norencja 08.11.14, 15:08 Cześć, podczytuję wasze dyskusje co jakiś czas, ale do tej pory nie mieliśmy problemów z wyborem - od zawsze miała być Elżbieta Teraz jednak musimy wybrać imiona dla rodzeństwa i o ile jesteśmy raczej zgodni, że w przypadku chłopaka będzie Ryszard albo Jerzy, to z dziewczyną mamy niezłą zagwozdkę. Nasze typy - Krystyna, Lucyna, Irena - odpadają, bo źle się kojarzą dziadkom Czy szukać jeszcze czegoś w tamtym pokoleniu? A może obrać inny klucz? Będę wdzięczna za wszystkie propozycje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lily-beth Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 15:27 Zanim przeczytałam post pomyślałam o Jerzym i Tadeuszu Za Ryszardem nie przepadam, ale też pasuje. Dla dziewczynki: Ewa, Anna, Helena, Liliana, Marianna, Marcjanna, Gabriela, Maryla, Lidia, Róża. Wydaje mi się, że nie ma konieczności trzymania się imion pokoleniowych. Elżbieta to imię biblijne, królewskie, nie sezonówka z jednego pokolenia, wiele do niej pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mow.mi.boska Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 15:32 to może ja się wypowiem bo właśnie rozważam Elżbietę jako jedno z imion do nadania Myślę, że można takimi kluczami: 1. Imiona naszych rodziców tj nadawane w latach 50 i 60, czyli właśnie takie jak podałaś, typowe dla tamtej epoki przychodzą mi do głowy jeszcze Danuta, Teresa, Grażyna, Barbara, Mirosława 2. Imiona ponadczasowe - bo myślę, że Elżbieta jest takim imieniem, występuje w każdym pokoleniu (chociaż chyba w tym sprzed 50 lat najczęściej) inne to: Maria, Anna, Małgorzata, Ewa, Joanna, Urszula 3. Imiona osłuchane ale mało popularne dzisiaj - ja szukam właśnie wśród tych. Mam zamiar wybrać spośród Elżbiety, Klementyny i Klary, myślę, że jak się przytrafią następne córki to będę wykorzystywać kolejne z tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
mow.mi.boska Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 15:35 zapomniałam napisać, które mi się podobają: z podanych przeze mnie: Ewa, Teresa, Joanna od Lily-beth: Ewa, Marcjanna, Gabriela Odpowiedz Link Zgłoś
norencja Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 15:46 Dzięki za szybki odzew To może jeszcze dodam, że nazwisko 4-sylabowe, końcówka -ski/a. Czy imię 4-sylabowe to już za dużo szczęścia? Nasza pierwotna lista wyglądała tak: Alina Aniela Eugenia (kusi ta sama litera Florentyna Felicja (niestety, Fela i Ela) *Irena Izabela Jagna Janina Kinga *Krystyna *Lucyna Matylda Stefania Odpowiedz Link Zgłoś
mow.mi.boska Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 15:54 Najładniejsze: Florentyna, Matylda i Stefania. Felicja ładna ale właśnie się rymuje. Eugenia - nie podoba mi się zdrobnienie Gienia Jagna jakoś mi nie pasuje do dostojnej Elżbiety. Pozostałe są ok Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 15:54 4 sylaby to może być troszkę za dużo, moim zdaniem. Piękne imiona rozważacie, z waszej listy wybrałabym Anielę lub Stefanię. Ewentualnie Eugenię, jeśli nie planujecie więcej dzieci (bo jak będzie potem trzecia córka, to pojawi się presja, żeby też było na E, po co Wam to). Felicję odrzuciłabym tylko ze względu na skrót (Fela/Ela), a Florentynę ze względu na długość. Izabeli nie polecam, pojawiła się w Polsce jako "zdrobnienie" Elżbiety, więc etymologicznie trochę by zgrzytało, bo to prawie to samo imię Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Rodzeństwo Elżbiety 19.11.14, 13:41 wszystkie imiona ładne, może oprócz Ireny, nie pasuje Kinga, Matylda, Izabela, reszta OK Odpowiedz Link Zgłoś
mow.mi.boska Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 15:51 Jeżeli planujesz iść kluczem nr 1 to zerknęłam do pewnego starego albumu maturzystów z pokolenia, które Cię interesuje. Są tu: Joanna, Halina, Bożena (dużo), Maria, Jadwiga, Danuta, Elżbieta (dużo), Waleria, Sabina, Stanisława, Teresa (dużo), Jolanta(dużo), Katarzyna, Zdzisława, Jagoda, Mirosława, Anna(dużo), Irena, Wiesława, Ewa, Alicja, Małgorzata (dużo), Alina, Kazimiera, Urszula, Zofia, Grażyna, Mariola, Krystyna, Walentyna, Mirosława, Dorota, Czesława, Halina, Hanna, Lilla, Ryszarda, Iwona, Barbara, Helena, Henryka, Sławomira, Daniela. Oczywiście nie proponuję wszystkich tych imion ? Można zastanowić się nad tymi, które przetrwały próbę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
