17.06.12, 18:10
Przeglądając listę imion, które obchodzą dziś imieniny, natknęłam się na to imię. Zauroczyło mnie. Herweusz pochodzi od bretońskiego słowa Haerveu „gotowy do boju”. Do 1994 roku nie odnotowano żadnego. Co myślicie o Herweuszu?
Obserwuj wątek
    • corianna Re: Herweusz 17.06.12, 21:29
      Czy nie bylo okrętu bojowego o podobnej nazwie ?
      • uwierz_mirando Re: Herweusz 17.06.12, 21:57
        Gaudencja wspomniała o nim, gdy ktoś poszukiwał polskiego odpowiednika imienia Harvey. generalnie nie lubię imion z końcówką -usz, poza paroma wyjątkami, ale Herweusz brzmi całkiem przyjemnie dla mojego ucha (choć sama nie nadałabym).
        • abiela Re: Herweusz 17.06.12, 23:17
          Nie przepadam za -uszami ale Herweusz brzmi przyjemnie.
    • aneladgam Re: Herweusz 17.06.12, 23:33
      nigdy go nie słyszałam
      nie zachwyca mnie, ale też nie razi
      • kasiak37 Re: Herweusz 18.06.12, 00:07
        a jak to zdrabniac?Herwek?Jak dla mnie za wymyslnie.Znajomi dali dziecku Hektor...biedne dziecko.
        • aneladgam Re: Herweusz 18.06.12, 09:02
          kasiak37 napisała:

> Znajomi dali dziecku Hektor
          > ...biedne dziecko.

uważam, że przesadzasz z oceną sytuacji
          • itobietaksamo Re: Herweusz 18.06.12, 09:16
            Zgadzam się z kasiak37 - w życiu nie nazwałabym dziecka "Hektor". Mój wujek tak nazwał swojego owczarka niemieckiego smile)
            • aneladgam Re: Herweusz 18.06.12, 11:26
              ale to, że wy tak dzieci nie nazwałybyście, wcale nie implikuje, że dziecko jest biedne, daruj

ja też nie nazwałabym tak syna, nie znoszę tego imienia, ale żeby od razu współczuć dziecku? bez przegięć
            • gaudencja Re: Herweusz 18.06.12, 20:20
              itobietaksamo napisała:

w życiu nie nazwałabym dziecka "Hektor". Mój wujek tak
              > nazwał swojego owczarka niemieckiego smile)

A ten pies Twojego wujka jest jakoś powszechnie znany w Polsce?
              • itobietaksamo Re: Herweusz 19.06.12, 14:39
                Oczywiście pytania retoryczne nie wymagają odpowiedzi, ale muszę zapytać:
                co ma piernik do wiatraka?

• gaudencja Re: Herweusz 19.06.12, 20:09
                  No właśnie sie nad tym zastanawiam, dlatego zapytałam. Z jakiego to powodu pies Twojego wujka oraz jego imię miałyby być istotne dla kogokolwiek w Polsce, poza wujkiem i Tobą?
                  • itobietaksamo Re: Herweusz 20.06.12, 10:00
                    Ten przykład pokazuje, że jest to wg mnie imię bardziej pasujące dla owczarka niemieckiego niż dla dziecka.
                    Każdy ma swoje skojarzenia z danym imieniem i często podobne przykłady są podawane na tym forum. Np. część osób podaje, że ktoś kogo znają nosi określone imię i np. jest miłą lub wredną osobą.

• gaudencja Re: Herweusz 20.06.12, 20:53
                      itobietaksamo napisała:

> Ten przykład pokazuje, że jest to wg mnie imię bardziej pasujące dla owczarka n
                      > iemieckiego niż dla dziecka.

