mala_truskawka 29.03.15, 17:03 Moja kolezanka chce skorzystac z dobrodziejstwa nowej ustawy i nadac corce imie, ktore funkcjonuje w powszechnym odbiorze jako zdrobnienie, dajmy na to Ola (a nie Aleksandra) Kowalska. Przychodza mi do glowy raczej minusy takiej sytuacji (kolezanka mieszka w Polsce, oboje z mezem sa Polakami). Czy ktoras z was potrafi wskazac jakies inne korzysci poza tym, ze taka forma imienia bedzie sie bardziej podobala rodzicom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuleyka.z.talgaru Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:06 A jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:06 Infantylna dziunia. Korzyści? Dziecko jak skończy 18 lat, to wybierze sobie imię i zmieni, będzie miało motywację. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:07 o ile to nie bedzie Klaudusia, Marysia, Basiunia to spoko. Ola, Kuba, Ela są ok Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:10 A jakie sa korzysci z "oficjalnej" formy? ? Wiadomo, ze rodzice nadaja takie imie, jakie lubia. Ja z kolei zaluje, ze dalam corce na imie Alexandra, bo i tak wszyscy mowia na nia Ola, a w papierach ma ta nieszczesna Alexandre. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:13 Tosia, Zuzia i podobne to dla mnie zdrobnienie, ja patrze na dorosla osobe pracujacej np na gieldzie jako makler i jak tu mowić. Pani Zuziu ... kawe prosze, bo co innego pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:15 Tak samo jak Brajan, Alan i inne równie idiotyczne imiona.... Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:20 Nadawanie zdrobnien mi sie nie podoba i sama bym nie nadala. Nie wiem jakie moga byc korzysci poza tym, ze taki wybor rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:21 Nie rozumiem po co w ogóle się zastanawiać nad korzyściami i to jeszcze skoro temat nie dotyczy bezpośrednio. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:21 Ja sie nie zastanawiam, odpowiadam na post. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:29 > Nie wiem jakie moga byc korzysci Korzysc taka, ze nawet Twoj wrog bedzie zwracal sie do Ciebie milutko "iskiereczko" a Twoj szef z usmiechem powie "pani iskierciu, tu pani wypowiedzenie" Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:32 I diabli go przy tym wezma no fakt Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:17 Jakie są minusy? Jak zwykle spora część konserwatywnego społeczeństwa jest na nie, bo tak? Im jestem starsza tym mnie ten proceder bardziej mierzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:23 Tez mi nowosc. A dzisiejsze Pole, Leny, Igi... to tez zdrobnienia a nikt sie nie oburza. Odpowiedz Link Zgłoś
bumbunierka1 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:24 Korzysc jest taka, ze rodzicom sie to imie podoba, a jesli dziecie wyjedzie kiedys za granice, to cudzoziemcy nie beda go podejrzewali o jakies przekrety z imieniem, bo sie inaczej przedstawia, a dowodzie to juz co innego. Sprobuj im wytlumaczyc, ze Aleksandra i Ola to to samo. Minus jest taki, ze jesli dziecko zostanie w Polsce, to za kazdym razem, podajac gdzies w urzedzie swoje dane, bedzie musialo mowic "Ola X, ale nie Aleksandra, tylko Ola, to jest moje oficjalne, rzeczywiste imie, tak jest w dowodzie i tak ma byc wpisane". Jak powtorzy to 2 miliony razy, to ze zlosci wyemigruje. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:30 Tak, bo cudzoziemcy nie zdrabniaja imion oraz sa niepelnosprawni intelektualnie. Bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 10:18 >>Jesli dziecie wyjedzie kiedys za granice, to cudzoziemcy nie beda go podejrzewali o jakies przekrety z imieniem, bo sie inaczej przedstawia, a dowodzie to juz co innego. Sprobuj im wytlumaczyc, ze Aleksandra i Ola to to samo. Bez przesady. Każdy język jest inny i ludzie to rozumieją. Amerykanie np. stosują te same zdrobnienia do imion damskich i meskich (Sam -od Samatha i Samuel) i jakoś Polacy są w stanie to zrozumieć, mimo iż w języku polskim jest to niedopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_truskawka Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:33 Wlasnie o to zderzenie z administracja mi chodzi w kontekscie minusow. Korzysci, jakie widze to: 1. Imie w formie oficjalnej jest bardzo popularne, ale jako zdrobnienie bedzie uchodzic za oryginalne, 2. Wybrana przez nich forma chyba lepiej sie komponuje z nazwiskiem. Ale ta administracja mnie przeraza. Wiem co mowie, mam syna pol-zagranicznego i podczas kazdej wizyty w PL musze tlumaczyc sie z pisowni jego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 18:10 mala_truskawka napisała: i podczas kazdej wizyty w PL musze tlumaczyc sie z pisowni jego imienia. Musisz sie tlumaczyc czy musisz przeliterowac? Nie wyobrazam sobie sytuacji w ktorej ktokolwiek kazalby ci sie tlumaczyc. a co do kwesti z twojego watku to uwazam ze dobrze sie stalo ze wreszcie jest wieksza swoboda w nadawaniu imion. istotna korzyscia z nadania imienia w formie tzw zdrobnienia jest to ze jesli ma byc i bedzie ono uzywane przez wszystkich tak czy inaczej to nie ma sensu nadawac innego czyli po co Aleksnadra skoro wszyscy beda mowic Ola? Jesli ktos ma na imie Katarzyna a wszyscy mowia Kasia tak do dziecka jak i osoby doroslej to lepiej zeby bylo Kasia oficjalnie. Nie slyszalam jeszcze aby ktos zwracal sie do chlopca 'Jakubie jestes glodny'? Zawsze slysze 'Kuba...' po co wiec nadano imie Jakub? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 09:48 Przyjaciel mojego męża ma na imie Jakub. W ciągu kilkunastu lat nie słyszałam, żeby jego zona zwróciła się do niego lub mówiła o nim inaczej niż Jakub, więc zdarza się. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 11:33 cosmetic.wipes napisała: > Przyjaciel mojego męża ma na imie Jakub. W ciągu kilkunastu lat nie słyszałam, > żeby jego zona zwróciła się do niego lub mówiła o nim inaczej niż Jakub, więc z > darza się. > Zdarza sie, ale nie jest to standardem, tak jak nie jest zwracanie sie Krzysztofie, Katarzyno i wiele innych. A istotne jest to z zasady przyjmuje sie ze Aleksandra to Ola a Barbara to Basia itp i tak zostaje chyba ze ktos zazyczy sobie aby zwracac sie do niego inaczej. Ja zaaplikowalam niedawno o zmiane imienia bo i tak go nie uzywam w wersji jaka zostala nadana w Pl (ani w pl ani tu) w dodatku wiekszosc nie potrafi go poprawnie wymowic ani przeczytac, zdrodnien tego imienia jak i w wersji oryginalnej (oczywiscie popularnosc z piewszej piatki wtedy) nigdy nie lubilam, tez problemy z poprawna wymowa. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 13:59 >>Przyjaciel mojego męża ma na imie Jakub. W ciągu kilkunastu lat nie słyszałam, żeby jego zona zwróciła się do niego lub mówiła o nim inaczej niż Jakub, więc zdarza się To wyjątek potwierdzajmy regułę. Pewnie forma zdrobnieniowa - Kuba - nie podoba jej się. Przypomina mi to serial Klan gdzie normą jest iż mąż do żony zwraca się Krystyno, Elżbieto, a żona do męża Jerzy czy Tadeusz Brzmi to jednak trochę sztucznie. Przyjęło się, ze formy pelne stosuje sie w oficjalnych sytuacjach, zdrobnieniowe - w domu, dla rodziny, przyjaciół. Najpraktyczniejsze są imiona, gdzie forma pelna forma moze służyć zarówno w relacjach oficjalnych jak i prywatnych, np. Adam, Marcin, Hubert, Jagoda, Kamila, Klaudia. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 17:38 Najpraktyczniejsze są imiona > , gdzie forma pelna forma moze służyć zarówno w relacjach oficjalnych jak i pry > watnych, np. Adam, Marcin, Hubert, Jagoda, Kamila, Klaudia. Prawda. Wybierajac dzieciom umiona kierowalam sie ta zasada. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 17:35 Ale Ola jest ok. Poza tym funkcjonuje u nas też Magda jako normalne imię - nie Magdalena. Dajcie ludziom żyć. Ich dzieci, ich problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 18:14 Korzyści? Chyba nie ma żadnych. Będą za to nieporozumienia, na każdym poziomie administracyjnym, od szkoły przez pocztę po rozmaite urzędy, mnóstwo prostowania dokumentów od dyplomu za udział w międzyprzedszkolnym konkursie piosenki o wiośnie poczynając (a zapewniam, jako nosicielka rzadkiego w moim pokoleniu imienia, często przekręcanego na popularniejsze, że to przykre, zwłaszcza dla dziecka). Do tego dorosłą Olę przedstawiającą się jako Ola będą brać za jakąś infantylną dziunię, o czym Triss pisała. No i pozostaje kwestia dystansu, bezsensownie skróconego na wstępie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 20:58 Zupełnie się nie zgodzę. Oficjalnie jestem Aleksandrą, używam tylko Olę. Aleksandra jest za długa i za oficjalna nadla zwykłych, codziennych kontaktów. Pomimo tego ludzie i tak się mylą zapisujac mnie raz Aleksandrą raz Olgą. Zawsze muszę prostować, gdybym była po prostu Olą było by prościej i jaśniej. Nie jestem infantylną dziunią, więc nikt mnie tak nie traktuje. Ludzie oceniają się raczej na podstawie wyglądu, zachowania a nie imienia. Wyobraź sobie kobietę metr osiemdziesiąt, w garsonce, z lodowatym spojrzeniem, która w banku czy u notariusza przedstawia ci się jako Ola, Magda czy Ksenia. To może skracać dystans, ale od razu infantylna dziunia? Chyba przesada. Tak czy owak to decyzja rodziców i nic nam do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
psim2 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 21:50 jeśli rozmawiasz z kimś przez telefon, to wygląd i zachowanie ma się nijak do tego, jak jesteś odbierana przy przedstawieniu się. Jeżeli zadzwoniłaby do mnie Ola w sprawie zawodowej, to odebrałabym ją za infantylną i z pewnością nie byłabym pierwsza ani ostatnia. To samo tyczy się Zosi, Ewuni, Kasi czy innej Antosi. Olą jesteś dla rodziny i kumpli, służbowo i formalnie powinnaś być Olgą/Aleksandrą. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 22:21 To strach pomyśleć co myślisz o osobach noszących niestandardowe nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 22:26 Jeszcze jedna mnie refleksja naszła - ludzie dzwonią do mnie, bo uważają za potrzebne/ atrakcyjne dla swoich celów moje umiejętności zawodowe. Jakie znaczenie ma tu imie? Odpowiedz Link Zgłoś
