dalenia 21.11.12, 19:01 Jedno z moich ulubionych słowiańskich imion (eh, szkoda, że nie ma już naszego wielbiciela imion słowiańskich, byłby zachwycony ). Dzisiaj właśnie zaczęłam się zastanawiać, czy nie jest jednak przypadkiem zbyt odjechana i czy faktycznie odważyłabym się nazwać tak córkę Niby mogłabym mieć samą Mirę, ale tu jest szansa na przepiękną MSZ Mojkę. A, no i znaczenie ma świetne. A co Wy sądzicie o Mojmirze? I ciekawa jestem, czy są jakieś Mojmiry obecnie w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Mojmira 21.11.12, 19:27 Mojmira podoba mi się, a czy są jakieś w Polsce, kto wie? W Rymucie nie ma. Jest za to... Mojrzesz. 2 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mojmira 21.11.12, 19:27 Chyba musiałabym się z Mojmirą oswoić, żeby zdecydować, czy mi się podoba, czy nie. Z pewnością doceniłabym nadanie tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Mojmira 21.11.12, 22:36 Momira jest bardzo ciekawa. Nigdy się nad nią nie zastanawiałam, ale teraz jak o niej myślę to całkiem mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Mojmira 22.11.12, 12:09 tu jest > szansa na przepiękną MSZ Mojkę. A, no i znaczenie ma świetne. Ze słownika gwary więziennej: mojka – 1) żyletka; 2) własnoręcznie wykonane narzędzie do okaleczenia nielubianego współwięźnia (np. ze szczoteczki do zębów, żyletka wymontowana z maszynki do golenia) Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Mojmira 22.11.12, 17:47 Nie obracam się raczej w środowisku więziennym, więc nie znam takiej "gwary" I sądzę, że niewielu ludzi wie, co to oznacza. Zresztą - wg mnie nie ma w tym nic obraźliwego. Kiedyś też Gaudencja bodajże pisała, że moja ukochana Anaszka oznacza jakąś tam marihuanę czy inną trawę - też się nieszczególnie przejęłam i Anaszkę nadal wielbię Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Mojmira 27.03.14, 14:04 Zwykle nie przepadam za słowiańskimi imionami, ale Mojmira bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Mojmira 27.03.14, 14:20 Niezbyt mi się podoba, z imiona słowiańskich lubię Nadzieję, Nawojkę, Niestankę, Ludmiłę... Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Mojmira 28.03.14, 21:03 Coś mi w tym imieniu nie pasuje, ale sama nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Mojmira 30.03.14, 20:05 Brzmienie tego imienia zupełnie do mnie przemawia. U kogoś z pewnością bym doceniła, ale własnego dziecka tak nie nazwę, pomimo że Mirę bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś