Dodaj do ulubionych

Podsumowanie- imiona

• majarzeszow Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 19:53
      39 Januszy i 22 Grażyny big_grin
    • ga-ti Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 21:48
      Moje imię nadają! Łał i to ponad 200 smile
      Imiona moich dzieci bardzo popularne się robią, a jak dawałam to się rodzinka dziwiła, skąd takie pomysły.
    • aaa-aaa-pl Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 22:21
      Mój pierwsza 10.Ale w jego roczniku mało popularne imię ma.Od 15 lat uważam, że imię najlepsze z możliwych .
    • kk345 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 23:08
      A mnie zastanawia, dlaczego ktoś nazwał córeczkę Aleksander?
      • heca7 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 08:18
        Kilka dni temu umarła sąsiadka moich rodziców o imieniu Waldemara. To dopiero ktoś miał chyba parcie na syna i nie wyszło.
        • kk345 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 10:28
          Imiona żeńskie, z dodaniem A do męskiego członu są oczywistością (choćby popularna Karolina, czy Wiesława), ale nigdy nie widziałam powyższej sytuacji- męskie imię, bez przeróbek dla dziewczynki. W drugą stronę już tak, Maria jako drugie imię dla chłopca się zdarza.
          • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 11:18
            no taka Nikola to imię męskie przecież
            • kk345 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:11
              Dokładnie tak samo, jak Bronisława, czy Daniela, ale jaki to ma związek z moim postem?
    • simply_z Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 23:48
      Radochna? wtf...
      • feliz_madre Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 10:59
        Może jej siostra to Dobrochna wink
    • bei Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 23:57
      Mój najstarszy, (35l) na drugim miejscu, jego bracia mimo, ze imiona niewymyślne daleko od top
      Moja koleżanka dała córeczce na imię Sawa, a na liście nie mogę znaleźć. W naszej wsi z roku 2017 są dziewczynki o imionach Saimona i Uta- i tez nie zauważyłam.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 09:24
        Są dwie Sawy. Ja znałam na studiach jedną Sawę. Najzabawniejsze, że to imię męskie tak naprawdę. smile
        • annajustyna Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 11:14
          A Sawa od Warsa?
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 19:50
            No, ale to postać z legend smile W prawdziwym życiu Sawa jest męskim imieniem.
    • szmytka1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 00:11
      Imiona moich dzieci poza pierwszą 30.
      • nolus Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 01:09
        No pięknie. Jeszcze rok temu pracowałam z dwiema kobietami, które miały to samo imię co ja. Nie aż tak popularne, ale własnie - wszystkie w zbliżonym wieku,podobne roczniki, czyli w tamtych latach chyba imię popularne, skoro często spotykałam w grupach typu klasa jeszcze ze 2 rówieśnice o tym samym imieniu smile Dzisiaj jestem na początku trzeciej dziesiątki, ciekawe które miejsce zajmowałam wtedy wg statystyk? Może podobne.

A co do najpopularniejszych imion, to...Żeńskie imiona z pierwszej dziesiątki podobają mi się, ale nie uważam ich za najpiękniejsze. Chyba nie wybrałabym żadnego z nich dla potencjalnej córki - może poza Zosią, którą po prostu lubię i uważam za bardzo wdzięczne imię. Hania też mi sie podoba, ale Hanna już mniej. Nieśmiertelna i nielubiana Ola nigdy nie wyjdzie z TOPu, pewnie podobnie jak Julia.

200xNIE dla Amelii - Boże, jak ja nie lubię tego imienia.Lena ładna, ale też już jej za dużo.Wiktoria to imię zniszczone, a w sumie ładne.Zawsze podobała mi sie Natalia -kojarzy mi się z pięknym kwiatem, np. z lilią smileEmilia, podobnie jak Natalia - takie imiona mogłabym wybrać.Tak bardzo lubiana kiedyś Laura teraz wydaje mi się zbyt popularna,niestety.Pola za to podoba mi się coraz bardziej, a kiedyś niekoniecznie.Znam 2 Mileny i lubię te kobiety oraz ich imię, ale jestem w szoku, że jest już bardziej popularne od mojego tongue_out Wydaje mi się, że Weronika i Blanka były kiedyś bardziej popularne. Nela też mi się podoba.

Szok, że tak popularne kiedyś Klaudie są tak daleko w tyle.

No i jest...moja ukochana Sara smile Matylda to też świetne imię. I kiedyś chodziła mi po głowie Liwia.

Męskie dzisiaj odpuszczam.
        • manon.lescaut4 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 18:32
          Aleksandra to wg mnie piękne imię, ale ta Ola to... aż mną wzdrygasmile Podobnie zreszta z męskim Aleksandrem. Aż jestem ciekawa, kto i w którym wieku tak koncertowo spie... w Polsce takie piękne imiona.
    • kondolyza Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 01:20
      litości.., Tara 😂
    • leyre1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 07:30
      Imion moich dzieci na tej liscie nie ma. 😊
      • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 11:19
        leyre1 napisał(a):

> Imion moich dzieci na tej liscie nie ma. 😊

to musialas ostro kombinowac big_grin
        • leyre1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:22
          kouda napisała:

> leyre1 napisał(a):
          >
          > > Imion moich dzieci na tej liscie nie ma. 😊
          >
          > to musialas ostro kombinowac big_grin

Nie kombinowalam wcale. Takie to dziwne?
          • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:30
            dziwne
            to co to za imiona ze sa takie zwykle i takie niespotykane jednoczesnie?
            bo nawet moj pierworodny, ktory ma mocno retro i obciachowe imie i zadnego rowiesnika o tym samym imieniu nie spotkal dotychczas
            ma w tym zestawieniu blisko setke imiennikow big_grin
            • leyre1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:32
              Nie napisze jakie to imiona. Nie ma ich na tej liscie, serio, a tu gdzie mieszkam nie sa niespotykane, obciachowe tez nie sa.
              • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:38
                no jeszcze kwestia gdzie mieszkasz - bo pewnie nie w polsce
                to sa polskie zestawienia
                • leyre1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:59
                  kouda napisała:

> no jeszcze kwestia gdzie mieszkasz - bo pewnie nie w polsce
                  > to sa polskie zestawienia

Nie w Polsce. Jednak wielu Polakow mieszkajacych za granica nadalo swoim dzieciom imiona z tych list
                  • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:01
                    skoro nie wiadomo, o jakich imionach mowim, to troche bez sensu ta odnoga jest w ogole
                    chcesz byc tajemnicza tobadz, ale glowy juz nie zawracaj smile
                    • leyre1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:10
                      Wiadomo, o takich ktorych nie ma na tej liscie. A glowy nikomu nie zawracam😀
    • feliz_madre Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 07:55
      O co chodzi z tymi Juliami? Są na pierwszym miejscu już chyba od 15 lat! Ja rozumiem, że się podoba, ale gdybym wiedziała, że wokół jest milion Julii, to choćby nie wiem co, nie dałabym tak córce na imię.
      Mam w pracy 4 koleżanki z córkami Julkami. Oszaleć idzie jak się słucha - a moja Julka to, a moja Julka tamto, o moja Julka też, a moja Julka nie...
      • koza_w_rajtuzach Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 09:40
        Dłużej niż 15 lat.
        Moja siostra w tym roku będzie miała 21 lat. Pamiętam, że jak z mamą wybierałyśmy dla niej imię, to na pierwszym miejscu była Julia i Jakub.

Też nie wiem o co chodzi z tymi Juliami. Imię obiektywnie jest ładne, ale jest mnóstwo ładnych imion. Mam wrażenie, że niektórzy wybierają imiona nie pod względem co im się najbardziej podoba, ale co jest najbardziej oklepane wśród znajomych.
      • rosapulchra-0 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:12
        Strasznie nie podoba mi się forma Julka. Ale to strasznie. Julia, Jula, Juleńka, Julisia - tak, zdecydowanie tak, ale nie Julka!
        • alpepe Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:57
          Julisia ma fisia, to już lepiej Julka
          • rosapulchra-0 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 14:16
            Takie rymowanki nie świadczą najlepiej o rymujących, wiesz?
            • alpepe Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:07
              No, a krytykowanie imienia Laura, bo się znało jedną wredną Laurkę to o czym świadczy? Patrz w swój koszyczek. Ja miałam obawy, że moją córkę będą wyzywać Linda - pinda, bo w końcu się rymuje, ale mieszkamy w Niemczech.
              • rosapulchra-0 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:14
                W życiu bym nie wpadła na to, żeby z powodu prostactwa niektórych ludzi nie dać dziecku na imię. Za to imię Laura kojarzy mi się z gruntu złą osobą i na pewno nie dałabym żadnemu swojemu dziecku tak na imię.
    • koza_w_rajtuzach Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 08:02
      Mnie zastanawia, że zawsze w statystykach jest dość nisko Gracjan, Oliwier, a z dziewczęcych Laura. Nie są super nisko, ale tu gdzie mieszkam są to naprawdę bardzo popularne imiona, na pewno od dawna w pierwszej 10-ce (o ile nic się nie zmieniło).
      • rosapulchra-0 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:15
        Znam jedną Laurę. Okropne babsko. Fałszywe, wredne, złośliwa, stara panna, która specjalizuje się w rozwalaniu cudzych małżeństw i przyjaźni, w życiu większej plotkary od niej nie spotkałam. Za to brata ma zajefajnego. Normalny koleś.
        • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:32
          rosapulchra-0 napisała:

> Znam jedną Laurę. Okropne babsko. Fałszywe, wredne, złośliwa, stara panna, któr
          > a specjalizuje się w rozwalaniu cudzych małżeństw i przyjaźni, w życiu większej
          > plotkary od niej nie spotkałam. Za to brata ma zajefajnego. Normalny koleś.

>
      • premeda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:12
        Z Gracjanem jest problem aby dobrze brzmiał z nazwiskiem. Mam Gracka w rodzinie i niestety zestawienie wyszło kuriozalne.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Podsumowanie- imiona 18.01.18, 08:47
          A znowuż ja znam też jednego Gracjana i z nazwiskiem komponuje się idealnie. W zasadzie to wystarczy, żeby nazwisko miało "szlachecką" końcówkę -ski czy -cki i już jest po problemie, z moim nazwiskiem Gracjan też brzmiałby dobrze.
    • feliz_madre Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 08:06
      Jak czytam: Ben, Tom, Sam, Jeremiasz, Bastian, Rudolf czy Ambroży to mam wrażenie, że pokolenie bajek zaczęło się rozmnażać. Aż dziw, że nie ma jeszcze Peppy wink

Dość jednoznacznie się też kojarzą: Gerald, Nikita, Logan.
      Zaskakujące: Brajan, Brayan, Braian i Brian.
      • koza_w_rajtuzach Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 08:21
        A Ambroży i Jeremiasz to z jakiej bajki? Dla mnie są to całkiem zwyczajne imiona, tylko mocno niepopularne. Ja zwróciłam uwagę na Elzę.
        • feliz_madre Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 08:26
          Ambroży Kleks, a Jeremiasz jest z Fineasza i Ferba smile
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 08:52
            Pamiętam, jak mi się kiedyś Ambroży podobał, byłam pewna, że jak będę miała syna to tak będzie miał na imię big_grin W sumie ciągle uważam, że jest spoko, ale jednak bym dziecku nie nadała, zwłaszcza, że nie ma fajnych zdrobnień.
          • szmytka1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 08:59
            i taki dziadek z Klanu big_grin
            • koza_w_rajtuzach Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 09:43
              smile))
      • tsaria Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:54
        Jeremiasz i Ambroży wcale nie dziwne i bajkowe, normalne imiona, tyle że nie popularne.
        • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:59
          Jeremiasz jest ladne tradycyjne biblijne imie
          nic w nim dziwnego, a i brzmi uroczo
          Ambroży też piekne w innych jezykach, a po polsku brzmi jak obroża
          pewnie dlatego jest malo popularne wink

