halny.wiatr 11.10.15, 21:03 zastanawia mnie antypatia jaką cieszy się to imię na forum. Wkładane jest często do jednego worka z Dżesiką i Brajanem. Przecież to piękne, biblijne imię. W dodatku jest proste ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu), międzynarodowe, ma piękny rodowód, nie jest też obecnie mega popularne jak np. Jaś czy Franek. Wytłumaczcie mi czemu tak nie lubicie Dawida. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
florianne Re: Dawid 11.10.15, 21:32 halny.wiatr napisała: > zastanawia mnie antypatia jaką cieszy się to imię na forum. Wkładane jest częst > o do jednego worka z Dżesiką i Brajanem. Dlaczego jest wkładane do takiego worka? Przykład: Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Dawid 11.10.15, 21:38 Ale jak widać wielbiciele Brajana gardzą prostym Dawidem, podobnie jak Wincentym czy Ksawerym. A jakoś nikt nie twierdzi, że Wincenty jest brajanowaty, bo niektórzy nadają wersję Vincent. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Dawid 11.10.15, 21:34 Ja za nim nie przepadam brzmieniowo, ale do worka dżesiko-brajanowego nigdy bym go nie wrzuciła, podobnie zresztą jak greckiego Damiana czy łacińskiego Patryka. Może chodzi o popularność tych imion w kręgach brajanowych? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dawid 11.10.15, 22:31 W tym przypadku nie chodzi o etymologię imienia, tylko raczej o kręgi, w których często (podkreślam -często - nie oznacza to, że zawsze) bywa nadawany. Podobnie jest z tradycyjnym przecież Patrykiem, Damianem czy Roksaną i Patrycją. Przynajmniej w moim odczuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dawid 11.10.15, 22:32 I jeszcze dodam, że nie wrzucam go do worka Dżesikowo-Brajanowatego, tylko raczej właśnie Sandrowo-Patrykowego. Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: Dawid 12.10.15, 10:25 Choć nie jestem fanką imienia Dawid nie wrzuciłabym go do jednego worka z Brajanem. Co do popularności to ja często słyszę nawoływanie małego Dawida.. Jak dla mnie jest popularny Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Dawid 14.10.15, 11:54 O, a ja bym właśnie Sandrę wrzuciła do worka brajanowatego, jest dla mnie poprzedniczką Dżesiki. A w worku z Patrykiem mam WIktorię. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dawid 14.10.15, 15:51 W sumie tak sobie myślę, że podzieliłabym to jeszcze inaczej -> "worek" Brajanowo-Dżesikowy - czyli generalnie imiona nie nasze, spolszczone w straszny sposób, nie nadające się w moim odczuciu na polski język -> worek Sandrowo-Alanowy - też dla mnie pretensjonalne, ale jednak nadają się do polskich warunków i języka -> worek Patrykowo-Dawidowo-Roksanowy - imiona z tradycjami, acz jednak nieco pretensjonalne jak na mój gust Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Dawid 12.10.15, 15:51 Ja tam nie mam nic do Dawida oprócz tego, że jest dla mnie zbyt popularny. Znam tylu Dawidów, że aż smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Dawid 13.10.15, 14:20 halny.wiatr napisała: "> zastanawia mnie antypatia jaką cieszy się to imię na forum. Wkładane jest częst > o do jednego worka z Dżesiką i Brajanem." Czemu nie napiszesz "Dejwid" skoro piszesz "Dzesika". Taka wybiorcza umiejetnosc pisania? Czemu np. w/w imiona moga w jednym worku siedziec. Ano nie tylko moga, ale nawet powinny, chocby z uwagi na pochodzenie. Dawid wiadomo biblijne, a Jessica, ktora wymyslil co prawda Szekspir, ale w istocie ma byc moze wiecej wspolnego z Dawidem niz myslisz. Jedna z teorii glosi, ze Szekspir zainspirowal sie imieniem biblijnym Jesse, ktory wg Biblii byl ojcem Dawida. I tak byc moze pojawila sie Jessica. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dawid 13.10.15, 15:20 Gdy byłam w szkole wraz z Patrycją, Żanetą, Andżeliką i Wioletą zaliczało się do imion pretensjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
