28.12.13, 21:31
Witam. Co myślicie o imieniu Marcelina? Planujemy tak nazwać córeczkę, ale rodzina uważa, że są ładniejsze imiona np. Julia, Ania, Małgosia. Dodam, że mieszkam w małej mieścince i imię to jest tutaj dosyć nie typowe.
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Marcelina 28.12.13, 21:45
      Myślę, że jest w porządku i wcale nie za bardzo nietypowe. Ma bardzo ładne zdrobnienie Marcysia. Było już o nim sporo na forum, możesz wcześniejsze wypowiedzi znaleźć w forumowej wyszukiwarce.
    • dalenia Re: Marcelina 28.12.13, 21:54
      Bardzo mi się podoba. I wcale nie uważam jej za "nietypową" - niezależnie od wielkości miasta/wsi wink
      • madopiag Re: Marcelina 28.12.13, 22:27
        Moim zdaniem też nie jest nietypowe, ale moi rodzice czy rodzice męża pierwszy raz słyszą takie imię (są to osoby starszej daty).
        • lus.sia Re: Marcelina 28.12.13, 22:42
          to był jeden z moich typów , nadałabym teraz bez wahania smile
          a zdrobnienie Marcysia jest przepiekne smile
    • olianka Re: Marcelina 28.12.13, 22:42
      Bardzo ładne imię. Rodzina niech nazywa swoje dzieci.
    • adriankaa.s Re: Marcelina 28.12.13, 23:22
      Bardzo ładne imię. Jak najbardziej nazwijcie tak córkę smile
    • liliowewzgorze Re: Marcelina 28.12.13, 23:24
      Ładne aczkolwiek bardziej podoba mi się podobna - Marcjanna.
      Co do uwag otoczenia nie zwracałabym wiekszej uwagi, to Wasze dziecko i wazne aby imię wam się podobało, a co do Julii to mam już przesyt, jest tak popularne, że troche straciło swój urok.
    • polifonia1983 Re: Marcelina 29.12.13, 02:18
      Bardzo mi się podoba.
    • agjato Re: Marcelina 29.12.13, 10:18
      Bardzo mi się podoba.
    • madopiag Re: Marcelina 29.12.13, 12:01
      Właściwie zostało nam jeszcze trochę czasu ale póki co zostajemy przy Marcelince.
      • dalenia Re: Marcelina 29.12.13, 12:55
        I mam nadzieję, że nie zmienicie zdania! Pochwal się, gdy Marcelina będzie na świecie smile
    • niwius Re: Marcelina 29.12.13, 15:14
      Mi się to imię nie podoba. Ale jeśli wam pasuje to nadawajcie, nie uważam go za wyszukane.
    • angelina7-83 Re: Marcelina 29.12.13, 15:55
      Marcelinę nie uważam za nietypowe imię, bardzo mi się podoba smile Rodzice i teściowie kiedyś mogli wybierać imiona, a teraz na Was kolej wink Zobaczysz, że jak ujrzą wnuczkę, to imię Marcelinka będą uważać za najpiękniejsze na świecie.
    • paula.anna Re: Marcelina 30.12.13, 08:56
      Jeśli alternatywą miałaby być kolejna Julka, to jestem za Marceliną.
      Choć generalnie nie przepadam za tym imieniem- za długie, nie lubię końcówki -lina.
      Nie słuchajcie rodziny, oni już swoje dzieci nazwali. Wszystkim nigdy nie dogodzicie!
      Wybierzcie imię, które Wam odpowiada(ją)- choćby to miała być nawet kolejna Zuzia itp...
    • olinininka Re: Marcelina 30.12.13, 09:56
      Jeśli Wam się podoba i pasuje do nazwiska to nie szukałabym dalej. To Wasze dziecko i Wy musicie podjąć decyzję. Dziadkowie się osłuchają i później Marcelinka będzie ,,zwyczajnym" imieniem. Osobiście dla mnie Marcelinka jest ok (za przemawiają fajne zdrobnienia Marcysia, Marcelinka, Marcelka)
    • aga.czarodziejka Re: Marcelina 30.12.13, 10:55
      Imie jest ok, znane, chociaż wolałabym Marcjanne lub Mariannę, to jednak zachęcam do wyboru zgodnie ze swoim gustem.
    • misselene Re: Marcelina 30.12.13, 16:36
      Ja bym przy wyborze imienia dla dziecka brała pod uwagę jedynie preferencje własne oraz ojca dziecka. Wasi rodzice mieli szansę nazwać swoje dzieci, teraz Wasza kolej. Imię Marcelina wcale nie jest jakieś niezwykłe czy udziwnione, a na pewno sporo ciekawsze niż np. Julia czy Zuzanna (wprawdzie kiedyś bardzo lubiłam te imiona, ale obecnie są one zbyt często nadawane i przez to straciły dla mnie cały swój urok). Poza tym rodzina się przyzwyczai do dokonanego przez Was wyboru, sama zobaczysz smile
      • madopiag Re: Marcelina 30.12.13, 19:50
        Dzięki dziewczyny. Zostaje Marcelinka.
        • gaudencja Re: Marcelina 01.01.14, 20:00
          Super.
          A rodzinie następnym razem zawsze możesz powiedzieć, że będzie Kunegunda. Odetchną z ulgą, kiedy już urodzi się Wam Marcelina smile
    • abiela Re: Marcelina 02.01.14, 13:55
      Nie widzę przeciwskazań, Marcelina to bardzo kobiece imię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.