indra2 17.08.16, 15:03 Najprawdopodobniej spodziewam się córeczki. Bardzo podobaja mi sie imiona Hania i Lena niestety sa one zbyt popularne. Dlatego zastanawiam sie nad Łucja lub Liliana. Łucja chyba nie jest zbyt popularna a jak Liliana? wydaje mi sie, ze jej popularnosc chyba niestety rosnie. Znacie, planujecie miec male Lilianki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 15:08 Łucja 10 miejsc wyżej w 2015 r (40 i 50 miejsce). akademiaporodu.pl/top-news/ranking-imion-2015-najczesciej-i-najrzadziej-nadawane-imiona/ Nie znam, nie planuję, wolę Łucję Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 15:25 Ja też wolę Łucję Za Lilianka przemawia fakt,ze ma tyle ładnych zdrobnien, dla Łucji nic nie moge wymyśleć. No i mąż i synowie są raczej za Lilianką (z dwojga złego, bo chcą Hanię Obawiam się tylko, żeby Liliana nie stałą się drugą Leną. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 15:40 indra2 napisała: > Ja też wolę Łucję Za Lilianka przemawia fakt,ze ma tyle ładnych zdrobnien, d > la Łucji nic nie moge wymyśleć. No i mąż i synowie są raczej za Lilianką (z dwo > jga złego, bo chcą Hanię > Obawiam się tylko, żeby Liliana nie stałą się drugą Leną. Zdecydowanie Łucja, w statystykach spotkam Łucje, ale Liliana moim zdaniem jest nowym hitem. Do tego wyobrażam sobie, że Liliana będzie ciągle tłumaczyć, czy jest Lilianą, Lilianną, Lilą, Lilią czy Lilly, bo takie wersje też już widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 15:56 No właśnie tego sie obawiam, że jeszcze w statystykach tego nie widać ale Liliana jest nowym hitem 2016/2017 roku. gdzies na jakims forum widzialam w planach sporo Lilianek. Jak nadawalam w 2006 roku synkowi imię Szymon do głowy mi nie przyszło, że niestety stanie sie tak popularne w późniejszych latach, tego chciałabym teraz uniknać. Pozostaje mi przekonywać domowników do Łucji Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 15:44 Myślę, że osiągnięcia przez Lilianę, niedługo, pierwszego miejsca w rankingach możesz się nie obawiać. Mnie się Łucja podoba właśnie dlatego, że jest krótka, "poręczna" i nie wymaga skracania, a za zdrabnianiem nie przepadam. Jednak Polak potrafi zdrobnić wszystko, nawet zdrobnienia typu Lena czy Nela Łucja zdrobnienia Łucka, Łucuś, Łućka, Lutka, Usia, Łuska, Luczija, Luszyn, Łucusia, Lucy, Lulka, Luśka, Lucylda, Łucjusz, Łuciątko, Łucjanna, Lusieńka, Łucjena, Ucia, Lusi, Łusia, Ucho, Łucunia, Łysa, Lusil, Łucysia, Łuta, Lusia, Łuśka, Łunia, Łucyjka, Łucyś, Łucjuszek, Lucia, Lusiek, Łuc, Lucka, Łucia, Lu, Lucek Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 15:59 Racja Łucja jest krótka i poręczna i chyba pasuje dla każdego wieku, chociaż maż twierdzi, że brzmi poważnie. Brakuje mi tylko troche zdrobnien takich pieszczotliwych dla małej dziewczynki jak Lilusia, Ucho czy Łysa mnie nie przekonuja, haha kto na to w ogóle wpadł Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 16:12 Jeśli nie jest poręczna to może poszukaj jeszcze coś innego? Np. Klara, Julianna, Lidia? Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 20:16 > Ja też wolę Łucję Za Lilianka przemawia fakt,ze ma tyle ładnych zdrobnien, d > la Łucji nic nie moge wymyśleć. A ja nie mogę się zdecydować jak zdrabniać imię mojej trzytygodniowej Łucji - tyle ma fajnych zdrobnień. Mówię na przemian Łucja, Lusia, Lusieńka, Lusiaczek, Łusia, Łucyjka Odpowiedz Link Zgłoś
estusia Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 18:45 Mam córcię Łucję, zdrobniale wołamy Łucyjka, Łucuś, Łucik, Lusia. Lilianę ma moja siostra cioteczna ale Lilianek jest co raz więcej a Łucji jest mało i to mi pasuje A moja druga córcia będzie nosić imię Wanda, do porodu jeszcze troszkę ale już teraz mówimy do niej zdrobniale Wandeczka i Wandzik Odpowiedz Link Zgłoś
