martita851 06.07.15, 13:00 LEA... Ostatnio spotykam się z tym imieniem coraz częściej. Choć preferuję dłuższe imiona to jednak to wyjątkowo przypadło mi do gustu. Tak z ciekawości - co o nim sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greater.bilby Re: Lea dla dziewczynki 06.07.15, 13:25 Bardzo ładne, ale wolałabym nieco dłuższe imię Leandra. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lea dla dziewczynki 06.07.15, 13:33 Mnie zupełnie się nie podoba, za krótkie. Ponadto kończy się na "-ea", a za takimi imionami średnio przepadam, bo wydają mi się być rozlazłe i niedokończone. Do tego w moim odczuciu nie pasuje do większości polskich nazwisk no i jest straszna w odmianie. I jeszcze zdrabniana do Leusi, Leuni - wrrrrrr, nie. Dużo lepiej brzmi czytana z angielska, czyli "Lia/Lija" czy też właśnie wyżej wymieniona Leandra zdrabniana do Lei. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Lea dla dziewczynki 06.07.15, 22:43 Równiez preferuję dłuższe imiona, ale Lea bardzo mi się podoba, sama rozważałabym ją dla potencjalnej córki, szkoda że nie jest imieniem arabskim, ale może sie przełamię... Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Lea dla dziewczynki 07.07.15, 00:08 Nie podoba mi się, ma za duże el w stosunku do długości. Wolę imiona dłuższe i takie, w których nie widać za bardzo el. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Lea dla dziewczynki 07.07.15, 14:51 Wlasciwie moge sie podpisac pod wczesniejszymi wypowiedziami , wole dluzsze imiona. Wymowa angielska podoba mi sie bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
zum.zum.zone Re: Lea dla dziewczynki 07.07.15, 17:12 Piekne, raczej niezdrabnialne, chociaz jakby sie uprzec... ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
nastka1980 Re: Lea dla dziewczynki 08.07.15, 09:44 Wg mnie fajne imię, ale wydaje mi się takie trudne w codziennym uzytkowaniu. Ang wersja fajniej brzmi. Podobne odczucia mam w stosnku do Thea. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lea dla dziewczynki 12.07.15, 01:42 Z tym, że w Polsce praktycznie nie funkcjonuje Tea, która jest ang zdrobnieniem od Doroty albo Teodory. Lea to imię biblijne. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Lea dla dziewczynki 16.08.15, 10:41 Podoba mi się, ale póki co nie na tyle, żebym sama nadała. No i musi być dopasowana do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Lea dla dziewczynki 16.08.15, 13:46 Znajoma miala psa o imieniu Lea, wolala na nia Leosia. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Lea dla dziewczynki 16.08.15, 22:02 Piekne, rozwazam to imie dla mojej drugiej corki. Odpowiedz Link Zgłoś
sera.starlight Re: Lea dla dziewczynki 16.08.15, 22:21 Tylko jako zdrobnienie od Leandry. Sama Lea jest za krótka jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
4emalia Re: Lea dla dziewczynki 17.08.15, 01:26 Lea jest w moim guście - lubię minimalistyczne imiona i w mianowniku bardzo mi się podoba. Jednak nie jestem całkowicie przekonana co do brzmienia w odmianie - Lei, z Leą. Chciałabym się z nim osłuchać. Dotarłam też do informacji, że znaczenie nie jest fortunne - znaczy "zmęczona". Do tego nieszczęśliwy, biblijny pierwowzór sprawia, że długo wahałabym się nad nadaniem. Od Leandry natomiast wolę Leandra, ale nie nadałabym żadnego z tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś