Gość: aktos IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.12, 17:13 Które z imion najbardziej pasuje do trzysylabowego, typowo polskiego nazwiska (K...wska)? Dziękuję za podpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiezna_pani1 Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 17:23 Gość portalu: aktos napisał(a): > Które z imion najbardziej pasuje do trzysylabowego, typowo polskiego nazwiska ( > K...wska)? > Dziękuję za podpowiedzi! Jestem za Dobromiłą. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 17:24 Ja też wybrałabym Dobromiłę . Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 17:39 Dobromiła albo Klara. Osobiście wolę Klarę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 17:44 Wszystkie 3 bardzo lubię. Wybrałabym Zoję lub Dobromiłę. Klara + nazwisko ma za dużo "k" wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 17:53 Dobromiła i Klara mi się bardzo podobają. Wybrałabym Dobromiłę, żeby nie przesadzać z ilością "k". Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 17:56 według mnie kazde z tych imion pasuje , ja bym wybrała Zoję, bo najrzadsza i bardzo mi się podoba zdrobnienie Zojka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 18:33 Podoba mi się Dobromiła i Klara; do nazwiska na "K" wybralabym Dobromiłę. Odpowiedz Link Zgłoś
aktos1976 Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 19:47 Dziękuję! Wybór na razie hipotetyczny, ale i ja, jak większość osób, które się wypowiedziały, najbardziej skłaniam się, no właśnie), ku dwóm imionom: i Dobromiła, i Zoja bardzo mi się podobają. Męża - jakby co - przekonam) Ale jedno trudno mi wybrać. A dwóch dziewczynek pewnie się nie doczekam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 19:55 Zoja Krajewska - za dużo "j". Klara Krajewska - ara kra; kla kra Dobromiła Krajewska - akurat jak trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
aktos1976 Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 20:39 Z Klary najłatwiej zrezygnuję, choć nie bez żalu, bo imię wdzięczne, tyle, że do nazwiska rzeczywiście nie bardzo pasuje. Gaudencjo, brzmisz przekonująco, tyle, że nie Krajewska, "j" się nie powtarza i argument traci swą moc Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 30.03.12, 21:24 Cóż, intuicja mnie zawiodła Nawiasem mówiąc, nie jestem szczególnie za Zoją, bo to rosyjski, ukraiński i białoruski odpowiednik Zoe, a starszemu pokoleniu kojarzy się głównie z radziecka traktorzystką. Myślę, że jeśli nazwisko nie jest na "Kra" to Klara może nawet pasować, choć i tak popieram bardziej imię nie na "K", czyli Dobromiłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 14:53 Żadne mi się nie podoba.Ale gdybym miła wybrać mniejsze zło to chyba Zoja. Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: ZOJA! 31.03.12, 00:03 Zoję i Klarę kocham, ale jednak stawiam na Zoję, zwłaszcza, jeśli nazwisko na K. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 31.03.12, 09:39 Pasują chyba wszystkie. Ja skłaniałabym się ku Dobromile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 31.03.12, 10:03 Zoja Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 31.03.12, 10:14 Wszystkie trzy mi się podobają, ale chyba Dobromiła najlepiej by brzmiała z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 31.03.12, 10:56 Najbardziej podoba mi się Zoja. Ale chyba z nazwiskiem najlepiej pasować będzie Dobromiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aktos Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.12, 17:00 Hm, Dobromiła chyba ma przewagę (liczebną). Jest z nią jeden "kłopot", mąż mówi, że jeśli będziemy ją zdrabniać do Miłki, w przedszkolu zostanie "piłką"... Ja na to, że może zostać Dobrusią. A Zoja? Fakt, też mam w pamięci