• tsaria Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:10
            Nigdy nie skojarzyłam Ambrożego z obrożą, ale w sumie masz rację, jednak to nie czyni tego imienia dziwnym. W tym spisie niektóre imiona są tak odjechane, że ten Jeremiasz i Ambroży wydają zwyczajne i dziwi mnie, że ktoś te imiona tylko z bajkowymi postaciami kojarzy.
    • vodyanoi Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 08:30
      Trzeba pamietac, ze to jest statystyka na całą Polske. Czesto w danym rejonie wyglada to zupelnie inaczej. I dlatego dla mnie zaskoczeniem sa pewne imiona. W moim rejonie na pewno gorna dziesiatka bylaby inna - akurat mam male dzieci, wiec to widze. Pamietam, ze przed nadaniem imienia synowi sprawdzilam statystyke ogolnopolska i wybrane imie bylo poza pierwsza dziesiatka. Jak syn sie urodzil, to dopiero sie pojawila statystyka z mojego miasta i okazalo sie, ze wybralam imie z pierwszej trojki smile
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 08:49
      Imię syna ciągle bardzo nisko. Czesław wyżej, no nie wierzę big_grin
    • jem.gluten.i.cukier Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 10:12
      Po pierwsze niekoniecznie matki, może ojcowie. Poza tym częśc dzieci pewnie ma rodzica/rodziców spoza Polski - obstawiam np. Iwana i Lwa, że to rodzice rosyjskojęzyczni. Oleksandr to ukraińskie imię. Różne warianty Józefa też raczej z tego samego powodu. Imię mojej córki nie tak rzadkie, jak sądziłam smile
    • feliz_madre Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 11:11
      Zastanawiają mnie zarejestrowane zdrobnienia:
      Jagienka, Marysia, Zosia, Hanka, Janek, Franka, Ala...
      Do małego dziecka pasują, ale to trochę tak, jakby rodzice już na starcie nie chcieli się pogodzić z tym, że ich dzieci dorosną.
      • alpepe Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 11:33
        No, a Nela, co jest skrótem od Petroneli, Lena, która jest skrótem od Magdaleny to nie? Mnie zastanawia możliwość rejestracji zdrobnień. Moja córka chodziła do ... z Magdą, mama jej stale musiała poprawiać innych, że to Magda, nie Magdalena.
        • koza_w_rajtuzach Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:13
          Nela jest też skrótem od Anieli, a Lena bardziej od Eleny niż Magdaleny. Do tego jeszcze Pola, która jest zdrobnieniem od Apolonii i Polikseny i Nadia, która jest zdrobnieniem od Nadziei. Coraz częściej zdrobnienia są uznawane jako osobne imiona. Dla mnie i tak lepsze są te zdrobnienia niż dziwaczne imiona typu Dżesika.
          • alpepe Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:37
            A dla mnie nie. Podobało mi się Pola, ale w końcu dałam córce Paula, bo Pola to zdrobnienie jednak. Z tym, że co do Pauli to większość ludzi sądziła, że to zdrobnienie od Pauliny, a przecież Paula to stare imię, starsze niż Paulina.
            • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:45
              teraz juz chyba nadawane jako pelne ta Pola
              podobnie jak Lena
              ja tez jestem jednak za tym, zeby nazywac pelnym imieniem
              imie mojego najmlodszego to Aleksander
              w tym zestawieniu widze kilka wariantow tego imienia
              i Aleks i Alex i Sasza i Sasha i Aleksandr i Alek i kilka innych
              my nazywamy go roznie, ale w papierach ma jednak tradycyjną bardzo formę, a jak podrosnie to sam wybierze jak mu sie podoba, a pelna forma wydaje mi sie najbardziej uniwersalna na kazdy etap zycia
            • koza_w_rajtuzach Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:08
              Paula fajne imię. Miałam przyjaciółkę w dzieciństwie, która je nosiła. Bardzo fajna dziewczyna. Faktycznie każdy kto jej dobrze nie znał myślał, że ma na imię Paulina.
              • alpepe Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:29
                Na drugie ma Letycja smile chciałam coś kiczowatego z seriali latynoamerykańskich, mąż stoczył bój w USC i wygrał, bo w tej pisowni Letycje w Polsce żyły, a teraz nie ma, są Letissie itp.
                • koza_w_rajtuzach Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 14:04
                  Letycja to dla mnie taka ładniejsza wersja Patrycji wink. W sumie mogłoby się to imię całkiem dobrze zaadoptować jak na polskie warunki.