norencja Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 16:12 O rety, fantastyczne jesteście! Ja oczywiście choruję na Mariannę, ale Kult ją mężowi popsuł i mi śpiewa za każdym razem, kiedy proponuję (a fałszuje okrutnie ) Aniela, Alina i Stefania to mocne typy - zależy nam na imionach rzadziej spotykanych (sami takie mamy w naszym pokoleniu). mow.mi.boska (oj jesteś, jesteś Z albumu maturzystów Waleria, ale jak zdrabniać? Albo Jola, tylko pełna forma nie do końca mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mow.mi.boska Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 17:33 Walercia, Walusia? Jola taka sobie Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 17:55 Oddaję głos na Alinę (pod warunkiem, że nie Alę) i Walerię . O mojej prababci zawsze mówi się "Walerka"-standardowo, ale może jeszcze Lercia, Lelcia, Lerka, Lelka, Lela? Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 18:30 Moje typy: Cecylia, Celina, Eugenia, Danuta, Teresa, Wanda, Janina, Barbara, Stefania. Odpowiedz Link Zgłoś
mow.mi.boska Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 18:50 oo Cecylia i Wanda też super. Moja koleżanka nazwała niedawno córkę Wanda i bardzo mi się podobuje a kojarzy mi się ze storczykiem Vanda - tym najpiękniejszym Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 19:28 Mnie też się Wanda bardzo podoba niestety ze względów rodzinnych nie mogę nadać. Cecylia śliczne, kojarzę dwie małe Cecylki. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Rodzeństwo Elżbiety 09.11.14, 00:30 Cecylia, Lidia, Stefania, Barbara, Celina, Honorata, Kalina, Liliana, Grazyna, Irmina, Apolonia, Blanka, Alina. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 18:47 Moja pierwsza myśl to Barbara inne propozycje: Celina, Cecylia, Eugenia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 19:57 Z Waszej pierwotnej listy podobają mi się prawie wszystkie imiona U boku Elżbiety widziałabym takie imiona jak: Alina, Barbara, Bogna/Bogumiła/Bogusława, Celina, Cecylia, Danuta, Dorota, Janina, Jadwiga, Lidia, Łucja, Mira, Regina, Stefania, Stanisława, Teresa, Urszula, Wanda, Wisława Widzę, że pytałaś też o Walerię - uwielbiam to imię! Swoją zdrabniałam do Walerki, Walerci, Wali (mnie się podoba!), Walusi, Lerii, Lerki, Lery, Lerci itp. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Rodzeństwo Elżbiety 08.11.14, 20:03 Moje propozycje: Adelajda, Aniela Bożena, Barbara Cecylia, Celina Danuta, Donata Eleonora, Ewa Felicja, Franciszka Grażyna, Gertruda, Gizela Honorata, Halina Ludwika, Longina Marianna, Marzena Pelagia, Petronela Regina, Renata Stefania, Sabina Teresa Urszula Wanda, Waleria Zenobia Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Rodzeństwo Elżbiety 09.11.14, 00:33 Waleria bardzo ladne, mozna tez Walka, mi skojarzenia z walka nie przeszkadzaja bardzo ladnie Walercia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulisek Re: Rodzeństwo Elżbiety 09.11.14, 15:39 Myślałam o Eli, bo mam Jurka w domu, ale kiedy rzeczywiście pojawić się miała córka, przyszła mi do głowy Janinka. Elżbieta i Jerzy skojarzyło mi się z Klanem (już kiedyś o tym pisałam) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Rodzeństwo Elżbiety 11.11.14, 23:11 Ryszard i Jerzy są super i tu bym nic nie zmieniała. Do Elżbiety pasuje mi Teresa, Jadwiga, Janina... z dużym wskazaniem na Teresę (brzmi tak samo dostojnie jak Elżbieta) Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Rodzeństwo Elżbiety 19.11.14, 10:37 Ewa, Dorota czy Barbara (zwłaszcza jakoś Barbara) w parze z Elżbietą - robi się w moim odczuciu taki zestaw rodem z lat 60-tych czy 50-tych. Nie jest to oczywiście żaden problem, ale ja do Elżbiety dobrałabym Antoninę. Też popularne kiedyś ale nie tak bardzo, a w parze z Elżbietą wnosi taki powiew świeżości. Ale to tylko moje odczucie. Z proponowanych już wyżej, a też popularnych parę dekad wcześniej - podobają mi się jeszcze Alicja i Alina. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Rodzeństwo Elżbiety 19.11.14, 15:27 Lidia, Barbara, Urszula, Dorota, Wanda, Janina, Sabina, Waleria - słyszałam niedawno o przyszłej mamie, która również rozważa to imię dla siostry Antoniego. Niestety, Ela i Aniela to dla mnie zbyt wiele szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
norencja Re: Rodzeństwo Elżbiety 30.11.14, 10:25 Po długich dyskusjach udało mi się skłonić męża do imienia Marianna. Bardzo wam dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rodzeństwo Elżbiety 30.11.14, 12:18 Świetny wybór Mam nadzieję, że pochwalisz się nam, gdy Marianka będzie już na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Rodzeństwo Elżbiety 01.12.14, 10:19 Podoba mi się to imię, cieszę się . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rodzeństwo Elżbiety 01.12.14, 10:48 norencja napisał(a): > Po długich dyskusjach udało mi się skłonić męża do imienia Marianna. > Bardzo wam dziękuję za pomoc! Piękne imię, gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rodzeństwo Elżbiety 07.12.14, 15:58 Świetnie, trzymam kciuki za małą Mariannę! Odpowiedz Link Zgłoś