mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 02.09.19, 14:11 Adela Marcelina Ignacy Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 06.09.19, 20:50 Bardzo ładne zestawy Moja koleżanka ma w klasie Adelę (na dodatek dziewczyny mają identyczne nazwiska). Na liście przyjętych do mojego liceum widziałam bodajże trzy Marceliny. Miałam w szkole kolegę Ignacego - nie dało się go nie lubić Niestety przeniósł się do równoległego liceum. Tymona na razie nie mamy… Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 23.09.19, 10:47 Znalazłam Tymona na liście tegorocznych siódmoklasistów Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 31.12.19, 09:07 Dzisiaj Laura Leandra albo Adam Gaudenty. Choć zastanawiam się nad Niną.. Nina chyba nie gra z Różą. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 31.12.19, 09:10 Zastanawiam się czy jest taki wątek jak "nasze dzieci" ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 31.12.19, 16:23 Chyba tu? Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.01.20, 17:01 Dziękuję ! Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.01.20, 17:09 Klemens i Aurora . Wiem, że jako zestaw brzmi fatalnie, ale z osobna każde z tych imion jest piękne i nie spotykam się z nimi u dzieci znajomych ani w pracy. Zresztą co tu dużo mówić - jak natknelam się na Aurorę na placu zabaw, to byłam tak podekscytowana i oszołomiona, że pierwsze co zrobiłam to po powrocie do domu wystosowałam posta na tymże forum , bo nikt z bliskich nie przeżywa imienniczych ciekawostek tak jak ja . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.01.20, 20:10 MSZ Klemens z Aurorą brzmią nie gorzej niż wiele innych imion Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 06.09.19, 21:11 Zestaw na dziś - Rozalia i Ignacy. Ostatnio jakoś wracam do Ignacego. Być może dlatego, że niegdyś było to moje najukochańsze imię. Zakochałam się w nim pół roku temu. Często wspominałam o nim w wątkach na forum Dziś nadal bardzo lubię to imię. Dominujące skojarzenie do tego imienia się zmieniło, ale pozostało pozytywne. Dzisiaj stawiam właśnie na Ignacego Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Zmiana numer milion-pięćset-sto-dziewięćset ;) 23.09.19, 10:46 Zestaw na dziś - Rozalia i Ignacy Ignacy jakoś do mnie wraca… może dlatego, że kiedyś było to moje najukochańsze imię… Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 23.09.19, 17:13 Eleonora Józefina i Feliks Teodor Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 23.09.19, 17:36 Brunon Tymoteusz i Adelajda Klara Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 25.09.19, 12:03 Dziś po dwa imiona - Rozalia Marcelina i Ignacy Julian Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 25.09.19, 13:53 Rozalia Laura Tadeusz Jan Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 28.09.19, 20:03 Rozalia Marcelina i Ignacy Stanisław Odpowiedz Link Zgłoś
eleanor_tilney Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 28.09.19, 21:55 Cecylia Zofia i Konstanty Albert Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 10.10.19, 08:46 Adelajda Klara i Stefan Konstanty Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 10.10.19, 09:46 Wojtuś i Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 11.10.19, 13:51 Marcelina i Ignacy - mój zestaw na dziś Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 11.10.19, 20:11 Kornelia Klara i Gustaw Konstanty Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 13.10.19, 18:48 Gustaw Konstanty pozostałby, Matylda Klara Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 12.10.19, 21:42 Józefina Klara Leonard Jan Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 12.10.19, 22:39 Eleonora Stefania, Feliks Teodor Gdybym miała inne nazwisko, to dziś dla dziewczynki byłaby Cecylia Helena Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 13.10.19, 18:48 O, Leonard🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 18.10.19, 19:46 Leonard jest świetny, fajna odmiana na tle Leonów Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 18.10.19, 17:20 Marcelina Matylda i Ignacy Stanisław Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 18.10.19, 19:45 Śliczny zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 18.10.19, 20:39 Dziękuję <3 Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 19.10.19, 01:35 3 dziewczynki ! Aurora, Flawia i Leandra. A jeśli już koniecznie chłopiec to jak zawsze Adam. Taki banał Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 22.10.19, 20:09 Marcelina Matylda i Stanisław Ignacy Odpowiedz Link Zgłoś
penelope.ia Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 25.10.19, 17:52 Ksawery Feliks, gdyby tylko pasował do nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 29.10.19, 21:49 Marcelina Rozalia i Julian Ignacy Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Trójeczka! :) 03.11.19, 20:10 Dzisiaj trójeczka - Marcelina Matylda, Rozalia Adela i Ignacy Julian. A wczoraj leżałam sobie w łóżku i wyobrażałam sobie, że mam synka Aleksandra, nazywanego przeze mnie Saszą Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Trójeczka! :) 04.11.19, 09:25 Super trójeczka😊 U mnie dalej Konstanty Gustaw,ale dziewczynka Kornelia Klara Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Trójeczka! :) 04.11.19, 16:40 Gdyby to było dziś, urodziłabym Laurencję albo Wilhelma. Z drugimi imionami do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Trójeczka! :) 04.11.19, 20:54 Dzięki, Meggan Ta trójeczka to jednak nic nowego… Marcelina "zakorzeniła" się w mojej głowie jakiś czas temu, zapewne po tym, jak w sklepie spotkałam małą Marcelinkę. O Matyldzie myślę coraz częściej, ale raczej jako o drugim imieniu dla przyszłej córeczki Rozalia już od dawna chodzi mi po głowie. Bardzo lubię to imię, może przez skojarzenie z opowiadaniem o króliczku Rozalce, które przeczytałam jako mała dziewczynka Na dzień dzisiejszy, gdybym miała doczekać się córeczki, miałaby na imię Rozalka. Co do Ignacego… O tym, jak bardzo lubię to imię, chyba już dobrze wiesz Zaczęło się w lutym tego roku, wszystko przez francuski film "Ignace" i przez Rzeckiego z "Lalki" . Wtedy to Ignacy stał się moim najulubieńszym imieniem 😊 Przez najbliższe kilka miesięcy nie widziałam żadnej innej odpowiedzi na pytanie "Jakie imię nadałabyś swojemu synowi?". No cóż, tak się zachwyciłam tym Ignacym... Później jednak zaczęłam się jakoś od niego oddalać, spodobało mi się jeszcze kilka innych męskich imion. Przez ten czas myślałam, że zrezygnuję z Ignacego na rzecz jakiegoś innego imienia. Szybko jednak do niego wróciłam Od wczoraj jednak coraz rzadziej myślę o Ignacym. Ale nadal uwielbiam to imię. Pojawia się ono nawet w tytule mojej ulubionej piosenki. Ech, wariatka ze mnie… O Julianie też dość często myślę. Bardzo lubię to imię, głównie ze względu na skojarzenie z Ochockim z "Lalki" 😊 Tylko ta Adela doszła A ten Aleksander zwany Saszą… Tłumaczę to sobie trwającą od niedawna fascynacją aktorem o tym imieniu. A z drugiej strony to może przez ten kurs rosyjskiego, co go miesiąc temu zaczęłam… Raczej widzę siebie jako przyszłą mamę chłopca - raz, że mam w głowie więcej pomysłów na imiona męskie, a dwa, że w moim otoczeniu ostatnio rodzą się same dziewczynki. Istny babiniec! W rodzinie - żeńska dominacja (w ciągu ostatnich 5 lat doczekałam się trzech sióstr ciotecznych ), w klasie - żeńska dominacja, w grupie na kursie rosyjskiego też żeńska dominacja (ani jednego faceta!!!). No cóż - może kiedyś to się zmieni i wprowadzę do naszego otoczenia jakiegoś chłopa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Trójeczka! :) 04.11.19, 21:19 chayah napisała: > A ten Aleksander zwany Saszą… Tłumaczę to sobie trwającą od niedawna fascynacją > aktorem o tym imieniu. A z drugiej strony to może przez ten kurs rosyjskiego, > co go miesiąc temu zaczęłam… Błogosławione pokolenie, któremu Aleksander zdrabniany do Saszy nie kojarzy się z okupantem i przymusem narzuconej na jego bagnetach nauce języka rosyjskiego oraz równie przymusową miłością do ZSRR... Ja w Saszy nie widzę nic ładnego i raczej już nie dostrzegę. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Trójeczka! :) 17.03.20, 20:55 Widać różnie bywa... Ja też z tego pokolenia, co Chayah, ale Saszą jest dla mnie tylko znajomy Oleksandr. Jak byłam młodsza, to się dziwiłam (nie na głos) Nadiom i Ninom, że im rodzice takie "ruskie" imiona dali. Później dopiero się przyzwyczaiłam. Nadal jednak nazywanie dziecka po rosyjsku (mimo, że lubię ten język) przywodzi mi na myśl jakąś rusyfikację. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Trójeczka! :) 14.07.20, 09:56 Żadnej rusyfikacji nie planuję kiedy pisałam ten post, rozpoczynałam akurat kurs rosyjskiego - byłam zachwycona i trochę mi to namieszało w głowie Póki co, zamierzam zostać w Polsce i nazwać dzieci po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Trójeczka! :) 13.12.19, 23:53 Chłopak bez zmian,dziewczyna Michalina Klara Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.11.19, 23:46 Marcjanna Laura Leonard Ignacy Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 13.12.19, 23:54 Marcjanna jest bardzo ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 11.11.19, 20:20 A dzisiaj taka gromadka: Marcelina Matylda, Rozalia Adela i Julian Ignacy Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 11.11.19, 21:15 Córka: Cecylia Rita, przy czym z moim panieńskim (aktualnym) nazwiskiem lepiej brzmi równie świetna Eleonora Zofia. Syn: Feliks Teodor Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 19.11.19, 20:07 Matylda Marcelina i Ignacy Julian Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 29.11.19, 23:04 U mnie na dzisiaj Idalia Łucja Ignacy Klemens Odpowiedz Link Zgłoś
annakowa80 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 26.11.19, 18:53 U mnie: Maja lub Klara Odpowiedz Link Zgłoś
carolinams Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 06.12.19, 23:10 Hanna Klara i Aleksander Jan Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 28.12.19, 01:36 Gdybym mieszkała w Polsce byłoby mi baaaardzo trudno podjąć decyzję jeśli chodzi o imię żeńskie, bo podoba mi się mnostwo imion. Rozważałabym Apolonię, Różę, Idę, Larysę, Letycję, Eleonorę, Melanię, Matyldę. Męskie - Kosma lub Teodor. W obecnej sytuacji wybór byłby jeszcze trudniejszy, gdyż potomek byłby pół Polakiem mieszkającym na stałe za granica. Próbowałabym znaleźć coś międzynarodowego. Imię w obu krajach brzmiące podobnie, może Leonie dla dziewczynki i Edward dla chłopca. Odpowiedz Link Zgłoś
carolineko91 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 28.12.19, 14:30 Kornelia Emma Ignacy Józef Odpowiedz Link Zgłoś
cyprysiowa Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 01.01.20, 16:03 Matylda Adela & Teodor Ignacy Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 03.01.20, 20:44 Gdyby przyszło mi zostać mamą 4 córki to wybierała bym już tylko pomiędzy Rozalią i Kornelią Chodzi mi po głowie Rozalia Walentyna ... Syn oczywiście byłby Konstantym Jeremim. Nic w tej kwestii się nie zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
kiwii Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.01.20, 15:04 Mój wybór od lat: Matylda i Witold Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.01.20, 20:32 Idalia Antonina Zachary Igor Odpowiedz Link Zgłoś
chayah A w 2020... 15.01.20, 20:33 Dziewczynka byłaby prawdopodobnie Marceliną Rozalią lub Marceliną Stefanią A chłopiec byłby bezimienny Odpowiedz Link Zgłoś
majka2014 Re: A w 2020... 15.01.20, 23:27 U mnie chyba Aurora, ale to w marzeniach, bo w praktyce obawiam się, że jest to za trudne imię do wymowienia przez małe dzieci. Dla chłopca nie wiem, może Konstanty Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A w 2020... 23.01.20, 19:59 Myślę, że Aurora nie jest dużo trudniejsza do wymówienia, niż popularny Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: A w 2020... 25.01.20, 22:39 Już nie nadam, ale mnie ostatnio tez zaczęła podobać się Aurora Chłopiec byłby na dzisiaj chyba Henrykiem... Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: A w 2020... 23.01.20, 18:59 U mnie dziś Matylda Antonia i Cezary Sylwester Odpowiedz Link Zgłoś
cyprysiowa Re: A w 2020... 25.01.20, 19:27 Dziewczynka na dziś Adela Matylda Chłopczyk hm hm na dziś Leonard przez moment Igor Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: A w 2020... 28.01.20, 23:39 U mnie Aniela Michalina/Gustaw Konstanty Odpowiedz Link Zgłoś