Dodaj do ulubionych

Imię dla dziewczynki

31.10.17, 15:07
Dzień Dobry! 😉
Poszukujemy z mężem imienia dla drugiej córki i nie możemy dojść do porozumienia, nie mamy dużo pomysłów. Nasza 2-latka to Joanna. Nasze nazwisko zaczyna się Z i kończy na -ska lub -ski (u mojego męża), ma 9 liter i występuje w nim litera ń.
Nie chcemy imion, które są bardzo popularne w ostatnich latach wśród najmłodszych.
Moje pomysły: Klara, Łucja, Aniela, Olga
Pomysły męża: Pola, Dominika, Julita, Inga
Z pomysłów męża akceptuję tylko Ingę. Ciężko nam znaleźć imię, które pasowało by naszej dwójce. Szukamy, szukamy i nic. A czasu coraz mniej, bo córeczka ma się pojawić już za 3 tygodnie ! Licze na wasze pomysły 😉
Pozdrawiam Laura
Obserwuj wątek
    • ilia.1 Re: Imię dla dziewczynki 31.10.17, 17:45
      Klara, Łucja, Aniela, Julita to bardzo ładne imiona, które moim zdaniem pasują do Joanny.
      Sugestie imion: Aurelia, Diana, Dorota, Eliza, Helena, Ida, Jowita, Lidia, Kalina, Kornelia, Marcelina, Matylda, Michalina, Paulina, Rozalia, Weronika.
      • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 31.10.17, 21:07
        Właśnie moim typem jest Klara, Julita z pomysłów męża też fajna, ale obawiam się skracania do Julki. Z Twoich propozycji fajna jest Marcelina i Kalina - do przedyskutowania z mężem 😉
        • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 31.10.17, 21:24
          Julita jest z pochodzenia zdrobnieniem Julii, więc zdrabnianie ich obu do Julki jest całkiem naturalne.
          Julity raczej nie polecam, dla mnie do ugryzienia z typów męża jest jedynie Dominika, choć za nią nie przepadam. Pozostałe to zdrobnienia (Ingeborgi i Apolonii).

Marcelina to fajny pomysł, może jeszcze Blanka, Marianna (Mania), Anastazja (Nastka), Liwia, Melania?
    • luska.s Re: Imię dla dziewczynki 01.11.17, 00:06
      Klara lub Łucja! a może Iga?
    • stokrotka_96 Re: Imię dla dziewczynki 01.11.17, 00:31
      Podoba mi się to, co proponujesz, tylko zastanawiam się, czy np. taka Aniela (którą lubię, swoją drogą) z klimatu retro pasowałaby do osłuchanej, popularnej całkiem niedawno Asi. Koło Joanny prędzej widziałabym Łucję lub Olgę, nawet Klarę (bo jednak popularniejsza niż Aniela, mimo że klimat ten sam) smile.
      Z propozycji męża... Pola jest fajna, ale w wersji oficjalnej na moje ucho Apolonia brzmi lepiej. Jeśli obawiasz się Julki, to od razu odrzuć Julitę. Teraz, gdy jest dużo Julek, to nie ma większego znaczenia, czy nazwiesz córeczkę Julią, Julianną czy Julitą - i tak wszystkie będą Julkami.
      Co do Dominiki... Do Joanny nawet pasuje (znam siostry o tych imionach, a sama jestem Dominiką, córką Joanny). Było popularne w moim pokoleniu (spotykałam z reguły dość dużo imienniczek, czasem czuję się jak Ania, Kasia lub Magda :p). Ale powiem tak - Dominiki to dziewczyny o wielkich sercach, bardzo pomocne, zazwyczaj mądre, ambitne. Umieją sobie zjednać otoczenie, mimo że Dominiki nie są zazwyczaj duszami towarzystwa. Nie mówię tego dlatego, że sama tak mam na imię, ale poznałam wiele rówieśniczek i sporo cech się zgadza smile. Poznałam niedawno wspaniałą dziewczynę o tym imieniu (na swoim kierunku studiów) - piękna, mądra, ambitna, a jednocześnie przesympatyczna, wesoła i pomocna. A co do samego imienia, można zdrabniać Domi, Dominisiu, Dominiczko, Domciu, Isiu! W rodzinie akurat jestem Misią/Miśką, wśród przyjaciół raczej Domcią smile. Ale już moja nauczycielka o tym imieniu była np. zdrabniana do Niki.
      Ale jeśli Dominika nie leży, to może Weronika, Monika? Czy nie chcesz nic "nikowego"?
      Małgorzata, Barbara, Krystyna, Danuta, Irena, Ewa, Magdalena, Maria, Marianna, Róża?
      Podobają mi się zaproponowane też Kalina i Marcelina.

• paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 01.11.17, 10:52
        stokrotka_96 napisał(a):

> Al
        > e powiem tak - Dominiki to dziewczyny o wielkich sercach, bardzo pomocne, zazwy
        > czaj mądre, ambitne. Umieją sobie zjednać otoczenie, mimo że Dominiki nie są za
        > zwyczaj duszami towarzystwa. Nie mówię tego dlatego, że sama tak mam na imię, a
        > le poznałam wiele rówieśniczek i sporo cech się zgadza smile. Poznałam niedawno ws
        > paniałą dziewczynę o tym imieniu (na swoim kierunku studiów) - piękna, mądra, a
        > mbitna, a jednocześnie przesympatyczna, wesoła i pomocna.

Ty tak całkiem serio???
        Uważasz że noszone imię= pewne cechy, podobne u wszystkich nosicieli?
        I uważasz tak na podstawie "wielu imienniczek", które są jednak kroplą w oceanie Dominik żyjących kiedykolwiek na świecie?
        Naprawde dobre 😀.
        • vanilde Re: Imię dla dziewczynki 01.11.17, 12:34
          Ciekawe tongue_out A Dominiki, które znasz, mają jakieś wady?
          • stokrotka_96 Re: Imię dla dziewczynki 01.11.17, 12:51
            Haha, często są nieśmiałe (ale to niekoniecznie jest wada). Niektóre bywają dość niezdecydowane, dwie z tych, które znam (w tym ja) mają problem z dotrzymywaniem terminów smile. No i ja ze wszystkich Dominik jakie znam jestem najbardziej raptowna (ale nie wobec obcych, tylko raczej wśród bliższych, jak mnie wkurzą :p). Ale jestem tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę, Dominiki są zazwyczaj ciche i spokojne.
        • stokrotka_96 Re: Imię dla dziewczynki 01.11.17, 12:46
          To było pół żartem, pół serio wink. Poza tym, chodzi o skojarzenia. Mamy tak, że podświadomie odradzimy komuś imię, które nam się źle kojarzy, bo np. nosiła je koleżanka-zołza. A doradzimy takie, które np. nosiła nasza kochana babcia.

Wiem, że ta zasada nie zawsze musi działać. Są wredne Anki i fajne Anki itd. Tylko mówię, że to imię (Dominika) dobrze mi się kojarzy (nawet nie przez to, że sama je noszę). Gdy nadajemy imię po ukochanym przodku to podświadomie mamy nadzieję, że będzie miał jakieś jego pozytywne cechy, np. moja babcia była serdeczną, kochaną osobą i nadając córce jej imię mam nadzieję, że również będzie pogodną kobietą o dobrym sercu smile.
    • vanilde Re: Imię dla dziewczynki 01.11.17, 12:33
      Z Twoich propozycji wszystkie imiona są ładne, z propozycji męża żadna mi się nie podoba, ewentualnie Inga może być. Osobiście poszłabym jednak innym kluczem i szukała imienia, które podobnie jak Joanna/Asia stosowane jest na co dzień w formie zdrobniałej. Moje sugestie: Katarzyna/Kasia, Barbara/Basia, Apolonia/Pola, Antonina/Tosia, Marianna/Mania, Michalina/Misia. Ewentualnie z tych rzadziej zdrabianych: Dorota, Marcelina, Weronika.
      • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 01.11.17, 12:52
        Nasza Joanna zazwyczaj jest Joanką, Joasią lub zwyczajnie Joanną, nie używamy zdrobienia Asia, choć jest całkiem w porządku. Barbara to moje II imię, zresztą mając Joasie nie nadam Basi, bo rymuje się z Joasią, Asią.
        Katarzyny strasznie nie lubimy, z Twoich fajna jest Marianna, ale nie jestem przekonana.
        Na dzień dzisiejszy rozważamy Klarę, Marcelinę, Olgę i Ingę.
        Mąż bardzo upiera się przy Poli, ale mnie nie przekonuje to imię, wolałabym Apolonię zdrabniana do Poli. Myślałam jeszcze o Lilianie, bardzo mi się podoba pełna forma i zdrobnienia.
        • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 02.11.17, 10:53
          Szkoda, że Anielka odpadła, podobała mi się najbardziej z Twoich typów. Z pozostałych popieram Klarę i Marcelinę. Liliana też byłaby okej. Olga i Inga jakoś zupełnie mi nie pasują do Joanny.
          • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 02.11.17, 18:22
            Anielka dalej jest rozważana 😉 Zapomniałam jej dopisać
            • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 03.11.17, 11:45
              To mój głos na Anielkę albo Marcelinę. Ogólnie to wolę, gdy rodzeństwo ma imiona spójne pod względem zdrabniania. Tzn. do Joanny-Joasi dodałabym Anielę-Nelę/Anielkę albo Marcelinę-Marcelkę. Oczywiście Klarę, Olgę czy Ingę też jakoś zdrobnić można, ale już chyba mniej naturalnie.
        • karola1705 Re: Imię dla dziewczynki 02.11.17, 23:36
          Olga i Inga jakoś nie pasuja mi do Joasi. Jestem za Marcelinką lub Anielką. I dobrze brzmia z Joasia,przynajmniej jak na moje ucho. A może jeszcze spodoba Wam sie Małgorzata lub Magdalena? Klimat podobny do Joanny.
    • justii23 Re: Imię dla dziewczynki 02.11.17, 14:09
      najbardziej przekonuje mnie Liliana z dość oczywistych względów ładniejszego imienia nie znam big_grin

z propozycji męża podoba mi się Dominika córka ma koleżankę o takim imieniu wołają na nią Isia wink

Łucja, Klara - ok

podoba mi się bardzo Marcelina, Ingi nie lubię jako osobnego imienia może Ignacja zdrabniana do Ingi, Igi