psim2 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 17:17 rozumiem, że sama kontaktujesz się wyłącznie z ludźmi, którzy cię znają - wtedy nie ma sprawy. Większości osób zdarza się jednak rozmawiać w pracy z osobami obcymi, a w takich sytuacjach zachowuje się pewien dystans. Oprócz pracy, w pewnych sytuacjach dorosłej osobie po prostu nie wypada robić z siebie nastolatka. No chyba, że idąc na wywiadówkę przedstawiasz się jako Ola Kowalska. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 17:36 psim2 napisała: > rozumiem, że sama kontaktujesz się wyłącznie z ludźmi, którzy cię znają - wtedy > nie ma sprawy. Większości osób zdarza się jednak rozmawiać w pracy z osobami o > bcymi, a w takich sytuacjach zachowuje się pewien dystans. Oprócz pracy, w pewn > ych sytuacjach dorosłej osobie po prostu nie wypada robić z siebie nastolatka. > No chyba, że idąc na wywiadówkę przedstawiasz się jako Ola Kowalska. pozdraw > iam. A skad pomysl ze imie Ola jest dobre dla dziecka czy nastolatka tylko? Ola nie brzmi infantylnie, mozna to zdrodnic do Olenki, Oluni czy Olusi. A jesli ktos decyduje sie na nadanie imienia Aleksandra to niech go uzywa, albo przynajmniej skraca sesnownie a nie Ola. Zreszta sensowny skrot tego imienia mozna uzywac niezaleznie ile ma sie lat. Jesli ktos o imieniu Aleksandra bedzie od urodzenia Ala, Sandra, Aleksa itp to nie ma powodu aby nagle zaczal sie przedstawiac pelnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 10:48 Pomimo tego ludzie i tak się my > lą zapisujac mnie raz Aleksandrą raz Olgą. Zawsze muszę prostować, gdybym była > po prostu Olą było by prościej i jaśniej. Zapewniam Cię, że gdybyś miała w papierach Ola to i tak pisaliby Aleksandra albo Olga. I prostowanie wcale by się nie skończyło. Zresztą zawsze możesz zmienić imię. Nie rozumiem po co się męczyć z nieużywanym. To przecież prosta czynność administracyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 10:57 Przedstawianie się jako Ola nowo poznanym osobom jest w mojej opinii znacznie prostsze niż administracyjna zmiana imienia, wymiana dokumentów, powiadomienie wszystkich banków, ubezpieczycieli o zmianie... Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 11:03 Napisałaś że nieustannie musisz prostować i że byłoby prościej gdybyś była Olą. Ale zmiany też nie chcesz bo to zbyt skomplikowane? W takim razie Twoje życie już zawsze będzie pełne znoju Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 15:32 >>ludzie i tak się mylą zapisujac mnie raz Aleksandrą raz Olgą. Zawsze muszę prostować, gdybym była po prostu Olą było by prościej i jaśniej. Dalej zapisywano by Cię jako Aleksandra bądź Olga i wówczas musiałbyś tłumaczyć, że nie jesteś ani Aleksandrą, ani Olgą, tylko Olą. Nie byłoby prościej, wręcz przeciwnie, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 18:17 Wypowiem sie jako osoba ktorej to posrednio dotyczy. Mam na imie Barbara. W zyciu nikt sie tak do mnie nie odezwal totalnie nie utozsamiam sie z tym imieniem. Pracowac nigdy nie pracowalam ale powiem szczerze nie wyobrazam soebie by szwf zwracala sie do mnie per Barbara/ pani Barbaro. Raczej by mowil pani Basiu. Wiec z mojej perspektywy nazywanie mnie Barbara bylo zbedne. Ale imie tez specyficzne. Zwracanie sie do kogos per Aleksandra (a nie jak zalkada polska norma jezykowa pani Olu pani Alu) jest pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 11:35 jakoś trudno mi sie z tym zgodzić. Akurat imie Basia jest idealnym przykładam, że takie imię powinno miec firmę bardziej oficjalna do bardziej oficjalnych sytuacji. Nigdy nie pracowałaś, więc może nie dostrzegasz tego problemu, ale w wielu sytuacjach służbowych, korzystniej i poważniej brzmi Barbara, np. "Za projekt odpowiedzialna będzie Pani Barbara Iksińska -dyrektor ds. sprzedaży i rozwoju" , "wykłady z ekonometrii poprowadzi dziś Pani profesor Barbara Iksińska" czy "dermatolog - doktor medycyny Barbara Iksińska przyjmuje w poniedziałki od 15 do 17". Wstaw teraz w miejsce Barbara - Basia... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 13:10 Co do podpisywania to dobre imie. Ale do zycia ciezkie - a raczej na codzien uzywa sie imienia do zwracania sie do drugiego czlowieka nie oznaczania go a wyedy z Barbara ciezko... Mimo wszystko Moim zdaniem nie powienno sie nadawac zdrobnien bo to niezgodne z zasadami jezyka polskiego - u slowian imie bylo czym specjalnym (tez taboo) ludzie po kilka imion mieli dzieciece dorosle i to sie wlasnie odbija w tym zdrabnianiu. Masz oficjalne imie, jako dziecko masz imie spieszczone- jako dorosly dorosla familiarna forme (np Baska) i dorosla niefamiliarna Pani Barbara/Basia. Nadanie dziecku formu spieszczonej jest okaleczaniem polskiego jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 19:06 Spotkałam się z imieniem Majka, dla mnie to nieporozumienie. O ile Kubę bym przełknęła, o tyle Majka ma dla mnie taki wydźwięk, jak Kubuś. Panie Kubusiu czy pani Majko w sytuacji zawodowej brzmi absurdalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 19:53 Niepowaznie brzmi i Pani Majko i Pani Maju. Jeden pies. Odpowiedz Link Zgłoś
pasikonik10 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 20:38 a co ci przeszkadza w Pani Maju? takie samo jak Pani Kamilo... Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 22:52 Ja nie panimaju szto ty gawarisz. Masz corke Maje, ze musialas w obronie Maj na mnie wejsc? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 03:32 A dla mnie Maja, to pelnoprawne imie, a nie zdrobnienie (chyba od Marii by bylo, tak?). Znam dwie dziewczyny o tym imieniu i nie wyobrazam sobie, zeby je nazywac jakims innym "grubszym" imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pasikonik10 Kamilka 30.03.15, 17:28 nic Ci do tego czy mam czy nie mam. dziwi mnie ograniczenie umysłowe, że takie imię jak Maja (chyba w czołówce obecnie nadawanych imion) tobie w głowie się nie mieści... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 19:16 A to muszą jakies korzysi byc? Forma zdrobiała moze po prostu ładniej brzmiec i tyle. Jak np .Radek i Radosław. Apolonia i Pola. Magdalena i Magda. Z tymi problemami administracyjnymi przesadzacie. Odpowiedz Link Zgłoś
katnip Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 19:25 Straaaszne problemy będą, no straaszne. Moja babcia ma na imię Lena. Czyli Helena. Jej przyjaciółka zwie się Pola, czyli Apolonia. Kiedyś okazały zdziwienie, że zdrobnienia ich imion funkcjonują jako imiona. Że jak to? I nie ma problemów administracyjnych? I czy to tak wypada? I jak obcy na to reagują, że owo zdrobnienie to pełne imię? No powiedzcie same - jak reagujecie na Polę i Lenę? Zapewne tak samo, jak za 10 lat wszyscy będą reagować na Olę jako pełne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 19:39 Mi się osobiście nie podoba nadawanie zdrobnień jako pełne imię. Miałam koleżankę, która była "Hanka", dziwnie jej z tym było. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 20:43 Nie reaguje jakos szczegolnie ani na Pole ani na Lene ale dla mnie to sa zdrobnienia w dalszym ciagu. Tzn tak je odbieram. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 02:18 No powiedzcie same - jak reagujecie na Polę i Lenę? Zapewne tak samo, jak za 10 lat wszyscy będą reagować na Olę jako pełne imię. Chciało by sie napisać "lubie to" Ale uważam ze masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 10:02 Co do Poli - to się zgodzę. I myślę, ze dzisiejsze Pole są jednak w dalszym ciągu mylone z Apoloniami. I tak pewnie będzie jeszcze długo, bo imię Apolonia nie znikneło i Pola funkconuje jako osobne imię i jako zdrobnienie. Niepozumienia i pomyłki beda się pewnie zdarzać. Co do Leny - to ja osobiscie nie spotkałam się nigdy ze zdrobnieniem od Heleny w takiej formie. Ciekawym imieniem jest też Sandra. Poprawcie mnie jesli się mylę, ale chyba imie to jest w jez. ang. zdrobnieniem od Alexanda, a nie osobnym imieniem. Ciekawa jestem, czy Sandry które wyjażdżają za granicę są tym mylone z Alexandrami. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 19:35 Ale nawet jesli jakies pomyłki czy nieporozumienia sie zdarzą, to co to w ogole za problem? Dla mnie byłby zaden, wrecz przeciwnie,przynajmniej bym sie wyrózniała. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 19:38 Lena to Lena, Helena to Helka, Helcia. Pola też jest oddzielnym bytem dzięki Poli Negri. Przed kilkoma laty mieliśmy dyplomatę włoskiego, polskiego pochodzenia, imieniem Jaś, chyba Gawroński. Nie dało się o nim poważnie pisać, a może to tylko ja, czytając, widziałam to puszczone oczko. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 19:40 Pola Negri to przecież była Apolonia Chałupiec. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 20:08 O ile nie jest to bardzo infantylne zdrobnienie to jaki problem? Dzisiejsza Lena, Pola to tez zdrobnienia a obecnie funkcjonują jako osobne imiona. Mnie np podoba sie imię Lila, wlasnie Lila a nie Liliana czy Lilianna. Ostatecznie wybraliśmy dla córki inne imie, ale gdyby miała byc Lila to wlasnie w takiej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 21:46 [i]princy-mincy napisała: > O ile nie jest to bardzo infantylne zdrobnienie to jaki problem? > Dzisiejsza Lena, Pola to tez zdrobnienia a obecnie funkcjonują jako osobne imio > na. > otóż to Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 22:02 też tak uważam. Magda, Pola, Lena, Maja itd. brzmią ok, ale Magdusia, Polusia, Lenka (w Czechach jest taka forma imienia) jakoś dla mnie nie bardzo. Choć po Dżesikach itd. i tak lepiej brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 01:29 Mam kolezanke Lenke, ale ona nie jest Polka, nawet z Europy nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
