12.06.04, 12:26
Było już to imię? Znajomi tak nazwali córeczkę. Mnie się podoba a Wam? W
każdym razie oryginalne w dzisiejszych czasach.
Obserwuj wątek
    • boniedydy Re: ELIZA 12.06.04, 13:10
      ariana1 napisała:

> Było już to imię? Znajomi tak nazwali córeczkę. Mnie się podoba a Wam? W
      > każdym razie oryginalne w dzisiejszych czasach.

Mam koleżankę Elizę, i ze względu na nią srednio mi sie podoba. Ale poza tym
      nie jest złe, choc nikomu bym go szczególnie nie polecała. Pierwsze skojarzenie
      to utwór Beethovena.
      • forencja Re: ELIZA 12.06.04, 21:02
        Fajne imię, tylko jak je zdrabniać? Elizka? Elza? To pierwsze zdrobnienie
        zupełnie do mnie nie przemawia, a drugie kojarzy mi się z psem sąsiadów, który
        tak się nazywa.
        Pozdrawiam,
        Magdalena
        • aniadm Re: ELIZA 12.06.04, 22:06
          Jedna z moich ciotecznych sióstr tak się nazywa. Teraz kiedy jest starsza, mówi
          sie na nią przeważnie Eliza, a czasami Elizka, Liza, Lizia.
          Pamiętam, że uwielbiałam to imię zanim się urodziła, bo tak się nazywała
          królewna w jakiejś bajce, o dzikich łabędziach chyba. byłam szczęśliwa, kiedy
          ja tak nazwali.
    • ele7 Re: ELIZA 13.06.04, 10:02
      Mi sie wydaje, że wcale takie oryginalne nie jest ale brzmi tak subtelniewink
      Ładne imię.Pozdrawiam
      • boniedydy Re: ELIZA 13.06.04, 11:16
        ele7 napisała:

> Mi sie wydaje, że wcale takie oryginalne nie jest ale brzmi tak subtelniewink
        > Ładne imię.Pozdrawiam

Mi chyba koleżanka całkiem zepsuła jego postrzeganie, i choć to imię jest
        według mnie raczej rzadkie, kojarzy mi się z pospolitością. Ale oczywiscie to
        tylko moje prywatne skojarzenie wink
    • tawananna Re: ELIZA 13.06.04, 13:40
      Lubię to imię, kojarzy mi się jakoś tak poetycko-romantycznie, może to ze
      względu na Beethovena smile. Nie widzę też problemów ze zdrobnieniami - oprócz
      Elizki, Lizy, Lizi czy Elzy, wymienionych wyżej można przecież zdrabniać Ela,
      Elka, Elusia, Elcia, Elunia (akurat tego ostatniego nie znoszę). Można by też
      mówić Elisia (ślicznie!). Po zastanowieniu stwierdzam, że Eliza przemawia do
      mnie bardziej niż Elżbieta.
      • tatjana Re: ELIZA 10.11.04, 11:59
        Podciągam, bo podobami się to imię. A Wam?
        • abiela Re: ELIZA 10.11.04, 13:33
          Widze, ze sie jeszcze nie wypowiadalam. Mnie imie tez sie podoba i kojarzy mi
          sie z basnia Andersena, gdzie Eliza tkala koszule dla braci - ptakow....ciekawe
          czy faktycznie dobrze zapamietalam.
          W kazdym razie Eliza bardziej podoba mi sie od Luizy.
    • kachnab Re: ELIZA 10.11.04, 16:54
      Mnie sie tez podoba, chociaz kojarzy mi sie z dawnym duetem Andrzej i Eliza
      ("Czas relaksu" - nawet przyjemna piosenka). Eliza miala nietwarzowa fryzure i
      blyszczalo jej czolo...
    • mama-patrycji Re: ELIZA 10.11.04, 20:33
      hej!Tak się składa,ze ja mam na imię Elizasmile.Ciesze się,ze wiekszości z Was
      (które wyżej pisałyscie)to imie raczej się podoba.Ja nie narzekam,ale juz mi
      sie znudziło (noszę je przeszło 25 latsmile).Denerwowało mnie tylko jak dzieci
      czasami jak chciały zrobić mi na złość to wołały:"Eliza lizak".Pamiętam,ze
      wtedy jakoś sie odcinałam,ale w duchu chciało mi sie płakaćsmile).Znajomi czesto
      zdrabniają: Elizka,Ela, ale wolę raczej jak do mnie mówia normalnie:
      Eliza.Pozdrowionka!!!!
    • reirei Re: ELIZA 14.11.04, 21:57
      znam jedną Elizę, ma dwadzieścia pare lat. Całkiem ładne imię, rodzina mówi na
      nią Lizuś smile
      • martael Re: ELIZA 15.11.04, 10:49
        Heh, a ja mam na drugie Eliza i w dzieciństwie uwielbiałam to imię. Bardzo się
        cieszyłam, kiedy Babcia mówiła do mnie Eliiizko. I prosiłam dzieci na podwórku,
        żeby mnie tak też nazywały. Co w konsekwencji okazało się zgubne, bo też
        dostałam przydomek "Eliza lizak" smile))) (Ale zawsze to lepiej brzmiało niż
        "Marta karta, wytarta i "nic" nie warta", he he he). Teraz imię Eliza średnio mi
        się podoba. Jest moim zdaniem nieco egzaltowane.
    • minerwamcg Re: ELIZA 17.11.04, 21:26
      Prześliczne imię. Kojarzy się co prawda z Elizą Doolittle z "My Fair Lady", ale
      też - jak już słusznie zauważono na tym miejscu - z Beethovenem. Mnie zawsze
      będzie się kojarzyć z piosenką Osieckiej napisaną do tej muzyki:

Boże, daj Elizie szczęścia łut,
      warkocze dwa,
      przyjaciół w bród,
      a pod oknem niech jej kwitnie sad,
      i niech jej nie przybywa lat!
      Sukienki niech
      Eliza ma
      i biały płaszcz
      a może - dwa?
      Talenicik niech Eliza jakiś ma,
      niech przędzie lub
      niech wełnę tka,
      dziś tak się liczy w życiu zwinnosć rąk,
      gdy sięgasz po
      nadziei pąk!
      Dorosłą być
      już być chciała,
      ale jeszcze wcześnie, wcześnie mała...
      Ty jeszcze śnisz dziecinne sny z pawich piór.

