Dodaj do ulubionych

Imię dla brata Jonasza

20.12.17, 13:45
Cześć,
Przychodzę z nietypową sprawą, szukamy inspiracji dla bohatera książki dla dzieci, który ma brata Jonasza. Książka jest dla przedszkolaków, tłumaczona, możliwe, że imię, które oryginalnie nosi bohater (a którego nie da się przetłumaczyć na polski), będzie dla polskiego czytelnika zmienione.
Jego młodszy brat to Jonasz. Poszukujemy imion, które będą dobrze brzmiały dla małego odbiorcy, (proszę, niezbyt wyszukane i trudne), raczej międzynarodowych lub mających międzynarodowe odpowiedniki, które tworzyłyby fajną, zgraną parę z Jonaszem.
Z góry dzięki smile
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Imię dla brata Jonasza 20.12.17, 18:38
      Moja pierwsza mysl to Tymoteusz/ Tymon ewentualnie Jeremiasz
      Inne propozycje imiona hebrajskie Serafin, Aron, Adam, Nataniel, Gabriel, Szymon
      • lily-beth Re: Imię dla brata Jonasza 20.12.17, 18:39
        Tymoteusz super pasuje.
    • lily-beth Re: Imię dla brata Jonasza 20.12.17, 18:39
      Feliks, Albert lub popularniejszy Hubert, brzmieniowo Szymon - chociaz popularne imię w zestawieniu z bardzo rzadkim Jonaszem IMO nie brzmi dobrze. A jakie to oryginalne imię, może da się znaleźć coś podobnego?
    • angelina7-83 Re: Imię dla brata Jonasza 20.12.17, 20:13
      Igor, Teodor, Leonard???
    • helishouse Re: Imię dla brata Jonasza 21.12.17, 11:01
      W najbliższym otoczeniu mam komplet Iwo (starszy) i Jonasz (młodszy) - wg mnie bardzo udane połączenie.
      • stokrotka_96 Re: Imię dla brata Jonasza 21.12.17, 21:10
        Popieram też Iwa/Iwona wink
    • stokrotka_96 Re: Imię dla brata Jonasza 21.12.17, 21:10
      Ze Starego Testamentu (klimat Jonasza): Beniamin, Daniel, Eliasz, Gabriel, Samuel, Natan(iel), Zachariasz/Zachary. Pasują mi tu jeszcze: Kosma, Emanuel, Nikodem, Bruno, Damian, Cyryl, Tobiasz, Artur, Błażej, Eryk, Cezary, Emil, Konstanty, Seweryn, Remigiusz, Albert, Wit.
      Jeśli na "j", to: Jeremiasz, Joachim, Julian.
      Popieram Tymoteusza i Tymona smile.

Inne:
    • gaudencja Re: Imię dla brata Jonasza 25.12.17, 20:46
      Z Jonaszem kojarzy mi się Bernard, ew. Bertram i podobne. Mogą tez być inne, np. Ewaryst, Erazm, Placyd, Pius. A jakie imię nosi brat Jonasza w oryginale?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.