Ja nie mogę odżałować, że Lewandowscy nazwali córkę tak jak ja swoją kilkanaście lat temu, bo widzę, że jej popularność w tym roku wzrosła. A ja lubię klasyczne, nieco zapomniane imiona.
                  • alpepe Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:08
                    Patrycja ma r, jest nieco ostra, choć podoba mi się jako imię, jedną Pati znałam, była ok.
            • nolus Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 18:54
              alpepe napisała:

> A dla mnie nie. Podobało mi się Pola, ale w końcu dałam córce Paula, bo Pola to
              > zdrobnienie jednak. Z tym, że co do Pauli to większość ludzi sądziła, że to zd
              > robnienie od Pauliny, a przecież Paula to stare imię, starsze niż Paulina.
              >
              Mi się Paula bardzo podoba. Ale córka Rusin i Lisa to Pola.Ale nie, nie zniechęca mnie to, bez przesady tongue_out
          • ichi51e Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:05
            Lena jest od Heleny/Eleonory/Magdaleny. Nela tez moze byc od Heleny (albo od Eleonory albo od Kornelii)
        • edelstein Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:22
          Lena wysteouje w innych krajach jako samodzielne imie
          • alpepe Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:34
            tu również obecnie.
            • ichi51e Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:06
              „Lena – imię żeńskie, popularne w krajach słowiańskich i skandynawskich; usamodzielnione zdrobnienie od greckiego Ἑλένη (pol. Helena) lub Μαγδαληνή (pol. Magdalena). W Polsce forma o brzmieniu Lena jest notowana od 1418 roku, jako pochodna żeńska imienia Helena lub męska – Lenarda (może także Lenida, Leona).”
      • tsaria Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:36
        I ta nieszczęsna Zuzia
        • tsaria Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:38
          Kilka lat temu koleżanka chciała synowi nadać tak "orginalnie" na imię Kuba, w usc nie zgodzili się i finalnie nadała Jakub.
    • koza_w_rajtuzach Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:25
      Tak z ciekawości znalazłam statystyki imion z mojego miasta z 2017, z tym, że były one podane od stycznia do lipca, więc mogło to do końca roku ulec zmianie.
      1. Zuzanna
      2. Liliana
      3. Hanna
      4. Lena
      5. Laura

1. Szymon
      2. Wojciech
      3. Mikołaj
      4. Michał
      5. Nikodem

Czyli trochę inaczej niż w ogólnopolskim podsumowaniu.
    • tsaria Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:35
      Imiona obydwóch synów pod koniec trzeciej dziesiątki.
      Starszemu jak nadawałam to było to imię około 70 miejsca, więc bardzo mocno podniosło się w statystykach.
    • kropkacom Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:29
      Imiona moich dzieci cały czas w pierwszej piątce najpopularniejszych smile
    • beataj1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 14:47
      Imiona moich dzieci są na szczycie listy. Przy wyborze, nie brałam pod uwagę kwestii popularności imienia. Imię miało mi się podobać i tyle. A, że podobały mi się te popularniejsze - cóż widać mam niewysublimowany gust.
      A tak z drugiej strony, jeżeli mam wybierać, to wolę mniej wyróżniające się imię niż takie bardzo oryginalne. Jak będą się miały wyróżnić w życiu, to choćby miały na imię Zuzanna czy Jakub to i tak się wyróżnią.
      Ponadto - moja najlepsza przyjaciółka w szkole miała tak samo na imię jak ja i nam w związku z tym mnustwo fajnych, ciepłych wspomnień. Zatem, popularne imię to same plusy dla mnie.
      • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 15:39
        beataj1 napisała:

> Imiona moich dzieci są na szczycie listy. Przy wyborze, nie brałam pod uwagę kw
        > estii popularności imienia. Imię miało mi się podobać i tyle. A, że podobały m
        > i się te popularniejsze - cóż widać mam niewysublimowany gust.

no ale to chyba jest proste
        albo cos jest ladne, albo nie jest
        sa piekne ponadczasowe imiona, ktore zawsze beda nadawane pomimo mód
        sa i fale popularnosci, ale pewnie tez jest jakis urok ich
        jezeli imie jest brzydkie, to go nikt nie chce nadawac i tyle
        chyba ze chce sie byc na sile oryginalnym