makahopsa Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 00:24 Mnie np podoba sie imię Lila, wlasnie Lila a nie Liliana czy Lilianna. Ostatecznie wybraliśmy dla córki inne imie, ale gdyby miała byc Lila to wlasnie w takiej formie. ja chciałam takie imię dla córki: Lila, ale nie dało się ma na imię Lilla, tylko dlatego, że o Słowackim wspomniałam. panie w urzędzie aż na komputerze sprawdzały..... fakt, w sprawach urzędowych trzeba dopilnować ilość literek L Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love imię Ola funkcjonuje już od dawna i bez ustawy 29.03.15, 21:53 znam 40-letnią Olę i dokładnie tak ma wpisane w dowodzie "Ola" a nie Aleksandra czy Olga czy coś innego Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: imię Ola funkcjonuje już od dawna i bez ustaw 30.03.15, 07:06 woman_in_love napisała: > znam 40-letnią Olę i dokładnie tak ma wpisane w dowodzie "Ola" a nie Aleksandra > czy Olga czy coś innego > > przypomniałaś mi... na kursie poznałam babkę, która miała w dowodzie Magda...a nie Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: imię Ola funkcjonuje już od dawna i bez ustaw 30.03.15, 10:26 Do mojej klasy chodziła Magda. Taka grubsza może? Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: imię Ola funkcjonuje już od dawna i bez ustaw 30.03.15, 13:21 Moja koleżnka jest Magda. Magdalena to imię starochrześcijańskie, Magda węgierskie. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 22:34 w pełni popieram może dzieci temu imiona się rozdziela i aleksandra nie będzie przezywana ola elzbieta ela urszula ula itd. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Zdrobnienie jako imie 29.03.15, 23:30 Ale po co pozbawiać się możliwości wyboru? Barbara może być Basią, kiedy jej miło, a jak Ola zechce się oziębić, to może być Aleksandrą, i tak dalej. To przecież bogactwo językowe, po co się go wyrzekać? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Ola to samodzielne imię 29.03.15, 23:33 Moj dziesięxioletnimsyn ma rówieśniczkę Olę, Olę- nie Aleksandrę. To samodzielne imię, w roku 2001 nosiło je ponad tysiąc trzysta polek. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Ola to samodzielne imię 30.03.15, 00:08 bei napisała: > Moj dziesięxioletnimsyn ma rówieśniczkę Olę, Olę- nie Aleksandrę. > To samodzielne imię, w roku 2001 nosiło je ponad tysiąc trzysta polek. Ola to rowniez samodzielne imie meskie, szwedzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 01:46 Jestem Joanna. Nikt nigdy z rodziny, przyjaciol, bliskich i dalszych znajomych nie nazwal Joanna. Zawsze Asia/Aska. Wyjatkiem oczywsicie byli obcy ludzie, klienci urzednicy, ale szczerze mowiac mam gleboko w d takie formalnosci i paniusiowanie. Dla Amerykanow jestem Dzoana - matko jedyna, jak ja tej wersji nie znosze! Przy Dzoanie czuje, ze stracilam swoja osobowosc. Sami Amerykanie sie gubia, kiedy polscy znajomi zwracaja sie do mnie per Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 02:09 Moja koleżanka nadała synowi imie Kuba nie Jakub , na tak w akcie urodzenia, 5 lat mieszkała w UK potem wrócili do polski. Moj młody jest Alex nie żaden Aleksander, niektóre zwłaszcza starsze (osoby)pokolenie próbowali wołać Olek. Kilka razy zwróciłam uwagę ze to nie jest jego imie, i dziecko wogole nie reagowalo na Olka wiec odpuścili. Znam chłopska ktory ma na imie Wojtek nie żaden Wojciech. Uważam ze zwłaszcza imie Aleksanrda/Ola to najgłupsze zrobienie imienia. Dla mnie to 2 inne imiona. Rozumiem jesli i imie główne zawiera cząstkę zrobienia to jeszcze ujdzie , ale Alex..../Ola nie ma ze sobą nic wspólnego. Uważam ze mozna nadać zdrobienie ,jesli imie w oficjalnej firmie nam sie nie podoba. Tylko moze byc problem ze ludzie z przyzwyczajenia beda w papierach wpisywać oficjalna firmę, lub beda próbować zwracać sie do dziecka np. Anna a nie ANIA. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 02:24 A mam kolezanke o imiemu Iza nie Izabela , ja wole akurat w tym imieniu pełne Izabela. Nie podoba mi sie jak ktos do Izabeli zawraca sie Iza ,a najgorsze jest Izka/Ewka/Olka. Jest tez imie Mariola, ze zdrobnieniem Jolka, a znów to samo zrobienie mozna użyć do imienia Jolanta przynajmniej ja sie z czym takim spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 03:36 O tak, moim panowie, Wojciech i Bartosz maja sporo problemow ze swoimi imionami za granica (gdzie mieszkamy). Niewykluczone, ze syn zmieni sobie oficjalnie imie na Bartka, bo on Bartosza w ogole nie uzywa i nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 07:09 nanuk24 napisała: > Jestem Joanna. Nikt nigdy z rodziny, przyjaciol, bliskich i dalszych znajomych > nie nazwal Joanna. Zawsze Asia/Aska moja kuzynka ma córkę Joannę i przyznam, że bardzo podoba mi się, że zwraca się do niej "Joasiu ", kuzyn ma Jana i uwielbiam wręcz jak mówi "Janek"..."Jasio" to tak pospolicie, a"Janek"... bardzo mi się to podoba Odpowiedz Link Zgłoś
n1eobecna Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 08:37 W Niemczech spotkalam sie z imieniem Yannek Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 08:54 > kuzyn ma Jana i uwielbiam wręcz jak mówi "Janek"..."Jasio" > to tak pospolicie, a"Janek"... bardzo mi się to podoba moj syn to wlasnie janek (oficjalny jan) mieszkamy w niemczech, ale nawet tutaj duzo osob tak do niego mowi (zwlaszcza niemiecka czesc rodziny) - przyzwyczaili sie i im sie podoba. zdrabniamy tez "z niemiecka" - jani. wszelkie jaski/jasie tez funkcjonuja, choc coraz rzadziej, bo chlopak rosnie i powaznieje, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 13:42 I własnie taki jest "urok" tego imienia. Podobnie jak Barbara, Katarzyna, Gabriela, Anna, Hanna, Maria i inne, imie Joanna w pełnej wersji brzmi bardzo oficjalnie. Natomiast wersja skrócona jest infantylna (Basia, Kasia, Ania, Marysia, itp - brzmi jak odpowiednik Agniesi, Monisi, Sylwuni, itp). A wersja typu Kaśka, Baśka, Aska, Anka, Hanka maja z kolei negatywny wydźwięk. Kiedyś zdaje się ze byl już na ten temat wątek. I wiele osób, ale nie wszytscy, byli zdania, ze imiona tego typu są mało wygodne w użyciu ze względu na brak formy neutralnej typu: Agata, Magda, Eliza, Karolina, Agnieszka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 16:47 Mnie nie przeszkadza skrocona wersja mojego imienia, wrecz przeciwnie, bardzo podoba mi sie w wersji angielskiej, ktora istnieje jako odrebne imie i zaluje, ze sobie jej nie wybralam do amerykanskich dokumentow. Chronicznie nie cierpie zangielszczonego Joanna. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 08:58 duzo osob tutaj pisze, ze zdrobnienia brzmia "idiotycznie", a ja na codzien spotykam sie z totalnym zdrabnianiem prawie wszystkich imion... byla taki watek niedawno. do mnie wszyscy "kasiu"/"pani kasiu" sie zwracaja, nawet jak przedstawiam sie jako katarzyna, czy kaska. mnostwo jest doroslych osob wolanych "asiu", "joasiu", "basiu" itp. a faceci? mam kolege, doroslego faceta, do ktorego wszyscy mowia "krzys"... noz ludzie... ja tam bym lyzkami jadla ludzi, ktorzy mowia do mnie "pani katarzyno", hehe. jak do tej pory byla jedna taka osoba, uwielbialam to, od dawna nie mam z nia kontaktu, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 14:54 >>do mnie wszyscy "kasiu"/"pani kasiu" sie zwracaja, nawet jak przedstawiam sie jako katarzyna, czy kaska. mnostwo jest doroslych osob wolanych "asiu", "joasiu", "basiu" itp. Pisałam już o tym wyżej, ale wynika to z braku neutralnych form w przypadku pewnych imion, które albo posiadaja wersję bardzo oficjalną (Katarzyna), albo infantylną (Kasia) albo z negatywnym wydźwiekiem (Kaśka). Rozmowcy czesto podświadomie próbują zmiejszyc dystans i unikają zbyt oficjalnej formy imienia (Pani Małgorzato, Pani Barbaro), co jest zupełnie naturalne, ale z braku neutralnej formy sa wówczas zmuszeni wybrać formę bardzo zdrobnieniową, wręcz infnatylna (Pani Gosiu, Pani Basiu), nie mając czasem świadomości, ze rozmówczyni nie chce byc tak nazywana, bo brzmi to zbyt "słodko", zbyt dziecięco. Tak jak pisałam wyżej, imiona tego rodzaju (Joanna, Barbara, Katarzyna, Zofia, Maria, Antonina, Gabriela, Hanna, Anna, Małgorzata i inne) są w moim odczuciu niepraktyczne i niewygodne w codziennym stosowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 09:24 Zdrobnienie typu Ola, Magda, Ela, Aga czy Iza oblecą. Natomiast Jadzia, Kasia, Zuzia, Ewusia czy Ania będą za kilkanaście lat brzmieć dość infantylnie. Osłabia mnie, kiedy kobieta w kwiecie wieku przedstawia się jak 5-latka, co w mediach i rozrywce się niestety zdarza. Ciekawe, że nigdy widziałam czterdziestolatka mówiącego o sobie Jacuś, Adaś czy Krzyś. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 09:33 Mnie osłabia jak ktoś daje sobie prawo do zdrabniania mojego imienia, kiedy wyraźnie przedstawiam się pełną wersją. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 10:34 Może Jacus Krzys idiotyczne ale Ania??? To jak Ola czy Iza Wojtek. I nie znam zdanej osoby ktora po osiagnięciu pełnoletności zaczyna Poprawiać wszystkich na Anne czy Katarzynę. Np. Zuzanna, jest Zosią , a pozniej Zośka a nie Zuzanna. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 10:53 >>Zuzanna, jest Zosią , a pózniej Zośka a nie Zuzanna. A to bardzo ciekawe. Nigdy nie spotkałam się ze zdrobnieniem Zuzanny do Zosi czy Zośki. Czy to pomyłka i miałaś na myśli Zuzię, Zuzę, Zuźkę ? Czy faktycznie w Twoim otoczeniu zdrobnienie od Zofii i Zuzanny są takie same? Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 11:46 cosmetic.wipes napisała: > Osłabia mnie, kiedy kobieta w kwiecie wieku przedstawia się jak 5-latka, co w m > ediach i rozrywce się niestety zdarza. Ciekawe, że nigdy widziałam czterdziesto > latka mówiącego o sobie Jacuś, Adaś czy Krzyś. Hehehe, czterdziestolatek przedstawi sie 'Jestem Krzysztof' przy czym po chwili usluszy 'Krzysiek, czym sie wlasciwie zajmujesz'? Imiona krotkie i latwe w wymowie w wersji tzw oficjamnej typu Jacek, Adam, Laura itp sa w tej formie uzywane w stosunku do osob doroslych ale juz np Katarzyna, Malogorzata, Joanna, nie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 14:00 W stosunkach formalnych raczej są. Facet, który od lat ubezpiecza moje samochody to Krzysztof. Nasze stosunki ograniczają się tylko do czynnosci zwiazanych z jego działalnoscią i trudno, żebym zwracała sie do niego panie Krzysiu. Z księgową mam dużo częstsze kontakty i jest dla mnie panią Elżbietą. Ale może ja mam kij w doopie. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 15:22 cosmetic.wipes napisała: > W stosunkach formalnych raczej są. Facet, który od lat ubezpiecza moje samochod > y to Krzysztof. Nasze stosunki ograniczają się tylko do czynnosci zwiazanych z > jego działalnoscią i trudno, żebym zwracała sie do niego panie Krzysiu. Z księg > ową mam dużo częstsze kontakty i jest dla mnie panią Elżbietą. Ale może ja mam > kij w doopie. W sytuacjach formalnych (czyli ograniczajacych sie tylko do czynnosci np zawodowych lub uzywania zwrotow w urzedach itp) nie uzywa sie pan/pani plus imie a raczej pan/pani plus nazwisko. Kiedy pracowalam w instutucji panstwowej osoby z ktorymi nie bylam na ty np moi szefowie czy inni wpsolpracownicy zwracali sie do mie pani Asiu (to nie moje imie ale przyklad) a nie pani Joanno. Jesli to byly kontakty sporadyczne czy np u lekarza itp to bylo pani i tu padalo nazwisko. Znam dorosle Aleksandry i zawsze sie pani Olu albo Olu. Niektorzy tworza jakies dziwolagi typu pani Olenko, Kasienko, Basienko... Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 16:41 Przede wszystkim w stosunkach formalnych powinno sie uzywac nazwisko, a nie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 16:39 Ciekawe, że nigdy widziałam czterdziesto > latka mówiącego o sobie Jacuś, Adaś czy Krzyś. A to ciekawe, bo jeszcze nie slyszalam, zeby mezczyzni mowili inaczej niz jestem Krzysiek, Jasiek, czy Rysiek. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 09:38 Dziecko będzie sie musiało często tłumaczyć, ze nie ma na imię Aleksandra tylko Ola (przykładowo) i dlaczego. Liczne nieporozumienia i pomyłki - nieuniknione. Osobiscie znalam kiedyś Darka (nie Dariusza) i sama byłam tą osoba, która w oficjalnym piśmie nazwała go Dariuszem (nie wiedząc, że jego pelne imie to Darek). Chłopak był do tego przyzwyczajony, aczkolwiek miałam wrazenie - lekko znudzony, a może nawet podirytywany, powtarzajacymi się ciągle takimi sytuacjami. Taka ciekawostka: rodzice Darka twierdzili, ze Darek i Dariusz to dwa inne imiona, podobnie jak Marek i Mariusz. Urzednicy najwyraźniej zgodzili się z takim argumentem skoro zarejestrowane takie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 10:37 No bo Marek i Mairusz to 2 rozne imiona. Z Darkiem to raczej niespotykane ale mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 10:40 >>No bo Marek i Mariusz to 2 rożne imiona. No wiem I wiedzieli to tez rodzice Darka podając w urzędzie właśnie tak oczywisty przyklad, z którym nie można dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 15:47 itka-julitka napisał(a): > >>No bo Marek i Mariusz to 2 rożne imiona. > No wiem I wiedzieli to tez rodzice Darka podając w urzędzie właśnie tak ocz > ywisty przyklad, z którym nie można dyskutować. Moim zdaniem to nie ma znaczenia, Darek moze byc samodzielnym imieniem tak samo jak Ola, Marek i wiele innych. Ola dla mnie nic wspolnego z Aleksandra nie ma, podobnie jak Jedrek a Andrzejem. To ze na Ukrainie zamiast Aleksandra jest Oleksander to ok ale w Polsce jest jednak 'A' a te samogloski brzmia inaczej. Ole zreszta mozna zdrobnic do Olenki czy Olusi, a jako Ola nie brzmi infantylnie. W rejonie Polski w ktorym mieszkalam nie spotkalam sie ze zdrabnianiem Andrzeja do Jedrka, myslalam ze Jedrek jest od Jedrzej. Zdziwilam sie gdy to uslyszalam. Sa imiona ktore sa skrotami ale niekoniecznie zdrobnieniami (choc moga byc za takie uznane nie oznacza ze musza) wtedy zupelnie ok jest jesli sa uzywane jako imiona wlasciwe. A tlaczyc jeszcze w pl trzeba bedzie przez lata Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 16:24 >>Darek moze byc samodzielnym imieniem tak samo jak Ola, Marek i wiele innych. Oczywiście, ze może i jak widać czesto jest (no Marek to juz ewidentnie, nie wiem skąd sie znalazł w gronie Oli i Darka). Ale nie zmieni to faktu, iz większość osób bedzie myslała, że sa to zdrobnienia. I jesli komus to nie przeszkadza, ze będzie prawdopodobnie dość często musiał prostować, ze na imię ma Ola, a nie Aleksandra /Olga to ok. Można wszystko - dasz na imię córce Ada i super. Ale musisz być przygotowana, ze jak Ada bedzie mówic, że ma na imie Ada, to pojawią się pytania czy to jest zdrobnienie od Adriany, Adrianny czy Adelajdy, czy zadne zdrobnienie - po prostu Ada. Tak jak pisałam wyzej znany mi Darek wydawał byc się zmeczony takimi wyjasnieniami i sądzę, ze gdyby miał wybór - wolałby być dariuszem, w zdrobnieniu - darkiem. >>Ole zreszta mozna zdrobnic do Olenki czy Olusi, a jako Ola nie brzmi infantylnie. nigdzie nie pisałam, że Ola brzmi infantylnie. Oczywiscie, ze o imie mozna zdrobic, tylko, ze dalej wiekszość osob bedzie sądziło, że dana