propozycję
      Agata
      Martyna
      Kornelia
      Olimpia
      Berenika
      • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 02.11.17, 18:23
        Kornelia jest fajna ! Dzięki 😊
        • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 03.11.17, 21:37
          Kornelia fajnie się zdrabnia do Neli.
          • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 04.11.17, 16:52
            Aktualna lista : Kornelia, Aniela, Klara, Marcelina, Inga. Chociaż nie wiem, bo mąż ciągle nie ma czasu na dłuższą rozmowę o imieniu, a on sam upiera się przy Poli, której ja bardzo nie chcę. Mówił, że akceptuje moje typy, więc chyba sama mam zadecydować? 😅 W najbliższych dniach chcę podjąć decyzję lub chociaż mieć kilka "pewnych" imion, więc będziemy jeszcze dyskutować. Dam Wam znać jak coś wybierzemy 😉
            • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 04.11.17, 18:09
              A może oboje się zgodzicie na Apolonię? Są jeszcze inne imiona, które można zdrabniać do Poli, ale dużo rzadsze, np. Poliksena, Apolinaria.
              Daj znać koniecznie smile
              • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 04.11.17, 20:05
                Apolonii nie akceptuje mąż. Dla mnie to fajny kompromis - ja miałabym "pełne" imię a mąż zdrabnianą Polę. Będziemy szukać dalej...
            • stokrotka_96 Re: Imię dla dziewczynki 05.11.17, 12:42
              Z tych propozycji najbardziej podobają mi się Aniela, Klara i Marcelina. Przy czym na początku zastanawiałam się, czy imiona retro (te dwa pierwsze) pasowałyby do Joanny, ale teraz myślę, że mogłoby być smile. Ingę lubię, ale koło Joanny prędzej widziałabym np. Marcelinę. Kornelia jest OK, może być, przy czym nie podoba mi się tak bardzo, jak pozostałe sugestie.
            • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 05.11.17, 18:26
              Mój głos na Kornelię, Klarę lub Anielę ☺. Michaliny nie lubię,Inga jakaś taka niepełna 😉.
              • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 05.11.17, 18:27
                Marceliny też 😉. A do tego mi się mylą 😉.
            • lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 05.11.17, 20:27
              Przypomniał mi się od razu inny wątek, w którym mąż też nie chciał o imieniu rozmawiać i miał własny typ - który następnie samowolnie zarejestrował. Tak więc rozmawiajcie, rozmawiajcie...
              Inga mi nie bardzo wygląda koło Joanny, chociaż ją lubię. Reszta bardzo ładna, byle się dogadać.
              • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 07.11.17, 18:47
                Naprawdę zarejestrował sam ? Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, okropne zachowanie.
                Rozmawiamy, staramy się coś ustalić i mam nadzieję, że coś wybierzemy 😉
            • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 05.11.17, 21:26
              Wszystkie fajne, choć nadal uważam, że Inga średnio do Joanny pasuje. Z pozostałych wybrałabym nadal Anielę lub Marcelinę. Kornelia też okej, choć dla mnie ostatnio zaczyna niebezpiecznie zalatywać pretensjonalnością (do spóły z Anastazją).
    • dolcevita007 Re: Imię dla dziewczynki 03.11.17, 14:34
      Wszystkie imiona z Twojej listy sa ciekawe i bardzo mi sie podobaja. Z meza listy wybralabym Dominike, bo Pole wolalabym jako zdrobnienie od Apolonii niz samodzielne krotkie imie. Nie jestem fanka traktowania zdrobnien jako samodzielnych imion, brakuje mi zawsze tej czesci oficjalnej. Julita jest tez na J jak Joanna dlatego nie nadalabym i Inga po prostu nie podoba mi sie wolalabym Kinge.
      Chyba ze wszystkich rozwazanych wybralabym Klare, na drugim miejscu Kornelie, na trzecim Anielke a na czwartym Olge.