> A tak z drugiej strony, jeżeli mam wybierać, to wolę mniej wyróżniające się im
        > ię niż takie bardzo oryginalne. Jak będą się miały wyróżnić w życiu, to choćby
        > miały na imię Zuzanna czy Jakub to i tak się wyróżnią.
        > Ponadto - moja najlepsza przyjaciółka w szkole miała tak samo na imię jak ja i
        > nam w związku z tym mnustwo fajnych, ciepłych wspomnień. Zatem, popularne imię
        > to same plusy dla mnie.
        >
        • deq3 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:00
          a co konkretnie jest ładne i kto o tym decyduje?
          Ryszard, Janusz, Malina, Maryla, Zygmunt, Sylwia, Krystyna, Agnieszka - dzisiaj niepopularne (=brzydkie) a kiedyś były ładne. I pewnie znowu będą ładne, jak moda na obecny top 10 przeminie.
          • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:07
            wszystkie te imiona sa w zestawieniu
            i sa raczej zawsze ładne
            choc obecnie mody na nie nie ma - znam wielu nosicieli tych imion smile
            • deq3 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:19
              ale ja właśnie zmierzam do tego że nie ma czegoś takiego jak ponadczasowa i uniwersalna uroda imienia,
              te wymienione przeze mnie mi się podobają, ale w ubiegłym roku niewiele rodziców podzieliło mój pogląd - no to ładne czy nie?
              • leyre1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:29
                deq3 napisała:

> ale ja właśnie zmierzam do tego że nie ma czegoś takiego jak ponadczasowa i uni
                > wersalna uroda imienia,
                > te wymienione przeze mnie mi się podobają, ale w ubiegłym roku niewiele rodzicó
                > w podzieliło mój pogląd - no to ładne czy nie?

A czy popularnosc imienia swiadczy o jego urodzie brzmienia? Np Julia to bardzo nijakie imie, zwlaszcza wymawiane po polsku, to jak przecietne danie bez przypraw. W Polsce bardzo popularne jak kiedys Anna.
                • deq3 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:32
                  leyre1 napisał(a):

> deq3 napisała:
                  >
                  > > ale ja właśnie zmierzam do tego że nie ma czegoś takiego jak ponadczasowa
                  > i uni
                  > > wersalna uroda imienia,
                  > > te wymienione przeze mnie mi się podobają, ale w ubiegłym roku niewiele r
                  > odzicó
                  > > w podzieliło mój pogląd - no to ładne czy nie?
                  >
                  >
                  > A czy popularnosc imienia swiadczy o jego urodzie brzmienia?

No właśnie zmierzam do tego że nie. W ogóle o urodzie brzmienia świadczą tylko i wyłącznie uszy osoby która ocenia imię.
                  • deq3 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:35
                    żeby daleko nie szukać, na przykład ja się zupełnie nie zgadzam z twoją oceną brzmienia Julia.
                    Moim zdaniem ładnie brzmi i co teraz, panie dziejku?
                    • leyre1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:51
                      deq3 napisała:

> żeby daleko nie szukać, na przykład ja się zupełnie nie zgadzam z twoją oceną b
                      > rzmienia Julia.
                      > Moim zdaniem ładnie brzmi i co teraz, panie dziejku?

A co ma byc?
                • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:36
                  na julię jest moda, a pewnie i pozniej znajdzie swoich wielbicieli
                  podobnie jak anna, ktora choc mniej modna nadal jest nadawana (w tym roku ponad 3000 razy) bo to piekne i uniwersalne imie
                  brzydkie imiona odchodza w zapomnienie i nikt ich nie chce - i mod na nie nie ma
                  • leyre1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:50
                    kouda napisała:
                    > brzydkie imiona odchodza w zapomnienie i nikt ich nie chce - i mod na nie nie ma

Modne nie oznacza ladne czy piekne. Jest mnostwo ladniej brzmiacych imion niz Julia czy Anna tyle ze nie sa popularne, jest mnostwo imion kladycznych czy retro ktore sa piekne ale rzadko nadawane. Wszystko jest kwestia gustu, takze wybor popularnej wersji imienia.
                • kkalipso Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:44
                  Akurat moim zdaniem Julia jest OK Julka brzmi strasznie- A Anna to ponadczasowe ładne imię.
          • jem.gluten.i.cukier Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:08
            Moja znajoma ma małego Ryśka, super imię.
            • nolus Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 19:18
              Co kto lubi - dla mnie przepraszam, ale na maxa przypałowe, że się tak wyrażę. Każdy Rysiu,którego miałam okazje poznać miał talent do wtop, czasem spektakularnych. Noszący to imię nigdy nie odznaczali się inteligencją, wyczuciem czy też taktem. W show bizie też jakoś przypałowo - zaczynając od Ryszarda Petru i jego spektakularne wtopy, do Ryszarda Rynkowskiego, kończąc na Rychu Peji.
              • tsaria Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 19:27
                Dla mnie przypałowym imieniem jest Amelia, nie dość, że imię pokraczne, to jeszcze to znaczenie ww medycynie - jest to wada wrodzona polegająca na całkowitym braku kończyny lub kończyn.
          • tsaria Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 19:23
            Agnieszka, Matylda to piękne imiona. Imię Agnieszka ma dużo fajnych zdrobnień i brzmi bardzo ładnie, mnie to imię niezmiennie od lat podoba się, a że w latach 80tych był boom na nie, tak teraz musi trochę przeleżeć, żeby za lat naście stać się znowu popularna.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:15
          Jakie imię jest brzydkie? A jakie ładne? Przecież to kwestia gustu. A popularność to raczej sprawa mody niż samej urody imienia.
          • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:18
            nie - jezeli brzmi dobrze, nie jest pretensjonalne, nie kojarzy sie glupio i zdrabnia fajnie - to spelnia warunki i kazde moze byc ladne