historię z imieniem córki Kapuścińskiego, który wg Domosławskiego nazwał ją tak ku czci jakiejś radzieckiej towarzyszki. Ale myślę, że imię jest na tyle wdzięczne, że byłabym w stanie to skojarzenie wyeliminować. Zdrabnia się ślicznie: Zojka, Zojeczka i grecki pierwowzór ma piękne znaczenie (Ale imię Zoe z polskim nazwiskiem, w Polsce, gdy oboje rodzice są Polakami byłoby - chyba? - nieporozumieniem Do tego jeszcze Zoja jest blisko Zofii, która długo była moim typem (nie wiem tylko, czy bym męża przekonała, ale dzisiejsza popularność tego imienia niestety je zdyskwalifikowała. Podsumowując: i Dobromiła, i Zoja - jakoś wybrać ciężko. Dobrze, że chociaż Klara odpadła Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 31.03.12, 22:15 Zoe to wersja polska, więc bardziej pasuje do polskiego nazwiska niż Zoja. Kwestia skojarzeń to nie tylko kwestia skojarzeń rodziców, ale i całego otoczenia. Nie wiem, czemu Miłka miałaby być przezywana piłką? A jak przeżyły w przedszkolu Anie-banie, Michały-kichały i Agata-nogą zamiata? Nie ma co wymyślać sobie sztucznych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 01.04.12, 00:39 gaudencja napisała: > Zoe to wersja polska, więc bardziej pasuje do polskiego nazwiska niż Zoja. Akurat co do tego, to nie zgadzam się z Gaudencją. Wg mnie dużo lepiej brzmi Zoja Kowalska (czy jakakolwiek inna) niż Zoe Kowalska, mimo że to bardziej "po polsku". Za to zdecydowanie zgadzam się z Gaudencją w kwestii Miłki-piłki Odpowiedz Link Zgłoś
aktos1976 Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 01.04.12, 12:15 Hm, to dziwne, że Zoe jest wersją polską, brzmi zupełnie "nie po polsku". Do polskiego nazwiska jakoś bardziej pasuje mi Zoja - intuicyjnie, przyznam, bo moja wiedza na temat tego imienia, jak widać, nader skromna. Tak, wiem, że skojarzenia otoczenia też są ważne, aczkolwiek wydaje mi się, że dziś negatywnie (w sensie: z tą osławioną radziecką traktorzystką) Zoja może już się kojarzyć tylko starszym osobom. Tak mi się wydaje. Natomiast Miłka-piłka to był żarcik. Sama noszę najbardziej popularne żeńskie imię, rymujące się rozmaicie i nigdy nie miałam z tego powodu traumy. Może tylko ta popularność nieco mi doskwierała i dlatego własne dziecko chciałabym trochę imienniczo wyróżnić. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 01.04.12, 12:41 aktos1976 napisała: > Hm, to dziwne, że Zoe jest wersją polską, brzmi zupełnie "nie po polsku". D > o polskiego nazwiska jakoś bardziej pasuje mi Zoja To wszystko dlatego, ze sa imiona greckie czy hebrajskie, które były popularniejsze w Rosji w wersjach rosyjskich, niż w Polsce w wersji polskiej, i w ogóle szerzej na obszarze katolickim w odpowiednich wersjach językowych. Zoja do nich należy, podobnie jak Eudoksja (Jewdocha, Awdotia), Prascewia (Praskowia, Paraska), Tacjana (Tatiana), Achacy (Akakij), Bazyli (Wasyl) i długo by tu jeszcze wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_eukaliptus Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 31.03.12, 22:28 Najbardziej podoba mi się Klara, ale jeśli nie pasuje to nazwiska, wybrałabym Dobromiłę. Właśnie ze względu na zdrobnienie Miłka, które mi się bardzo podoba - nie zrażałabym się tą "piłką", to wcale nie jest narzucające się skojarzenie. Do każdego imienia można wymyślić jakiś rym. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Dobromiła - rdzenne polskie imię 01.04.12, 09:34 Zoi i Klar jest teraz dużo, ja wybrałbym imię Dobromiła - bo jest DOBRE, MIŁE i rdzennie polskie (staropolskie imię) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Dobromiła, Klara czy Zoja? 01.04.12, 14:23 na pierwszym miejscu: Dobromila na drugim: Klara Zoja podoba mi sie najmniej pozdrawiam Kwiecienka z Rankingiem Odpowiedz Link Zgłoś