30.11.14, 15:16
Od jakiegos czasu zastanawiamy sie z partnerem nad imionami dla naszych przyszlych dzieci (jeszcze nie mamy dziecka i jak na razie nie spodziewamy sie ). Wystepuje u nas pewne prawdopodobienstwo ciazy blizniaczej i bardzo chcialabym zeby sie nam to "przytrafilo" smile W kwestii imiona meskich nie mamy zadnych ulubionych imion, przy ktorych sie upieramy i w sumie nic ( nawet hipotetycznie) nie wybralismy. Wrocimy do tematu jak bedziemy oczekiwac narodzin syna big_grin Z imion zenskich najbardziej podoba sie nam Emilia ( tak na marginesie to moje ulubione imie smile ) Zalozylismy, ze skoro przy meskich nic nam nie wpada w oko, to pomyslimy nad imieniem dla mozliwej drugiej dziewczynki. W rozmowach pojawily sie m.in:
- Malgosia - juz nie tak bardzo popularne jak 20-30 lat temu, ale nie przepadam za zdrobnieniem Gosia uncertain
- Maja - propozycja partnera, ktora najpierw odrzucilam bo w Polsce jest na szczytach list popularnosci, no ale nie mieszkamy w kraju wiec mozna wziac Maje pod uwage (latwa wymowa dla obcokajowcow)
- Alicja
- Paulina
- Hanna - rowniez typ partnera, niby nie mam nic przeciwko, ale przekonana tez nie jestem
- niedawno urzekla mnie Róża, P. jest raczej na nie, zamiast Róży bylaby co najwyzej Rosa, ale mimo wszystko "chodzi" za mna to imie.

A Wy jak myslicie, ktore z podanych przez nas najbardziej pasuje do Emilki? Jestem otwarta rowniez na Wasze propozycje smile
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Emilia 30.11.14, 15:23
      Uwielbiam Emilię, niestety mam już dwie w rodzinie, ale potencjalna kolejna córka będzie miała tak na drugie - marzy mi się Klara Emilia, więc proponuję Klara i Emilia smile
      Z podanych zdecydowanie Alicja.
      A może jeszcze Emilia i Adela, Emilia i Liliana, Emilia i Leonia.
    • abiela Re: Emilia 30.11.14, 20:51
      Emilia jest bardzo popularna, widzę po statystykach, które sporządzam, że pnie się na szczyty popularności i już dawno wyprzedziła Maję.
      Do Emilii na pewno nie dobrałabym imienia podobnie miękkiego typu Milena, Helena, Julia. Alicja i Maja moim zdaniem są także zbyt miękkie. Hanna jest także bardzo popularna ale pasuje dobrze. Paulina moim zdaniem nie współgra z Emilią. Róża jest piękna ale do Emilii dobrałabym Rozalię.
      • dolcevita007 Re: Emilia 30.11.14, 21:21
        Ja jestem mama Emilki, uwielbiam to imie.
        Z Twoich ulubionych wybralabym Alicje lub Helene. Rozalia tez bardzo ladnie. Co do Julii to zalezy w jakim kraju mieszkasz, bo jest ono dosc popularne w wielu krajach z tego co zauwazylam. Niewatpliwie piekne, ale ta popularnosc mnie troche ostudzila. Maja zagranica to dobra alternatywa , bo polskie i latwe do wymowy.
        U mnie jest Michalina mozna Mich?le w wersji miedzynarodowej. Znam dziewczynke ktora ma na imie Rosa Maria slicznie brzmi to razem.
    • olinininka Re: Emilia 30.11.14, 21:29
      Skoro do Emilki
      to z podanych pasuje Hania i Alicja

Inne propozycje
      Emilia i Kornelia
      Emilia i Michalina
      Emilia i Tymoteusz
      Emilia i Kajetan
    • dolcevita007 Re: Emilia 30.11.14, 21:38
      A jeszcze propozycje :
      Karolina, Maria, Salomea, Waleria- Valerie ,
      Valentine-Walentyna
      Klara, Matylda, Aleksandra
    • sera.starlight Re: Emilia 05.12.14, 19:32
      Emilia i Hanna ( z Twoich propozycji tylko to imie),
      Emilia i Zofia,
      Emilia i Aniela (choc zdrobnienia moga byc podobne: Emilka i Anielka),
      Emilia i Blanka,
      Emilia i Felicja

Generalnie, optowalabym za innym krotkim i nadajacym sie do uzywania w pelnej formie na codzien.

Pozdrawiam smile
      • sera.starlight Re: Emilia 05.12.14, 19:33
        P.S. Emilia szalenie mi sie podoba, ale nie jako Emila, ktorej nie trawie, natomiast Mila jest juz fajnawink.
    • niwius Re: Emilia 05.12.14, 20:30
      Emilia jest ok, choć nie należy do moich ulubionych imion. Ulubionym jest Małgorzata big_grin Hanę również bardzo lubię, mimo, że jest dość popularna. Tak jak tobie, niedawno wpadła mi w ucho Róża i podoba mi się coraz bardziej. Rosa też jest niezła smile Nie lubię za to Alicji i Pauliny, szczególnie tej drugiej, ponieważ generalnie nie lubię imion zakończonych na "lina". Maja ładnie brzmi, choć dla mnie to wciąż zdrobnienie skądinąd lubianej przeze mnie Marii. Chociaż, jeśli dobrze kojarzę, w niektórych krajach funkcjonuje "Maya" z inną etymologią.
      może: Leonia, Agata, Adela, Celina, Gracja, Gloria, Inga, Joanna, Jaśmina, Łucja, Matylda, Nina, Paula, Urszula, Waleria
    • dalenia Re: Emilia 05.12.14, 20:52
      Z Waszych propozycji do Emilii dobrałabym Alicję, ewentualnie Hannę.
      • justii23 Re: Emilia 05.12.14, 21:01
        Emilia i Hanna smile
    • karola1705 Re: Emilia 07.12.14, 11:46
      Dziekuje wszystkim za podpowiedzi i rady wink Kiedys tez myslalam o Kornelii- ale P. sie nie podoba, Michalina-piekne imie (akurat po prababci) tez sie przewinelo, ale bylo gdzies na drugim planie, Nina- podoba mi sie, ale jest juz w rodzinie. Sprostuje tylko, ze nie bierzemy pod uwage Julii i nawet nie podoba nam sie to imie wink Zobaczymy co przyszlosc nam przyniesie smile Milej niedzieli!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.