olinininka 28.05.12, 15:41 Ostatnio przeglądałam listę imion nienoszonych i spodobał mi się Adalwin. Nie znalazłam odrębnego wątku na temat tego imienia. Co o nim sądzicie? Bo mi się nawet podoba. I czy nadal nikt nie nadał tego imienia? I jakie są zdrobnienia tego imienia? Adalwin – imię męskie pochodzenia germańskiego. Stanowi złożenie starowysokoniemieckiego adal ("szlachetny, pochodzacy ze szlachetnego rodu") i wini ("przyjaciel"). Oznacza "szlachetny, wysoko urodzony przyjaciel". Jego skróconą formą jest Alwin. Adalwin imieniny obchodzi 26 maja, a to psikus bo Eleuteria też, oba imiona bardzo mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Adalwin 28.05.12, 15:55 Średnio mi się ten Adalwin podoba. Już lepszy Alwin, ale ten z kolei za bardzo z wiewiórką mi się kojarzy U kogoś odebrałabym jednak obu dość pozytywnie. PS: Mi z kolei bardzo podoba się żeńska Adalwina Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Adalwin 28.05.12, 19:32 Oj, zupełnie nie. Za to żeńska Adalwina, a i owszem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalwin 28.05.12, 22:58 Ogromnie mi się podoba, podobnie jak Adalwina. Odpowiedz Link Zgłoś