Dodaj do ulubionych

Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynkę...

• mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 02.09.19, 14:11
      Adela Marcelina
      Ignacy Tymon
      • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 06.09.19, 20:50
        Bardzo ładne zestawy wink
        Moja koleżanka ma w klasie Adelę (na dodatek dziewczyny mają identyczne nazwiska). Na liście przyjętych do mojego liceum widziałam bodajże trzy Marceliny. Miałam w szkole kolegę Ignacego - nie dało się go nie lubić wink Niestety przeniósł się do równoległego liceum. Tymona na razie nie mamy… wink
        • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 23.09.19, 10:47
          Znalazłam Tymona na liście tegorocznych siódmoklasistów smile
      • hanna.konstancja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 31.12.19, 09:07
        Dzisiaj Laura Leandra albo Adam Gaudenty.
        Choć zastanawiam się nad Niną.. Nina chyba nie gra z Różą.
      • hanna.konstancja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 31.12.19, 09:10
        Zastanawiam się czy jest taki wątek jak "nasze dzieci" ? smile
        • gaudencja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 31.12.19, 16:23
          Chyba tu?
          • hanna.konstancja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.01.20, 17:01
            Dziękuję ! smile
      • hanna.konstancja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.01.20, 17:09
        Klemens i Aurora . Wiem, że jako zestaw brzmi fatalnie, ale z osobna każde z tych imion jest piękne i nie spotykam się z nimi u dzieci znajomych ani w pracy. Zresztą co tu dużo mówić - jak natknelam się na Aurorę na placu zabaw, to byłam tak podekscytowana i oszołomiona, że pierwsze co zrobiłam to po powrocie do domu wystosowałam posta na tymże forum , bo nikt z bliskich nie przeżywa imienniczych ciekawostek tak jak ja smile .
        • gaudencja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.01.20, 20:10
          MSZ Klemens z Aurorą brzmią nie gorzej niż wiele innych imion smile
    • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 06.09.19, 21:11
      Zestaw na dziś - Rozalia i Ignacy.
      Ostatnio jakoś wracam do Ignacego. Być może dlatego, że niegdyś było to moje najukochańsze imię. Zakochałam się w nim pół roku temu. Często wspominałam o nim w wątkach na forum wink Dziś nadal bardzo lubię to imię. Dominujące skojarzenie do tego imienia się zmieniło, ale pozostało pozytywne. Dzisiaj stawiam właśnie na Ignacego smile
    • chayah Zmiana numer milion-pięćset-sto-dziewięćset ;) 23.09.19, 10:46
      Zestaw na dziś - Rozalia i Ignacy wink
      Ignacy jakoś do mnie wraca… może dlatego, że kiedyś było to moje najukochańsze imię…
    • stokrotka_96 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 23.09.19, 17:13
      Eleonora Józefina i Feliks Teodor
      • meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 23.09.19, 17:36
        Brunon Tymoteusz i Adelajda Klara
    • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 25.09.19, 12:03
      Dziś po dwa imiona - Rozalia Marcelina i Ignacy Julian smile
      • mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 25.09.19, 13:53
        Rozalia Laura
        Tadeusz Jan
    • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 28.09.19, 20:03
      Rozalia Marcelina i Ignacy Stanisław
      • eleanor_tilney Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 28.09.19, 21:55
        Cecylia Zofia i Konstanty Albert
        • meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 10.10.19, 08:46
          Adelajda Klara i Stefan Konstanty
    • mama-ola Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 10.10.19, 09:46
      Wojtuś i Kasia
    • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 11.10.19, 13:51
      Marcelina i Ignacy - mój zestaw na dziś big_grin
      • meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 11.10.19, 20:11
        Kornelia Klara i Gustaw Konstanty
        • meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 13.10.19, 18:48
          Gustaw Konstanty pozostałby, Matylda Klara
    • mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 12.10.19, 21:42
      Józefina Klara
      Leonard Jan
      • stokrotka_96 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 12.10.19, 22:39
