Dodaj do ulubionych

Imię dla trzeciego dziecka.

IP: *.bg.ajd.czest.pl 26.03.12, 11:47
Mamy dwie corki: Klare i Józefine, a teraz zastanawiamy sie nad imieniem dla trzeciego dziecka. Do tej pory naszymi faworytami byly dwa imiona: Leopold i Filomena, na liscie byla jeszcze: Eleonora, Klementyna, Konstancja, Bonifacja, Ludwika, Ludwina, Marcjanna, Tekla, Feliks, Ksawery, Zachary, Hipolit, i ostatnio Tytus, Serafin i Longina , ale teraz doszłam do wniosku, ze zadne z nich nie jest tym jedynym. Mozecie coś zaproponować? Nazwisko zakonczone na "ski/ska"
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 11:57
      Uwielbiam Teklę, Filomentę, Bonifację, Ludwika i Tytusasmile
      Właściwie niemal każde imię z Twoich propozycji mi się podoba.
      Dorzucę jeszcze Adelę, Cecylię i Florentynę oraz Gustawa, Teodora, Juliusza, Augusta i Klemensa.
    • olinininka Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 11:59
      Nie znając pełnego nazwiska trudno doradzić. Ale spróbuję smile
      Wszystkie propozycje wymienione przez Ciebie pasują. Jednak do Klary i Józefiny najbardziej pasuje mi Leopold / Hipolit oraz Klementyna/Konstancja ewentualnie Eleonora (pozostałe jakoś nie pasują mi do imion córek aż tak bardzo).
      Od siebie dodaję Stefanię, Teofanię, Teodozję, Walerię i Teodorę
      Teodora, Zachariasza, Hieronima, Aleksego
    • aneladgam Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 12:42
      zrezygnowałabym z Filomeny, Bonifacji, Ludwiny i Tekli
      z pozostałych najfajniejsza jest Eleonora, na drugim miejscu Marcjanna
      z męskich imion odrzuciłabym Hipolita i Ksawerego, najlepszy wydaje mi się Feliks
    • olianka Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 12:44
      Przepiękne imiona noszą Wasze córki!
      Z rozważanych wybrałabym Eleonorę i Tytusa, a od siebie proponuję Walerego, Gwidona, Aleksego, Olgierda oraz Eugenię, Honoratę i Cecylię.
    • dalenia Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 13:22
      Świetne imiona noszą Twoje córki. Popieram wszystkie imiona oprócz Bonifacji, Hipolita i Longiny, bo uważam, że są jednak zbyt "dziwne" przy Klarze i Józefinie. Ja bym wybrała Eleonorę/Ludwikę/Marcjannę i Feliksa smile

A może jeszcze: Aurelia, Adelajda, Celestyna, Dionizja, Franciszka, Florentyna, Felicja, Ignacja, Idalia, Melania, Marianna, Rozalia, Stefania, Teodozja, Waleria, Wanda, Zenobia

Aleksy, Anatol, Bronisław, Bazyli, Edward, Edmund, Gustaw, Henryk, Ignacy, Ludwik, Leopold, Maurycy, Olgierd, Ryszard, Teodor, Tadeusz, Wincenty, Witold
      • abiela Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 14:06
        Jeszcze mi na myśl przyszły Benedykta, Augusta i Benedykt.
        • Gość: przyszłamama Re: Imię dla trzeciego dziecka. IP: *.ghnet.pl 26.03.12, 14:28
          A moze Lidia lub Łucja
    • zum.zum.zone Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 15:30
      Piekne imiona corek i piekne rozwazane. Odrzucilabym imiona konczace sie na -ra i --ina/-yna (chyba ze imie szczegolnie by do mnie "przemowilo", wtedy nie zwracalabym uwagi na rym).
      Z wymienionych najlepiej z imionami starszych corek brzmia: Konstancja, Ludwika i Marcjanna oraz Leopold, Feliks i Tytus.
      Ode mnie: Florianna i Jeremiasz.
      • polonica7 Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 16:06
        Klara i Józefina - piękne imiona ! smile

Leopold jest świetny, dorzucam Leonarda.
        Ofelia, Stefania, Berenika.
    • dasza_dm Marianno 26.03.12, 16:03
      Mam pytanie: czy zdrabniasz jakoś Józefinę? Jestem ciekawa jak to imię sprawdza się w życiu codziennym. Bardzo lubię Józefinę w pełnej formie, ale zdrobnienia jakoś mi nie podchodzą. Ziuty nie znoszę, do Józi nie mogę się przekonać... Zdrabniacie jakoś czy używanie tylko pełnej formy? smile

Z rozważanych przez was imion:
      - dla dziewczynki - Eleonora, Klementyna, Konstancja, Ludwika, Marcjanna lub Tekla
      - dla chłopca - Ksawery.
    • ksiezna_pani1 Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 18:33
      Jestem za Filomeną / Marcjanna i Leopoldem.
    • gaudencja Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 18:52
      Pracujesz w Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie, czy też tam studiujesz?
    • wyczyny Re: Imię dla trzeciego dziecka. 26.03.12, 19:26
      szkoda, że Ksawery i Marcjanna to nie jest to....
      ale cóż-pomyślmy.... Zefiryna, Rozalia, Anatolia, Aniela, Berenika, Melania
      dla chłopca Samuel, Jonasz, Amadeusz, Witold, Błażej, Jeremiasz, Tymoteusz
      ciekawe imiona starszaczek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.