Dodaj do ulubionych

Syn po trzech corkach

09.09.15, 23:20
W drodze czwarte dziecko, chlopczyk, ktory ma trzy starsze siostry: Faustyne, Anastazje i Marianne. Chodzi mi po glowie jedynie imie Cyprian, ale nie jestem calkowicie pewna. Za to maz zbywa wszystkie inne propozycje stwierdzeniem: "wole Cyprian". Poddac sie, czy wymyslac dalej? Jakies propozycje? Z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 09:28
      Cyprian jest fajny smile Podrzucam Błażeja.
    • paula.anna Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 10:01
      Twój nick podpowiedział mi, że z imionami twoich córek dobrze komponowałby mi się Franciszek, szkoda, że taki popularny.

Ale jeśli obojgu wam podoba się Cyprian, to nie szukałabym dalej.
      • franciszka_o Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 10:17
        Tez mi sie strasznie podoba Franciszek, w naszym otoczeniu nie ma zadnych malych Frankow, wiec biore pod uwage wink
    • bo_gna Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 12:10
      Ostrzegam (bo słyszałam), że dzieciaki mogą wołać... Cipek. Osobiście imię też mi się bardzo podoba.
    • gaudencja Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 13:15
      Idzi, Izydor, Cyryl, Bonifacy, Barnaba, Zygmunt.
      Czy mieszkacie w Polsce?
      • franciszka_o Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 14:36
        Nie, mieszkamy we Francji. Ale kwestie "miedzynarodowosci" imienia jakos tam po swojemu naginam. Nie musi byc identycznie pisane w obu jezykach, moja rodzina i tak nazywa dziewczyny po polsku, a one sie do tego przyzwyczaily.
    • dalenia Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 13:23
      Pamiętam jak pisałaś, że najmłodsza ma być Marią - dobrze, że to jednak Marianna smile Świetne imiona noszą Wasze córki!

Co do imienia męskiego, to lubię Cypriana, ale jakoś nie czuję go przy imionach sióstr. Do Faustyny, Anastazji i Marianny widziałabym jednak coś bardziej retro - Cyprian jakiś taki ... nowoczesny?

Moja pierwsza myśl to Maurycy. Może jeszcze Anatol, Benedykt, Fryderyk, Jeremi, Konstanty, Klemens, Ludwik, Leopold, Olgierd, Stefan, Teodor, Wincenty, Zachary.
      • franciszka_o Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 14:44
        Jednak udala sie Marianna, ale i tak czasem zdrabniana do Marysi. Dlatego nie biore pod uwage Jozefa, ktorego bardzo lubie, bo by wyszla "swieta rodzina".
        Zaskoczylas mnie, nie odbieralam Cypriana nowoczesnie. Leopold za mna tez chodzi.
        • lily-beth Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 15:20
          Dla mnie Cyprian jest bardzo retro, bo skojarzenia mam tylko z Norwidem. Chociaż nei wiem, czy w Polsce nie upowszechni się w grupie -ianów (Oktawian, Fabian, Gracjan, Kasjan) i przeskoczy do grupy nowomodnych. Ale we Francji to nie problem. Jeśli Wam się obojgu podoba, to ja bym nadawała, chociaż popieram też Leopolda.
          • franciszka_o Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 21:48
            Mam nadzieje, ze nie, bo nie cierpie tych imion, ktore wymienilas (dorzucilabym do nich Tycjana)!
            • lily-beth Re: Syn po trzech corkach 11.09.15, 14:48
              I jeszcze Dorian.
              Ale np. Julian to dla mnie inna bajka i Cyprian też.
              • szarrak Re: Syn po trzech corkach 25.09.15, 02:37
                Dla mnie Cyprian jest znacznie bliżej tej drugiej grupy, Fabianów i Dorianów... Może to przez osobiste skojarzenia, ale brzmi mi raczej nowocześnie.
        • zum.zum.zone Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 19:55
          Cyprian jest piekny i do imion corek (tez pieknych) pasuje idealnie. Leopold tez pieknie, i bardziej retro we Fr niz Cyprian.
          • franciszka_o Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 21:41
            Boje sie troche, ze Leopold moze byc skracany do Leo, a tych Leo-Leonow akurat jest dosyc duzo u nas.
            • zum.zum.zone Re: Syn po trzech corkach 11.09.15, 18:52
              No pewnie bedzie, zwlaszcza wsrod rowiesnikow. Dorosli raczej respektuja pelna forme. Leopold - mmm...
        • dalenia Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 22:45
          Nie pomyślałabym, że to Święta Rodzina wink Mnie tam Józio się bardzo podoba, rozważyłabym go. Ja samego Cypriana też nie odbieram aż tak nowocześnie, ale po prostu nowocześnie mi brzmi przy imionach starszych córek. I mimo że mam Cypisa na liście, to jednak namawiałabym na Leopolda - ja sama wolałabym już unikać Leonowych zdrobnień (faktycznie popularne) i używałabym Poldusia, Poldka, Poldeczka.
    • angelina7-83 Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 17:35
      Dziewczynki mają cudne imionesmile Cyprian za bardzo mi do imion siostr nie pasuje, nie odbieram go jako imię retro. Dlatego do imion sióstr bardziej pasuje mi Leopold, gdyż brzmi równie wyjątkowo.
    • vi0let Re: Syn po trzech corkach 10.09.15, 18:26
      Od razu pomyślałam o Leopoldzie. smile
      • dolcevita007 Re: Syn po trzech corkach 11.09.15, 00:33
        No ja slyszalam ze we Francji Cyprian kojarzy sie bardzo retro, moje zrodlo imionami sie tak nie interesuje, ale takie ma skojarzenie.
        Leopold tez bardzo mi sie podoba, ale jednak troszeczke bardziej Leonard. To tak jesli sie tyczy Leosiowych imion.
        Wracajac do Cypriana popieram, to cenne jak imie podoba sie obojgu rodzicom. mi osobiscie bardzo sie podoba.

prenoms.famili.fr/,cyprien,2277,11839.asp

wyzej statystyki.
    • annthonka Re: Syn po trzech corkach 25.09.15, 18:59
      Poddać się smile. Cyprian jest świetny.
    • franciszka_o Re: Syn po trzech corkach 12.10.15, 18:44
      Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie. Okazalo sie jednak, ze po kolejnym usg domniemany syn okazal sie byc corka big_grin Robimy z mezem liste, staram sie wywalczyc Serafine, luby chce Antonie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam!
      • flawianna Re: Syn po trzech corkach 12.10.15, 21:06
        A to niespodzianka smile
        • franciszka_o Re: Syn po trzech corkach 13.10.15, 09:03
          W rzeczy samej, nie mozemy sie przestac smiac smile
          • paula.anna Re: Syn po trzech corkach 13.10.15, 09:12
            A w którym tc wyszła ta niespodzianka?
            Chłopiec był "stwierdzony" pewnie bardzo wcześnie?
            • franciszka_o Re: Syn po trzech corkach 13.10.15, 09:24
              Chlopca stwierdzili w 13tc, teraz jestem w 22tc i zmienili zdanie. Za miesiac ide na kontrolne usg, az sie boje co wtedy stwierdza: np. blizniaki chlopca i dziewczynke, ktore na zmiane ukazuja sie ne ekranie :p
              • paula.anna Re: Syn po trzech corkach 13.10.15, 10:26
                To faktycznie lepiej nie porzucać poszukiwań imienia dla chłopca wink.
                Niezły numer swoją drogą, wolę już znać płeć później, ale na pewno.
      • dalenia Re: Syn po trzech corkach 13.10.15, 10:21
        Walcz o Serafinę! smile
      • meriyem Re: Syn po trzech corkach 16.10.15, 21:56
        Serafina cudowna, zdecydowanie polecam. I pasuje do imion sióstr smile
        • gaudencja Re: Syn po trzech corkach 08.11.15, 19:57
          Trzymam kciuki za Serafinę smile A już byłam gotowa poprzeć Leopolda wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.