19.02.13, 11:24
Chciałabym zapytać Was co sądzicie imieniu Pia. Czy uważacie, iż imię to może dobrze funkcjonować na polskim "gruncie"? Bardzo podobna do niej Mia nie jest zbyt dobrze postrzegana przez RJP z uwagi na wymowę "niezgodną" z zasadą fonetyki j. polskiego (Mija a nie Mia) -> www.rjp.pan.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=510
Czy macie może jakieś informacje na temat opinii wydanych przez RJP, które dotyczą Pii?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Pia a Mia 19.02.13, 11:30
      Mnie się oba nie podobają. Oba są dla mnie za krótkie i totalnie nie podoba mi się ich brzmienie. Funkcjonowanie na gruncie j.polskiego też mnie średnio przekonuje - chodzi mi o odmianę.

Opinii RJP nie mam, ale myślę, że Pia powinna przejść w USC. W końcu takie imię normalnie istnieje (chyba, bo posiłkuję się tu słabym źródłem jakim jest wikipedia wink)
      • annthonka Re: Pia a Mia 19.02.13, 11:38
        Niestety nie podobają mi się te imiona. Odbieram je jako "niedokończone", tak jakby urwane w połowie.

• paula.anna Re: Pia a Mia 19.02.13, 11:55
        Zgadzam się z Dalenią.
    • monaliss Re: Pia a Mia 19.02.13, 12:30
      Mnie się żadne z tych imon nie podoba, nie tylko na "polski rynek" ale w ogóle.

Tu gdzie mieszkam w Belgii, Mia to skrót od Marii.
      Natomiast Pia to imię rzymskie, damska wersja PIUSA czy też PIO.
      We Włoszech nie słyszałam jednak nigdy w użytku...
    • adriankaa.s Re: Pia a Mia 19.02.13, 13:45
      Pia na pewno przejdzie - znam kilka koleżanek babci o tym imieniu. Co do Mii to nie wiem, ale jak wiadomo to wszystko zależy od urzędnika USC.
      Mnie się oba imiona podobają.
    • rurek00 Re: Pia a Mia 19.02.13, 13:58
      Wg mnie na polskim gruncie zupełnie się nie sprawdzą, jak będziesz mówiła - zaprowadziłam Piję/Pię do przedszkola, - poszłam z Piją/Pią na plac zabaw wink
      Z Mią podobna sprawa.
      • illegal.alien Re: Pia a Mia 26.02.13, 13:06
        No ja tak o swojej corce mowie i nie ma problemu - ide z Mia (wym. Mija), po Mie (wym. Mije).
        Jedyny problem, to jak chce powiedziec 'daj to Mii' - czesto ktos slyszy 'daj to mi', wiec musze pamietac, zeby powiedziec 'daj to Mijjjjjjjiiiiiiiiiiiiii' wink
    • corianna Re: Pia a Mia 19.02.13, 14:07
      Uwazam ze z tych dwoch imion - Mia jest lepsza, ostatecznie, przynajmniej wymawia sie ją jakos dluzej..Mija....
      Pia brzmi jak jęk. Chwilka jęku i juz? Mysle sobie, ze to bedzie niekomfortowe dla osoby noszacej to imie, przedstawiac sie tak krotko. Nie trudnie sie zwykle przepowiadaniem przyszlosci, ale w tym wypadku mysle sobie, ze najczesciej slyszanym wyrazem kierowanym do Pii ( Pi? ) będzie wyraz "JAK ?????????"
      • abiela Re: Pia a Mia 19.02.13, 15:37
        Pia dla mnie to "pija", w Niemczech dość popularna. W Polsce jako Pia przez krótkie "i" brzmi dla mnie dziwnie.

Aantonko w jakim rejonie Polski jest takie nagromadzenie Pii wśród starszych pań?
        • ksiezna_pani1 Re: Pia a Mia 19.02.13, 16:34
          abiela napisała:

>
          > Aantonko w jakim rejonie Polski jest takie nagromadzenie Pii wśród starszych pa
          > ń?
          >

Mnie też to ciekawi, zważysz na fakt, że do 1994 roku było tylko 21 kobiet o tym imieniu: w latach 10 - tych odnotowano dwie; w 20-tych też dwie; 30 tych - jedną; w 40tych Pia nie miała nadań; 50tych - jedną, 60tych - 3; 70-tych - 3; 80tych - 7; a do 1994 - 2. Ja nic nie insynuuje, tylko dziwie mnie: imię jest bardzo rzadkie a kilka koleżanek babci jednej z użytkowniczek forum nosi to niespotykane imię... Wspomniana babcia jak i jej koleżanki przyszły na świat zapewne przed lub krótko po II WŚ... Dziwny zbieg okoliczności.
        • dalenia Re: Pia a Mia 19.02.13, 20:59
          abiela napisała:
          > Aantonko w jakim rejonie Polski jest takie nagromadzenie Pii wśród starszych pa
          > ń?