• kkalipso Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:09
      Nie wiem czy ja ślepa czy co ale nie widzę ani jednej Klary (ponoć bardzo modne imię) i Jadwigi a jedna forumka takie imię swojej córce nadała.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:16
        Jesteś ślepa smile Moja Jadwiśka ma 197 imienniczek w swoim roczniku.
        • deq3 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:21
          Jadźka ładnie, pasuje do Ryśka smile
          • jem.gluten.i.cukier Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 20:50
            Jeszcze się z Rysiem nie poznali smile
            • deq3 Re: Podsumowanie- imiona 18.01.18, 08:36
              Łe, myślałam że już po zaręczynach, z takimi imionami to się ustala już w kołysce smile
              • jem.gluten.i.cukier Re: Podsumowanie- imiona 18.01.18, 10:13
                Niestety, córka ma to w nosie i wpatrzona jest w Antosia. A Antoś ma już całe 2,5 roku i nie zadaje się z maluchami wink
                • deq3 Re: Podsumowanie- imiona 18.01.18, 10:17
                  Jadwiga z Antonim? Mogło być gorzej.. ale w porównaniu do Ryszarda to jednak mezalians smile
        • kkalipso Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:26
          Faktycznie tak to jest jak się szuka. Dokładnie 198 kto by pomyślał za kilka lat podejrzewam będzie w czołówce.
          • deq3 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:31
            Mnie dziwi Klara dużo bardziej popularna od Małgorzaty, Marty, Pauliny, Katarzyny, Agnieszki (ta się w ogóle w dołach listy pałęta). To była kiedyś top 10. Potem nastała Klaudia i Paulina, obecnie też poniżej Klary.
            • martishia7 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 17:49
              No właśnie nie ma w tym nic dziwnego. Wymienione przez Ciebie imiona, to imiona lat 80 (dodaj jeszcze Anię i jest komplet). Te roczniki się głównie rozmnażają, więc tych imion nie wybierają.
              • jem.gluten.i.cukier Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 20:52
                Agnieszka, Ania, Magda, Marta, Ola, Kasia i mamy 80 proc. dziewczynek w klasie lat 80.
            • koza_w_rajtuzach Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 21:01
              Lewandowskim urodziła się córka Klara, co podejrzewam w jakimś stopniu mogło wpłynąć na popularność tego imienia. Mnie dziwi, że Dorota jest tak nisko w rankingu. W sumie w każdym roczniku znam jakieś Doroty wink.
      • kouda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:17
        jestes - jest ponad 1300 klad i prawie 200 jadwig smile
      • rosapulchra-0 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:19
        Klara 1321
        Drugie imię 198
    • premeda Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:32
      Moje pierwsze imię dopiero w 9 dziesiątce, a moje drugie dostało tylko 6 dziewczynek😁 Się poczułam wyjątkowo 😁
    • 18lipcowa3 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:55
      Jedna moja córka w pierwszej dziesiątce, druga jest na 12 miejscu.
      Ich imiona ładne proste i ponadczasowe
    • banksia Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 17:46
      imie mojego syna ponizej pierwszej setki.

jak na nie "wpadlam", od razu wiedzialam, ze to jest to, na szczescie chlop w pelni poparl wybor smile proste, stare, z pieknym znaczeniem i co wazne, brzmiace b. podobnie w roznych jezykach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.