22.11.17, 14:11
Spotkalam ostatnio pania Sniezyne. Sniezyna brzmi troche ostro, ale juz taka Sniezynka brzmi szalenie milo np. pani Sniezynka Kowalska.
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Sniezynka 22.11.17, 14:29
      Oj, mieli rodzice fantazję sad
      Śnieżyna brzmi ostro, kojarzy mi się z nawałnicą, śnieżycą.

Za to Śnieżynka to przecież postać w białej sukience z puszkiem, towarzyszącą św. Mikołajowi smile. A sześćdziesięcioletnia pani Śnieżynka brzmi co najmniej infantylnie.
      • milamala Re: Sniezynka 22.11.17, 16:32
        To jest imie Bosniaczki tzn. Sniezyna,ktora rzeczywiscie kojarzy sie ostro. Ale Sniezynka juz zwiewnie. Jest tez imie Jovanka, wiecSniezynka brzmi podobnie.
        • annthonka Re: Sniezynka 23.11.17, 10:07
          Jovanka to zdobnienie od Jovany.

Śnieżynka brzmi bajkowo, ale jako imię absolutnie nie, przynajmniej w polskich warunkach.
          • milamala Re: Sniezynka 23.11.17, 11:36
            annthonka napisała:

> Jovanka to zdobnienie od Jovany.

Moze, ale funkcjonuje jako samodzielne i to dosc popularne imie u poludniowych Slowian.Znam zreszta jednaPolke,ktora Jovanka ma na imie, nie Jovana.
            • annthonka Re: Sniezynka 23.11.17, 14:46
              Fakt. Pogrzebałam trochę w statystykach. Okres największej popularności Jovanki w Chorwacji przypada na lata 30 - 40. ubiegłego wieku, potem widoczna jest tendencja spadkowa. Z kolei Jovana przeżyła ogromny boom w latach 80., a potem zaczęła gwałtownie spadać. Za to w Serbii Jovana w 2016 roku była pierwszej dziesiątce, natomiast Jovanka nie pojawia się wśród pierwszych 150 imion smile.

Jest imię Snježana, być może o to właśnie Ci chodzi. W Chorwacji było najczęściej nadawane na początku lat 70.

W BiH ani Snježana, ani Jovana, ani Jovanka nie są obecnie nadawane. Tam widać zdecydowane wpływy muzułmańskie.
    • stokrotka_96 Re: Sniezynka 23.11.17, 00:48
      Śnieżyna kojarzy mi się z nazwiskiem odmężowskim, a więc z żoną pana Śniega smile.

Nie nadałabym takiego imienia - Śnieżynką mogłabym ochrzcić co najwyżej królewnę z bajki lub zwierzątko, ale córkę - nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.