21.11.12, 19:01
Jedno z moich ulubionych słowiańskich imion (eh, szkoda, że nie ma już naszego wielbiciela imion słowiańskich, byłby zachwycony wink). Dzisiaj właśnie zaczęłam się zastanawiać, czy nie jest jednak przypadkiem zbyt odjechana i czy faktycznie odważyłabym się nazwać tak córkę smile Niby mogłabym mieć samą Mirę, ale tu jest szansa na przepiękną MSZ Mojkę. A, no i znaczenie ma świetne.

A co Wy sądzicie o Mojmirze? I ciekawa jestem, czy są jakieś Mojmiry obecnie w Polsce?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Mojmira 21.11.12, 19:27
      Mojmira podoba mi się, a czy są jakieś w Polsce, kto wie? W Rymucie nie ma. Jest za to... Mojrzesz. 2 razy.
    • olianka Re: Mojmira 21.11.12, 19:27
      Chyba musiałabym się z Mojmirą oswoić, żeby zdecydować, czy mi się podoba, czy nie. Z pewnością doceniłabym nadanie tego imienia.
      • dasza_dm Re: Mojmira 21.11.12, 22:36
        Momira jest bardzo ciekawa. Nigdy się nad nią nie zastanawiałam, ale teraz jak o niej myślę to całkiem mi się podoba.
    • mmk9 Re: Mojmira 22.11.12, 12:09
      tu jest
      > szansa na przepiękną MSZ Mojkę. A, no i znaczenie ma świetne.

Ze słownika gwary więziennej:
      mojka – 1) żyletka; 2) własnoręcznie wykonane narzędzie do okaleczenia nielubianego współwięźnia (np. ze szczoteczki do zębów, żyletka wymontowana z maszynki do golenia)
      • dalenia Re: Mojmira 22.11.12, 17:47
        Nie obracam się raczej w środowisku więziennym, więc nie znam takiej "gwary" wink I sądzę, że niewielu ludzi wie, co to oznacza. Zresztą - wg mnie nie ma w tym nic obraźliwego.

Kiedyś też Gaudencja bodajże pisała, że moja ukochana Anaszka oznacza jakąś tam marihuanę czy inną trawę - też się nieszczególnie przejęłam i Anaszkę nadal wielbię smile
    • ksiezna_pani1 Re: Mojmira 22.11.12, 17:54
      Lubie to imię.
    • abiela Re: Mojmira 27.03.14, 13:08
      Całkiem mi się podoba.
    • niwius Re: Mojmira 27.03.14, 14:04
      Zwykle nie przepadam za słowiańskimi imionami, ale Mojmira bardzo mi się podoba.
    • liliowewzgorze Re: Mojmira 27.03.14, 14:20
      Niezbyt mi się podoba, z imiona słowiańskich lubię Nadzieję, Nawojkę, Niestankę, Ludmiłę...
    • polifonia1983 Re: Mojmira 27.03.14, 18:00
      Bardzo ładne.
    • florianne Re: Mojmira 27.03.14, 18:03
      Ma swój urok,doceniłabym u kogoś.
    • agjato Re: Mojmira 28.03.14, 18:49
      Bardzo ciekawa, podoba mi się.
    • annthonka Re: Mojmira 28.03.14, 21:03
      Coś mi w tym imieniu nie pasuje, ale sama nie wiem co.
    • misselene Re: Mojmira 30.03.14, 20:05
      Brzmienie tego imienia zupełnie do mnie przemawia. U kogoś z pewnością bym doceniła, ale własnego dziecka tak nie nazwę, pomimo że Mirę bardzo lubię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.