Aadrianko*? smile Ale o to samo chciałam zapytać Aadriankę - skąd jest jej babcia, że ma tyle koleżanek o tym imieniu? Pytam bez złośliwości - czysta ciekawość.
          • abiela Re: Pia a Mia 19.02.13, 22:50
            dalenia napisała:

> abiela napisała:
            > > Aantonko w jakim rejonie Polski jest takie nagromadzenie Pii wśród starsz
            > ych pa
            > > ń?

>
            > Aadrianko*? smile Ale o to samo chciałam zapytać Aadriankę - skąd jest jej babcia,
            > że ma tyle koleżanek o tym imieniu? Pytam bez złośliwości - czysta ciekawość.

Daleniu dziękuję, Antonko przepraszam za pomyłkę.
        • adriankaa.s Re: Pia a Mia 21.02.13, 13:37
          Babcia urodzona została w dzisiejszym woj. świętokrzyskim i wspominała, że miała przyjaciółkę o tym imieniu (jako drugie, nadane ma moja babcia). Aktualnie zamieszkuje województwo lubelskie i również tam posiada koleżankę o tym imieniu.
          • abiela Re: Pia a Mia 21.02.13, 16:01
            adriankaa.s napisała:

> Babcia urodzona została w dzisiejszym woj. świętokrzyskim i wspominała, że mia
            > ła przyjaciółkę o tym imieniu (jako drugie, nadane ma moja babcia). Aktualnie z
            > amieszkuje województwo lubelskie i również tam posiada koleżankę o tym imieniu.

Znaczy DWIE koleżanki to te kilka koleżanek, o których wspominałaś?
          • ksiezna_pani1 Re: Pia a Mia 24.02.13, 15:04
            adriankaa.s napisała:

> Babcia urodzona została w dzisiejszym woj. świętokrzyskim i wspominała, że mia
            > ła przyjaciółkę o tym imieniu (jako drugie, nadane ma moja babcia). Aktualnie z
            > amieszkuje województwo lubelskie i również tam posiada koleżankę o tym imieniu.

Nie rozumiem. Pisałaś, że znasz KILKA koleżanek babci o tym imieniu. Teraz piszesz, że babcia kiedyś tam MIAŁA (czas przeszły) przyjaciółkę o tym imieniu. Teraz okazała się, że druga koleżanka babci nosi to imię, a więc w rzeczywistości babcia poznała DWIE nosicielki tego imienia. Ale DWIE to nie KILKA! Twoja babcia kiedyś miała koleżankę, o której Ci wspominała, wiec aktualnie zna tylko jedną i Ty mogłaś poznać tylko JEDNĄ, bo o drugiej tylko Ci wspominała... Natomiast w innym wątku piszesz zupełnie coś innego. Z wspomnianego komentarza można wywnioskować, że znasz obie: aktualna koleżankę/przyjaciółkę i tę z dawanych, młodzieńczych lat babci również znasz, choć w tym komentarzu napisałaś, że babcia tylko Ci o niej wspominała... PS: babcia nie może być koleżanką samej siebie wink Ciekawa historia.
            • adriankaa.s Re: Pia a Mia 04.03.13, 16:15
              Znam - a napisałam gdzieś że osobiście ją poznałam ? Słyszałam o niej wielokrotnie - znam ze słyszenia.
              PS. żałosna jesteś, próbujesz wygrać lecz ciągle ci to nie wychodzi - hahahahahh
              • ksiezna_pani1 Re: Pia a Mia 05.03.13, 10:31
                adriankaa.s napisała:

> Znam - a napisałam gdzieś że osobiście ją poznałam ? Słyszałam o niej wielokrot
                > nie - znam ze słyszenia.

I co jeszcze wymyślisz?Już dawno pogubiłaś się w swoich opowieściach...