osoba ma na imię Aleksandra / Olga Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 17:03 itka-julitka napisał(a): > >>Darek moze byc samodzielnym imieniem tak samo jak Ola, Marek i wiele > innych. > > Oczywiście, ze może i jak widać czesto jest (no Marek to juz ewidentnie, nie wi > em skąd sie znalazł w gronie Oli i Darka). Ale nie zmieni to faktu, iz większoś > ć osób bedzie myslała, że sa to zdrobnienia. I jesli komus to nie przeszkadza, > ze będzie prawdopodobnie dość często musiał prostować, ze na imię ma Ola, a nie > Aleksandra /Olga to ok. Można wszystko - dasz na imię córce Ada i super. Ale m > usisz być przygotowana, ze jak Ada bedzie mówic, że ma na imie Ada, to pojawią > się pytania czy to jest zdrobnienie ja rozumiem, ze w Polsce to bedzie problemem jeszcze dlugo ale mysle ze powiedzenie jednorazowo ze 'moje imie to Ola i to forma podstawowa a nie zdrobnienie' powinno wystarczyc, nikt nie ma prawa zadac tluczenia dlaczego. > >>Ole zreszta mozna zdrobnic do Olenki czy Olusi, a jako Ola nie brzmi > infantylnie. > > nigdzie nie pisałam, że Ola brzmi infantylnie. Oczywiscie, ze o imie mozna zdro > bic, tylko, ze dalej wiekszość osob bedzie sądziło, że dana osoba ma na imię Al > eksandra / Olga Z infantylnoscia imienia Ola nie odnioslam sie do twojej wypowiedzi, w tej dyskusji padlo takie stwierdzenie. Ludzie moga sadzic sobi rozne rzeczy, nie ma to wiekszego znaczenia a w codzinnym zyciu nie podaje sie przeciez danych zbyt czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 19:28 najma78 napisała: > ja rozumiem, ze w Polsce to bedzie problemem jeszcze dlugo ale mysle ze powiedz > enie jednorazowo ze 'moje imie to Ola i to forma podstawowa a nie zdrobnienie' > powinno wystarczyc To nie jest problem Polski czy Palaków, to może być problem tylko dla tej Oli, Darka czy innej osoby mającej imię będące zwyczajowo zdrobnieniem. Jeśli się powie, że 'moje imie to Ola i to forma podstawowa a nie zdrobnienie' to problemu pewnie nie bedzie. Ale w zyciu są różne sytuacje, ktoś przekaże komuś np. że w urzędzie w wydziale geodezji pracuje Pani Ola Jakaśtam. To "petent" pójdzie do pani Oli, i aby zachować dystans i odpowiednią formalność zwroci sie do tej osoby Pani Aleksandro. Być moze Pani Ola to skomentuje i wyjasni, że ma na imię Ola, nie Aleksandra, byc może machnie ręka i nie poprawi blędu, ale tak czy siak bedzie się w zyciu spotykać z takimi sytuacjami. To, czy takie sytacje beda ją śmieszyć, drażnić, czy absolutnie będzie miała do nich stosunek obojętny - to rożnie, zależny od konkretnego człowieka. Ja osobiście nie byłabym zachwycona. Darek, o którym wspominałam wyzej, też moim zdaniem zachwycony nie był. I o tym pisze od samego poczatku - że trzeba sie nastawić, iz posiadacz(ka) tego rodzaju imienia bedize musiała niejdenokrotnie wyjasniać jak ma imie i musi byc przygotowanym na rózne nieporozumienia, które w zyciu moga wyniknąć. >nikt nie ma prawa zadac tluczenia dlaczego. Oczywiście masz rację, nikt żądać nie może, ale pytania od kolezanek / kolegów skąd pomysł na imie zdrobniniowe jako pełne mogą się pojawić. Moja kolezanka posługuje się drugim imieniem, rodzina zwraca się do niej jej drugim imieniem, na pierwsze imie zdarzy jej sie w ogóle nie zareagować. Czesto podają pytania, czemu rodzice dali jej na pierwsze imie np. Basia, a uzywaja tylko drugiego - np. Ala. Jest to anegdota, którą kolezanka opowiadała najwięcej razy w zyciu. i nikt nie ŻĄDAŁ od niej wyjasnień, po prostu temat ten wypływał przy okazji zwykłych rozmów w gronie znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 19:53 itka-julitka napisał(a): > To nie jest problem Polski czy Palaków, To jest i bedzie problem w Polsce a nie Polski (czego wczesniej nie napisalam jak to zasugerowalas) a wiec dla Polakow zdecydowanie, bo to oni glownie beda nosic takie imiona jak przykladowa Ola. Z uplywem czasu to zmieni i ludzie przestana reagowac automatycznie i beda zdawali sohie sprawe ze przykladowa Ola to niekojiecznie Aleksandra. To nie stanie sie w ciagu 5 czy 10 lat ale moze za 20-30. > Oczywiście masz rację, nikt żądać nie może, ale pytania od kolezanek / kolegów Jasne, ze pytania beda bo to kwestia przyzwyczajenia. Przepisy zmienily sie niedawno wiec potrzeba wielu lat na przywykniecie do roznorodnosci. Mieszkam za granica i podaje skrot swojego imienia, nikt nie pyta dlaczego ani nie wpisuje podstaowej formy np na identyfikatorze w pracy, w przychodni czy na rachunku za gas. Imie w podstaowej formie widnieje na prawie jazdy i w paszporcie oraz w akcie urodzenia i akcie slubu i wlasnosci domu. Jednak tych dokumnetow na codzien nie uzywam, bo na codzien jestem xyxy a nie xyxyxhxhxh. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 15:12 Urzednik tez nie zawsze orzeł Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Zdrobnienie jako imie 30.03.15, 17:06 Moja córka mam dwa imiona, jak dorośnie to sobie wybierze którym chce się przedstawiać. Dla nas zawsze będzie X. Odpowiedz Link Zgłoś