Dodaj do ulubionych

Imię dla synka

09.12.20, 15:23
Witam,
Zastanawiam się nad imieniem dla synka, mam ogromny problem, żadne imię męskie nie pasuje mi w 100%. W domu mam już Oliwie (najczęściej zdrabniam Oliwcia) i chce, żeby imiona rodzeństwa tworzyły ciekawy, oryginalny zestaw. Ważne jest dla mnie tez znaczenie imienia. Jeżeli nie będzie miało Świetego patrona, wówczas będę musiała dodać jeszcze drugie, bo na patronie tez mi zależy. Bardzo podoba mi się Jeremi, jednak tutaj patrona brakuje i trochę negatywne jest to, ze kojarzy się z Jeremiaszem ( to imię już mi się nie podoba). No i czy dobrze współgra z Oliwia ? Podoba mi się tez Krzysztof, lubię zdrobnienie Krzys, Krzysiu. Pozostałe imiona, na które zwróciłam uwagę to: Artur, Nikodem, Teodor ( tu podoba mi się skrót Teoś). Oczywiście podoba mi się więcej imion, jednak są już na prawdę bardzo popularne i to mnie zniechęca.
Ogólnie mam duży problem, proszę o pomoc ! Może o jakieś inne propozycje..
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Imię dla synka 09.12.20, 18:14
      Jeremi jest fajny ale średnio pasuje mi do imienia siostry. Dla mnie Jeremiasz to inne imię niż Jeremi. Z Twoich propozycji najbardziej pasuje do Oliwii Nikodem.
      Artur i Krzysztof jest zbyt wujkowaty. Teodor to dla mnie inna bajka niż Oliwia.
      Gdybym dobierala do imienia siostry to pasują moim zdaniem zestawy w stylu:
      - Oliwia i Maksymilian
      - Oliwia i Eryk
      - Oliwia i Oskar
      • weronikaaaaaa90 Re: Imię dla synka 09.12.20, 19:16
        Dzięki. Maks od zawsze kojarzy mi się z psem tongue_out Eryk i Oskar nie bardzo mnie chwytają za serce uncertain
    • adalwinka Re: Imię dla synka 09.12.20, 18:27
      Hej smile
      Również lubię Jeremiego, nie przejmowałabym się podobnym Jeremiaszem. Jeśli Ci się podoba, to śmiało nadawaj! Jeśli chodzi o dopasowanie do Oliwii, to wg mnie z podanych najbardziej pasuje Nikodem, ale zestaw z Jeremim jest bardziej oryginalny i ciekawszy. Teodor to też fajna opcja (uwielbiam zdrobnienie Teoś!), bardzo popieram wink Nie przepadam za Arturem, to dla mnie sezonowe imię z pokolenia dorosłych. Krzysztof w porządku, ale jest bardzo popularny wśród dorosłych, a wśród dzieci też nie jest rzadkością.
      Podsumowując - wybierałabym między Jeremim a Teodorem.
      Propozycje: Gabriel, Eryk, Emil, Emilian, Juliusz, Kornel, Ksawery, Bruno/Brunon, Tobiasz, Leonard, Aleksy, Albert, Marceli, Samuel, Beniamin, Oktawian, Kasjan, Edwin.
      • weronikaaaaaa90 Re: Imię dla synka 09.12.20, 19:23
        Wielkie dzięki ! Pocieszylas mnie smile Z podanych propozycji podoba mi się Juliusz. W miarę akceptuje Leonarda (chociaż zarabia się Leoś a Leosiow teraz masa ), Aleksego i Alberta. Jednak jakoś najbardziej chwyta mnie za serce nadal Jeremi.
    • paula.anna Re: Imię dla synka 09.12.20, 19:59
      Nie dopasowywałabym do imienia starszego dziecka, bo po co?
      To 2 odrębne byty 🙂.
      Jeśli jednak chcesz, żeby imiona "współgrały", to wg mnie wchodzi w grę tylko Nikodem. Kojarzy mi się tak nowomodnie.
      Jeremi i Teodor to, dla mnie, "inna bajka".
      Z drugiej strony chcesz "oryginalnego zestawu" - wtedy wszystko pasuje 😆.

