kasiek-kd 08.02.16, 22:21 jest rejestrowane takie imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzanna346 Re: Dragowita 16.02.16, 14:54 pierwsze słyszę. Znam jedną Dobrosławę i z dwie Dobrochny, ale takiego imienia nie słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
darwina Re: Dragowita 16.02.16, 18:50 Dragi kojarzą mi sie z narkotykami a wita to witam narkotyki? W obcych językach dragi tak sie kojarzą wiec nie nadawalabym takiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dragowita 27.02.16, 18:36 To imię słowiańskie, ale nie wiem, czy autentyczne, czy też neologizm - w każdym razie bardziej południowosłowiańskie. W Polsce nie było żadnych odnotowanych imion żeńskich kończących się na -wita. Na pewno da się zarejestrować na gruncie obecnej ustawy, jednak bardziej bym polecała autentyczne imiona zapisywane w dawnej Polsce, jak Drogosława, Witosława, czy choćby współczesne żeńskie formy imion, które były notowane w formie męskiej, jak Drogomiła, Drogomira, Drogorada, Dragomira, Drahomira, Drohomira, Dargomira, Dargorada, Dargosława. Odpowiedz Link Zgłoś