Dodaj do ulubionych

"Niewinne" imiona

30.07.15, 13:20
Znalazłam kilka krótkich wątków o niektórych z "niewinnych" imion, ale postanowiłam założyć jeden zbiorczy smile

Męska wersja to Innocenty. Dość mi się podoba, bo lubię imiona zakończone na "-y". Poza tym jest całkiem podobny do mojego ukochanego Wincentego. Można sympatycznie zdrabniać do Inka, Inusia, Icka itd. Nie miałabym odwagi nazwać tak syna, ale chętnie spotkałabym jakiegoś małego Icka-Innocentego.

Wśród żeńskich wersji najbardziej pasuje mi Innocenta. Choć z drugiej strony brzmi trochę jak "Zabrakło nam ino centa" wink Innocentyna jest dla mnie trochę zbyt długa. Z kolei Innocencja ma zbyt dużo "c" i brzmi podobnie do "impotencji". Wszystkie te imiona można zdrabniać do Inki, Iny, Inulki itd. I choć córki zapewne tak nie nazwę, to gdybym musiała wybierać między Iną/Inką a którąś z "niewinnych", to postawiłabym na te pełniejsze wersje.

A jak Wam się widzą "niewinne" imiona? Moglibyście któreś nadać? smile
Obserwuj wątek
    • abiela Re: "Niewinne" imiona 30.07.15, 13:43
      Podobają mi się wszystkie oprócz Innocentyny.
      Tutaj zestawienie innych imion, które znaczeniowo zbliżone są do niewinności:
      www.baby-vornamen.de/vornamensuche.php#Suche
    • meggan79 Re: "Niewinne" imiona 31.07.15, 07:43
      Nie podobaja mi się, niestetyuncertain
    • niwius Re: "Niewinne" imiona 31.07.15, 18:53
      Podoba mi się Innocenty. Z żeńskimi trochę gorzej - Innocencja faktycznie ma dla mnie za dużo "c", Innocentyna jest dla mnie trochę za długa, 5 sylab to za dużo. Z wszystkich trzech najbardziej leży mi Innocenta.
    • florianne Re: "Niewinne" imiona 01.08.15, 10:31
      Dla mnie niestety są to "imiona-żarty", z tej samej półki co Kleofas czy Pafnucy. Pamiętam, że kiedy w podstawówce szukałam "obciachowego" imienia do opowiadania, to padło właśnie na Innocentego. I do tej pory nie mogę się przekonać.
      • gaudencja Re: "Niewinne" imiona 20.08.15, 18:25
        A ja już z Kleofasem osłuchałam się na tyle, ze mogłabym nadać to imię. Gorzej z Telesforem, który przeogromnie mi się podoba, ale nie wiem, czy starczyłoby mi odwagi.
        • dolcevita007 Re: "Niewinne" imiona 20.08.15, 23:54
          U kogos imie Kleofas nie raziloby mnie wcale, Telesfor i Pafnucy to imiona wg mnie bardziej dla postaci z bajek czy zwierzatek. Ja nazywam Pafnuckami przytulanki. Innocenty za bardzo rozlazle. Chociaz zdrobnienia Inus, Inos, Inocek fajne.
    • franciszka_o Re: "Niewinne" imiona 16.08.15, 16:13
      Immakulata. Ale za nic w swiecie nie dalabym tak dziecku na imie.
    • chayah Re: "Niewinne" imiona 11.04.19, 10:53
      Fajne zdrobnienia smile Icek troszeczkę mi zalatuje Żydem z kawałów, ale mi to nie przeszkadza, bo ja lubię takie "Ickowe" klimaty big_grin
      Żadnego z tych imion bym raczej nie nadała.
      PS: Dalenio, które z imion zakończonych na "-y" jest Twoim ulubionym? smile
      • dalenia Re: "Niewinne" imiona 11.04.19, 14:32
        Wincenty i Maurycy, ciężko powiedzieć, który z nich podoba mi się bardziej. A na mojej męskiej liście jest jeszcze Dionizy, Konstanty i Zachary, ale ogólnie podoba mi się znacznie więcej z tych zakończonych na "-y".
        • miraflores5 Re: "Niewinne" imiona 12.04.19, 01:58
          A Agnieszka i Katarzyna? Znaczenie obu to "czysta, bez skazy". Z wymienionych stosunkowo najlepiej przyjęłabym Innocencję, ale żadnego bym nie nadała.
          • dalenia Re: "Niewinne" imiona 12.04.19, 07:43
            Zakładając wątek chodziło mi o grupę "Innowych" imion, niekoniecznie o całą resztę, która oznacza niewinność lub jej pochodne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.