chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 26.03.21, 13:45 "Nazywała się Maria Sybilla albo Marizibill, jak wymawiają mieszkańcy Kolonii, jej rodzinnego miasta" Guillaume Apollinaire "Amfion, Mesjasz fałszywy albo zdarzenia i dzieje barona d'Ormesana", tłum. Adam Ważyk Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 26.03.21, 13:49 Uwaga - cytat tylko dla osób o mocnych nerwach! "Wiele narodów mniej lub bardziej przeinaczyło dźwięczne imię Croniamantala. Wśród Arabów, Turków i innych ludów, które czytają litery z prawa na lewo, nie omieszkano nazwać go Latnamainorkiem, choć Turcy obdarzyli go także dziwacznym imieniem Pata, oznaczającym gęsiora albo, jeśli kto woli, organ męski. Rosjanie przezwali go Wypierdkiem, dając do zrozumienia, że zrodził się z pierdnięcia: z motywacją tego przydomka przyjdzie się nam jeszcze zapoznać. Skandynawowie, a przynajmniej mieszkańcy Dalekarlii, najchętniej nazywają go Quoniam, z łacińska, co przełożyć się pozwala na Ponieważ, ale często określa również szlachetne części ciała w ludowych powiastkach doby średniowiecza. Zauważyć można, że zarówno w Saksonii, jak w Turcji osobę Croniamantala otaczają podobne uczucia, wyrażające się w identycznych przydomkach, których pochodzenie nie do końca zostało jednak zbadane. Przypuszcza się, że stanowią one aluzję do świadectwa śmierci Croniamantala, jakie wystawił niegdyś marsylski medyk Ratiboul" Guillaume Apollinaire "Poeta zamordowany", tłum. Julia Hartwig i Artur Międzyrzecki Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 26.03.21, 13:51 "Murzyni z Moriany na przykład nadają Croniamantalowi żeńskie imiona Tsatsa, Dzadza lub Rsussur, gdyż uległ on tam feminizacji. podobnie jak stało się w Bizancjum z Wielkim Piątkiem, przekształconym w świętą Parascewę" Guillaume Apollinaire "Poeta zamordowany", tłum. Julia Hartwig i Artur Międzyrzecki I znowu ten Murzyn... jaki brak poprawności politycznej u tego Apollinaire'a! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja OT 28.03.21, 17:03 chayah napisała: > I znowu ten Murzyn... jaki brak poprawności politycznej u tego Apollinaire'a! : > P Raczej u tłumaczy, trudno powiedzieć, co Apollinaire, czyli Wilhelm Apolinary Kostrowicki, użył w oryginale. Tylko że poprawność polityczna mówiła zawsze o tym, że Murzyn to słowo neutralne, a Czarny było już niebezpiecznie blisko niestosowanego w języku kulturalnych ludzi Czarnucha i tak się nie mówiło. Z czasem pojawiło się u nas więcej anglo- i frankofońskich Afrykanów, którzy myśleli, i nadal myślą, że Murzyn jest dokładnym - wraz ze wszystkimi konotacjami - odpowiednikiem francuskiego Negre i angielskiego Nigger, które w tych językach były od dawna obraźliwe i kulturalny człowiek ich unikał, stosując synonimy. Trochę szkoda, że osoby, które nie władały językiem polskim jako macierzystym próbowały na podstawie niezbyt dokładnych słowników przypisać obraźliwy charakter słowu, które zawsze było neutralne, a etymologicznie wywodzi się od Maura, czyli od narodowości. I szkoda, że nikt im nie wytłumaczył niuansów języka polskiego, a tylko potakiwał. Teraz całe pokolenia będą myśleć - niesłusznie, że Murzynów wcześniej w Polsce obrażano. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: OT 28.03.21, 17:38 No właśnie... Spróbuję poszukać tekstu "Poety zamordowanego" w oryginale (mam dostęp do tekstów Apollinaire'a w języku francuskim) i spojrzę, co Wilhelm Apolinary Kostrowicki użył w oryginale. Ciekawe, czy znajdę jeszcze jakiś inny przekład tego tekstu... Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 26.03.21, 13:52 "Nazywam się Makareja" Guillaume Apollinaire "Poeta zamordowany", tłum. Julia Hartwig i Artur Międzyrzecki Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 29.03.21, 00:50 Prawie jak Makarena 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 26.03.21, 13:54 "Później ochrzcił z wody noworodka, nadając mu imię wymyślone przezeń w jednej chwili i nie należące do żadnego świętego: CRONIAMANTAL. Wyjechał następnego dnia, skoro tylko opłacił koszty pogrzebu swej małżonki, napisał listy niezbędne dla otrzymania spadku i zgłosił oficjalnie urodziny dziecka o imionach Gaetan-Francis-Etienne-Jack-Amelie-Alonso des Ygrees" Guillaume Apollinaire "Poeta zamordowany", tłum. Julia Hartwig i Artur Międzyrzecki Dziecko sześciorga imion... nieźle. Ale sam Apollinaire podobno miał pięć imion, więc też sporo Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Cytaty o imionach z literatury 26.08.21, 12:23 Gaetan-Francis-Etienne-Jack-Amelie-Alonso Kajetan Franciszek Szczepan Amelia (?) Alonzjusz (?) Próbuję ogarnąć nieszczęsnego Croniamantala. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Cytaty o imionach z literatury 26.08.21, 13:23 Croniamantal jest imieniem wymyślonym przez autora, a przynajmniej tak mi się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Cytaty o imionach z literatury 26.08.21, 13:32 Zrozumiałam. Po prostu myślę nad jego losem i imionami. Poczciwy Kajetan. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 26.03.21, 13:56 "Rabini uważali, iż ta sama dusza mieszkała w ciałach Adama, Mojżesza i Dawida. W rzeczy samej, imię Adam składa się z hebrajskiego Alef, Daleth i Mem, pierwszych liter wszystkich tych trzech imion" Guillaume Apollinaire "Poeta zamordowany", tłum. Julia Hartwig i Artur Międzyrzecki Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 29.03.21, 00:48 "Był to właśnie piątek, 13 września 1913 roku, kiedy Kasia dokładnie cztery miesiące po ślubie urodziła córkę (...) Wieś aż się zachłysnęła. Nawet ci, którzy w ogóle liczyć nie umieli wiedzieli , że córka Kasi powinna była zaczekać z urodzeniem aż do Wielkanocy następnego roku, aby przyjść na świat tak, jak Pan Bóg przykazał. (...) ksiądz proboszcz nieprzyjaznym tonem zapytał, jakiej płci jest dziecko, a dowiedziawszy się, że to dziewczynka, powiedział, że może ochrzcić ją jednym z dwojga imion: Getruda lub Dorota. - Zofia, księże kanoniku. Matka prosiła, żeby Zofia (...) - Świętej Zofii nie można nadużywać dla takiej... (...) Tylko co do imienia gotowa była [matka chrzestna dziecka] iść na ustępstwo: nie Zofia, a Dagmara jak bohaterka jej ulubionej powieści niech się nazywa ta mała, niewinna kruszyna. Tak oto doszła córka Kasi do imienia, którego nikt we wsi nie mógł zapamiętać. Proboszcz miał zwyczaj wszystkie nieślubne dzieci piętnować imionami. We wsi na sześcioro nieprawych dzieci były dwie Doroty, jedna Getruda, jeden Alojzy i dwóch Damianów. Jedno z tych imion piętnowało dziecko ze wsi na całe życie. (...) Pytana później (...) nie chciała wyjaśnić, gdzie wynalazła takie imię. Co to kogo obchodzi? Imię jej się podobało." " Dag, córka Kasi" Lilian Seymour-Tułasiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 29.03.21, 00:52 Oczywiście powinna być Gertruda, uciekło r. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 30.03.21, 11:45 "Pani Muscade uczyniła mnie ojcem ślicznego dzieciątka, które nazwaliśmy Teodoryna, ponieważ dał ją nam Bóg" Guillaume Apollinaire "Pośmiertna narzeczona", tłum. Julia Hartwig i Artur Międzyrzecki Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 30.03.21, 11:47 "Mniema się na ogół, że Adorata to łacińskie tłumaczenie pogańskiego imienia, które nosiła, trudno bowiem przypuszczać, by otrzymała inny chrzest poza chrztem krwi. Imię takie nie kojarzy się bynajmniej z wyobrażeniami chrześcijańskimi" Guillaume Apollinaire "Święta Adorata", tłum. Julia Hartwig i Artur Międzyrzecki Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 06.04.21, 21:32 "- Kasiu! (...) - Przyszedł po ciebie rewolucjonista. Mówi, że macie próbę przed jakimiś występami i że w szkole czekają, bo miałaś przygotować wiersz (...) - Tylko żebyś mi po tej próbie zaraz wracała do domu, słyszysz? - Tak. - Żadnego włóczenia, pamiętaj! - Ja się nie włóczę. Gdzie jest Garibaldi? - W pokoju. Czy ten chłopak nie ma porządnego imienia? - Jerzy. - Garibaldi do nazwisko? - Nie, tak go nazywamy. Nie wiem, skąd to się wzięło." Krystyna Siesicka "Katarzyna" (bohaterka nazywana jest często Kają/Kajką) Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 06.04.21, 22:03 Akurat mieliśmy na historii zjednoczenie Włoch w XIX wieku. No i oczywiście pojawił się Garibaldi. Przypadek?... Nie sądzę 🤣🤣🤣 Nawet u Apollinaire'a znalazłam wzmiankę o Garibaldim. No żesz kocia krew, prześladuje mnie ten Garibaldi! 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 06.04.21, 22:06 I jeszcze ta Kasia, która jest nazywają Kają. Ja jestem Kasia, a ty Kaja. PRZYPADEK? 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 06.04.21, 22:13 NIE SĄDZĘ! 😁 Ale że bardzo Apollinaire przypomina mi o zjednoczeniu Włoch?... Foch forever i z przytupem 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 06.04.21, 22:14 Miało być "że nawet Apollinaire przypomina mi o zjednoczeniu Włoch". Głupia autokorekta 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 12.04.21, 12:04 "Nazwiska jego nie wiem do dziś dnia, ale na imię było mu Leon" Bolesław Prus "Omyłka" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 12.04.21, 12:19 "Pan dobrodziej wie, jak ja się nazywam? Nu, ja się nazywam Mendel Gdański. Że ja się Mendel nazywam, to przez to, co nas było dzieci czternaście, a ja się piętnasty urodził, tu, na Stare Miasto (...). Pan dobrodziej wie? Nu, jak ja się tam urodził, to nas było dzieci piętnaście, cały mendel. Przez to ja się Mendel nazywam" Maria Konopnicka "Mendel Gdański" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 12.04.21, 12:20 "To już my go nie nazywali Mendel, to już my go nazywali Jakub. (...) - Kubuś to takie imię, co go i pan dobrodziej, na ten przypadek, godnemu synkowi może dać. To jest takie imię, co to jak na tym sądzie króla Salomona: niech nie będzie ani mnie, ani tobie. To dobre imię jest!" Maria Konopnicka "Mendel Gdański" Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 17:04 "To dobre imię jest" - i tak sądzą rodzice tych tysięcy Jakubów. Od 20 lat imię w czołówce listy... Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 17:08 Akurat też chciałam to powiedzieć 😁 Mendel przewidział przyszłość i wysyp Kubusiów 🤭🤭🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 17:17 Wykorzystam sytuację i spytam - jak tam przed maturą? 🙃 Co zdajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 17:22 Nie będę miała matury 🙂 Jestem w klasie z maturą międzynarodową (IB), w poniedziałek padła decyzja o odwołaniu egzaminów. A więc... 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 20:49 A gdybym normalnie miała maturę, to zdawałabym: psychologię, historię, angielski, polski, matematykę i biologię. W grudniu zdawałam egzamin z niemieckiego ostatecznie mam poziom C1. Ale pójście do IB to była jedna z najgorszych decyzji w moim życiu. Nie licząc powołania do życia pana Szulca i zmiany hasła do Teamsów Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Cytaty o imionach z literatury 15.07.23, 10:20 > pójście do IB to była jedna z najgorszych decyzji w moim życiu. Nie licząc powołania do życia pana Szulca i zmiany hasła do Teamsów Jakie perełki tu znajduję I czemuż IB taka zła...? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 23:36 Czyli co będzie brane pod uwagę na studia? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 12.04.21, 12:32 "Maurycy Kaźmierz Zbigniew miał z ochrzczenia Imiona; rodne nazwisko Beniowski" Juliusz Słowacki "Beniowski" Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 17:18 Bardzo lubię "Beniowskiego"! Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 12.04.21, 13:23 "Właśnie na cześć owej świetnej prababki Gontyńskiej dano jej imiona: Maria Jolanta i tak samo w zdrobnieniu nazywano ją Mariolą" Tadeusz Dołęga-Mostowicz "Znachor" Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 12.04.21, 22:58 A w filmie jest Marysią. Choć w scenie w sądzie mówi dwa imiona Maria Jolanta. Znam ten film na pamięć oglądałam chyba z 20 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 23:12 "Przez te trzy lata, pięć miesięcy i dziewięć dni rodzice wymyślili dla mnie imię: Paweł. Było to imię dziadka. — Niezwykłej dobroci człowieka. Kiedy więc wycięłam pierwszy w życiu kawał i urodziłam się dziewczynką, wybuchła panika. Stało się jasne, że imienia po dziadku odziedziczyć nie mogę. Podobnie nie wyszło z niezwykłą dobrocią. Przy każdej literze alfabetu dochodziło do wielkich sporów, wreszcie stanęło na Lidii Magdalenie. Imię Lidia niewiele mi mówi, natomiast Magdalena... Kiedy skończyłam lat jedenaście, biskup podczas swych duszpasterskich wojaży zatrzymał się w miasteczku, w którym wtedy przebywałam z mamą. Szansę tę postanowiła wykorzystać podstępnie owieczka Lidia Magdalena i zdobyć imię ubóstwianej gwiazdy filmowej — Marleny Dietrich. Ale biskup zamiast „Marlena" powiedział „Maria" (widocznie nie dosłyszał) i uderzył mnie w twarz. To się nazywa bierzmowanie." "Zbyszek powiedział: — Lidka i Lilka, trzeba was jakoś ponumerować. Oburzyłam się, bo miałam być „nr 2". — Lilka to Lilka — powiedziałam twardo. — Ty lepiej zobacz, jak są ponumerowane strony w literaturze Chrzanowskiego." "Przestałam czytać książki na lekcji, a o sobie myślę „Liluś" zamiast jak dotąd — Lilka." "—Pocałuj mnie, Liluś— powiedział. W jednej chwili odzyskałam równowagę. Rzuciłam się na jego twarz z pięściami. — Nie mów, Liluś, Nigdy, pamiętaj!" "To ogarnęło mnie, kiedy się dowiedziałam, że nazywa się Lidia Sagowska, Lidia, Emilio, czy mnie rozumiesz ?" (Słoneczniki - Halina Snopkiewicz) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 23:51 Zamiast Pawła mogli wybrać Paulinę, etymologicznie to 'należąca do Pawła' 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 23:16 "- Pozwolą panie, że się przedstawię: Stanisław, brat Marka... - Camilla Perichole - powiedziałam wyciągając rękę. Stanisław, brat Marka, stanął na wysokości zadania: - Dla pani więc wicekról Peru." (Paladyni - Halina Snopkiewicz) Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 23:19 "Tutaj wszyscy dopytywali się o jej imię. Inka... Inka... Od czego to? - Od Malwiny, Malwinki. - Trochę dziwne. - Bo mamusia chciała mnie nazwać jak roślinę. Róża - to już zbyt oklepane. Kamelia - cudzoziemskie. Może Jagoda? Powiedzieli w urzędzie stanu cywilnego, że takie imię w spisie nie figuruje. Więc została Malwina, Malwa" (Świetny pomysł - Danuta Bieńkowska) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 23:39 Świetny cytat. Ja znałam Ewelinę, którą chłopak nazywał Inką. Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 23:45 "- Jakie dziwaczne imię jej dali...Ita....Ita.... Cóż to za święta Ita? O takiej nie słyszałam. - To jest zdrobnienie. Właściwe jej imię brzmi Eleonora Rita" (Dzikuska - Irena Zarzycka) Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Cytaty o imionach z literatury 14.04.21, 23:58 "Właściwie to imię było najbardziej intrygujące. Eulalia. Jak może wyglądać dziewczyna, która ma na imię Eulalia? "Panno Eulalio, angażuję panią do pierwszego lansjera". "Ach, panie Medardzie, pan doprawdy"(...)"Taką Eulalię można sobie wyobrazić, ale Eulalię współczesną?" "Wśród plewy pospolitych imion - to lśniło jak diament. Eulalia" "- Elu - zdecydowałam się na Elę, bo to brzmiało lepiej niż Lala - umyj się i kładź spać (...). - Niech pani nie mówi do mnie Ela. - Dlaczego? - Mnie się nie podoba. Lala ładniej. - Proszę bardzo." "- Przepraszam, że mówię ci "ty". Czy mogę mówić ci po imieniu? - Proszę bardzo. Mam na imię Zdzisia. - Mnie się Zdzisia nie podoba - wtrąciła z boku Eulalia(...) - jak masz na drugie? - Zwyczajnie. Teodora. Po mojej babci. - Też do niczego - kapryśnie wydęła wargi, potrząsnęła włosami, żeby rozsypały się po ramionach - Starzy jakieś dzikie imiona wymyślają. Powinno być tak, że jak kto kończy piętnaście lat, to sobie sam wybiera imię, jakie chce. - Co byś wybrała? - Lolę. - Lala czy Lola, nieduża różnica. - Lola to po prostu Karolina - powiedziała Urszula." (Wyśnione, skłamane - Ewa Nowacka) Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Cytaty o imionach z literatury 15.04.21, 00:04 "Marysia, powstrzymując śmiech zapytała: - Czemuż pani dała dzieciom takie cudaczne imiona? Kleopatra, Cyrus...nigdym o takich świętych nie słyszała. - Bo też to nie byli święci, tylko królowie. Kleopatra władała Egiptem, a Cyrus Persją. Każdy kulturalny człowiek o nich wie" (Świetny pomysł - Danuta Bieńkowska) Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 19.04.21, 08:15 "- Z kimże mam honor?... czy nie pani Lucyna?... Wymówiłem imię to na chybił-trafił, przypuszczając, że ono najlepiej pasować będzie do postaci, jednoczącej w sobie wielką energię i niepospolitą gospodarność. - Czyś zwariował?... Jaka Lucyna?... Nie Lucyna, tylko: Wigi... lia. Rozumiesz?... - Wigilia?... Dalibóg, ładne imię" Bolesław Prus "Wigilia" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 19.04.21, 08:17 "- Tak myślę. Czy Mariola jeszcze nie śpi? Nigdy nie nazywał jej tym imieniem. Nie lubił go i od początku nazywał ją po prostu Marysią, do czego z czasem przyzwyczaiła się i Beata" Tadeusz Dołęga-Mostowicz "Znachor" Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Cytaty o imionach z literatury 06.02.24, 00:10 chayah napisała: > "- Tak myślę. Czy Mariola jeszcze nie śpi? > Nigdy nie nazywał jej tym imieniem. Nie lubił go i od początku nazywał ją po pr > ostu Marysią, do czego z czasem przyzwyczaiła się i Beata" > > Tadeusz Dołęga-Mostowicz "Znachor" Tu się dopiszę: "Beata urodziła córeczkę. Właśnie na cześć owej świetnej prababki Gontyńskiej dano jej imiona: Maria Jolanta i tak samo w zdrobnieniu nazywano ją Mariolą." Tadeusz Dołęga-Mostowicz, "Znachor". Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 19.04.21, 08:18 "Może ty i dobry człowiek, bez żadnych złych zamiarów, a może i zły. Nawet twego nazwiska nie wiem, ani skąd ty rodem. - Nazwisko moje Antoni Kosiba" Tadeusz Dołęga-Mostowicz "Znachor" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Cytaty o imionach z literatury 19.04.21, 08:19 "A ty jak nazywasz się? - Antoni. - A ja Natalka, a po nazwisku Szumińska" Tadeusz Dołęga-Mostowicz "Znachor" Odpowiedz Link Zgłoś