        Eleonora Stefania, Feliks Teodor
        Gdybym miała inne nazwisko, to dziś dla dziewczynki byłaby Cecylia Helena
      • meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 13.10.19, 18:48
        O, Leonard🙂
        • mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 18.10.19, 19:46
          Leonard jest świetny, fajna odmiana na tle Leonów wink
    • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 18.10.19, 17:20
      Marcelina Matylda i Ignacy Stanisław smile
      • mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 18.10.19, 19:45
        Śliczny zestaw smile
        • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 18.10.19, 20:39
          Dziękuję <3
    • hanna.konstancja Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 19.10.19, 01:35
      3 dziewczynki !
      Aurora, Flawia i Leandra.
      A jeśli już koniecznie chłopiec to jak zawsze Adam. Taki banał smile
      • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 19.10.19, 13:05
        <3
    • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 22.10.19, 20:09
      Marcelina Matylda i Stanisław Ignacy wink
    • penelope.ia Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 25.10.19, 17:52
      Ksawery Feliks, gdyby tylko pasował do nazwiska sad
    • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 29.10.19, 21:49
      Marcelina Rozalia i Julian Ignacy
    • chayah Trójeczka! :) 03.11.19, 20:10
      Dzisiaj trójeczka - Marcelina Matylda, Rozalia Adela i Ignacy Julian.
      A wczoraj leżałam sobie w łóżku i wyobrażałam sobie, że mam synka Aleksandra, nazywanego przeze mnie Saszą big_grin
      • meggan79 Re: Trójeczka! :) 04.11.19, 09:25
        Super trójeczka😊
        U mnie dalej Konstanty Gustaw,ale dziewczynka Kornelia Klara
        • miraflores5 Re: Trójeczka! :) 04.11.19, 16:40
          Gdyby to było dziś, urodziłabym Laurencję albo Wilhelma. Z drugimi imionami do dyskusji.
        • chayah Re: Trójeczka! :) 04.11.19, 20:54
          Dzięki, Meggan big_grin Ta trójeczka to jednak nic nowego…
          Marcelina "zakorzeniła" się w mojej głowie jakiś czas temu, zapewne po tym, jak w sklepie spotkałam małą Marcelinkę.
          O Matyldzie myślę coraz częściej, ale raczej jako o drugim imieniu dla przyszłej córeczki big_grin
          Rozalia już od dawna chodzi mi po głowie. Bardzo lubię to imię, może przez skojarzenie z opowiadaniem o króliczku Rozalce, które przeczytałam jako mała dziewczynka big_grin Na dzień dzisiejszy, gdybym miała doczekać się córeczki, miałaby na imię Rozalka.
          Co do Ignacego… O tym, jak bardzo lubię to imię, chyba już dobrze wiesz big_grin Zaczęło się w lutym tego roku, wszystko przez francuski film "Ignace" i przez Rzeckiego z "Lalki" . Wtedy to Ignacy stał się moim najulubieńszym imieniem 😊 Przez najbliższe kilka miesięcy nie widziałam żadnej innej odpowiedzi na pytanie "Jakie imię nadałabyś swojemu synowi?". No cóż, tak się zachwyciłam tym Ignacym... big_grin Później jednak zaczęłam się jakoś od niego oddalać, spodobało mi się jeszcze kilka innych męskich imion. Przez ten czas myślałam, że zrezygnuję z Ignacego na rzecz jakiegoś innego imienia. Szybko jednak do niego wróciłam big_grin
          Od wczoraj jednak coraz rzadziej myślę o Ignacym. Ale nadal uwielbiam to imię. Pojawia się ono nawet w tytule mojej ulubionej piosenki. Ech, wariatka ze mnie… wink
          O Julianie też dość często myślę. Bardzo lubię to imię, głównie ze względu na skojarzenie z Ochockim z "Lalki" 😊
          Tylko ta Adela doszła big_grin
          A ten Aleksander zwany Saszą… Tłumaczę to sobie trwającą od niedawna fascynacją aktorem o tym imieniu. A z drugiej strony to może przez ten kurs rosyjskiego, co go miesiąc temu zaczęłam… big_grin
          Raczej widzę siebie jako przyszłą mamę chłopca - raz, że mam w głowie więcej pomysłów na imiona męskie, a dwa, że w moim otoczeniu ostatnio rodzą się same dziewczynki. Istny babiniec! W rodzinie - żeńska dominacja (w ciągu ostatnich 5 lat doczekałam się trzech sióstr ciotecznych wink), w klasie - żeńska dominacja, w grupie na kursie rosyjskiego też żeńska dominacja (ani jednego faceta!!!). No cóż - może kiedyś to się zmieni i wprowadzę do naszego otoczenia jakiegoś chłopa big_grin
          • gaudencja Re: Trójeczka! :) 04.11.19, 21:19
            chayah napisała:

> A ten Aleksander zwany Saszą… Tłumaczę to sobie trwającą od niedawna fascynacją
            > aktorem o tym imieniu. A z drugiej strony to może przez ten kurs rosyjskiego,
            > co go miesiąc temu zaczęłam… big_grin

Błogosławione pokolenie, któremu Aleksander zdrabniany do Saszy nie kojarzy się z okupantem i przymusem narzuconej na jego bagnetach nauce języka rosyjskiego oraz równie przymusową miłością do ZSRR...
            Ja w Saszy nie widzę nic ładnego i raczej już nie dostrzegę.
            • adalwinka Re: Trójeczka! :) 17.03.20, 20:55
              Widać różnie bywa... Ja też z tego pokolenia, co Chayah, ale Saszą jest dla mnie tylko znajomy Oleksandr. wink Jak byłam młodsza, to się dziwiłam (nie na głos) Nadiom i Ninom, że im rodzice takie "ruskie" imiona dali. Później dopiero się przyzwyczaiłam. Nadal jednak nazywanie dziecka po rosyjsku (mimo, że lubię ten język) przywodzi mi na myśl jakąś rusyfikację.
              • chayah Re: Trójeczka! :) 14.07.20, 09:56
                Żadnej rusyfikacji nie planuję tongue_out kiedy pisałam ten post, rozpoczynałam akurat kurs rosyjskiego - byłam zachwycona i trochę mi to namieszało w głowie tongue_out
                Póki co, zamierzam zostać w Polsce i nazwać dzieci po polsku tongue_out
        • meggan79 Re: Trójeczka! :) 13.12.19, 23:53
          Chłopak bez zmian,dziewczyna Michalina Klara
    • mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.11.19, 23:46
      Marcjanna Laura
      Leonard Ignacy
      • meggan79 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 13.12.19, 23:54
        Marcjanna jest bardzo ciekawa
    • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 11.11.19, 20:20
      A dzisiaj taka gromadka: Marcelina Matylda, Rozalia Adela i Julian Ignacy smile
      • stokrotka_96 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 11.11.19, 21:15
        Córka: Cecylia Rita, przy czym z moim panieńskim (aktualnym) nazwiskiem lepiej brzmi równie świetna Eleonora Zofia.
        Syn: Feliks Teodor
    • chayah Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 19.11.19, 20:07
      Matylda Marcelina i Ignacy Julian
      • inga.a.m.r Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 29.11.19, 23:04
        U mnie na dzisiaj
        Idalia Łucja
        Ignacy Klemens
    • annakowa80 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 26.11.19, 18:53
      U mnie: Maja lub Klara
      • carolinams Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 06.12.19, 23:10
        Hanna Klara i Aleksander Jan
    • aledziwok Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 28.12.19, 01:36
      Gdybym mieszkała w Polsce byłoby mi baaaardzo trudno podjąć decyzję jeśli chodzi o imię żeńskie, bo podoba mi się mnostwo imion. Rozważałabym Apolonię, Różę, Idę, Larysę, Letycję, Eleonorę, Melanię, Matyldę. Męskie - Kosma lub Teodor.

W obecnej sytuacji wybór byłby jeszcze trudniejszy, gdyż potomek byłby pół Polakiem mieszkającym na stałe za granica. Próbowałabym znaleźć coś międzynarodowego. Imię w obu krajach brzmiące podobnie, może Leonie dla dziewczynki i Edward dla chłopca.
    • carolineko91 Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 28.12.19, 14:30
      Kornelia Emma
      Ignacy Józef
      • cyprysiowa Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 01.01.20, 16:03
        Matylda Adela
        &
        Teodor Ignacy
    • humbelina Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 03.01.20, 20:44
      Gdyby przyszło mi zostać mamą 4 córki to wybierała bym już tylko pomiędzy Rozalią i Kornelią
      Chodzi mi po głowie Rozalia Walentyna ...

Syn oczywiście byłby Konstantym Jeremim. Nic w tej kwestii się nie zmieniło smile
    • kiwii Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.01.20, 15:04
      Mój wybór od lat: Matylda i Witold
    • mamaitwinsy Re: Gdybyście dzisiaj urodziły chłopca/dziewczynk 04.01.20, 20:32
      Idalia Antonina
      Zachary Igor
    • chayah A w 2020... 15.01.20, 20:33
      Dziewczynka byłaby prawdopodobnie Marceliną Rozalią lub Marceliną Stefanią smile
      A chłopiec byłby bezimienny big_grin
      • majka2014 Re: A w 2020... 15.01.20, 23:27
        U mnie chyba Aurora, ale to w marzeniach, bo w praktyce obawiam się, że jest to za trudne imię do wymowienia przez małe dzieci.
        Dla chłopca nie wiem, może Konstanty
        • gaudencja Re: A w 2020... 23.01.20, 19:59
          Myślę, że Aurora nie jest dużo trudniejsza do wymówienia, niż popularny Robert.
        • inga.a.m.r Re: A w 2020... 25.01.20, 22:39
          Już nie nadam, ale mnie ostatnio tez zaczęła podobać się Aurora wink
          Chłopiec byłby na dzisiaj chyba Henrykiem...
      • stokrotka_96 Re: A w 2020... 23.01.20, 18:59
        U mnie dziś Matylda Antonia i Cezary Sylwester
      • cyprysiowa Re: A w 2020... 25.01.20, 19:27
        Dziewczynka na dziś Adela Matylda
        Chłopczyk hm hm na dziś Leonard przez moment Igor
        • meggan79 Re: A w 2020... 28.01.20, 23:39
          U mnie Aniela Michalina/Gustaw Konstanty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.