tynka.jus Re: Dawid 14.10.15, 11:19 Jest to biblijne imię ale w moim odczuciu nadawane jest nie z tego powodu, że jego pochodzenie jest biblijne ale dlatego, że w odczuciu społeczeństwa jest takie zachodnie. Tak samo jest wg mnie z Patrykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dawid 08.11.15, 19:56 Patryk zresztą jest formą dość nową i zapożyczoną z Zachodu; przykłady starszych nadań znalazłam tylko dla Patrycjusza, ew. Patrycego. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Dawid 14.11.15, 23:47 Dawid jest osluchany , bardzo osluchany i z tego tylko powodu nie przepadam. W dodatku od dawna popularny, bo od lat 80. Brzmienie , pochodzenie sa w porzadku, co do kregow podejrzewam ze wystepuje i tu i tam. I mysle, ze pisownia stanowi zasadnicza roznice i dla mnie Dawid to nie Dejwid. Polska pisownia dla zagranicznych imion jest dla mnie czyms okropnym nie jestem w stanie tego zaakceptowac. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dawid 15.11.15, 15:26 dolcevita007 napisała: > Polska pisownia dla zagranicznych imion jest dla mnie czyms okropnym nie jeste > m w stanie tego zaakceptowac. > Ale Dawid nie brzmi jak dejwid. Jesli poslka pisownia jest takim problemem to co z imionami jak Katarzyna, Malgorzata, Krystyna , Jakub i wiele innych. Jakub przeciez nie brzmi jak dżejkob, brzmi jakub tak samo jak Dawid brzmi dawid. Nie widze tu zadnego uzasadnienia,a juz te worki o ktorych sie to wspomina brzmia zalosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Dawid 15.11.15, 21:16 Oczywiscie, ze nie brzmi. Ktos powyzej napisal w ten sposob i do tej wypowiedzi sie odnioslam. Ja Dawida do zadnego worka nie wkladam. Oceniam je jako troche zbyt popularne i nie lubie jak sie uzywa spolszczonej pisowni wlasnie Dejwid. Dla mnie Dawid to Dawid. Chyba sie nie zrozumialysmy, bo co ma polska pisownia do Katarzyny przeciez to polska pisownia jest ??? Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dawid 16.11.15, 19:28 dolcevita007 napisała: >Chyba sie nie zrozumialysmy, bo co ma polska pisownia > o Katarzyny przeciez to polska pisownia jest ??? Owszem pisownia polska a imie zagraniczne wiec z tym masz problem wg tego co napisalas Dolcevita007 napisała : Polska pisownia dla zagranicznych imion jest dla mnie czyms okropnym nie jestem w stanie tego zaakceptowac. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Dawid 16.11.15, 21:22 Znaczy ze Tobie pisownia Dejwid sie podoba, bo mi nie i nie kryje tego. Uwazam ze lepiej wyglada Dawid. A jeszcze jasniej nie podoba mi sie wprowadzanie polskiej pisowni do zagranicznych imion. Mam nadzieje, ze juz mnie zrozumialas. A tak na marginesie mam wiele innych problemow , rozbawilas mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dawid 17.11.15, 07:42 dolcevita007 napisała: A jeszcze jasniej nie podoba mi sie wprowadzanie polsk iej pisowni do zagranicznych imion. Mam nadzieje, ze juz mnie zrozumialas. Alez oczywiscie, problem w tym ze ty siebie nie rozmumiesz.😀 Skoro masz problem z polska pisownia dla zagranicznych imiom to masz problem z wiekszoscia imion, bo wiekszosc nie jest polska i wiekszosc ma polska pisownie. Masz wiec problem z Katarzyna, Jakubem, Malgorzata, Krzyszfofem i wieloma innymi. A tak na marginesie mam wiele innych problemow , rozbawilas mnie. To chyba dobrze, czy moze jednak nie?😂 Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Dawid 17.11.15, 20:52 Najma, Ty mnie rozumiesz tylko najzwyczajniej czepiasz sie. Temat byl walkowany i nie sensu dalej go ciagnac. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Dawid 15.11.15, 09:38 jakby to imię w pełnej formie brzmiało Dawideusz to inni by piali z zachwytu ;p a wg mnie imię ok ładne ale bardzo oklepane w moim pokoleniu,a imiona też się jednak nudzą Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dawid 15.11.15, 13:49 Dawid był całkiem fajny, dopóki nie upodobała go sobie grupa zapatrzona w amerykańskie filmy (tak ją nazwijmy). Nie ma tu znaczenia brak jakiejś udziwnionej końcówki. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dawid 15.11.15, 15:22 gaudencja napisała: > Dawid był całkiem fajny, dopóki nie upodobała go sobie grupa zapatrzona w amery > kańskie filmy (tak ją nazwijmy). Nie ma tu znaczenia brak jakiejś udziwnionej k > ońcówki. 😮 Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dawid 17.11.15, 07:43 gaudencja napisała: > Tu się nie ma co dziwować Alez jest😂 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dawid 17.11.15, 08:27 Nie, nie ma. Upodobanie do imion ma bardzo często charakter środowiskowy. Dawid był imieniem zupełnie neutralnym, a ciekawym, bo jeszcze nieczęsto nadawanym. Później zaczął być masowo nadawany przez wielbicieli Sandr, Patryków, Nikoli itp. imion. Szybko więc stracił - dzięki popularyzacji - urok nowości i świeżości, a nowe skojarzenia też mu nie pomagają. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Dawid 15.11.15, 15:21 luska.s napisała: > jakby to imię w pełnej formie brzmiało Dawideusz to inni by piali z zachwytu ;p Albo Dawidy?😈 Odpowiedz Link Zgłoś