ksiezna_pani1 23.11.12, 16:22 Co myślicie o tym imieniu? Jestem wielką fanką Sergii, i gdybym miała córkę o tym imieniu, to dla jej siostry wybrałabym imię Owidia. "Sergia - imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, żeński odpowiednik imienia Sergiusz. Wywodzi się od nazwiska rzymskiego rodu (Sergius). Patronką tego imienia jest bł. Maria Sergia od Matki Bożej Bolesnej, siostra sakramentka, wspominana razem z bł. Marią Stellą i innymi towarzyszkami. Sergia imieniny obchodzi 4 września." Do 1994 roku odnotowano tylko jedną, w latach 60. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Sergia 23.11.12, 16:52 Bardzo ładnie brzmi, ale ja bym się chyba bała, że by mi z niej Serbię robili. Musiałabym się z nią jeszcze bardziej osłuchać, ale faktycznie - warta przemyślenia, nie wiem dlaczego wcześniej mi gdzieś umknęła. PS: A Owidię mam na swojej liście nawet - cudna Nawet kiedyś o niej wątek zakładałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Sergia 23.11.12, 17:06 dalenia napisała: > Bardzo ładnie brzmi, ale ja bym się chyba bała, że by mi z niej Serbię robili. > Musiałabym się z nią jeszcze bardziej osłuchać, ale faktycznie - warta przemyśl > enia, nie wiem dlaczego wcześniej mi gdzieś umknęła. Zdarza się. Nie wpadłam na to, że Sergia może komuś kojarzyć się z Serbią. Ale nie jest źle > > PS: A Owidię mam na swojej liście nawet - cudna Nawet kiedyś o niej wątek za > kładałam. Pamiętam, że wspomniałaś chyba w temacie o Owidiuszu... Jeśli miałabym wybrać miedzy Owidiuszem a Owidią, wybrałabym męską formę. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Sergia 05.01.13, 13:46 gaudencja napisała: > Podoba mi się to imię. Odpowiedz Link Zgłoś