• isa_bella1 Re: Imię dla dziewczynki 07.11.17, 11:14
      W waszych imionach brak mi mozliwosci zdrobnien. Tzn. Nie lubię zdrobnień typu Klarcia Łusia czy Polcia albo Ingusia?. Dziwnie a ludzie jednak szukają i lubią tak mówić do dzieci. Oczywiscie imiona ladne. Moje typy to Nina ,Kalina.
      • lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 07.11.17, 14:10
        Mam w rodzinie dorosłą Ingę, całe życie spieszczaną do Ingusi, a zdrobnienia (w sensie krótszej wersji imienia typu Alicja - Ala) nie potrzebuje, bo imię jest krótkie i wygodne w codziennym użyciu, podobnie Klara, Łucja, a Pola to już jest zdrobnienie.
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 07.11.17, 22:33
        A dla mnie np. Ninka to dokładnie ten sam klimat co Klarka czy Łucka.
    • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 14.11.17, 16:43
      Myślałam jeszcze o France, Uli, Rozalce i Róży. Chociaż ta ostatnia nie brzmi mi z nazwiskiem, narazie mąż uparty na Pole (!).
      Franka, Frania urzekają mnie, ale nie jestem pewna formy dla nastolatki ?
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 14.11.17, 17:04
        Franciszka jest super. A nastoletnia Franciszka może być po prostu Franką - wg mnie to fajne i zadziorne zdrobnienie dla młodej dziewczyny/kobiety. Podoba mi się też Rozalia i Róża; Ula okej, choć bez większego szału. Nadal nie wchodzi w grę Apolonia? To może Tola-Anatolia/Antonina/Antonia albo Nela-Kornelia/Aniela, Fela-Felicja, Hela-Helena? Może coś z podobnie brzmiących zdrobnień podpasuje Tobie i mężowi?
      • stokrotka_96 Re: Imię dla dziewczynki 14.11.17, 17:37
        Popieram Dalenię - Franka jest bardzo fajnym zdrobnieniem dla nastolatki smile. Tylko jakoś Joanna i Franciszka nie bardzo mi do siebie pasują.
        Do Joasi najbardziej pasuje mi Ula - podobny klimat. Znane, osłuchane imię w populacji, ale nieco rzadziej nadawane wśród dzieci. Rozalkę i Różę bardzo lubię, przy czym Rozalka wydaje mi się zbyt odjechana przy Joannie. W tej sytuacji postawiłabym raczej na Różę właśnie. Róża i Joanna - czemu nie? wink. Dziecko ma mieć nazwisko zakończone na -ska, a więc nazwisko nie jest rzeczownikiem - to duży plus, gdy bierze się pod uwagę odrzeczownikowe imię. Powiedz tylko, czy w tym nazwisku jest "rz" lub "ż"? Wtedy by mi trochę zgrzytało, choć to i tak zależy. Natomiast jeśli nie ma ani "rz", ani "ż" to bym się nie przejmowała wink.
        • karola1705 Re: Imię dla dziewczynki 14.11.17, 23:01
          Rozalka za bardzo odjechane przy Joanna, a Róża nie? Myślę,że te dwa imioan (Rozalia i Róża) w takim samym stopniu pasują do Joasi. Przynajmniej nie byłoby nudno i przewidywanie jak Asia i Basia czy Asia i Ula wink Frania to nie mój klimat,ale oczywiście popieram smile Bo to coś innego, nowego, a to zawsze jest na plus. I też myślę,że Franka jest fajna dla nastolatki. Z wcześniej proponowanych podoba mi się Anielka, Marcelina (przy Joasi mogłaby być Marcelinką, Marcelką lub Marcysią) albo Kornelia. Pola jest ostatnio coraz bardziej popularna; sama mam w swoim otoczeniu 4 małe Pole (najstarsza nie ma jeszcze 3 lat).
        • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 15.11.17, 19:04
          Nazwisko to Zie..ńska, więc nie ma "rz" i "ż".
          Rozważamy: Klara, Franka, Ula, Rozalia, Róża, Marcelina, Aniela i Łucja.
          Myślałam jeszcze o Matyldzie, zaproponuje mężowi może to będzie jakiś kompromis.
          • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 18.11.17, 12:51
            Nazwisko zmienia sytuację w tym sensie, że zdecydowanie odradzam Różę jako "zielone" czy "zielne" imię, zbyt znaczące w zestawieniu z nazwiskiem (chyba że wewnątrz nie ma "l" ani "m", tylko coś, o czym nie pomyślałam); nad Rozalią bym się zastanawiała, ona już nie jest tak jednoznaczna, aczkolwiek może tez wywoływać pewne różane skojarzenia.

