olinininka 02.07.21, 15:19 Ostatnio widziałam to imię na nagrobku. Pierwszy raz się z nim spotkałam. Co o nim sądzicie? Ile kobiet je nosi? Według mnie jest takie kanciaste niezbyt kobiece. Końcówka - opia też nie zachwyca, ale zdrobnienie Mira jest całkiem oki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annthonka Re: Miropia 02.07.21, 16:42 Mam skojarzenie wyłacznie z miopią, czyli krótkowzrocznością. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Miropia 02.07.21, 17:14 Brzmi jak nazwa choroby. Zdrobnienie Mira - super. Ale cała reszta mi nie podchodzi. Ciekawe, skąd pomysł na takie imię? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Miropia 03.07.21, 09:31 Dla mnie brzmi jak nazwa jakiejś wady wzroku. Może przez to "opia" na końcu... Zdrobnienie Mira nawet mi się podoba, choć nie mogę się wyzbyć pewnego osobistego skojarzenia. Ciekawa jestem pochodzenia tego imienia 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Miropia 03.07.21, 10:53 Jeśli się nie mylą, to imię nosi 6 kobiet: jakieimie.pl/imie/miropia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Meropia 25.07.21, 14:25 W Rymucie jest 8 Miropii i 2 Miropije - z przewagą w dawnym woj. białostockim, a tylko jedna z nich w olsztyńskim, gdzie było sporo przesiedleń ludności ukraińskiej po wojnie. Polski odpowiednik tego imienia brzmi zgodnie ze słownikiem Janowowej i in. (Ossolineum) - Meropia. Istniała święta o tym imieniu: catholicsaints.info/saint-myrope/ Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Meropia 25.07.21, 14:32 No to mamy kolejną kandydaturę na listę imion nienoszonych wg PESEL na stronie gov. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Miropia 23.11.24, 02:00 Polski odpowiednik, czyli Meropia, zbyt silnie kojarzy mi się z Meropą, bohaterką 'Harry'ego Pottera'. Gdyby nie to skojarzenie, nawet mogłoby mi się podobać. Z kolei Miropia za bardzo kojarzy mi się z nazwiskiem Mirocha. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Miropia 27.11.24, 17:24 Znaczeniowo piękne, a brzmieniowo nie podoba mi się, kojarzy z ropą, miopią, entropią, opium, optykiem i imieniem, za którym nie przepadam - Mirkiem. Mirę natomiast lubię, choć najbardziej w wersjach Mirella, Mirabella, Miranda, Mironika. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Miropia 17.01.25, 11:58 Ładne, jednak kojarzy się z bohaterką Harry'ego Pottera - Meropą Gaunt, która była matką Sami-Wiecie-Kogo. (Tak, miał on matkę xD). Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Miropia 20.01.25, 01:25 Też mam takie odczucia. Ropiejącego oka u zabłąkanej kocicy Mirki, która zamiata ogonem - mopem Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Miropia 17.01.25, 13:44 Tak jak przedmówczyni mówiła - końcówka -opia kojarzy mi się z wadą wzroku. Za to z 'mirkowych' imion bardzo podoba mi się Mirona. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Miropia 20.01.25, 01:22 Nie zmienię zdania. Nie podoba mi się w całości. A tak, oczywistym zdrobnieniem jest Mira, Mirka. Inne: Miria, Mia, Pia, Mimi, Mipi, Mipia, Opia, Opka, Ropi, Mopka, Mopia, Mopi.. poza pierwszymi 5, reszta raczej dziwaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Miropia 21.01.25, 10:04 Podoba mi się brzmienie, ale kojarzy mi się z mizantropią. Odpowiedz Link Zgłoś