Z podanych podoba mi się Teodor.
      Jeremi neutralny.
      Nikodema nie lubię.
      Do Krzysztofa mam słabość 😉.
      Artur zdecydowanie mi się nie podoba, do tego "wujkowatość".
    • chayah Re: Imię dla synka 09.12.20, 20:24
      Hej smile
      Jeżeli bardzo podoba ci się Jeremi, to dlaczego miałabyś go nie nadać? W połączeniu z Oliwią tworzyłby ciekawy zestaw i zdecydowanie wyróżniałby się na tle zestawów typu Oliwia i Jaś czy Oliwia i Kubuś. Skojarzeniem z Jeremiaszem bym się nie przejmowała. Ja nie jestem największą fanką Jeremiasza, ale Jeremiego bardzo lubię wink dla mnie to chyba najlepsza propozycja spośród wszystkich wymienionych.
      Krzysztofa lubię, mam pozytywne skojarzenia.
      Artur faktycznie może być odbierany jako "wujkowaty", mimo że znam dwóch lub trzech Arturów w wieku żłobkowym.
      Nikodema bardzo lubię i długo miałam to imię na swojej liście smile
      Teodor też ładny, ja osobiście bym nie nadała ze względu na pewne osobiste skojarzenie, ale tobie jak najbardziej polecam big_grin

Najbardziej jestem za Jeremim big_grin
    • sulimira Re: Imię dla synka 10.12.20, 02:47
      Jezli podoba ci sie Jeremi najbardziej to nie zastanawiaj sie i nadawaj. Jedni beda mieli skojarzenia z Jeremiaszem, a inni historyczne z Jeremim Wisniowieckiem (np. ja).
      Artur rowniez mi sie nie podoba i z Oliwia rowniez wedlug mnie sie najbardziej "gryzie"
      Krzysztofa, Teodora i Nikodema lubie. Nikodem rzeczywiscie najbardziej pasuje, ale jezeli Jeremi najbardziej sie podoba to nie ma co kombinowac z iminami drugiego wyboru.
      Od siebie dodalabym Mirona, Doriana i Walerego.
    • annthonka Re: Imię dla synka 10.12.20, 08:05
      Jeremi jest fajny, nie szukałabym dalej. Znam jednego w wieku 30+, nikt go nie mylił z Jeremiaszem. Nadawaj śmiało. A Krzysztof na drugie, jeżeli zależy Ci na świętym patronie.
    • weronikaaaaaa90 Re: Imię dla synka 10.12.20, 09:55
      Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Są bardzo pomocne. Zostanę przy Jeremim. Zastanawiam się tylko nad tym drugim imieniem.. Krzysztof byłby dobrym pomysłem. Tylko mamy dość długie nazwisko ( na 10 liter ) i nie wiem czy całość nie będzie zbyt długa uncertain
      • dalenia Re: Imię dla synka 10.12.20, 10:54
        Super, że zdecydowałaś się na Jeremiego. Mam w bliskiej rodzinie jednego, fajnie się to imię sprawdza. Jeremi Krzysztof myślę, że jak najbardziej okej. Nie bałabym się długiego nazwiska, ja tam lubię takie zestawy smile
      • ilia.1 Re: Imię dla synka 10.12.20, 10:59
        Wybrałabym Jeremiego, Nikodema lub Teodora z podanych imion.
        Sugestie:
        Leopold, Tymon, Konstanty, Fabian, Wiktor, Roch, Joachim, Tytus, Lucjan, Iwo, Julian, Kosma, Zachary, Mikołaj, Paweł, Fryderyk, Konrad, Olaf, Dominik, Olgierd, Ludwik, Stefan, Edgar, Edmund, Edward, Klemens, Mieszko, Norbert, Hubert, Feliks, August, Adam.
      • annthonka Re: Imię dla synka 10.12.20, 13:06
        No i bardzo dobry wybór smile. A drugiego imienia nie używa się tak często, więc Jeremi Krzysztof nawet przy długim nazwisku może być.
      • gaudencja Re: Imię dla synka 12.12.20, 14:01
        Jest siedmiu świętych lub błodgosławionych Jeremiaszów, a Jeremi to jedna z dwóch obocznych form tego imienia, święty patron zatem jest smile Chyba mocniejszy niż w przypadku Oliwii, która ma święte patronki o imieniu niedokładnie takim, jak ona sama.
        • weronikaaaaaa90 Re: Imię dla synka 16.12.20, 12:40
          W przypadku Oliwii upewnialam się u księdza ( takiego, do którego mam zaufanie i uważam za bardzo „ogarniętego”) i on mnie zapewniał, ze Oliwia ma Święta patronkę, męczennice, bardzo ważna w Kościele Katolickim. Mam tez książeczkę, całkowicie poświęcona właśnie św. Oliwii, wiec myśle ze raczej jest to sprawdzona informacja. W przypadku Jeremiego, wolałabym jednak dodać to drugie imię. Tym bardziej, ze mężczyzna nie będzie miał dwóch nazwisk. Dla córki nie chciałam dwóch imion, bo może w przyszłości będzie chciała mieć dwa nazwiska i wtedy miałaby problem.
          • gaudencja Re: Imię dla synka 19.12.20, 16:35
            weronikaaaaaa90 napisała:

> W przypadku Oliwii upewnialam się u księdza ( takiego, do którego mam zaufanie
            > i uważam za bardzo „ogarniętego”) i on mnie zapewniał, ze Oliwia ma Święta patr
            > onkę, męczennice, bardzo ważna w Kościele Katolickim. Mam tez książeczkę, całko
            > wicie poświęcona właśnie św. Oliwii, wiec myśle ze raczej jest to sprawdzona in
            > formacja.

Jest tak, jak pisałam, św. Oliwie są czczone pod tymi imionami, ale tak naprawdę raczej nazywały się Oliwa i Libia - pod linkiem znajdziesz je w gronie "znanych osób". Oczywiście, że roboczo można uznać, że były św. Oliwie i nie wnikać w temat. Jednak święci o imieniu Jeremi/Jeremiasz są liczniejsi, ich listę znajdziesz tu, nie ma więc potrzeby dodawania drugiego imienia ze względu na patrona, ale oczywiście nadać drugie imię zawsze można.
    • allegra1989 Re: Imię dla synka 10.12.20, 10:06
      Z twoich opcji wybrałabym Nikodema, lecz dla mnie to imię jest bez większego szału. Jeremiego i Jeremiasza nie lubię, mam negatywne skojarzenia z pewną, historyczną postacią. Teodor nie pasuje mi do Oliwii, podobnie jak Artur i Krzysztof.

Mogę zaproponować Bartłomieja, Floriana, Henryka, Ignacego, Jerzego, Kajetana, Leona, Rafała, Seweryna lub Sebastiana.
      • humbelina Re: Imię dla synka 14.12.20, 13:37
        Nikodem bez szału? A w stopce masz Leonarda Nikodema 😁
        • allegra1989 Re: Imię dla synka 14.12.20, 16:59
          humbelina napisała:

> Nikodem bez szału? A w stopce masz Leonarda Nikodema 😁

Ja tu nie widzę problemu. Kiedyś mi się podobało, teraz już nie.
          • chayah Re: Imię dla synka 14.12.20, 20:15
            allegra1989 napisała:

> Kiedyś mi się podobało, teraz już nie.

Rozumiem cię, Allegro wink i słusznie, że nie widzisz w tym żadnego problemu, bo przecież każdemu zmienia się gust...
        • allegra1989 Re: Imię dla synka 14.12.20, 17:06
          Więc nie rozumiem twojego komentarza.
    • humbelina Re: Imię dla synka 14.12.20, 13:35
      A ja lubię Artura, chyba jako jedna z nielicznych tu odpowiadających, jak nie jedyna wink Na pewno dla 5 syna mogłabym nadać, a to tylko dlatego, ze jest wiele imion które podobają Mi się bardziej, chociażby Jeremi wink Niestety zupełnie nie wiem jak zdrabniac Jeremiego, dlatego rozważany był jako drugie imię dla Konstantego, który został Marcysią😄
      Jesli chciałabyś zdrabniac na przykład do Remka to osobiście wolalabym nadać Remigiusza, którego też bardzo lubię.
      Nikodem jest bardzo popularny, Teodor moim zdaniem najmniej pasuje do Oliwii
      • weronikaaaaaa90 Re: Imię dla synka 16.12.20, 12:49
        Dziękuje za odpowiedz smile Chciałabym zdrabniać Jeremek. Zdrobnienie Remek jakoś w ogóle nie przyszło mi do głowy. Znałam Remigiusza, którego zdrabniano Remik. Jestem już zdecydowana na Jeremiego na pierwsze imię, ale wciąż myśle nad drugim. Mam wątpliwości co do Krzysztofa jednak. Chyba wolałabym inne imię na drugie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.