Może tak miało być, ale w praktyce post czyta sie jako zniechęcający do nadania tego imienia z powodu psa Twojego wujka. Dlatego pytałam, czemu pies Twojego wujka jest aż tak ważny w skali ogólnokrajowej.
                      • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 20.06.12, 21:02
                        gaudencja napisała:

>
                        > Może tak miało być, ale w praktyce post czyta sie jako zniechęcający do nadania
                        > tego imienia z powodu psa Twojego wujka. Dlatego pytałam, czemu pies Twojego w
                        > ujka jest aż tak ważny w skali ogólnokrajowej.
                        >

Bo to pies JEJ wujka wink
                        • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 09:09
                          Księżna, daruj sobie :p
                          • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 12:25
                            itobietaksamo napisała:

> Księżna, daruj sobie :p

Nie zamierzam. No może wtedy, kiedy Ty sobie darujesz wink

• ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 12:39
              itobietaksamo napisała:

Mój wujek tak
              > nazwał swojego owczarka niemieckiego smile)
              "Ten przykład pokazuje, że jest to wg mnie imię bardziej pasujące dla owczarka niemieckiego niż dla dziecka. "

Moja sąsiadka ma kota Karola i psa Franciszka (lub odwrotnie), druga moja sąsiadka ma jamniczkę Zuzie, a w okolicy jest czteronożna Maja, Sonia, Borys, Diana, Adaś. Lena, Kamilka i co Ty na to? Czy te imiona wg Ciebie bardziej pasują do czteronoga niż do człowieka ?

(to nie jest atak)
              • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 13:53
                Te - nie. W przeciwieństwie do Hektora :p
                • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 13:59
                  itobietaksamo napisała:

> Te - nie. W przeciwieństwie do Hektora :p

A dlaczego?
                • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 14:00
                  Herweusz to w sumie niezłe imię dla kota smile
                  • aneladgam Re: Herweusz 21.06.12, 14:05
                    itobietaksamo napisała:

> Herweusz to w sumie niezłe imię dla kota smile

oczyma duszy widzę te wąsiska... i faktycznie pasuje big_grin
                    • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 14:52
                      Doskonale ujęte! smile
                  • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 14:06
                    itobietaksamo napisała:

> Herweusz to w sumie niezłe imię dla kota smile

Może dla ciebie.
                    • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 14:08
                      Zrób listę imion dla kotów, psów, rybek, papug, kanarków, koni i oczywiście dla ludzi wink
                    • aneladgam Re: Herweusz 21.06.12, 14:21
                      oj teraz to się już czepiasz
                      jak mógł być kot Filemon, Bonifacy, Maurycy i jeszcze paru innych, to może być i dostojny Herweusz, czemu nie?
                      • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 14:31
                        aneladgam napisała:

> oj teraz to się już czepiasz
                        > jak mógł być kot Filemon, Bonifacy, Maurycy i jeszcze paru innych, to może być
                        > i dostojny Herweusz, czemu nie?
                        >

Nie czepiam się. Byłoby miło gdyby itobietaksamo wskazała które imiona są odpowiednie dla ludzi, a które dla zwierząt.
                        • aneladgam Re: Herweusz 21.06.12, 14:32
                          po prostu wspomniała, że zna psa o imieniu Hektor
                          ileż tu już było wypowiedzi o psach Dianach, Kubusiach itp.!
                          jest sens to rozdmuchiwać?
                          • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 14:43
                            aneladgam napisała:

> po prostu wspomniała, że zna psa o imieniu Hektor
                            > ileż tu już było wypowiedzi o psach Dianach, Kubusiach itp.!
                            > jest sens to rozdmuchiwać?

A czy jest sens pisać, że dane imię jest be, bo jakiś tam wujek ma psa Hektora? Tak odebrałam ten komentarz i widzę, że nie jestem osamotniona.
                            • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 14:54
                              ksiezna_pani1 napisała:

>
                              > A czy jest sens pisać, że dane imię jest be, bo jakiś tam wujek ma psa Hektora?
                              > Tak odebrałam ten komentarz i widzę, że nie jestem osamotniona.

