dolcevita007 05.01.14, 17:58 Co myslicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
florianne Re: Gabriela 05.01.14, 18:18 O ile pełna forma podoba mi się bardzo,to mam problem ze zdrobnieniami.Właściwie akceptuję tylko Gabrysię i Gabrynię.Na "Gabi"mam alergię(podobnie jak na większość skróceń z końcówką "i"),a Rysia/Ryśka źle mi się kojarzą. Poza tym imię to odpada u mnie również przez popularność.Podsumowując-u kogoś ok,ja nie nadam. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Gabriela 05.01.14, 18:27 Kiedyś było to jedno z moich ulubionych imion. Obecnie są inne, które zaczęły mi się podobać znacznie bardziej. Nie miałabym jednak problemu z nazwaniem tak własnej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gabriela 05.01.14, 19:20 Wybitnie mnie denerwuje. Ciężko powiedzieć dlaczego, ale dostaję alergii, gdy słyszę to imię. I nie pomaga tu nawet bardzo lubiana przeze mnie ciotka Gabrysia Może to przez te beznadziejne zdrobnienia z Gabi na czele? Bo sama pełna forma to jeszcze jakoś ujdzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Gabriela 05.01.14, 20:18 Nie lubię tego imienia, mnie również denerwuje. Jednoznacznie kojarzę je z pokoleniem moich rodziców - było wówczas popularne. W moim odczuciu w ogóle nie ma uroku. Takie przaśno-swojskie, ale w złym tego słowa znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Gabriela 06.01.14, 17:30 niwius napisała: > Nie lubię tego imienia, mnie również denerwuje. Jednoznacznie kojarzę je z poko > leniem moich rodziców - było wówczas popularne. W moim odczuciu w ogóle nie ma > uroku. Takie przaśno-swojskie, ale w złym tego słowa znaczeniu. Bardzo ciekawe, ja spotkalam w swoim zyciu dwie jedna teraz po czterdziestce, a druga ma piec lat. W jakim regionie byl taki wysyp Gabrielek? Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Gabriela 05.01.14, 21:14 Imię mi się bardzo podoba i ma bardzo fajne zdrobnienia dla dziewczyny w każdym wieku : dla dziecka - Gabrysia dla nastolatki - Gabi Świetne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Gabriela 08.01.14, 12:43 Ja nie nadałabym takiego imienia, bo wolę bardziej dziewczęce, ale nie jest złe, np. mojemu mężowi bardzo się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Gabriela 08.01.14, 16:50 zastanawiam sie moze francuska wersja jest ladniejsza, mezowi z wiadomych wzgledow podoba sie wlasnie Gabrielle Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Gabriela 05.01.14, 22:46 Ładne, ale nie lubię zdrobnienia Gabi. Samo imię kojarzy mi się borejkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Gabriela 06.01.14, 12:59 mnie nie przekonuje, ale najgorsze nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Gabriela 06.01.14, 13:13 Podoba mi się, zwłaszcza w zdrobnieniu Gabrynia. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Gabriela 06.01.14, 17:28 Mi kojarzy sie z Coco Chanel i Aniolem Gabryjelem. Mysle nad imieniem dla drugiej dziewczynki, pasowaloby do imienia siostry , bo tez pochodzi od Aniola. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Gabriela 06.01.14, 19:47 Nie lubię wszelakich imion żeńskich które zdrabniają się z końcówką "-sia" wiec i Gabrysi nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
poziomkazlasu Re: Gabriela 06.01.14, 22:28 Uwielbiam to imię. Zamierzam tak nazwać córcię Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Gabriela 06.01.14, 22:48 Nie przepadam ani za formą główną, ani za zdrobnieniem Gabi. Zauważyłam, że dużo ludzi nie potrafi poprawnie zapisać i wypowiedzieć, zniekształcają je do Gabryieli, Gabryeli Choć muszę przyznać, że wg mnie Gabryiela brzmi lepiej, niż Gabriela. Odpowiedz Link Zgłoś
benitax80 Re: Gabriela 07.01.14, 11:20 To było moje ukochane imię dla dziewczynki od kilkunastu lat i tak ma na imię moja 1,5 roczna córcia Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Gabriela 08.01.14, 21:03 Lubię to imię ale dla mnie osobiście minusem jest jej popularność. Co do zdrobnień to tylko Gabrysia, Gabi dla mnie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Gabriela 08.01.14, 21:19 Akurat tu gdzie mieszkam w wersji zenskiej nie jest taka popularna sprawdzalam tez w statystykach francuskich najmodniesza byla na poczatku XX w. tak w pierwszym dwudziestoleciu. W Polsce jeszcze nie sprawdzalam, moze ktos ma linka, zeby sprawdzic. Ja mysle o nim powaznie dla mojej coreczki choc jeszcze jest troche czasu i moze zmienie zdanie. Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
jomich Re: Gabriela 10.01.14, 09:13 Moja 8 letnia córka tak ma na imię. Przed porodem brałam pod uwagę kilka imion ale gdy się urodziła wiedziałam, że będzie Gabriela i już. W przedszkolu i szkole zawsze jest jedną Gabrysią w grupie, także wydaje mi się, że tak dużo tych Gabrielek nie ma. Z perspektywy 8 lat imię się b dobrze nosi, w klasie jest najczęściej Gabrysią lub Gabi lub Gabą. Mnie te zdrobnienia absolutnie nie przeszkadzają.Tym bardziej, że zauważyłam przynajmniej w córki otoczeniu, że dzieci zdrabniają imiona najczęściej do końcówki -i i tak Paulina jest Pauli, a Natalia Nati. Córeczka jest ze swego imienia zadowolona, my też. Nazywamy ją rożnie: Gabrysia, Gabrynia,Gabrielka,, Gaba, Gabi, tata nazywa też Rysiek, Kaprysia. Zdrobnień jest całe mnóstwo i ja absolutnie nie żałuję swojej decyzji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Gabriela 10.01.14, 14:07 Dziekuje Jomich za opinie coraz bardziej sie do Gabrysi przekonuje. Rowniez pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Gabriela 03.10.14, 18:08 Moja koleżanka niedawno urodziła Gabrysię. To jedno z najbardziej znielubianych przeze mnie imion, nie wiem czemu właściwie, ale nie mogę się do niego przekonać. Zdrobnienie Gabrysia wybitnie mi się nie podoba, ze zdrobnień tylko Gaba, Gabunia mnie nie drażni, może dlatego że nie ma tego połączenia 'brrrrrr'. Wersja męska - Gabriel - podoba mi się ciut bardziej, ale Gabryś już nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Gabriela 03.10.14, 19:03 Mi się podoba i u kogoś doceniam, choć raczej nie nadam. Imię to notuje teraz wzrost popularności, a poza tym tak ma na imię koleżanka z roku i Gabriela jakoś się ode mnie "odsunęła". Odpowiedz Link Zgłoś
milagros90 Re: Gabriela 08.10.14, 20:30 Jedno z moich ulubionych imion Gabriela, Gabrysia, Gabi, Gabunia.... Odpowiedz Link Zgłoś