23.11.12, 16:22
Co myślicie o tym imieniu? Jestem wielką fanką Sergii, i gdybym miała córkę o tym imieniu, to dla jej siostry wybrałabym imię Owidia.
"Sergia - imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, żeński odpowiednik imienia Sergiusz. Wywodzi się od nazwiska rzymskiego rodu (Sergius). Patronką tego imienia jest bł. Maria Sergia od Matki Bożej Bolesnej, siostra sakramentka, wspominana razem z bł. Marią Stellą i innymi towarzyszkami. Sergia imieniny obchodzi 4 września."
Do 1994 roku odnotowano tylko jedną, w latach 60.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Sergia 23.11.12, 16:52
      Bardzo ładnie brzmi, ale ja bym się chyba bała, że by mi z niej Serbię robili. Musiałabym się z nią jeszcze bardziej osłuchać, ale faktycznie - warta przemyślenia, nie wiem dlaczego wcześniej mi gdzieś umknęła.

PS: A Owidię mam na swojej liście nawet - cudna smile Nawet kiedyś o niej wątek zakładałam.
      • ksiezna_pani1 Re: Sergia 23.11.12, 17:06
        dalenia napisała:

> Bardzo ładnie brzmi, ale ja bym się chyba bała, że by mi z niej Serbię robili.
        > Musiałabym się z nią jeszcze bardziej osłuchać, ale faktycznie - warta przemyśl
        > enia, nie wiem dlaczego wcześniej mi gdzieś umknęła.

Zdarza się. Nie wpadłam na to, że Sergia może komuś kojarzyć się z Serbią. Ale nie jest źle smile

>
        > PS: A Owidię mam na swojej liście nawet - cudna smile Nawet kiedyś o niej wątek za
        > kładałam.

Pamiętam, że wspomniałaś smile chyba w temacie o Owidiuszu... Jeśli miałabym wybrać miedzy Owidiuszem a Owidią, wybrałabym męską formę.
    • gaudencja Re: Sergia 23.11.12, 19:01
      Podoba mi się to imię.
      • ksiezna_pani1 Re: Sergia 05.01.13, 13:46
        gaudencja napisała:

> Podoba mi się to imię.

smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.