Nie za bardzo też mi brzmią imiona na "M" do nazwisk na "Z", ale nie jest to jakieś kategorycznie złe dopasowanie. Poza tym wszystkie imiona bardzo fajne.
            • stokrotka_96 Re: Imię dla dziewczynki 18.11.17, 16:23
              Zgodzę się z Gaudencją, jeśli to jest jedno z tych nazwisk, o których myślimy. Odrzuciłabym wówczas na pewno Różę. Rozalię też, jeśli w środku jest "l" (jeśli "m", to bym jej jeszcze nie skreślała).
              Gdybyś miała, Lauro, wybrać jedno z imion, które wypisałaś, które byś dziś wybrała, a które wybrałby dziś mąż?
              • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 18.11.17, 21:58
                Jest "l", więc tak jak myślałam Róża i Rozalia odpadają. Wybralabym na dzisiaj chyba Klarę lub Anielkę ew. Frankę.
                Maż wybrałby najchętniej Polę. Dodał jeszcze akceptowaną Gaję i Ewę. Gaja jest ok, ale IMO do naszego nazwiska nie bardzo. Ewa w porządku.
                • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 19.11.17, 09:05
                  Kojarzy mi się się nazwisko Zielińska, znam Natalię o tym nazwisku, l w obu wyrazach zupełnie mi nie przeszkadza.
                  Klara, Aniela i Franciszka- świetne.
                  Pola zdecydowanie nie 😯.
                  Mąż lubi krótkie imiona?
                  Gaja straciła dla mnie urok po wysypie Majek, zresztą Kajek też coraz więcej.
                • lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 19.11.17, 13:45
                  A mnie się Róża Ziel... podoba, przyjemnie botaniczne miano, ale nie każdemu musi. Nieco mniej Gaja Ziel..., bo kojarzy mi się zielony gaj z różnych piosenek.
                  Ewa ok., pasuje stylem do Joanny, chociaż Twoje propozycje bardziej mnie łapią za serce.
                • stokrotka_96 Re: Imię dla dziewczynki 19.11.17, 17:55
                  Ewa do Joanny pasuje i nawet podoba mi się to imię, ale zdecydowanie bardziej podobają mi się Twoje propozycje. Jeśli mąż o Apolonii nie chce słyszeć, a Ty nie chcesz samodzielnej Poli, to może poszukacie czegoś innego?
                  A czy mąż miałby większe obiekcje co do Klary, Anieli czy Franki właśnie? Lub innych imion, które są rozważane?
                  Gaję fajna, ale niestety muszę się zgodzić, że do nazwiska pasuje aż za bardzo smile.
    • adriankaa.s Re: Imię dla dziewczynki 19.11.17, 14:32
      Moj jest przy mnie i powiedzial, ze mu pasowalaby do Joanny - Aleksandra, ja od siebie zapropomuje Julianne smile
      • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 19.11.17, 15:46
        Aleksandry nie lubię, a Julianna ma fajną pełną formę, ale na pewno będzie skracana do popularnej Julki.
    • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 19.11.17, 18:05
      Kochani ! O 16:38 na świat przyszła nasza córeczka.
      A, że dzisiaj 19.11 dostała na imię Matylda Klara.
      Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi i propozycje!
      Córka sama wybrała sobie imię i idealnie do Niej pasuje. Maleńka Matylda i dumna Janka przesyłają buziaczki ❤
      • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 19.11.17, 18:07
        Poród był szybki i łagodny,córka zdrowa, dostała 10pkt. 😊Jestem mega szczęśliwa! ❤
        • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 19.11.17, 19:25
          Bardzo serdecznie Wam gratuluję i cieszę się, ze wszystko tak dobrze poszło! Matylda to bardzo fajny kompromis. Wszystkiego dobrego! smile
        • stokrotka_96 Re: Imię dla dziewczynki 19.11.17, 21:00
          Gratuluję! Pięknie dobrany zestaw! Matyldy to silne, waleczne kobiety.
          Pozdrawiam całą rodzinkę smile
      • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 20.11.17, 06:44
        Gratulacje!
        Witaj Matyldo.
        Też mam Matyldę Klarę ☺.
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 20.11.17, 17:14
        Hm, szybka odpowiedź, godzinę po porodzie wink

Tak czy owak, gratuluję!
        • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 20.11.17, 22:08
          Szybciutka 😉 miałam kilka minu dla siebie, więc do Was zajrzałam. Mała jest bardzo spokojna i wyrozumiała dla swojej Matki więc jest OK.
          Pozdrawiam i dziękuję za miłe słówka ☺
          • laurabasia Re: Imię dla dziewczynki 20.11.17, 22:08
            *minut

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.