I dlaczego wg itobietosamo Sonia i Kuba są w imionami odpowiednimi dla ludzi, kiedy jest (dużo) więcej czteronożnych Soń i Kubusiów niż czteronożnych Hektorów?
                              • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 14:59
                                Przypadkiem znam kilku Kubusiów "dwunożnych", ale żadnego na 4 łapach.
                                Tak samo z Sonią smile
                                • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 15:07
                                  itobietaksamo napisała:

> Przypadkiem znam kilku Kubusiów "dwunożnych", ale żadnego na 4 łapach.
                                  > Tak samo z Sonią smile

No widzisz. Nie znam żadnej dwunożnej Sonii, znam pełno czteronożnych. Podobnie jest w przypadku Kuby. Zam kilku dwunożnych Kubusiów (Jakubów i jednego Kubę), ale znacznie więcej czteronożnych... czy mogę powiedzieć, że są godne zwierząt?
                                  • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 15:11
                                    Pytasz czy imię "Kuba" jest godne zwierzęcia? Czy jak? Bo nie do końca rozumiem o czym piszesz?
                            • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 14:57
                              Nigdzie nie napisałam, ze imię Hektor jest "be". Piekne imię mitologicznej postaci.
                              Napisałam, że w życiu nie nazwałabym tak swojego dziecka i że tak nazywa się pewien owczarek niemiecki. To, że nie dałabym go dziecku nie oznacza, że imię jest "be".
                              Uważam, że imię jest piękne i idealnie pasuje do owczarka. Jest zdecydowane i ma chrakater smile
                              • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 15:03
                                itobietaksamo napisała:

> Nigdzie nie napisałam, ze imię Hektor jest "be". Piekne imię mitologicznej post
                                > aci.
                                > Napisałam, że w życiu nie nazwałabym tak swojego dziecka i że tak nazywa się pe
                                > wien owczarek niemiecki. To, że nie dałabym go dziecku nie oznacza, że imię jes
                                > t "be".

I dlaczego Sonia , Kuba są w przeciwieństwie do Hektora imionami odpowiednimi dla ludzi, kiedy jest (dużo) więcej czteronożnych Soń i Kubusió niż czteronożnych Hektorów?

> Uważam, że imię jest piękne i idealnie pasuje do owczarka. Jest zdecydowane i m
                                > a chrakater smile

Moze wg ciebie.
                                • aneladgam Re: Herweusz 21.06.12, 15:06
                                  ksiezna_pani1 napisała:

> > Uważam, że imię jest piękne i idealnie pasuje do owczarka. Jest zd
                                  > ecydowane i m
                                  > > a chrakater smile
                                  >
                                  > Moze wg ciebie.
                                  >

toż napisała, że to ona tak uważa!
                                  zdecydowanie zbyt drażliwie podchodzisz do tej sprawy
                                  jasne, że każdy najchętniej słyszałby same peany o swych ulubionych imionach, ale to niemożliwe
                                  • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 15:14
                                    aneladgam napisała:

> toż napisała, że to ona tak uważa!
                                    > zdecydowanie zbyt drażliwie podchodzisz do tej sprawy

Zbyt drażliwie? Ten temat nie jest dla mnie drażliwy.

> jasne, że każdy najchętniej słyszałby same peany o swych ulubionych imionach, a
                                    > le to niemożliwe
                                    >
                                    Szczerze? Jest mi obojętne to, czy komuś moje ulubione imię kojarzy się z serem, z korupcją, czy jeszcze z czymś innym. Pewnie zauważyłaś to, że moje ulubione imiona nie cieszą się przychylnością, nie mam o to żalu.
                                    • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 15:19
                                      ksiezna_pani1 napisała:

> Zbyt drażliwie? Ten temat nie jest dla mnie drażliwy.

Ha ha! Dobre!

• ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 15:23
                                        itobietaksamo napisała:
                                        >
                                        >
                                        > Ha ha! Dobre!
                                        >

Aha czyli wiesz "lepiej". Naprawdę dobre. Temat mnie nie drażni, lecz śmieszy wink
                                        • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 15:26
                                          Mnie tez śmieszy smile
                                    • aneladgam Re: Herweusz 21.06.12, 15:24
                                      ksiezna_pani1 napisała:

> Pewnie zauważyłaś to, że moje ulubione
                                      > imiona nie cieszą się przychylnością, nie mam o to żalu.

zauważyłam
                                      tym bardziej się dziwię, że w przypadku Hektora i Herweusza tak Cię poniosło
                                      zazwyczaj z klasą znosisz różnice poglądów
                                      • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 15:33
                                        aneladgam napisała:

>
                                        > zauważyłam
                                        > tym bardziej się dziwię, że w przypadku Hektora i Herweusza tak Cię poniosło
                                        > zazwyczaj z klasą znosisz różnice poglądów
                                        >

Nic mnie nie poniosło, wyraziłam tylko to co myślę.To trochę dziwne, te dwa imiona zajmują dużo niższe pozycje na mojej "liście ulubionych imion" niż inne, więc dlaczego miałoby mnie ponieść akurat w ich przypadku? No, ale kończę temat, bo boje się, że pewna osoba może poczuć się zaatakowana wink
                                        • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 15:47
                                          Owszem - poniosło cię w tym temacie :p
                                          • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 15:53
                                            itobietaksamo napisała:

> Owszem - poniosło cię w tym temacie :p

Aha, czyli uważasz, że wiesz "lepiej", no ale "lepiej" nie oznacza lepiej tongue_out Jak sama powiedziałaś, punkt widzenia... tongue_out
                                • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 15:14
                                  ksiezna_pani1 napisała:

> I dlaczego Sonia , Kuba są w przeciwieństwie do Hektora imionami odpowiednimi d
                                  > la ludzi, kiedy jest (dużo) więcej czteronożnych Soń i Kubusió niż czteronożnyc
                                  > h Hektorów?
                                  >

Zadam pytanie w stylu "gaudencji" - "Robiłaś jakieś badania statystyczne w tym zakresie, skoro tak piszesz?" smile
                                  • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 15:20
                                    itobietaksamo napisała:

> ksiezna_pani1 napisała:
                                    >
                                    >
                                    > > I dlaczego Sonia , Kuba są w przeciwieństwie do Hektora imionami odpowied
                                    > nimi d
                                    > > la ludzi, kiedy jest (dużo) więcej czteronożnych Soń i Kubusió niż cztero
                                    > nożnyc
                                    > > h Hektorów?
                                    > >
                                    >
                                    > Zadam pytanie w stylu "gaudencji" - "Robiłaś jakieś badania statystyczne w tym
                                    > zakresie, skoro tak piszesz?" smile

Nie przeprowadzałam badań. Spotkałam dużo czteronożnych Son.
                                    • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 15:22
                                      Dlatego dziwię się skąd założenie, ze jest ich więcej niż "dwunożnych".
                                      • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 15:25
                                        itobietaksamo napisała:

> Dlatego dziwię się skąd założenie, ze jest ich więcej niż "dwunożnych".

Skąd założenie? Z własnych obserwacji. Napisałam, że osobiście znam znacznie więcej czteronożnych niż dwunożnych. Pisałam o swoich obserwacjach, nie ogólnie.
                                        • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 15:29
                                          "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".
                              • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 15:14
                                itobietaksamo napisała:

> Nigdzie nie napisałam, ze imię Hektor jest "be". Piekne imię mitologicznej post
                                > aci.
                                > Napisałam, że w życiu nie nazwałabym tak swojego dziecka i że tak nazywa się pe
                                > wien owczarek niemiecki. To, że nie dałabym go dziecku nie oznacza, że imię jes
                                > t "be".
                                > Uważam, że imię jest piękne i idealnie pasuje do owczarka. Jest zdecydowane i m
                                > a chrakater smile

Ale Twoją wypowiedz można odebrać jako próbę zniechęcenia potencjalnych rodziców Hektora właśnie dlatego, że twój wuj nazwał tak psa.
                                • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 15:24
                                  Wyjaśniałam to w poście wczoraj.
                            • aneladgam Re: Herweusz 21.06.12, 15:09
                              ksiezna_pani1 napisała:

> aneladgam napisała:
                              >
                              > > po prostu wspomniała, że zna psa o imieniu Hektor
                              > > ileż tu już było wypowiedzi o psach Dianach, Kubusiach itp.!
                              > > jest sens to rozdmuchiwać?
                              >
                              > A czy jest sens pisać, że dane imię jest be, bo jakiś tam wujek ma psa Hektora?
                              > Tak odebrałam ten komentarz i widzę, że nie jestem osamotniona.
                              >
                              >

moim zdaniem źle odebrałaś, wcale niekoniecznie Ty jedyna
                              piszemy tu o różnych imionach i skojarzeniach

