emi73 23.06.04, 11:54 No właśnie, które z tych dwóch imion bardziej sie Wam podoba? Zastanawiamy się z mężem, jak nazwać naszego synka, a właściwie, które imię pierwsze, a które drugie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boniedydy Re: Antoni czy Szymon? 23.06.04, 11:57 emi73 napisała: > No właśnie, które z tych dwóch imion bardziej sie Wam podoba? Zastanawiamy > się z mężem, jak nazwać naszego synka, a właściwie, które imię pierwsze, a > które drugie? Oba mi się bardzo podobają, ale chyba wybrałabym na pierwsze Antoniego. Z drugiej strony, "Szymon Antoni" o wiele lepiej brzmi, niż "Antoni Szymon". Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Antoni czy Szymon? 23.06.04, 12:11 Zgadzam się - Szymon Antoni brzmi super Odpowiedz Link Zgłoś
kama_wol Re: Antoni czy Szymon? 23.06.04, 12:19 mnie podoba się Antoni - Antoś, Antek. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Antoni czy Szymon? 23.06.04, 12:52 Mnie sie podoba Antoni, ale Szymon tez ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Antoni czy Szymon? 23.06.04, 14:23 A mnie bardziej Szymon niz Antoni. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Antoni czy Szymon? 23.06.04, 14:46 Zdecydowanie Antoni. Szymon jakoś nie podoba mi sie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotafrancis Re: Antoni czy Szymon? 23.06.04, 21:14 zdecydowanie Szymek lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
basiaf1 Re: Antoni czy Szymon? 23.06.04, 21:45 No i się doczekaliście)) Co odpowiedź to inaczej. To normalne bo imię jak wszystko inne to rzecz gustu. Jednemu podoba się, drugiemu wcale. Radzę próbować zapisać imię / imiona na kartce razem z nazwiskiem , czasmi wizualnie albo brzmieniowo jest z którymś lepiej. Ja obstawiam Antka ale wiadomo... Nie sądzę, żeby Szymon Antoni brzmiało lepiej niż Antoni Szymon, wszystko zależy od nazwiska. Np. Moim zdaniem lepiej brzmi Szymon Antoni z nazwiskiem twardym i krótkim- Szymon Antoni Kruk albo Szymon Antoni Kowalski, ale do nazwiska dźwięcznego , długiego bardziej mi pasuje Antoni Szymon np. Antoni szymon Długołęcki, Antoni szymon Wiśniowiecki itd. Zresztą sami przecież wiecie najlepiej)) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Antoni czy Szymon? 23.06.04, 21:48 basiaf1 napisała: > zależy od nazwiska. Np. Moim zdaniem lepiej brzmi Szymon Antoni z nazwiskiem > twardym i krótkim- Szymon Antoni Kruk albo Szymon Antoni Kowalski, ale do > nazwiska dźwięcznego , długiego bardziej mi pasuje Antoni Szymon np. Antoni > szymon Długołęcki, Antoni szymon Wiśniowiecki itd. Fakt, masz całkowitą rację. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Antoni czy Szymon? 24.06.04, 13:21 Szymon Antoni - super Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
emi73 Re: Antoni czy Szymon? 24.06.04, 13:30 Dodam jeszcze, że ja osobiście optowałabym raczej za Antonim na pierwsze, ale mój mąż coś nie bardzo chce się zgodzić... twierdzi, że za Antkiem dzieci będą wołały "Antek, podaj cegłę" (do tego jest jeszcze paskudny ciąg dalszy, ale już może nie będę pisać...) A ja w ogóle nie mam takich skojarzeń i imię Antoś podoba mi się BARDZO. Szymon również mi się bardzo podoba, ale tak ma na imię synek mojej najbliższej przyjaciółki. A nazwisko mamy niestety krótkie... Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Antoni czy Szymon? 24.06.04, 18:09 emi73 napisała: > mój mąż coś nie bardzo chce się zgodzić... twierdzi, że za Antkiem dzieci będą > wołały "Antek, podaj cegłę" (do tego jest jeszcze paskudny ciąg dalszy, ale już > > może nie będę pisać...) Nie sądzę, teraz Antków jest dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
