milenium5 05.07.04, 16:23 W wątku o naszych pradziadkach pojawiają się bardzo fajne imiona. Wiele z nich jest na topie, ale znalazła kilka bardzo oryginalnych i bardzo ładnnych. 1. Petronela - pojwia się często, brzmi ładnie i chyba jest bardzo oryginalna. 2. Wawrzyniec - brzmi poważnie, ale zdrobnienie zdrobnienie Wawrzuś jest urocze. 3. Salomea - bardzo ładne 4. Konstancja - wiadomo. Co sądzicie? Ja jeszcze mogę dorzucić Klementynę (rzadka obecnie i ładna) Maurycego (coraz popularniejszy) i Matyldę (super). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Petronela i inni 05.07.04, 16:25 Petronela mi sie nie podoba Wawrzyniec jest ok, znam jednego w moim wieku Salomea - pieknie Konstancja - wiadomo jeden z moich nr 1 Maurycy - odpada koajrzy mi sie z "maly a rycy" Matylda - wogole mi sie nie podoba. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Petronela i inni 05.07.04, 16:26 milenium5 napisał: > 2. Wawrzyniec - brzmi poważnie, ale zdrobnienie zdrobnienie Wawrzuś jest > urocze. Wawrzuś, Wawrzek. Miałam kolegę o tym imieniu w szkole > 4. Konstancja - wiadomo. Znam też jedną Konstancję, lat kilkanaście. Piękne imię, jego wadą są kłopoty ze zdrabnianiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Petronela i inni 22.11.04, 22:15 milenium5 napisał: > W wątku o naszych pradziadkach pojawiają się bardzo fajne imiona. Wiele z > nich jest na topie, ale znalazła kilka bardzo oryginalnych i bardzo ładnnych. > 1. Petronela - pojwia się często, brzmi ładnie i chyba jest bardzo > oryginalna. Petronela brzmi nieco staromodnie, ale może jeszcze trochę wody upłynie w rzekach i imię to powróci... Wykryłam własnie, że jest to jeszcze jedno imię obok Heleny, Anieli i Kornelii, które jak najbardziej regularnie da się zdrabniać do "Nel", "Nela" Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Petronela i inni 23.11.04, 12:33 Witaj. Petronela - nie podoba mi się w ogóle Wawrzyniec - również nie Salomea - ładnie brzmi Konstancja - może być Maurycy - no, nawet nawet Matylda- ładnie Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Petronela i inni 16.12.04, 00:26 Petronella to imie bardzo popularne w Holandii,na codzien uzywa sie jednak zdrobnien Petra albo Nella lub Nelly. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Petronela i inni 17.12.04, 17:00 Matylda jest tradycyjnym imieniem w mojej rodzinie. Strasznie mi się podoba i dobrze wróży. Ostatnia to imię nosiła moja "straszna ciotka", która dożyła w dobrym zdrowiu 102 lat. Wołali na nią Meta ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Petronela i inni 02.04.22, 00:12 Petronela, Wawrzyniec, Salomea, Konstancja - ładne. Klementyna neutralna, Maurycy, Matylda - nie podobają mi się. Ciekawa jestem czy Petronela kiedykolwiek wróci choć na poziomie kilku nadań rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Petronela i inni 02.04.22, 01:06 Mysle, ze jezeli Pelagia i Tekla ma te 2-3 nadania rocznie to przyjdzie pora i na Petronele. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Petronela i inni 02.04.22, 22:37 Petronela jest cudna. Chętnie bym ją nadała, choć chyba zabrakłoby mi odwagi. Salomeę docenię u kogoś, mnie nie pasuje ta rozlazła końcówka. Konstancja jest cudna, ale nie potrafię znaleźć ładnych zdrobnień. Klementynę mam na swojej liście, Matylda na niej bywa Maurycy to moje ukochane imię męskie, na które niestety nigdy jej zgodzi się mój mąż. Lubię Wawrzyńca, ale zdrobnienia zbyt mocno kojarzą mi się z kolegą z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś