20.07.12, 19:45
Jak Wam pasuje to imie? Fajne, proste, latwe i znowu az tak niepopularne.
Obserwuj wątek
    • milamala Re: Demi 20.07.12, 19:46
      A na dodatek pasuje do polskich nazwisk.
      • olianka Re: Demi 20.07.12, 22:00
        Doskonale pasuje! Taka dajmy na to Demi Skowronek, Demi Nowak czy Demi Wójcik brzmi przecież doskonale!

Demetria mi się podoba.
    • dalenia Re: Demi 20.07.12, 19:46
      To zdrobnienie od Demetrii, która mi się całkiem podoba.
      • ksiezna_pani1 Re: Demi 20.07.12, 20:02
        dalenia napisała:

> To zdrobnienie od Demetrii,

Zgadzam się. Demi jest jeszcze zagraniczną formą tego imienia.

która mi się całkiem podoba.

Mnie także. Daleniu, czy masz ją na swojej liście "imion dla córki"?

Pozdrawiam smile
        • dalenia Re: Demi 20.07.12, 20:10
          Swego czasu widniała, ale ostatnio zrobiłam na mojej liście małe porządki i zastanowiłam się tak na poważnie, czy faktycznie byłabym w stanie nadać te imiona swoim dzieciom czy po prostu podobają mi się one brzmieniowo. I połowa wypadła, bo "jednak zbyt odważne" - Demetria także smile
    • florianne Re: Demi 20.07.12, 19:50
      Zupełnie mi się nie podoba .
      • gaudencja Re: Demi 20.07.12, 21:02
        Z uwagi na znaczenie w języku francuskim, tj. "pół" - rewelacja.
        • milamala Re: Demi 20.07.12, 22:31
          Hm...po chinsku albo laponsku tez kurcze cos okropnego moze oznaczac.

A wracajac do powazniejszych postow,to faktycznie skrot od greckiej bogini Demetrii. Bardzo ladne. Tyle,ze juz Demetria nie do kazdego nazwiska polskiego pasuje,raczej tylko tych za -ska na koncu. Natomiast skrot pasuje do kazdego.
          • ksiezna_pani1 Re: Demi 20.07.12, 22:46
            milamala napisała:

>
            > A wracajac do powazniejszych postow,to faktycznie skrot od greckiej bogini Deme
            > trii. Bardzo ladne. Tyle,ze juz Demetria nie do kazdego nazwiska polskiego pa
            > suje,raczej tylko tych za -ska na koncu. Natomiast skrot pasuje do kazdego.

Chyba masz na myśli Demeter smile Demetria oznacza kobietę należącą do Demeter.
          • uwierz_mirando Re: Demi 20.07.12, 22:54
            milamala napisała:

> Tyle,ze juz Demetria nie do kazdego nazwiska polskiego pa

Naprawdę uważasz, że np. Demi Pietrucha dobrze brzmi? Jest to skrót, który zdecydowanie nie pasuje do wielu nazwisk. I sądzę, że nie ma imienia, które pasowałoby do każdego nazwiska albo jest takich imion bardzo niewiele.
            Swoją drogą, Demetria całkiem mi się podoba smile Demi to fajne zdrobnienie od tego imienia, tylko szkoda, że od razu nasuwa się Demi Moore; przynajmniej mnie tongue_out
            • milamala Re: Demi 20.07.12, 23:06
              Moim zdaniem nazwiska typu Pietrucha, Miednica czy Kielbasa zabijaja swoim wydzwiekiem kazde imie i jak mam byc szczera to do takich nazwisk nic nie pasuje.
              Demi Nowak, Demi Kowalska, Demi Kowalczyk, uwaazm, ze to imie ma szanse zaistniec na rynku polskim bez wzbudzania sensacji u ortodoksyjnego spoleczenstwa a jednoczesnie powialoby czyms nowym.
              Faktycznie pierwsze co sie narzuca to Demi Moore, ale to nie jest najgorsze skojarzenie. Choc mniekojarzysie raczej z maja mala sasiadka.
              • ksiezna_pani1 Re: Demi 20.07.12, 23:10
                milamala napisała:

> Moim zdaniem nazwiska typu Pietrucha, Miednica czy Kielbasa zabijaja swoim wydz
                > wiekiem kazde imie i jak mam byc szczera to do takich nazwisk nic nie pasuje.
                > Demi Nowak, Demi Kowalska, Demi Kowalczyk, uwaazm, ze to imie ma szanse zaistni
                > ec na rynku polskim bez wzbudzania sensacji u ortodoksyjnego spoleczenstwa a j
                > ednoczesnie powialoby czyms nowym.