e_madziq Re: Antoni czy Szymon? 25.06.04, 13:54 Ja mam synka Szymka, wiec oczywiste, ze będę Cię namawiać do tego imienia ) Ładnie się zdrabnia: Szymek, Szymcio,Szymuś, Szymonek,Szymulka, Maż pewnego dnia stwierdził, ze ladne imię wybralismy bo mu się wygodnie mówi synuś-Szymus. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
anuteczek Re: Antoni czy Szymon? 26.06.04, 01:11 Antek, Antoni, Antoś - brzmi super, ja za Antkiem, to imię ma długą tradycję w mojej rodzinie, moja córeczka, która jest już Aniołkiem ma na imię Tosia - Antonina andzia Odpowiedz Link Zgłoś
kate_16 Szymon 27.06.04, 00:47 Szymon - tak ma na imie ktos kogo dobrze znam moze dlatego tak mi sie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Antoni czy Szymon? 27.06.04, 12:41 Witam 1 Ja jestem za Szymkiem.pa ola Odpowiedz Link Zgłoś
shiatsu Re: Antoni czy Szymon? 05.07.04, 16:40 Oj! Szymek to sliczne imie zawsze marzylam, ze jak bede miala chlopca to dam mu tak wlasnie na imie chocby nie wiem co ! Jednak Mezowi zbytnio sie nie podobalo, wiec obmyslilam plan ze on wybiera imie dla dziewczynki, a ja dla chlopca. I tu psikus ! Urodzila sie dziewuszka - Natalka cale szczescie, ze rowniez to imie bardzo mi sie podoba. Pozdrawiam - Marta. Odpowiedz Link Zgłoś
sataga Re: Antoni czy Szymon? 05.07.04, 17:45 Szymon ładne imie,Antek nie podoba mi sie w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
wanda731 Re: Antoni czy Szymon? 06.07.04, 22:20 Witam! Zdecydowanie polecam imię Szymon!! Nasz synek Szymek ma już pięć lat i idealnie pasuje do Niego to imię. ma ono mnóstwo zdrobnieńzymonek, Szymulek, Szymcio, Szymuś, Szymoniutek, jest zawsze ciepłe i ładnie brzmiące. Wybór oczywiście należy do Was, ale naprawdę szczerze polecam Szymona! Nasz jest Szymon Stefan, po pradziadku, Szymon Antoni też brzmi dumnie, super! Pozdrawiam cieplutko! Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antoni czy Szymon? 06.07.04, 22:25 wanda731 napisała: > Witam! Zdecydowanie polecam imię Szymon!! Nasz synek Szymek ma już pięć lat i > idealnie pasuje do Niego to imię. No tak, ale to, ze pasuje do Waszego synka, nie musi oznaczać, że będzie pasowac do innego dziecka ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
klemensik2 Re: Antoni czy Szymon? 09.07.04, 22:55 Mam 4 miesięcznego synia Antoniego i jest cudowny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Antek 10.07.04, 13:04 Lepiej brzmi Antoni Szymon, Szymków jest teraz napewno wiecej niz Antosiów Odpowiedz Link Zgłoś
kasibus Re: Antoni czy Szymon? 11.07.04, 21:17 Antoni !!! Gdyby nasza Julka była chłopcem, też miał(a)by na imię Antoni! Podobają mi się zdrobnienia od tego imienia: Antek, Antoś, Tosiek, Tosiu, Anton. Odpowiedz Link Zgłoś
kika25 Re: Antoni czy Szymon? 18.07.04, 11:37 Mam brata Antoniego. Otrzymal imie po dziadku, ktorego nigdy nie mial okazji poznac, wiec pewnie bedzie mu milo kiedy dorosnie i dowie sie o historii swego imienia. Brat mieszka z rodzicami we Francji, wiec imie ulega ciaglym zmianom, typu: Antoine, Antoni, Antona (chociaz sa to rozne imiona, ale nie uswiadomieni mysla inaczej). Ja wole zdrabniac jego imie jako Toni, moze to takie zachodnie, ale kojarzy mi sie z tonikiem lub kto woli z Tonym Blairem!!! Popieram Antosia, Tosia, Antka i Tonika) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antoni czy Szymon? 18.07.04, 15:43 kika25 napisała: > mysla inaczej). Ja wole zdrabniac jego imie jako Toni, moze to takie zachodnie, Własnie Po naszemu mówi się "Tonio" (oprócz innych zdrobnień oczywiście). Niby podobnie, a jednak o wiele ładniej Odpowiedz Link Zgłoś
kika25 Re: Antoni czy Szymon? 18.07.04, 19:19 Śmiem zapytac czy Gaudencja to imie czy moze gustowna ksywka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antoni czy Szymon? 18.07.04, 19:59 kika25 napisała: > Śmiem zapytac czy Gaudencja to imie czy moze gustowna ksywka? Hmmm, w zasadzie powinnam odesłać do archiwum, ale ponieważ to zapewne sporo grzebania, więc wyjaśnię, że - jak zapewne większość nicków tutaj - jest to po prostu nick, tak jak prawdopodobnie i Twój. Odpowiedz Link Zgłoś
kika25 Re: Antoni czy Szymon? 18.07.04, 20:05 Kocham archiwa, naprawdę! Odbyłam staż w niejednymA tak na poważnie, to kiką nazywał mnie dziadek, więc tak już zostało, co do Gaudencji, to jestem ciekawa dlaczego Twój wybór padł akurat na to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antoni czy Szymon? 18.07.04, 21:09 kika25 napisała: > nazywał mnie dziadek, więc tak już zostało, co do Gaudencji, to jestem ciekawa > dlaczego Twój wybór padł akurat na to imię? ...bo szukałam sobie jakiegoś nowego nicka bez numerków w nicku i nie chciałam spędzać godziny na próbowaniu, które są zajęte, a które nie. Byłam prawie pewna, że nie ma jeszcze Gaudencji (i faktycznie nie było), a imię Gaudenty ostatnio mi się nawet spodobało (tak jak Damazy millenium5), więc urobiłam sobie żeńską formę od niego. Od razu zaznaczam, że ani jedno, ani drugie nie jest przewidziane jako imię mojego przyszłego potomstwa. Zresztą gdyby były przewidziane, to bym się tego nie wstydziła, ale po prostu nie są, z przyczyn akurat zupełnie niezwiązanych z tymi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-patrycji Re: Antoni czy Szymon? 11.07.04, 22:11 zdecydowanie Szymon!!!!!!!!!!!!Gdybym urodziła chłopczyka to tak właśnie miałby na imię.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga50 Re: Antoni czy Szymon? 19.07.04, 00:29 Szymon o wiele piękniejsze od Antosia. Odpowiedz Link Zgłoś
agacz2905 Re: Antoni czy Szymon? 31.07.04, 22:22 Szymon - od początku ciązy wiedziałam, że jak będzie chłopiec, to właśnie Szymon (w wersji zeńskiej miał być Marią Magdaleną).. Bardzo podoba mi się imię mojego synka. Oznacza ono: Bóg wysłuchał ( z hebrajskiego). To dużo dla mnie znaczy. Co ciekawe: nie znałam wcześniej żadnegoi Szymona. Mój synek był pierwszym. Pozdr. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
slon_bim-bom Re: Antoni czy Szymon? 01.08.04, 13:55 Szymon mi się absolutnie nie podoba, natomiast Antoś jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
mama_sloneczka Re: Antoni czy Szymon? 06.08.04, 14:28 Zdecydowanie Szymon, można zdrabniać na tysiące sposobów: Szymek, szymuś, szymcio, czymeczek, szymulek, szymuchna, ... Wszystkie Szymki są taaakie słodkie Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena1811 Re: Antoni czy Szymon? 06.08.04, 14:45 Ja jestem mamą Szymonka i oczywiście polecam to imię.Mój synek nie ma drugiego imienia, ale jakbym miała mu je dać, to byłby Szymon Piotr.jakoś najbardziej mi pasuje właśnie takie połączenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antoni ? 07.08.04, 13:53 impostor napisał: > nie kalecz dziecka... Nie przesadzaj. Odpowiedz Link Zgłoś