Boże daj Elizie parę wad,
      bo po cóż nam zbyt biały kwiat?
      Doskonałość niech nie grozi jej:
      Fantazjo, przyjdź!
      Głupoto, zwiej!

Korale niech
      Eliza ma
      i biały płaszcz,
      a może - dwa...
      Boże, daj Elizie szczęścia łut
      i serca żar,
      i myśli chłód...
      Miłosć niech nadejdzie w piękny dzień
      i niech jej nie
      przesłania cień!

...Ach, tak. Będzie też i lęk
      i poznasz las, las, gdzie nie śpi nikt...
      Tak, tak, to nie gitar brzęk!
      Czasem jest potrzebny ...krzyk.
      ... Boże, daj Elizie szczęścia łut...

• basia027 Re: ELIZA 18.11.04, 22:17
      ładne imię.
    • madzialena22 Re: ELIZA 23.11.04, 18:42
      Ja wiem czy oryginalne? Moja 22-letnia siostra cioteczna ma tak na imię..(sama
      ma teraz córeczkę Jagódkę).. ciotka (jej mama) zwracała się zawsze do niej
      Elizka.. inne sdrobnienia raczej nie były uzywane..
      Pozdrawiam,
      Magdalena Oriana
      • chuda_w-w Re: ELIZA 23.11.04, 23:08
        Mnie się to imię podoba. Sama znam 2 Elizy, fajne dziewczyny aczkolwiek
        szalone smile Zresztą jak zauwazyła Tawananna jest ono takie poetycko-
        romantyczne wink
      • ariana1 Re: ELIZA 24.11.04, 22:33
        madzialena22 napisała:

> Ja wiem czy oryginalne? Moja 22-letnia siostra cioteczna ma tak na imię..
        (sama
        >
        > ma teraz córeczkę Jagódkę).. ciotka (jej mama) zwracała się zawsze do niej
        > Elizka.. inne sdrobnienia raczej nie były uzywane..
        > Pozdrawiam,
        > Magdalena Oriana

Na pewno bardziej oryginalne od Julii albo Oliwii.
    • elioli Re: ELIZA 26.11.04, 22:25
      Witam,
      Tak się składa że mam na imię Eliza. Jako dziecko cierpialam bo moim marzeniem
      było imię Natalia - teraz bardzo lubię swoje imię i baaardzo często zdarza mi
      się nim zaskakiwać. Najczęściej kojarzone z Elizą Orzeszkową i Bethovenem.
      Pozdrawiam wszystkie Elizy i nie-Elizy smile
    • elizucha-l Re: ELIZA 09.02.05, 23:35
      Mam na imię Eliza i muszę przyznać, że baaardzo mi się to podoba. Zgadzam się,
      że jest dość rzadko spotykane ale ja mam "szczęśćie" do imienniczek. W
      przedszkolu moją najlepszą koleżanką była Eliza, kuzynka mojej matki ma tak na
      imię, w szkole średniej też jedną znałam a teraz z kolejną pracuję (wyznałyśmy
      sobie ostatnio, że nie byłyśmy z tego zadowolone i długo musiałyśmy się oswajać
      z imienniczka w firmie).
      Jeśli chodzi o zdrobnienia, lubię kiedy bliskie osoby mówią do mnie Elizka (u
      obcych tego nie cierpię), nie toleruję natomiast kiedy zwracaja się do mnie:
      Ela!!, Luiza, Liza. Jako dziecko wciąż słyszałam za sobą "elizka walizka" co
      wcale mi nie przeszkadzałosmile wręcz przeciwnie myślę że to fajne. Eliza lizak
      nigdy nie słyszałam, ale zawsze wkurzało mnie gdy mówili do mnie Orzeszkowa.
      Niewiele osób kojarzy to imię z My Fair Lady, większość właśnie z Orzeszkową
      ewentualnie z Beethovenem. Utwór Dla Elizy pokochałam jako dziecko, kiedyś
      mieszkaliśmy w domu gdzie naszym sąsiadem był starszy pan, muzyk po
      konserwatorium. Często grał na pianinie Dla Elizy a ponieważ mieszkał piętro
      niżej kładłam się z uchem przy podłodze i słuchałamsmile
      Uważam, że moje imię jest poetyckie, dellikatne, romantyczne ale na pewno nie
      określiłabym go jako egzaltowanegosmile A że kojarzy się z Beethovenem to miłe.
      Wiersza Osieckiej nie znałam wcześniej, ale podoba mi się.
      Bardzo dawno temu ktoś powiedział mi stary, polski wierszyk o Ciotce Elizie,
      która chyba była topielicą... niestety nie pamiętam go, gdyby któraś z was go
      znała byłabym wdzięczna za przypomnieniesmile
    • mama-patrycji Re: ELIZA 27.03.05, 21:22
      podnosze wątek,bo bardzo fajnie mi się go czytasmile),a poza tym jestem ciekawa
      dalszych opiniismile).Równiez pozdrawiam wszystkie Elizy i nie-Elizysmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.