patrice4k Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 18:53 To może jak nie Hania, to może Halinka( wydaje mi się, że nie jest popularna) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 22:26 Dziekuję za wypowiedzi i propozycje. Klara i Halina zupelnie do mnie nie przemawiaja. Julianna ładnie ale pewnie wszyscy mówili by i tak Julia, Julka, imię śliczne ale bardzo popularne. Lidia też mi się podoba ale już Lidka niezbyt. Pozostaje mi przekonać rodzinę do Łucji. Ja już raczej jestem przekonana. Łucuś, Lusia podobają mi się wasze propozycje pieszczotliwych zdrobnien dla malutkiej Łucji Jest jeszcze opcja, że będzie synek Mój typ to Jeremi, niestety też podoba się tylko mi a rodzinka chciałaby Antosia a tu sytuacja podobna jak z Hania i Leną zbyt popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Łucja, Liliana 17.08.16, 22:28 Łucja na 40., a Liliana na 16 w 2015 r., do tego sporo innych Lilek, jak pisała Abiela. Żałuję, bo mnie się bardzo podoba Lilla, ale raczej nie nadam, jeśli kiedyś mi się jeszcze córka trafi, bo za kilka lat będą same Lile na placach zabaw, co z tego, że forma pełna inna. Łucję uwielbiam, zdrabnianą do Łusi lub Lusi. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Łucja, Liliana 18.08.16, 08:35 Z rozważanych zdecydowanie postawiłabym na Łucję. W moim odczuciu Lilki (w różnych formach pełnych) coraz mniej odstają od Hani i Leny popularnością. Odpowiedz Link Zgłoś
mrts Re: Łucja, Liliana 18.08.16, 20:25 Głos na Łucję! Zdrobnienia znajda się same, wiem, bo sama taki problem przerabiałam Lilianek w wieku do roku znam już 3. Ładne, subtelne imię, ale za dużo tego szczęścia Jeremi - suuper! Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Łucja, Liliana 21.08.16, 10:33 Łucja i Liliana (oraz Lilia, Lila, Lilla, Lilianna, Lily) są coraz popularniejsze (jednak Łucja jest obecnie mniej popularna niz Liliana). Sugestie: Adela, Alicja, Antonia, Aurelia, Bianka, Blanka, Cecylia, Diana, Dorota, Eliza, Emilia, Estera, Flora (Florencja, Florianna, Floriana, Florentyna), Helena, Ida(lia), Jaśmina, Jowita, Judyta, Klara, Klementyna, Kornelia, Lawinia, Letycja, Leonia, Lidia, Ligia, Liwia, Ludwika, Malwina, Marcelina, Matylda, Melania, Natalia, Olimpia, Regina, Rozalia, Serafina, Stefania, Teresa, Weronika, Zofia. Popieram Łucję i Lilianę - piękne i klasyczne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Łucja, Liliana 22.08.16, 19:45 Zdecydowanie Łucja. Zdrobnienia podała blaszany_dzwoneczek, zresztą jak zobaczycie to zdrobnienia przyjdą same. Liliana nie dość, że coraz bardziej popularna to jeszcze taka słodko-mdła. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Łucja, Liliana 23.08.16, 22:43 Gdyby wyzbierać wszystkie Lilki (Liliany, Lilianny, Lilie, Lile, Lille itd.) to by było ich pewnie tyle co Hań, Lenek i Zoś Zdecydowanie popieram Łucję - zdrabniałabym do Łucyjki albo Lusi. Gdyby miał być jednak chłopiec, to Jeremi jest świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Łucja, Liliana 24.08.16, 14:11 W radomskich statystykach nazbierałam już 10 Łucji i 16 Lilek (dla porównania - najpopularniejsza Maja pojawia się 33 razy). Łucja na razie bezpieczniejsza, ale też rośnie w siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Łucja, Liliana 24.08.16, 18:33 Mam Lilianę w rodzinie (2 pokolenia starszą od obecnych dzieci), więc nawet nie rozważałam. Trudność polega na tym, że bez przerwy musi wyjaśniać, że Liliana, nie Lilianna. (Swoją drogą, Liliannę odbieram jako pretensjonalną, coś w stylu Izabelli czy Arletty, jakby nie można było przez jedno). Brzmieniowo imię mi się podoba, choć wolę nieco twardsze. Liliana wydaje mi się z tej samej kategorii co obecnie modne Julie, Emilie, Natalie, Oliwie i Amelie. Nie moje klimaty Łucję rozważałam dla mojego dziecka. Podoba mi się Proponuję Ci Liwię jako alternatywę dla Liliany Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Łucja, Liliana 24.08.16, 19:43 Wydaje mi się, że Lilianna jest jak Zuzanna, Marianna czy Julianna raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja, Liliana 07.09.16, 22:50 Popieram Łucję, ew. Helenę zdrabnianą do Leny. Odpowiedz Link Zgłoś