Szczerze? Wg mnie Demi Nowak/Kowalska/Kowalczyk są w nieco lepszej sytuacji niż np. Demi Pietrucha. A dlaczego Demi, a nie Demetria?
                • milamala Re: Demi 20.07.12, 23:17
                  Szczerze? Wg mnie Demi Nowak/Kowalska/Kowalczyk są w nieco lepszej sytuacji niż np. Demi Pietrucha. A dlaczego Demi, a nie Demetria?

Zgadza sie absolutnie, to tak jak Julia Nowak jest w lepszej sytuacji niz Julia Pietrucha. Takiemu nazwisku nic nie pomoze ani nie zaszkodzi.
                  Czemu Demi nie Demetria? Mysle perspektywicznie o rynku polskim, zapewne Demetria znalazlaby mniej odwaznych rodzicow niz Demi.
            • ksiezna_pani1 Re: Demi 20.07.12, 23:07
              uwierz_mirando napisała:

> Swoją drogą, Demetria całkiem mi się podoba smile Demi to fajne zdrobnienie od teg
              > o imienia, tylko szkoda, że od razu nasuwa się Demi Moore; przynajmniej mnie tongue_out

Nie tylko Tobie, mi niestety też uncertain Demi kojarzy mi się jeszcze z tą gwiazdeczką - Demi Lovato.
              • milamala Re: Demi 20.07.12, 23:10
                Kto to jest Demi Lavato?
                • ksiezna_pani1 Re: Demi 20.07.12, 23:14
                  Wujek google nie gryzie smile To jest jakaś młodzieżowa gwiazdka; moja młodsza siostra swego czasu bardzo ją lubiła.
                  • milamala Re: Demi 20.07.12, 23:20
                    Nie ma znaczenie, prawie nikt o niej nie slyszal ani sluchac czy czytac nie zamierza.
                    Natomiast co innego Demi Moore,calkiem niezla aktorka,a w kazdym razie b. popularna.
                    Co zreszta i tak nie ma zadnego znaczenia jak chodzi o imie.
                    • ksiezna_pani1 Re: Demi 20.07.12, 23:25
                      milamala napisała:

> Nie ma znaczenie, prawie nikt o niej nie slyszal ani sluchac czy czytac nie zam
                      > ierza.

Ale ona jest teraz niezwykle popularną gwiazdą, nie tylko w Polsce smile Przeprowadzałaś badania, ze wiesz o tym, że prawie nikt o niej nie słyszał?
                      • dalenia Re: Demi 20.07.12, 23:51
                        No, ja np. o niej słyszałam. Nie wiem, czy byłabym w stanie ją rozpoznać na jakimś zdjęciu, nie mam pojęcia jak wygląda, ale imię i nazwisko obiło mi się o uszy.
                      • milamala Re: Demi 21.07.12, 00:37
                        Przepraszam, myslalam,ze mam do czynienia z kims starszym, ktoremu jakas gwiazdeczka nie bedzie dyktowala jakie imie jest ladne a jakie nie.
                        A wujek google powiedzial, mi, ze owa gwiazdeczka ma na imie ... Demetria,wiedzialas?
                        Dajmy juz spokoj,bo to dosc slaby kierunek rozmowy i zupelnie nie na temat.
                        • ksiezna_pani1 Re: Demi 21.07.12, 00:53
                          milamala napisała:

> Przepraszam, myslalam,ze mam do czynienia z kims starszym, ktoremu jakas gwiazd
                          > eczka nie bedzie dyktowala jakie imie jest ladne a jakie nie.

Matko i córko! Napisałam, że to imię kojarzy mi się z ta osobą, a nie, że ta osoba dyktuje, co jest ładne a co nie. Widzisz i nie grzmisz!

> A wujek google powiedzial, mi, ze owa gwiazdeczka ma na imie ... Demetria,wiedz
                          > ialas?

Wiedziałam i co z tego? Masz z tym jakiś problem? Bo ja nie.

> Dajmy juz spokoj,bo to dosc slaby kierunek rozmowy i zupelnie nie na temat.

I po co te nerwy? Znowu coś insynuujesz i próbujesz wywołać awanturę? Powtarzam: napisałam tylko swoje skojarzenia. Nie śledzę poczynań jej osoby, ale moja nastoletnia siostra swego czasu bardzo ją lubiła i dlatego mniej więcej wiem, kim ona jest.
                          Porozmawiamy jak wyłączy Ci się "agresor", czyli innymi słowy - uspokoisz się.
                        • dalenia Re: Demi 21.07.12, 17:36
                          milamala napisała:
                          > A wujek google powiedzial, mi, ze owa gwiazdeczka ma na imie ... Demetria,wiedz
                          > ialas?

Ale Demi Moor to też Demetria smile
                          • milamala Re: Demi 21.07.12, 19:07
                            A Demi Moore to tez Demetria.
                            • dalenia Re: Demi 21.07.12, 20:01
                              ?
                              • milamala Re: Demi 21.07.12, 21:15
                                Masz racje, czemu tak cie to zdziwilo?
                                • dalenia Re: Demi 21.07.12, 22:01
                                  No bo nie bardzo rozumiem, dlaczego praktycznie skopiowałaś moją wypowiedź. Ale rozumiem, że w ten sposób się po prostu ze mną zgodziłaś wink
          • dalenia Re: Demi 20.07.12, 23:25
            milamala napisała:
            > Tyle,ze juz Demetria nie do kazdego nazwiska polskiego pa

Uważam, że wobec polskich nazwisk zarówno Demi jak i Demetria są bardzo wymagające. Ale wg mnie, o ile Demetrię można ładnie dopasować (nie tylko do nazwisk kończących się na "-ska"), o tyle Demi z każdym polskim nazwiskiem brzmi dla mnie śmiesznie i pretensjonalnie.

No, ale jak wiadomo, to bardzo subiektywne smile
    • abiela Re: Demi 20.07.12, 23:32
      milamala napisała:

> i znowu az tak niepopularne.

Tego nie rozumiem?
      Imiona niedomienne, zwłaszcza żeńskie bardzo słabo aranżują się z językiem polskim. Nie jestem przekonana, czy przy Demi Kowalczyk byłoby oczywiste, że chodzi o kobietę?

Dla mnie Demi to jeden z najsłabszch pomysłow na imię, urwane słowo, przymiotnik itp.
      • milamala Re: Demi 21.07.12, 00:44
        A co oznacza demi jako przymiotnik? Nigdy nie slyszalam takiego przymiotnika.

No to raczej bylabys w mniejszosci bo wiekszosci Demi kojarzy sie abo z Demetria albo z Demi Moore i nikt nie ma problemu z dopasowaniem plci do tej greckiej bogini tudziez aktorki.
        • milamala Re: Demi 21.07.12, 00:47
          A zreszta przyszla mi do glowy inna mysl, skoro Demi to skrot od Demetria, to moze w PL skrot moglby byc Demia.
        • abiela Re: Demi 21.07.12, 00:50
          milamala napisała:

> A co oznacza demi jako przymiotnik? Nigdy nie slyszalam takiego przymiotnika.

O znaczeniu pisała już Gaudencja.

>
          > No to raczej bylabys w mniejszosci bo wiekszosci Demi kojarzy sie abo z Demetri
          > a albo z Demi Moore i nikt nie ma problemu z dopasowaniem plci do tej greckiej
          > bogini tudziez aktorki.

ja nie mówię o moich skojarzeniach, lecz o ogóle. Do Demterii też bez problemu każdy dopasuje płeć.
          • milamala Re: Demi 21.07.12, 01:02
            Tja ... nawet we francuskim slowo "pol" nie jest ... przymiotnikiem.
            Tak na marginesie, na tyle na ile pamietam moje dzieciece lekcje francuskiego to nigdy slowo demi nie wypowiadalo sie tak jak imie Demi, chyba ze ktos mowil z bolesnie polskim akcentem.
        • ksiezna_pani1 Re: Demi 21.07.12, 00:58
          milamala napisała:

> No to raczej bylabys w mniejszosci bo wiekszosci Demi kojarzy sie abo z Demetri
          > a albo z Demi Moore i nikt nie ma problemu z dopasowaniem plci do tej greckiej
          > bogini tudziez aktorki.

Przypominam, że to Demeter była grecką boginią. Natomiast imię Demetria oznacza kobietę należąca do Demeter - a to różnica.
          • milamala Re: Demi 21.07.12, 01:10
            Dzieki za wyjasnienie.
            Zatem dodaje, wiekszosci kojarzy sie z Demetria, Demeter lub DemiMoore.
    • quasi.modo Re: Demi 21.07.12, 15:50
      Nie podoba mi się wcale. Do polskich nazwisk, czy też w szerszej perspektywnie do polskiego języka, pasuje jak pięść do nosa.
      W krajach innych też jakoś mnie nie zachwyca. Skrótowe, dziecinne i jakieś takie ogólnie niewyraźne.

Niestety, nie podoba mi się również Demetria.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.