłoś