milda2012 12.03.13, 20:41 Jak to jest z tymi imionami? Czy znaczą to samo, ale mają dwie formy? Czy to dwa zupełnie inne imiona? Które ma większą tradycję nadań na gruncie polskim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Blanka a Bianka 12.03.13, 22:50 Wg wikipedii imiona te w jakiś sposób się łączą... Ja zawsze myślałam, że to 2 odobne, niezwiązane ze sobą "twory". Bianka bywa zdrobnieniem od Bibianny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Blanka a Bianka 13.03.13, 01:25 Blanka jest chyba bardziej zakorzeniona - to oczywiście to samo imię, tyle tylko, że oba mogą też służyć jako zdrobnienia - np. od Bibianny albo Blandyny. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Blanka a Bianka 13.03.13, 10:30 Dla mnie Blanka jest hiszpańska, a Bianka włoska Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Blanka a Bianka 15.03.13, 21:08 Wyłacznie drogą prywatnych skojarzeń - Bianka to dla mnie konkretna osoba, a Blanka... to taka część muru obronnego. Wszystko dlatego, że Biankę znam, Blanki nie Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Blanka a Bianka 15.03.13, 21:48 Wklejam dane z Wikipedii: Blanka – imię żeńskie wywodzące się od hiszpańskiej wersji francuskiego imienia Blanche lub z germańskiego blankus, blanchus "biała". W niektórych językach występuje również w formie Bianka. Blanka imieniny obchodzi: 7 października, i 1 grudnia. Forma Bianka prawdopodobnie jest spolszczeniem włoskiego imienia Bianca, które pochodzi od francuskiego Blanche i znaczy biała, jasnowłosa lub niewinna, czysta. Może być także zapożyczeniem z niemieckiego, gdzie Bianka jest formą imienia Blanka. W Polsce imię to nosi 1005 kobiet (w 2001 r. - 619). Wśród imion nadawanych nowo narodzonym dzieciom, Blanka zajmuje 50. miejsce w grupie imion żeńskich[1]. Dodam od siebie wolę Blankę Bianka (jak pianka, Dianka takie nijakie) Znane osoby noszące imię Blanka: Blanka de Burbon (1339–1361) – królowa Kastylii i Leónu Blanka Burgundzka – tytularna królowa Francji Blanka d'Évreux – królowa Francji Blanka Kastylijska – królowa Francji Blanka I z Nawarry – królowa Nawarry Bianca Balti – włoska modelka Bianca Beauchamp - kanadyjska modelka erotyczna Blanka Kaczorowska – agentka i denuncjatorka Gestapo w Armii Krajowej Blanche Lincoln – amerykańska polityk i senator ze stanu Arkansas Bianca Rech (ur. 1981) – niemiecka piłkarka Bianca Maria Sforza – cesarzowa niemiecka Blanka Vlašić – chorwacka skoczkini wzwyż Blanka Winiarska – tancerka, uczestniczka programu Taniec z gwiazdami Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Blanka a Bianka 16.03.13, 14:49 No właśnie. Zawsze wydawało mi się, że Blanka to "czarna", a Bianka "biała", a tymczasem okazuje się, że to to samo... To ja już nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś