Dodaj do ulubionych

Lea dla dziewczynki

06.07.15, 13:00
LEA... Ostatnio spotykam się z tym imieniem coraz częściej. Choć preferuję dłuższe imiona to jednak to wyjątkowo przypadło mi do gustu.

Tak z ciekawości - co o nim sądzicie?
Obserwuj wątek
    • greater.bilby Re: Lea dla dziewczynki 06.07.15, 13:25
      Bardzo ładne, ale wolałabym nieco dłuższe imię Leandra.
    • dalenia Re: Lea dla dziewczynki 06.07.15, 13:33
      Mnie zupełnie się nie podoba, za krótkie. Ponadto kończy się na "-ea", a za takimi imionami średnio przepadam, bo wydają mi się być rozlazłe i niedokończone. Do tego w moim odczuciu nie pasuje do większości polskich nazwisk no i jest straszna w odmianie. I jeszcze zdrabniana do Leusi, Leuni - wrrrrrr, nie. Dużo lepiej brzmi czytana z angielska, czyli "Lia/Lija" czy też właśnie wyżej wymieniona Leandra zdrabniana do Lei.
    • liliowewzgorze Re: Lea dla dziewczynki 06.07.15, 22:43
      Równiez preferuję dłuższe imiona, ale Lea bardzo mi się podoba, sama rozważałabym ją dla potencjalnej córki, szkoda że nie jest imieniem arabskim, ale może sie przełamię...
    • niwius Re: Lea dla dziewczynki 07.07.15, 00:08
      Nie podoba mi się, ma za duże el w stosunku do długości. Wolę imiona dłuższe i takie, w których nie widać za bardzo el.
      • dolcevita007 Re: Lea dla dziewczynki 07.07.15, 14:51
        Wlasciwie moge sie podpisac pod wczesniejszymi wypowiedziami , wole dluzsze imiona. Wymowa angielska podoba mi sie bardziej.
    • zum.zum.zone Re: Lea dla dziewczynki 07.07.15, 17:12
      Piekne, raczej niezdrabnialne, chociaz jakby sie uprzec... ; )
    • nastka1980 Re: Lea dla dziewczynki 08.07.15, 09:44
      Wg mnie fajne imię, ale wydaje mi się takie trudne w codziennym uzytkowaniu. Ang wersja fajniej brzmi. Podobne odczucia mam w stosnku do Thea.
      • gaudencja Re: Lea dla dziewczynki 12.07.15, 01:42
        Z tym, że w Polsce praktycznie nie funkcjonuje Tea, która jest ang zdrobnieniem od Doroty albo Teodory.
        Lea to imię biblijne.
    • vi0let Re: Lea dla dziewczynki 16.08.15, 10:41
      Podoba mi się, ale póki co nie na tyle, żebym sama nadała. No i musi być dopasowana do nazwiska.
    • na_pustyni Re: Lea dla dziewczynki 16.08.15, 13:46
      Znajoma miala psa o imieniu Lea, wolala na nia Leosia.
      • milamala Re: Lea dla dziewczynki 16.08.15, 22:02
        Piekne, rozwazam to imie dla mojej drugiej corki.
    • sera.starlight Re: Lea dla dziewczynki 16.08.15, 22:21
      Tylko jako zdrobnienie od Leandry. Sama Lea jest za krótka jak dla mnie.
    • 4emalia Re: Lea dla dziewczynki 17.08.15, 01:26
      Lea jest w moim guście - lubię minimalistyczne imiona i w mianowniku bardzo mi się podoba.
      Jednak nie jestem całkowicie przekonana co do brzmienia w odmianie - Lei, z Leą. Chciałabym się z nim osłuchać. Dotarłam też do informacji, że znaczenie nie jest fortunne - znaczy "zmęczona". Do tego nieszczęśliwy, biblijny pierwowzór sprawia, że długo wahałabym się nad nadaniem.

Od Leandry natomiast wolę Leandra, ale nie nadałabym żadnego z tych imion.
    • luska.s Re: Lea dla dziewczynki 17.08.15, 10:03
      bardzo mi się podoba, piękne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.