Dodaj do ulubionych

Imiona 2012 Warszawa

24.01.13, 22:52
Jak nazywamy dzieci? Zobacz najpopularniejsze imiona

Julia i Jan - to nadal najpopularniejsze imiona nadawane dzieciom w stolicy. W 2012 roku dostało je blisko 1000 młodych warszawianek i warszawiaków.

Listę najpopularniejszych nazwisk od lat prowadzi Urząd Stanu Cywilnego. W 2012 roku, podobnie jak rok wcześniej, wśród dziewczynek najczęściej nadawanym imieniem była Julia, zaś wśród chłopców Jan. Oba imiona nadano prawie tysiącu noworodków - przez cały rok urodziło się 969 Janków i 874 Julie.

Wśród popularnych imion żeńskich znalazły się też: Lena (663), Zuzanna (640), Maja (623) oraz Zofia (619). Na popularności traci imię Aleksandra, które dotąd było w czołówce. Na kolejnych miejscach znalazły się: Natalia, Hanna, Maria i Alicja. Wśród chłopców oprócz Janków najwięcej jest Jakubów (768), Antonich (656), Aleksandrów (562) oraz Filipów (544). Rzadziej niż w ubiegłych latach nadawano dzieciom imię Adam i Szymon. Popularne są również takie imiona jak Kacper, Franciszek i Michał.

Z danych Urzędu Stanu Cywilnego wynika, że od 1 stycznia do 31 grudnia 2012 r. w Warszawie urodziło się 31 491 dzieci. To o ponad tysiąc mniej niż rok wcześniej. Najwięcej porodów przyjęto w szpitalach przy ul. Żelaznej, Inflanckiej, Madalińskiego i Karowej. Urząd zarejestrował też 8154 śluby.

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13282749,Jak_nazywamy_dzieci__Zobacz_najpopularniejsze_imiona.html
Obserwuj wątek
    • fruzielka27 Re: Imiona 2012 Warszawa 26.01.13, 23:38
      Julia nie dziwi, ale myślałam, że bardziej od Jana popularny będzie Jakub, Franciszek czy Antoni.
      Nadal niezmiennie dziwi mnie nazywanie dzieci "hitowymi" imionami. Nie mówię, że muszą być nie wiem jak wyszukane, ale ostatnio mnie wprawiły w osłupienie 4 Zosie w 1 klasie! Nie chciałabym być jedną z nich 4 smile
      • eo_wina Re: Imiona 2012 Warszawa 27.01.13, 15:59
        No dobrze, ale skad mozesz wiedziec, czy np. obecnie malo popularna Krystyna na wskutek roznych zjawisk spolecznych (jak chocby Agnieszka Chylinska, ktora tak wlasnie nazwala najmlodsza latorosl albo objawienie w serialu) nie stanie sie hitem za rok albo dwa?
        Zdziwila mnie jedynie popularnosc Filipa. Osobiscie nie znam zadnego malucha o takim imieniu w moim otoczeniu (a mam doczynienia z masa dzieciakow w stolicy smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.