szczekuszka 09.08.04, 09:02 Hej Wypiszmy po dwa imiona meskie i zenskie, ktore kiedys byly szalenie popularne, a teraz nikt ich prawie nie nadaje. Sprobujmy nie wypisywac tych samych imion. Meskie 1. Marian 2. Mariusz Zenskie 1. Lucyna 2. Jolanta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Sezonowa miłość 09.08.04, 09:15 szczekuszka napisała: > Hej > Wypiszmy po dwa imiona meskie i zenskie, ktore kiedys byly szalenie > popularne, a teraz nikt ich prawie nie nadaje. Fajny pomysł > Meskie > 1. Marian > 2. Mariusz 3. Sylwester 4. Norbert > Zenskie > 1. Lucyna > 2. Jolanta 3. Ilona 4. Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowa miłość 09.08.04, 11:00 gaudencja napisała: Dodam jeszcze: > 3. Sylwester > 4. Norbert 5. Dariusz > 3. Ilona > 4. Marzena 5. Mariola (chociaż właśnie dowiedziałam sie, że jedna znajoma Mariola urodziła Dariusza). Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Sezonowa miłość 09.08.04, 09:34 szczekuszka napisała: > Hej > Wypiszmy po dwa imiona meskie i zenskie, ktore kiedys byly szalenie > popularne, a teraz nikt ich prawie nie nadaje. Sprobujmy nie wypisywac tych > samych imion. > > Meskie > 1. Marian > 2. Mariusz > 3.Dariusz > Zenskie > 1. Lucyna > 2. Jolanta 3.Aneta 4.Halina 5.Krystyna 6.Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Sezonowa miłość 09.08.04, 10:20 Męskie: Andrzej Stefan Żeńskie: Irena Teresa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowa miłość 09.08.04, 10:26 kubuspuchatek18 napisała: > Męskie: > Andrzej Andrzej chyba nie spełnia kryterium. Jest to imię używane w Polsce od wieków i bynajmniej nie określiłabym go sezonowym, nawet jeśli jego popularność chwilowo przygasła. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Sezonowa miłość 09.08.04, 11:51 Zdzislaw Kazimierz Halina Krystyna (ciekawe dlaczego?) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja A jakie imiona były modne sto lat temu? 09.08.04, 14:54 Znalazłam akurat stary wątek anidm, bardzo pouczający w kontekście mód imienniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Sezonowa miłość 10.08.04, 14:59 1. Iwona 2. Bronisława 1. Mieczysław 2. Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Sezonowa miłość 10.08.04, 16:15 Męskie: Sławomir Robert Tadeusz Roman Zenon Przemysław Zdzisław Wiesław Jacek Jerzy Żeńskie: Danuta Dorota Beata Edyta Halina Helena Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sezonowa miłość 10.08.04, 18:16 forencja napisała: Przynajmniej Tadeusz, Jerzy, Dorota, Helena z tych, co wymieniłaś, nie są w polszczyźnie imionami sezonowymi. Już żona Kochanowskiego miała na imie Dorota, wiec o jkiej sezonowości tu mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Sezonowa miłość 10.08.04, 19:47 Przepraszam, Gaudencjo. Wymieniłam te imiona, ponieważ zauważyłam wyraźny spadek ich liczby nadań dla nowonarodzonych Polaków na przestrzeni ostatnich lat - dlatego też pomyślałam, że w zasadzie przynajmniej kilka z nich można zaliczyć do czołówki imion, o których jest mowa w tym wątku. Jeśli większość osób uważa, że się pomyliłam i jest inaczej - zwracam honor, wyżej wspomniana pomyłka była zupełnie niezamierzona Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: Sezonowa miłość 12.08.04, 21:09 Wiecie co, jest chyba też jakaś... nie wiem, terytorialność w nadawaniu imion. Np. swego czasu zauważyłam w Bydgoszczy wysyp Gracjanów, gdy u nas w Szczecinie nie spotkałam się z żadnym, natomiast mnóstwo było Bartoszów. Pracuję w szkole, więc oprócz mód na imiona obserwuję też powrót niektórych imion, których nie by Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: Sezonowa miłość 12.08.04, 21:14 No tak, klepnęłam w klawisz. ... nie było jakieś 10 - 15 lat temu. Ostatnio faktycznie nie ma Bożen i Grażyn, Romanów i Zdzisławów, ale przychodzą Krystyny, Iwony, paru Stanisławów, Przemysławów. Odpowiedz Link Zgłoś