Dodaj do ulubionych

imię dla chłopca

12.04.13, 11:41
Witajciesmile
Czekamy z mężem na adopcję maleństwa i poszukujemy dla niego imienia.Płci jeszcze nie znamy. Dla dziewczynki od bardzo dawna niezmiennie mamy wybrane imię Klara i tu na pewno zdania nie zmienimysmileNatomiast poszukujemy imienia dla chłopca, pomóżcie nam proszę jakieś wybraćsmileChcielibyśmy,żeby imię nie było zbyt popularne, ale też nie bardzo oryginalne. Kiedyś, kiedy jeszcze myślałam, że urodzę dziecko mieliśmy wybrane imię Hieronim, ale po przemyśleniu sprawy doszliśmy do wniosku, że dziecko(jako adoptowane)będzie i tak w oryginalnej sytuacji, więc nie chcemy mu aż tak tych oryginalności mnożyć. Do tej pory rozważaliśmy:
Kornel
Cyprian
Bruno
Leon
Tobiasz
Witold
Artur
Bartłomiej
Wit
Cyryl
Hieronim
Edmund

Oprócz Hieronima, w równym stopniu podoba mi się Cyprian, ale 3 osoby zupełnie niezależnie od siebie powiedziały,że znajomych Cyprianów w ich otoczeniu zdrabniano do Cipka i skutecznie nas tym odstraszonosadbędziemy bardzo wdzięczni za pomoc i propozycjesmilesmile
Pozdrawiam
----
I've noticed that everybody that is for abortion has already been born. ~Ronald Reagan
Obserwuj wątek
    • mamusia.chlopca Re: imię dla chłopca 12.04.13, 12:33
      Z podanych przez Ciebie imion wybrałabym Bruno lub Leon, ale chyba bardziej Leon smile
      • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 12:41
        Do imienia Leon mam dużo ciepłych uczuć, a mój mąż bardzo lubi film "Leon Zawodowiec" więc bierzemy je poważnie pod uwagęsmileDzięki za odpowiedźsmile
    • ksiezna_pani1 Re: imię dla chłopca 12.04.13, 12:51
      Jestem za Leonem i Cyrylem. smile

Dorzucę coś od siebie: Klemens, Leopold, Leonard, Tytus, Kosma, Feliks, Gustaw, Konstanty, Jeremi.
      • ksiezna_pani1 Re: imię dla chłopca 12.04.13, 12:53
        I może jeszcze: Makary, Maurycy, Marceli, Joachim , Zachary, Zachariasz
        • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 12:58
          Dzięki za propozycjesmileCyryl mi się podoba bardzosmileZ Twoich propozycji najbardziej podoba mi się Klemens,ale mamy już jednego w rodzinie, a nie chcemy się dublowaćsmileDo naszej rozważanej listy od Ciebie dopiszę Maurycego i Feliksasmile
          • paula.anna Re: imię dla chłopca 12.04.13, 18:27
            Jeśli bierzesz pod uwagę Feliksa, to dla mnie tylko on.
            • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 21:13
              No Feliks też fajny, wart przemyśleniasmile
    • abiela Re: imię dla chłopca 12.04.13, 13:30
      Z Twoich propozycji najbardziej podoba mi się Bruno, Leon i Hieronim.
      Podrzucę jeszcze Gustawa i Ludwika.
      • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 13:35
        Dzięki bardzo za odpowiedźsmileWidzę,że Leon wysuwa się na prowadzeniesmile
        • nastka1980 Re: imię dla chłopca 12.04.13, 13:54
          Tobiasz...ale chyba wszystkie mi się podobają wink
          • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 14:03
            Dzięki za odpowiedźsmileTobiasz jest na górze listy u mojego męża-mówi,że byłby mały TobiwinkMiło, że Ci się nasze propozycje podobająsmileMam nadzieję, że którego z nich byśmy nie wybrali nasze dziecko będzie zadowolonesmile
    • niwius Re: imię dla chłopca 12.04.13, 14:04
      Podobają mi się Hieronim, Wit, Witold i Bartłomiej.
      • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 14:16
        Dzięki bardzo za głossmileCiężko się zdecydować...wink
    • florianne Re: imię dla chłopca 12.04.13, 14:26
      Z podanych najbardziej podobają mi się Artur,Cyryl i Hieronim .
      Moje propozycje smirkeweryn,Teodor,Edwin,Erwin,Rudolf,Ryszard .
      • florianne Re: imię dla chłopca 12.04.13, 14:26
        florianne napisała:

> Z podanych najbardziej podobają mi się Artur,Cyryl i Hieronim .
        > Moje propozycje smirkeweryn,Teodor,Edwin,Erwin,Rudolf,Ryszard .
        *Seweryn
        • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 14:39
          DziękismileSeweryn mi się podoba-dopisuję do listysmile
    • dalenia Re: imię dla chłopca 12.04.13, 15:44
      Fajne imiona rozważacie. Nie podoba mi się w sumie tylko Artur, Bartłomiej i Wit. Dla swojego syna zdecydowałabym się na Cypriana (znam 2 - małego i takiego u progu dorosłości; żaden nie bywa Cipkiem), Cyryla, Tobiasza, Witolda albo Edmunda (z naciskiem na Cyryla). Bardzo popieram też zaproponowanego przez Księżną Maurycego - tak właściwie to jest mój faworyt.
      • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 15:58
        Ożywiłaś moje marzenia o Cyprianie!smileMój jak byłby malutki na pewno byłby Cyprysiem, ale po rozmowach z tymi znajomymi mąż chyba się nie zgodzisadDzięki za odpowiedźsmile
        • lus.sia Re: imię dla chłopca 12.04.13, 16:03
          Cyprian podoba mi sie najbardziej..ale własnie te zdrobnienia....
          w drugiej kolejności Leon .
          • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 21:13
            No Leon jest silnym kandydatemsmile
        • gaudencja Re: imię dla chłopca 13.04.13, 00:40
          Cypriana zdrabniałabym zdecydowanie do Cypiska, a w średniowieczu prawdopobnie zdrabniano je do Cyprka (Cyprek). MSZ przyzwyczajenie do danej formy zdrobnienia powoduje, że ludziom w zasadzie może nawet nie przyjść do głowy zdrabnianie tego imienia inaczej (i pierwsze słyszę o takim zdrobnieniu, jakie wymienili Twoi znajomi).
          • vocativa Re: imię dla chłopca 13.04.13, 10:02
            Cyprek mi nie bardzo leży, natomiast Cypisek dla malucha bardzo mi się podobasmileDla nie Cyprian ma jeszcze ten walor, że od wieku nastoletniego wcale już go nie trzeba zdrabniać. Dla mnie to plus bo ja mam na imię Maria, ale nie przepadam za tym,że ktoś się do mnie zwraca "Mario". I zawsze w sytuacjach półoficjalnych mam problem jak się przedstawiać, bo nie chcę być nazywana Marią, ale jak dorosła kobieta przedstawia się "Marysia" to jednak brzmi infantylniesmile
            Pociesza mnie to,że się nie zetknęłaś z takim zdrobnieniem, mimo że masz ogromną wiedzę o imionachsmile
    • olinininka Re: imię dla chłopca 12.04.13, 16:00
      A czy przypadkiem takie dzieciątko nie ma już wybranego imienia, bo czasami już w rodzinie zastępczej imię jest nadawane (przynajmniej w przypadkach, które znam osobiście).
      A z Twoich propozycji wybrałabym Tobiaszasmile - imię osłuchane, ale niezbyt popularne ewentualnie Leona
      Hieronim, Cyryl - ale dziecko będzie zbyt się wyróżniało, bo mało spotykane imiona
      Bartłomiej też ale bardzo bardzo popularny, z drugiej strony skoro dziecko ma się nie wyróżniać to może warto się nad nim zastanowić
      Artur - zbyt popularny w latach 70 i obecnie popularny wśród ojców dzieci
      Bruno - trudna odmiana!!! i znam pieski o tym imieniu
      Kornel- raczej mało męski, ale w sumie może być
      Witold - jakoś trąci wujkowatością (mam wuja o tym imieniu), i trudna wymowa oprócz tego Witek jako zdrobnienie mi nie pasuje
      Cyprian - ok, ale różnie się kojarzy różnym osobom a dzieci mogą go wyśmiewać skoro sam napisałaś że jest tak odbierany przez 3 osoby

prawie wszystkie prawie ok może tylko oprócz Edmunda i Wita (dla mnie zbyt poważne jak na małego bobaskasmile )
      • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 21:17
        Dziecko będzie miało już imię, nadane najprawdopodobniej przez mamę biologiczną, ale my adoptując je mamy prawo złożyć wniosek o zmianę imieniasmileJego pierwsze imię planujemy pozostawić jako drugie, natomiast zależy nam na tym, żeby nadać naszemu dziecku imięsmilesmileDzięki za odpowiedźsmileHieronima niestety wykluczamy właśnie ze względu na jego oryginalność, mimo że to, moim zdaniem, piękne imięsmile
        • olinininka Re: imię dla chłopca 12.04.13, 21:28
          A czy dziecko nie przeżyje ,,szoku" jeśli teraz zmieni mu się imię. Co prawda nie znam ile ma miesięcy/lat ale gdzieś czytałam, że nawet 4 miesięczne dziecko poniekąd reaguje na powtarzające się przy nim imię. Może lepiej zostawić mu imię obecne, żeby nie odczuł aż tak dużych zmian (zmiana ludzi, otoczenia to dla małego dziecka duży skok emocjonalny). A jakie imię nosi teraz jeśli oczywiście mogę wiedzieć?
          • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 21:40
            Jeszcze nie wiem jak ma na imię, ani czy jest chłopcem czy dziewczynkąsmileNa razie mamy kwalifikację na rodziców adopcyjnych i czekamy na "ten telefon" ze szczęśliwą wiadomością o naszym dzieckusmileCzekamy na dziecko w wieku pomiędzy 6 tygodni a rok i kilka miesięcy. Określiliśmy,że chcielibyśmy dziecko jak najmniejszesmileOczywiście sprawa będzie wymagała ponownego rozpatrzenia, jeżeli nasze dziecko pojawi się w naszej rodzinie, np, w wieku rok i 3 miesiące i będzie reagowało na swoje imię. W takim przypadku jeśli imię będzie nie wymarzone przez nas, ale do przełknięcia to zostawimysmileNatomiast jeżeli będzie przez nas nie do zaakceptowania to poszukamy chyba przy dużym dziecku imienia zdrabnianego tak samo a innej pełnej formy. Chociaż słyszałam o przypadku zmiany imienia u dwu latka i ponoć szybko się przestawił-no ale rzeczywiście przy dwulatku miałabym już spore wątpliwości...
    • almostsure Re: imię dla chłopca 12.04.13, 16:04
      Moje typy:
      Leon (lub mój ulubiony Leonard)
      Bruno
      Feliks
      Tobiasz
      Powodzeniasmile))))
      • dasza_dm Re: imię dla chłopca 12.04.13, 16:13
        Znałam kiedyś (w przedszkolu) Cypriana. Wszyscy wołalismy na niego Cypek. Jego mama (przedszkolanka w tejże placówce) wściekała się kiedy tak na niego mówiliśmy.

Z Twoich propozycji jestem za Leonem, Tobiaszem i Cyrylem. Seweryn też super.
        • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 21:23
          DziękismileJakoś tak w tej chwili jestem chyba najbardziej za Tobiaszem, ale co chwilę mi się to zmienia...winkMąż za to przed chwilą powiedział, że w tej chwili jest za Leonem ,ale u niego też to chyba zależy od chwiliwink
      • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 21:21
        Dzięki, przyda nam się to powodzenie, bo mam mętlik w głowiesmileDużo tych imion mi się podobasmile
    • paula.anna Re: imię dla chłopca 12.04.13, 18:29
      A z tych rozważanych do tej pory najbardziej podobają mi się:
      Leon, Kornel, Witold, Cyprian
      Mniej: Cyryl, Hieronim, Edmund, Tobiasz, Bruno, Wit

Artur, Bartłomiej- nie
      • vocativa Re: imię dla chłopca 12.04.13, 21:24
        Dzięki bardzo za odpowiedźsmile
        • uwierz_mirando Re: imię dla chłopca 13.04.13, 13:24
          Moim faworytem jest Kornel smile Podoba mi się też Tobiasz oraz Wit i Witold. Z tych popularnych - Bartłomiej. Z dopisanych przez Ciebie propozycji forumowiczek - Feliks i Seweryn.
          • vocativa Re: imię dla chłopca 14.04.13, 00:09
            Dzięki, ja na dzień dzisiejszy po Waszych odpowiedziach i komentarzach jestem chyba za TobiaszemsmilesmileAle zobaczymy na którym ostatecznie staniesmile
            • gaudencja Re: imię dla chłopca 14.04.13, 01:28
              Tobiasz też IMO ładnie.
              • vocativa Re: imię dla chłopca 14.04.13, 14:22
                Cieszę się, że Ci się podobasmileRozmawiałam dzisiaj z mężem i wygląda na to, że to nasz ostateczny wybórsmilesmile
            • anka_gosc Re: imię dla chłopca 14.04.13, 01:43
              Tobiasz - super!
              • vocativa Re: imię dla chłopca 14.04.13, 14:20
                smilesmileFajnie, że Ci się podobasmile
            • abiela Re: imię dla chłopca 17.04.13, 14:46
              vocativa napisała:

> Dzięki, ja na dzień dzisiejszy po Waszych odpowiedziach i komentarzach jestem c
              > hyba za TobiaszemsmilesmileAle zobaczymy na którym ostatecznie staniesmile

Ładnie!
            • dalenia Re: imię dla chłopca 17.04.13, 15:31
              Bardzo mi się podoba Tobiasz! Trzymam kciuki, żeby jak najszybciej pojawił się Wasz Synek! I koniecznie się pochwal, jak już to nastąpi smile
    • adriankaa.s Re: imię dla chłopca 18.04.13, 02:35
      Jestem za Kornelem.
      Pasują też Bruno, Leon, Artur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.