> PS. żałosna jesteś, próbujesz wygrać lecz ciągle ci to nie wychodzi - hahahahah
                > h

Nie Tobie oceniać, to czy jestem żałosna, czy nie. wink Ciągle tworzysz jakieś dziwne i nielogiczne historie, a jak ktoś zwróci Ci uwagę, włącza Ci się agresor. Lepiej idź doradzać imię żeńskie dla już dawno urodzonego chłopca i pytaj autorkę o informacje, które podała kilka komentarzy wcześniej (nadal nie czytasz całych tematów). I jeszcze jedno. Ja z Tobą żadnej gry nie prowadzę, wiec nie potrzebna mi jest wygrana. wink wink
                • adriankaa.s Re: Pia a Mia 05.03.13, 19:09
                  Nie tworze -są prawdziwe. Nie wierzysz TRUDNO

Włącza mi się 'agresor' - non stop mnie krytykujesz (zaraz powiesz, że zasługuję na krytykę ?! - ok, ale w takim razie będę się bronić - a że agresywnie to już Twój problem )

Nie muszę czytać wszystkich komentarzy, skoro odpowiadam na pytanie z tematu.
                  Poza zadaniem pytania o imiona dzieci autorki, podałam też propozycje imion o które była prośba. (czy na prawdę zapytanie, po raz drugi jest aż tak problematyczne ? - już nie masz do czego się przyczepiać - smutne)

Nie prowadzisz ze mną żadnej gry - w sumie to lepiej dla ciebie.
                  • ksiezna_pani1 Re: Pia a Mia 05.03.13, 20:20
                    adriankaa.s napisała:

>
                    > Nie muszę czytać wszystkich komentarzy, skoro odpowiadam na pytanie z tematu.

Nie, nie musisz i dlatego w większości przypadków albo odpowiadasz nie na temat, albo gdy temat jest od dawna nieświeży.

> Poza zadaniem pytania o imiona dzieci autorki, podałam też propozycje imion o k
                    > tóre była prośba. (czy na prawdę zapytanie, po raz drugi jest aż tak problematy
                    > czne ? - już nie masz do czego się przyczepiać - smutne)

A czy nie możesz przeczytać całego tematu? Czy to zbyt trudne? Przeczytanie całego tematu zajmuje góra 2 minuty.

Zauważ, że nie tylko ja się "czepiam" smile inni również mają do ciebie pewne "ale" smile I nie nazwałabym tego czepianiem. Trudno nie nie "czepiać", gdy ktoś olewa to, co autorka ma do przekazania lub doradza imię nie pasujące do płci wink Kończę z tobą rozmawiać, gdyż dalsza konwersacja nie ma sensu.
                    • adriankaa.s Re: Pia a Mia 05.03.13, 23:12
                      No właśnie nie, inni napisali co mieli do powiedzenia i skończyli, a ty cały czas to ciągniesz.
                      Bardzo mi miło, że w końcu przestaniesz .
                      • ksiezna_pani1 Re: Pia a Mia 05.03.13, 23:36
                        adriankaa.s napisała:

> No właśnie nie, inni napisali co mieli do powiedzenia i skończyli, a ty cały cz
                        > as to ciągniesz.

Ja dyskusję z tobą zakończyłam dawno temat, to ty raczyłaś odkopać już stary temat wink

> Bardzo mi miło, że w końcu przestaniesz .

Miałam już skończyć, ale napisze Ci jeszcze kilka słów. Przestań robić z siebie ofiarę, bo gdybyś zachowywała się tak, jak inne użytkowniczki woi (odpowiadała na temat, nie zaśmiecała temat starymi i nie niepotrzebnymi tematami i nie olewała innych użytkowniczek, w tym autorek tematów, w których się wypowiadasz etc. etc. etc.) z i nie robiła bałaganu, to nie byłoby całej tej sprawy...
    • gaudencja Re: Pia a Mia 19.02.13, 19:34
      Pia jest żeńskim odpowiednikiem Piusa i myślę, że powinna być zarejestrowana. Dla mnie jest zbyt krótka, mimo że wymawiałabym "Pija".
      • georgia241 Re: Pia a Mia 20.02.13, 05:46
        Niestety, mam skojarzenie Pia - pijaczka.
        • monaliss Re: Pia a Mia 20.02.13, 08:44
          wink
          haha..!
    • olianka Re: Pia a Mia 21.02.13, 13:00
      Obydwa mi się nie podobają i IMO w Polsce brzmią źle.
    • tojger Re: Pia a Mia 27.02.13, 10:00
      Wg mnie Pia jest jeszcze trudniejsza na gruncie polskim niż Mia.

Wymawiając ją przez "j" (pija) zkazujemy ją na okazjonalne picie. Natomiast krótka wymowa (pia) jakoś w ogóle nie przechodzi mi przez gardło i wydaje mi się brzydka, krótka, niedokończona.
    • ksiezna_pani1 Re: Pia a Mia 05.03.13, 23:42
      Kilka dni temu usłyszałam jak pewna mama Pii zdrabnia to imię - Pijka, a całość brzmiała tak: "Pijkaaaaaaaa no choć że tu, bo ci... (wole dalej nie cytować)". "Przeurocze" zdrobnienie uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.