hanna.konstancja 31.12.19, 09:18 Dzień dobry Dziewczyny. Ostatnio próbowałam zrozumieć czy jest jakaś korelacja pomiędzy ilością sylab zawartych w imieniu, a moim dla niego upodobaniu. Chyba nie doszłam do żadnej sensownej konkluzji - natomiast zaczęłam rozmyślać o imionach, które "brzmią" najdłużej.Znacie jakieś pięciosylabowe imiona? Mi przyszła do głowy tylko Eleonora, po chwili Hermenegilda ( Tato tak do mnie mówił xD ),a potem musialam wrócić do spraw przyziemnych. Jestem bardzo ciekawa każdego odkrycia ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
djboruta Re: Pięciosylabówki :) 31.12.19, 09:48 Apolinary, Bonawentura, Emanuela Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Pięciosylabówki :) 31.12.19, 09:54 Dziękuję, imię Apolinary to dla mnie nowość . Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pięciosylabówki :) 31.12.19, 10:47 Edeltrauda Augustyna Hieronima Wielislawa Eufrozyna Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Pięciosylabówki :) 31.12.19, 10:54 Przecież Hieronima , Eufrozyna,Wielisława...wszystkie imiona oprócz Edeltraudy, które podałaś to czterosylabówki. Nie ich szukam, tych jest od groma- choćby najzwyklejsze : Karolina,Magdalena,Antonina... Za Edeltraudę dzięki gorące,bo to nowa pozycja dla mnie .Sulimirko ze zrozumieniemtrza mnie czytać . Odpowiedz Link Zgłoś
djboruta Re: Pięciosylabówki :) 31.12.19, 14:19 Polemizowalabym - jak dla mnie [E-del-trał-da] (dyftong au) i [Mak-sy-mil-jan] (drugie "i" nie jest czytane osobno, tylko zmiekcza poprzedzajace "l") to tez czterosylabowki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Pięciosylabówki :) 31.12.19, 15:15 Masz rację. Z matematyki nigdy nie bylam za mocna . O ile rozumiem dlaczego wyszło mi pięć w Edeltraudzie (zapomniałam, że dyftong i zrobiłam osobną sylabę z "u" xD), to nie wiem jakim cudem naliczyłam 5 w maksymilianie. Niby wechsler i Catell sugerują, że mam niezły mózg, a w rzeczywistości do pięciu zliczyć nie umiem .Czułabym się upokorzona,ale poczucie humoru mnie przed tą ewentualnością uchroni.. Sulmirka, ogarnij się, co z Tobą dzisiaj,że mnie tak podpuszczasz !? Odpowiedz Link Zgłoś
djboruta Re: Pięciosylabówki :) 31.12.19, 16:31 wszędzie pułapki w tym polskim języku! Ciekawy wątek, szukam teraz więcej takich imion, w wikipedii znalazłam jeszcze takie żeńskie, chociaż to bardziej w kategorii ciekawostki niż "żywych" imion: Innocentyna, Kapitolina, Nepomucena, Maksymiliana. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Pięciosylabówki :) 04.01.20, 18:10 Bardzo dziękuję. To nowe imiona Wspaniale, że wciąż coś może mnie zaskoczyć! przypomniało się jedno , dość osłuchane, ale muszę uważnie przeczytać wątek, bo może przeoczyłam i ktoś mnie uprzedził Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Pięciosylabówki :) 04.01.20, 18:13 Niestety, ofiara zee mnie totalna - chciałam się pochwalić odkryciem, które zamieściłaś w pierwszym poście jako pierwsze imię . Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pięciosylabówki :) 01.01.20, 10:20 Wiekszosc czasu jest tyle sylab ile samoglosek wiec liczylam tylko te. Masz racje troche sie opuscilam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pięciosylabówki :) 01.01.20, 14:05 hanna.konstancja napisała: > Przecież Hieronima , Eufrozyna,Wielisława...wszystkie imiona oprócz Edeltraudy, Eufrozynę wymawiam zdecydowanie pięciosylabowo, oddzielając "E" od "u". Za to Edeltraudę - czterosylabowo. Dorzucam Hermenegildę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Pięciosylabówki :) 04.01.20, 17:59 Gaudencjo wymieniłam "Hermenegildę" w swoim pierwszym poście, ale to miłe, że mamy podobne skojarzenia. z Eufrozyną mam problem, bo uciekły mi gdzieś zasady poprawnego dzielenia wyrazów na sylaby. Rozumiem, że jeżeli wyraz zawiera dwie samogłoski obok siebie, to pierwszą bezwzględnie się odcina - np słowo oaza. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pięciosylabówki :) 04.01.20, 20:07 Hm, słownik ortograficzny twierdzi, że "eu" to pierwsza sylaba. Niemniej jednak w moim odczuciu wszystkie imiona na "Eu-", od Eugenii począwszy, są wymawiane z wyraźnie zaakcentowanym "E," które wprawdzie nie jest kompletnie odcięte od "u", ale jednak stanowi pierwszą sylabę. Hermenegildę w pierwszym poście faktycznie przeoczyłam. Greckich 5-sylabowych imion będzie trochę, np. Anaksymander. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Pięciosylabówki :) 21.01.23, 22:12 O, Anaksymander mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pięciosylabówki :) 24.01.23, 12:09 Uwielbiam to imie. Swego czasu marzyl mi sie Anek. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pięciosylabówki :) 31.12.19, 10:56 Maksymilian Euzebiusz Apoloniusz Dezyderiusz Anatoliusz Januariusz Eustachiusz Aurelian Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Pięciosylabówki :) 31.12.19, 12:37 <Możej a źle liczę sylaby,ale nie rozumiem czemu pojawił się np Euzebiusz- jak dla mnie ma ich raptem trzy.Ale może muszę się cofnąć do podstawówki, bo którejś z nas jakaś lekcja ewidentnie umknęła Maksymilian! Faktycznie,że też nie przyszedł mi do głowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pięciosylabówki :) 04.01.20, 19:17 Anaxandridas- imie jednego z krolow Sparty, ale nie spotkalam sie z polskim odpowiednikiem wiec nie wiem czy tak sie pisze. Atenogenes Agatonika Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Pięciosylabówki :) 10.09.21, 18:24 Czuć ten starogrecki urok. Ach 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Pięciosylabówki :) 04.03.20, 14:06 Cześć, do tej pory tylko podczytywałam Dorzucam Leopoldynę, Aleksandrynę i Apolinarię. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 13.07.21, 11:53 Nepomucena Dopiero doczytałam, że Gaudencja już mówiła o greckich imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 15.07.21, 01:29 Aleksandryna (w Polsce noszą 3 osoby). Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 15.07.21, 12:32 Ewangelina (w Polsce nosi 10 osób). Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 15.07.21, 12:50 Zbiorczo, żeby nie umykały: Agatonika Aleksandryna Apolinaria Eleonora Emanuela Eufrozyna Ewangelina Hermenegilda Leopoldyna Nepomucena Anaksagoras Anaksymander Apolinary Atenogenes Bonawentura Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Pięciosylabówki :) 10.09.21, 18:25 O, jest mój ukochany Apolinary ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 10.09.21, 22:03 Można by dorzucić wersję Apolinariusz, w Polsce 5 nosicieli. Zdaje sobie sprawę, że urok nie ten... Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Pięciosylabówki :) 10.09.21, 22:12 Mnie się całkiem podoba, brzmi jak interesująca forma kompromisu w przypadku, kiedy jeden z rodziców jest za Apoloniuszem, a drugi za Apolinarym Imię samo w sobie ładne. Aczkolwiek Apolinary chwyta mnie za serce znacznie mocniej, ale to raczej zasługa pozytywnych skojarzeń ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 10.09.21, 22:29 A mnie nieodparcie kojarzy się ze słowami typu itinerariusz, kwestionariusz, diariusz... Jakiś kolejny apolinariusz do wypełnienia. O kompromisie Apolinary-Apoloniusz nie pomyślałam, ale masz rację! Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Pięciosylabówki :) 10.09.21, 22:35 Normalnie zaraz opluję komputer! Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 10.09.21, 22:45 Agatonika Aleksandryna Apolinaria Eleonora Emanuela Eufrozyna Ewangelina Hermenegilda Leopoldyna Nepomucena Anaksagoras Anaksymander Anaksymenes Apolinariusz Apolinary Atenogenes Bonawentura Eleonoriusz Eufrozyniusz Hermenegildiusz Imiona męskie, które dodałam, mają lub miały nosicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 17.09.21, 06:23 +Immakulata Że też jeszcze nie padła. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pięciosylabówki :) 06.10.21, 23:46 emnilda.wolna napisała: > Imiona męskie, które dodałam, mają lub miały nosicieli. Ale część z nich to raczej neologizmy i efemerydy. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 07.10.21, 12:17 Gaudencjo, napiszesz w wolnej chwili więcej? Nie ma sensu wciągać na listę byle czego, a ja sama nie umiem ocenić, czy taki Eleonoriusz ma wartość, czy to radosna twórczość rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pięciosylabówki :) 09.10.21, 18:54 Wydaje mi się, że jeśli nie ma imienia w behindthename, w Wikipedii (choć zdarzają tam się niekiedy, hm..., niesztampowe formy), w Deonie, a także google nie wykazuje historycznych przykładów na użycie danego imienia, to raczej należy założyć, że jest to wymysł rodziców. Oczywiście zawsze jest szansa na dokopanie się jakichś dowodów na historyczność formy, ale jest już znacznie mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Pięciosylabówki :) 09.10.21, 19:03 A jaka byłaby wtedy wiarygodność tych dowodów na historyczność formy?... Dałoby się określić, czy są w miarę wiarygodne?... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pięciosylabówki :) 09.10.21, 19:47 Jeżeli są to jakieś cytaty z historycznych tekstów, to o ile nie podejrzewasz fałszerstwa, należy uznać, że taka forma istniała. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 09.10.21, 20:01 gaudencja napisała: > Jeżeli są to jakieś cytaty z historycznych tekstów, to o ile nie podejrzewasz f > ałszerstwa, należy uznać, że taka forma istniała. No właśnie i mnie to nurtuje - jak bardzo forma musi zaistnieć, żeby istniała w naszych oczach. (Naszej kultury, bo na forum wiadomo, że reguły są bardziej restrykcyjne). Na pojedynczy wiarygodny zapis z XI wieku patrzymy inaczej niż na pojedynczy wiarygodny zapis z wieku XVIII-XIX - w tym drugim przypadku raczej uznamy, że rodzice zaszaleli z jakimś Eufrozyniuszem, jak współcześni nam z Wredzią. Czy liczy się liczba nadań? (Jeśli w pewnym pokoleniu Wredzia zostanie nadana 1000 razy, to będzie imieniem istniejącym, tylko sezonowym?). Czy liczy się data pierwszego nadania i choćby imię dawno odeszło do lamusa, to "ma tradycję"? (Myślę o Janisławie). Nie jest to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 27.10.21, 15:35 Agatonika Aleksandryna Apolinaria Eleonora Emanuela Eroteida Eufrozyna Ewangelina Hermenegilda Kapitolina Leopoldyna Nepomucena Anaksagoras Anaksymander Anaksymenes Apolinariusz Apolinary Atenogenes Bonawentura Eleonoriusz Eufrozyniusz Doszły Eroteida i Kapitolina (obie dziś mają wspomnienie, choć tylko ta druga ma imieniny), odszedł Hermenegildiusz (skoro poprawna forma to Hermenegild). Czy ktoś wie coś więcej o Eroteidzie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pięciosylabówki :) 20.12.21, 23:15 Etymologii nie podają nawet Fros i Sowa, ale wymieniają Eroteidę w trzecim tomie "Księgi imion i świętych", pod hasłem "Kapitolina". Wspomnienie św. Kapitoliny i Eroteidy jest obchodzone 27 października, a ich kult jest dość wczesny. Przy okazji natknęłam się na wdzięczne imię - Kastrycjan. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 21.01.23, 17:25 > Przy okazji natknęłam się na wdzięczne imię - Kastrycjan. Deon.pl: "Jest to prawdopodobnie zlatynizowana forma imienia celtyckiego (bretońskiego) Castric lub odmiejscowe cognomem łacińskie utworzone od którejś z nazw miejscowych, pochodzących z łac. castra 'obóz wojskowy'. W Polsce nie używane." Ciekawe czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Pięciosylabówki :) 21.01.23, 22:38 Z ciekawości spojrzałam na listę lubianych przeze mnie imion i poszukałam jakichś pięciosylabówek, ale z dość marnym skutkiem. • Eleonora • Apolinary • Arystoteles Z własnych poszukiwań: • Emerencjana (znalazłam nawet świętą o tym imieniu, pl.wikipedia.org/wiki/Emerencjana_(m%C4%99czennica) Szczerze to myślałam, że imion pieciosylabowych jest znacznie więcej 😅. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 22.01.23, 14:06 Agatonika Aleksandryna Apolinaria Eleonora Emanuela Emerencjana Eroteida Eufrozyna Ewangelina Hermenegilda Kapitolina Leopoldyna Maksymiliana Nepomucena Anaksagoras Anaksymander Anaksymenes Apolinariusz Apolinary Atenogenes Bonawentura Eleonoriusz Eufrozyniusz Dorzuciłam Emerencjanę z posta wyżej i Maksymilianę z innego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Pięciosylabówki :) 22.01.23, 20:28 Z Twojej listy najbardziej podobają mi się : Maksymiliana, Emanuela, Eleonora, Ewangelina, Anaksymander, Anaks, Aleksandria albo Aleksandrina ( bez y) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 22.01.23, 20:35 +Felicysyma Wprawdzie nigdzie tej formy nie znalazłam, ale to chyba właściwe spolszczenie imienia św. Felicissimy, skoro jest też męski św. Felicysym. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 22.01.23, 20:43 A co sądzicie o takich potencjalnych (?) imionach jak Napoleona i Pantaleona? Poprawnie utworzone od formy męskiej, trudno stwierdzić, czy miały nadania, bo google znajdzie oczywiście słynnych męskich nosicieli w dopełniaczu. A może powinno być Napolea/Pantalea i Napoleonia/Pantaleonia? Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Pięciosylabówki :) 22.01.23, 22:12 Napoleonia bardzo mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Pięciosylabówki :) 26.01.23, 01:23 Napolea i Napoleonia brzmią dynamicznie i intrygująco Pantalea może być, Pantaleonia może być źle usłyszana i skojarzona z pantalonami Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pięciosylabówki :) 20.10.24, 22:25 W Rymucie jest jedna Napoleonia i trudno powiedzieć, czy powinna być bardziej Napoleoną, czy też jej obecna forma jest właściwsza. Formy żeńskie robią się już długaśne Brzmieniowo całkiem, całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 24.09.23, 21:46 remigia1 napisała: > Jeszcze Eksuperancjusz > ]. Piękne. Czyżbyśmy znali go z nazwiska Antoine de Saint-Exupéry? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Exupéry 20.10.24, 22:21 Prawie, ale jednak niestety nie: deon.pl/imiona-swietych/eksuperiusz,2555 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 19.10.24, 15:51 +Wercyngetoryks pl.m.wikipedia.org/wiki/Wercyngetoryks Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pięciosylabówki :) 20.10.24, 22:18 Poznałam ostatnio ojca chłopca o takim drugim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Pięciosylabówki :) 20.10.24, 23:57 gaudencja napisała: > Poznałam ostatnio ojca chłopca o takim drugim imieniu. Patriota galijski? Odpowiedz Link Zgłoś