"nie nazwę córki Kamila, bo była dziewczyna mojego męża tak ma"
                              "nie nazwę syna Zenon, bo mi się kojarzy z facetem spod budki z piwem"
                              "nie nazwę córki Marlena, bo się rymuje z Pollena"
                              "nie nazwę syna Hektor, bo tak nazwał mój wujek swojego psa"

takie opinie to jedna i ta sama kategoria
                              robienie z tego afery jest nieuzasadnione, moim skromnym zdaniem

wolę osobiście, jak ktoś pisze, dlaczego takiego albo innego imienia nie nada, niż jak tu jedna forumowiczka pisała "nie i już".
                        • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 15:07
                          Niestety, nie starczyłoby forum żeby wszystko opisać.
                        • itobietaksamo Re: Herweusz 21.06.12, 15:46
                          Ależ owszem - czepiasz się smile
                          • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 15:48
                            itobietaksamo napisała:

> Ależ owszem - czepiasz się smile

Gdzie?
                            PS to samo można powiedzieć o Tobie wink Biegasz za mną i próbujesz mnie pouczać, czuje się przez Ciebie atakowana wink
                        • gaudencja Re: Herweusz 21.06.12, 20:36
                          ksiezna_pani1 napisała:

> Nie czepiam się. Byłoby miło gdyby itobietaksamo wskazała które imiona są odpo
                          > wiednie dla ludzi, a które dla zwierząt.

Akurat Filemon, Bonifacy, Maurycy czy Herweusz mogą spokojnie IMO być imiionami i dla kotów, i dla ludzi.
                          • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 21.06.12, 21:05
                            gaudencja napisała:

>
                            > Akurat Filemon, Bonifacy, Maurycy czy Herweusz mogą spokojnie IMO być imiionami
                            > i dla kotów, i dla ludzi.
                            >

Owszem, może być, ale co innego dać do zrozumienia, że imię pasuje do psa niż do człowieka... Ale nie zamierzam dalej ciągnąc tego tematu.
        • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 19.06.12, 14:53
          kasiak37 napisała:

>.Znajomi dali dziecku Hektor
          > ...biedne dziecko.

Dlaczego biedne?
    • gaudencja Re: Herweusz 18.06.12, 00:07
      Podoba mi się.
      • itobietaksamo Re: Herweusz 18.06.12, 09:15
        Nie podoba mi się.

"Imię pochodzi od bretońskiego słowa Haerveu „gotowy do boju”" - chciałam właśnie napisać, ze pasuje do kogoś narwanego smile
    • olianka Re: Herweusz 18.06.12, 09:36
      Całkiem sympatycznie brzmi.
    • dalenia Re: Herweusz 18.06.12, 14:36
      Nie przepadam za "-uszami", ale ten jest całkiem niezły, muszę przyznać smile Co nie zmienia faktu, że nie podbił mojego serca na tyle, żebym miała się z nim osłuchiwać i ewentualnie kiedyś wciągać na swoją listę.
    • agjato Re: Herweusz 18.06.12, 22:03
      Brzmienie imienia podoba mi się.
    • milamala Re: Herweusz 20.06.12, 22:23
      Mnie nie zauroczylo. Zastanow sie dlaczego imie zniknelo. Chyba jednak wlasnie dlatego,ze malo kogo bylo w stanie zauroczyc.
      • ksiezna_pani1 Re: Herweusz 20.06.12, 22:47
        milamala napisała:

> Mnie nie zauroczylo. Zastanow sie dlaczego imie zniknelo. Chyba jednak wlasnie
        > dlatego,ze malo kogo bylo w stanie zauroczyc.

Raczej nie. Mało kto słyszał o Herweuszu...
      • gaudencja Re: Herweusz 20.06.12, 22:59
        milamala napisała:

> Mnie nie zauroczylo. Zastanow sie dlaczego imie zniknelo.

Ono nie zniknęło. Ono się w ogóle nie pojawiło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.